Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VidaKriszti

30 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Gudenaa partján, a silkeborgi erdőben alacsony hegyhát húzódik, olyan, mint egy széles sánc; Aasennek hívják. A hegyhát nyugati tövében parasztház állt magában, s áll még ma is; sovány földek veszik körül, a szántók homokos talaja átsárgállik a rozs meg az árpa…..
Csodaszép nyári nap volt, emlékszem, mikor tojásom héja kipattant éppen. Nem, nem vagyok héja, csak egy égi énekes kismadár, ki szabad szárnyain a felhők között jár. Egy puha bárányfelhő volt a fészkem, melyből megláttam a Napot az égen, nem is olyan régen. Itt szállunk…..
Hol volt, hol nem, egy színarany erdőben születtem, mint a mesében. Az ülepemre estem, s nem a fejemre, s árgus szemekkel lestem büszke felmenőimre. Apám így szólt: „Legyen neve: Aranypele”- majd folytatta, figyelvén a bámulatot – „Olyan utat követ ez,” – s közben rám…..
Pentik András építészmérnök, már évek óta Tihanyban élt. Nem volt már fiatal, hatvan éves elmúlt, keveset dolgozott, ha csak tehette, ült a teraszán, olvasott, délután gint ivott gyomorkeserűvel, este pedig vacsorát főzött magának. Amióta felesége, Anna meghalt, csak Lecsó,…..
 http://mek.oszk.hu/02300/02306/02306.htm..
Puszmak feküdt a fa alatt, várta a sötétedést, amikor vadászni indul. Várta a pillanatot, de már azt is érezte, hogy nem a régi. Félelmetes, erős szemfogai,  amelyekkel megragadta áldozatai nyakát és gerincét, még élesek, a szaglása is tökéletes, ám a gyorsasága…..
   Az ötödik bolygó nagyon érdekes bolygó volt. Ez volt valamennyi közt a legkisebb. Éppen csak akkorka, hogy egy lámpa meg egy lámpagyújtogató elfért rajta. A kis herceg el sem tudta képzelni, mi értelme lehet valahol az égbolton egy bolygón - amelyiken se…..
 Egyszer volt, hol nem volt,túl a hegyen, túl a réten,egy kis erdő közepében,az erdőben egy tisztáson,fűszálakból vetett ágyon,ott, ahol sosem járt ember,s egy farkas a polgármester,ahol ezer róka túr,ott lakott egy kicsi nyúl.  A kis nyúlnak háza nem volt,szeme…..
 Egyszer volt, hol nem volt – az is lehet, hogy csak ebben a mesében volt-, volt egyszer a világ peremén egy csudálatos kis falu. Nem is falu, egész birodalom! A gyerekkoromtól a legszebb álmaimig húzódik a határa, ma is gyakran látom odabenn, a fejemben. Tegnapkirály…..
ICIRI-PICIRIAjaj, hol volt hol nem...Volt egyszer egy iciri piciri házacska;ott lakott egy iciri piciri kis macska.Volt annak két iciri piciri kisökre,rákaptak egy iciri piciri kistökre.Csizmát húz az iciri piciri kis macska,hová lett az iciri piciri barmocska ?Bejárja az iciri piciri kis…..
 – Apu! – Tessék? – Bejöhetek? – Be – mondom megadóan. Bejön, olyan méltóságteljesen, amennyire csak egy ötévestől telik. – Írsz? – Láthatod. – Mit írsz? – Egy történetet. –…..
MeseAkadémia Kukorelly Endre: Ism 2012.03.06 06:41:00
 Ismerős Csipkerózsa-álom, rendíthetetlen ólom, Világfa, Világszép Nádszál, Többsincs- királyfi, szegényember fia, az Óperencia, tudom, van kincs, nem-aranyból, aranykakas, aranyhal, Sicc, strucc, tücsök-hangya, sz'oval mindenféle rovar, a hét törpék, ez az egész mesés…..
Édesebb a hideg édes cseresznyénél, szagosabb a hideg szagos szamócánál, csillogóbb a hideg csillogó csillagnál, fehérebb lesz fogunk tőle, mint almák húsától, pirosabb lesz arcunk tőle pi-piros pipacsnál, fényesebb lesz szemünk tőle, mint a fényes fáklya. Estelen-estelen…..
 Marci utálta a szeplőit. Ami azt illeti, volt is neki mit utálnia, mert hetvenhat szeplő virított az arcán. Pontosabban hetvenöt, mert egy - a hetvenhatodik - a füle cimpáján hivalkodott. Az igazság kedvéért el kell mondanom, hogy ebben az utálkozásban Marcinak egyáltalán nem…..
 Március meséje Gyikon Oleff és Kopóczi Elemér meséje. Meg mégvalakié. Meg mindannyiunké.Márciusban már híre sem volt a télnek. Elment a hó, a zúzos reggelek, nem csúszkáltak jégen a falusi gyerekek és a szél szelídebben járt-kelt a fák közt. De azért a tavasz nem…..
MeseAkadémia 3 Lázár Ervin 2012.02.14 09:35:00
Egy kis lalalaElőjött a sötétből Hiripi.Csáléra állt a füle, az orra, a szemöldöke, a szájaszéle, a homlokránca, de még a tekintete is.Minden csáléra, hajszra meg semmi! Ajaj!Már mondja is Hiripi.– Jaj, de boldogtalan vagyok!Na, nem! Engem aztán nem! Én nem olyan fából…..
A boglárka beszélte a búzavirágnak, a búzavirág a zsályának – így tudtam meg Jeszenák Kránicz történetét, érdemes meghallgatni. A szőlőhegy aljában – meséli Boglárka –, úgy kora tavasz tájt, egy nap megjelent Jeszenák Kránicz, és beköltözött az üres…..
MeseAkadémia Mese - 2011.11.11. 2012.02.09 01:30:00
Egyszer volt hol nem volt, valahol a szavannán is túl, élt egy öreg bácsi, akinek egy ezüst majom lógott a nyakában.Ez az ezüst majom nem mindig lógott az öreg nyakában, néha le kellett másznia, hogy megetesse a zebráit, ugyanis egy zebrafarmja volt.Egy nap azonban nem tért vissza az…..
Volt egyszer egy ember, aki kiment a sötét éjszakába, hogy egy kis parazsat szerezzen. Kunyhóról kunyhóra járt és bekopogott minden ajtón: „Segítsetek rajtam, jó emberek!" – mondta. – Feleségemnek éppen kisgyermeke született és nekem tüzet kell szereznem, hogy őt és a…..
Odafenn, a magas égben, Felhőország kövér, nedves falú, állandóan beázó palotájában lakott Égboltkirály. Bozontos, fehér haja volt, és fájós ízületei, mert az állandó nedvesség, a nyirkos falak nem tettek neki sem jót. Égboltkirály sok vihart látott király volt, egykori…..
A telihold egyszeriben azon kapta magát, hogy megakadt a Református templom tetején, büszkén trónoló csillagban. Elsőre, el sem tudta képzelni, hogyan is fordulhatott ez elő, hiszen van annak már vagy néhány millió éve is, hogy rendszeresen ezen az úton baktat. Az utolsó pár száz…..
Bajban van a messze város Gyürkőzni kell a Halállal, Gyürkőzz János, s rohanj János.   Királyfiak s nagy leventék, Ha palástjukat ott-hagyták, Rohanj, ha rongy is a mentéd.   Mesebeli király-lyánnyal Hogyha akarsz találkozni, Hadakozzál a Sárkánnyal.   Csak a…..
  Jumbó, a jámbor elefántKapott egy váratlan telefontTáncverseny készül, egy kacifántA Rendező mindenkit belevontNe csak növessze az agyarátPihentesse azt a nagy erőtTánccal töltheti el a nyarátMeg is jutalmazzák a nyerőtAnnyit azért mindenki belátNehézkes az elefánt…..
MeseAkadémia Buda Ferenc: Mese 2012.01.31 05:39:19
 Kőországkővilágkőfákonkő az ágkőágyonkőmadárkőtollahulldogálKővirágkőfelhőkővölgybenkőpatakkőhegyenkőerdőkővízbenkőhalakVénségeskőjuhászkőnyájraő vigyázkőrétenkőjuhokfű is csakkő jutottKőégenkő a napkisbojtárbújj előostorodkapd elős kő kövönnem…..
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szép, nagy család. Három fiú, egy lány és egészséges, fiatal anyjuk és apjuk. Szegénységben éltek, ahogy illik. Egy nap híre kelt a faluban, hogy a közeli, végtelennek tűnő  erdőkben eltévedt a király, de ha már eltévedt, el is…..