Regisztráció Blogot indítok
Adatok
--Stirlitz--

0 bejegyzést írt és 67 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
KatPol Blog [KNN] Gáza II. 2012.11.17 10:30:00
"It is important to understand one simple point: there is no moral symmetry between the terrorists in Gaza and Israel" Benyamin Netanyahu Ismét "eszkalálódik" a helyzet a Gáza-övezetben, ami annyit jelent, hogy felizzik a parázs a világ leghíresebb "fake war" jellegű konfliktusában.…..
--Stirlitz-- 2012.11.17 18:26:06
@majomszabású ember: Számomra például sokkal szimpatikusabb egy olyan történészi hozzáállás, amelyik elismeri szakmája korlátait (és hogy abszolút objektivitás nem létezik a humán tudományokban), mint az, amit te csinálsz: kinevezed Igazságnak[tm] a véleményedet, hiszen a tiéd bezzeg nem ideológia által motivált. Egyébként a történelmi tényt a történész hozza létre, értelmezés nélkül viszont nem jelent semmit (pláne nem történetírást), az értelmezés pedig korfüggő. Paradox módon pedig általában az a történész áll valamelyest közelebb az elfogulatlansághoz, aki elismeri, hogy nem objektív. A "posztmodern nonszenszről" pedig kíváncsi volnék az ismereteidre, mert biztos átrágtad magad H. White, M. Foucault, N.Z. Davis, P. Burke, S. Lindquist és mások munkásságán.
--Stirlitz-- 2012.11.18 22:56:27
@majomszabású ember: Abszolút objektivitás a humán tudományokban nincs, ezt mondtam. Ezt nem a posztmodernék, nem a holotagadók és nem én találtam ki. Azért nincs, mert a történetírás módszerében különbözik a természettudományoktól. Tények önmagukban léteznek, ezt senki nem vonja kétségbe. Alapvetően más viszont a történetírói tény. Példa: egy palesztin rakéta megöl három izraelit. Ez egy tény. Csakhogy önmagában semmit sem jelent egy történész számára: narratívába kell helyezni, értékelni, vagy éppen a ténnyel kapcsolatos narratívákat dekonstruálni. Egy-egy ténynek csak cselekményen belül van értelme, az adott esemény pedig mindig kontextust rejt magában. Ezért a történésznek szelektálnia kell, egyes tényeket előtérbe, másokat háttérbe szorít, sőt vannak tények, amelyeket soha nem tud megismerni. Ez speciel Paul Veyne gondolatmenete, és nem pszeudo-intellektuális netfight. Amit mondok, azt teljességgel leellenőrizheted, ellenben te még annak sem adtad jelét, hogy ismernéd Pappe munkásságát vagy a „posztmodern nonszenszt”. Kezdésnek jó lesz Hayden White is, neki magyarul is megjelent a Történelem terhe című könyve, már az elején elmondja, miért nem egyenlő a múlt eseményeinek tagadása (holotagadók) a történeti tudás értékének relativitásával (posztmodern). Egyébként visszafordítom a vádaskodásodat: pontosan az olyanok közül kerül ki a legtöbb kamutörténész (ld. itthoni „őstörténészek” és szélsőjobbos megmondóemberek), akik feltételezik, hogy van egy hatalmas nagy elhallgatott igazság, amit ők speciel pont ismernek, vagy kiderítenek, és akik szerint a történetírás feladata örök érvényű igazságok létrehozása.
KatPol Blog Britannia hangja II. 2012.10.23 20:30:00
Kelet-Európával ellentétben Kelet-Ázsiában voltak brit felségterületek, jelentős érdekeltségek, ebből fakadóan a 2. világháborús brit filmhíradókban az ázsiai, azon belül elsősorban az ún. kínai-burmai-indiai hadszíntér (CBI) nagyobb hangsúlyt kapott, mint a keleti/orosz…..
--Stirlitz-- 2012.10.27 19:07:11
@Rammjaeger83: Akiket említettél (most az izraeli történészeket leszámítva, mert róluk nem volt szó a kérdésben), ők is arra használják fel a történelem csűrését-csavarását, hogy a saját politikai nézeteiket legitimálják vele. Ahhoz, hogy valaki tabukat döntögessen, nem feltétlenül kell szélsőjobboldalinak lennie, és szerintem nem is csak ez a két történetírói véglet létezik (mainstream és a szélsőjobboldal).

Irvingnek az egyedüli érdeme talán csak a drezdai bombázás felülvizsgálásánál volt, mivel ő már elég hamar (1963) kimondta azt, ami ma már kánonnak számít, azaz hogy terrorbombázásról volt szó. Az meg nem totemdöntögetés, ha valaki tagadja a h olokausztot, gondolom ez nem igényel magyarázatot (az érveit egyébként meg ízekre szedték a témában). Amennyiben van még más jelentősége is a nyugati történetíráson belül szerinted, akkor persze nyitott vagyok, mert nem olvastam el az összes könyvét (a Drezdáról és az '56-ról szóló könyvének elolvasása elég volt).

Az a bajom ezzel a felosztással (van a polkorrekt, elnyomó, szovjeti időkre emlékeztető módszerekkel védett mainstream történetírás, meg a tabudöntögető underground), hogy korántsem fedi le az összképet, mert rengeteg ellenpéldát lehetne sorolni arra, hogy elismert történészek (akik persze messze jobbak szakmailag, mint egy Irving vagy egy Zündel) helyeznek teljesen más megvilágításba második világháborúval kapcsolatos kérdéseket és bírálják a nyugati szövetségesek háborús szereplését, ugyanakkor elismerésben részesülnek.

@Monarch: Köszönöm a hosszú választ, de én maradnék inkább a történetírásnál, mert azzal kapcsolatos volt az eredeti kérdésem. Mivel a másik kommentedben te is a holotagadók ellehetetlenítését hoztad szóba alternatívaként a mainstream-re, ezért a fenti válaszom neked is hasonló.
--Stirlitz-- 2012.10.27 20:30:47
@Monarch: Bár én nem olvastam az említett könyvét, csak a per vitaanyagát, azt mondanám, hogy a probléma itt inkább Hitler pozitív megítélése volt, mint inkább a holo kérdése. Azért gondolom, mert a holotörténetírásban a sok más iskola mellett van az ún. funkcionalista (a népirtás a bürokrácia működése következtében "egyszer csak megtörtént", Hitler szerepe nagyon kicsi - főbb képviselője Martin Broszat) vs. intencionalista (eleve elrendelt dolog volt és Hitlertől fügött leginkább) vita, és mindkettő teljesen "legális" álláspont. Mindenesetre egyetértek veled abban, hogy sokaknál (mondjuk inkább a közvéleményben) működik egyfajta kettős mérce a kérdés megítélésében. Ennek persze elég sok oka van (pl. a nácizmus legyőzése adott történelmi alapot a jelenlegi rendszerek közül számosnak), de ez messzire vinne.

"Egyébként itt alapvetően Rammjaeger nem azt írta a cikkben,"

Ezt értem és el is fogadom, mindössze azt kifogásolom, hogy egy kissé egységesen jellemzi a "polkorrekt nyugati történetírást", ahol a témában az uralkodó mainstream ellenében a kevés kivételt inkább Irvingék jelentik. Ezt én valamennyire leegyszerűsítésnek tartom.
--Stirlitz-- 2012.10.29 18:28:10
@Monarch: @Rammjaeger83: Thx, amire választ szerettem volna kapni, arra végeredményben választ kaptam.
Valószínűleg nem a címben feltett dilemma miatt tartják sokan riasztónak az operarajongók körében is komolyabb vízválasztónak számító szerző műveit. A vasárnap rögtön egy vérbő Tannhäuser-premierrel elstartoló Budapesti Wagner-napok apropóján ültünk le beszélgetni…..
Az elmúlt hetek afrikai eseményei fényt vetettek arra az érdekességre, hogy igen hasonló adottságokkal rendelkező országok is egészen eltérő történelmi utakat járhatnak be. A hajdanvolt szuverén, egységes Szudán kb. 55 éves fennállásának zömét öldöklő…..
Atrox keresztes háborúkról szóló vendégsorozatának második részében elesik Jeruzsálem és megalakulnak az első lovagrendek...
--Stirlitz-- 2011.12.10 00:11:35
@Monarch:

Eco nyelvfilozófiával, szemiotikával, az értelmezés problematikájával, középkorral, stb. foglalkozott és tudományos munkát végzett. Elméleti háttér a tágabb értelemben vett posztmodern (ami pedig egyáltalán nem "ideológia"), történetírói iskolák közül pedig a francia Annales hatott rá leginkább és az ő módszereiket alkalmazta.

"Regényeinek" legalább van annyi mondanivalója egy középkorral foglalkozó történész számára, mint egy "tudományos" munkának, számos középkortörténészre nagy hatással volt, hogy egy közeli példát mondjak, ott van Klaniczay Gábor, aki nemzetközi szinten is kiváló középkortörténész, és az egyik elméleti támpontjának Eco-t nevezi meg.

Egy Rózsa neve vagy egy Foucault-inga kapcsán pedig Kertészezni meg Auschwitzozni elég erős dolog, ha nem haragszol.

"Más szóval a "minden kultúra egyenrangú, és nem lehet más kultúrákat a mienkhez hasonlítani, de az európai kultúra az ipari forradalomig mindigis fejletlenebb volt másoknál" iskola oszlopos képviselője."

Ez egy tévedés, ilyen iskola egyrészt nem létezik, mert a posztmodernhez köthető iskolák pont nem túl pozitívan értékelik az ipari forradalom utáni Európát, másrészt Eco egyáltalán nem sorolható bele a posztmodernnek abba a kezdeti - néhol már nem gyenge túlzásokba eső és elsősorban irodalomelméleti - ágába, amely végletekig relativizálja a kultúrákat és a történelmet. Ld. Eco: Interpretáció és történelem.
KatPol Blog [KNN] Palesztinaleaks 2011.01.26 07:00:00
"The only thing I cannot do is convert to Zionism."Szaeb Erakat, palesztin főtárgyaló, 2009. október 21. Remélem aki eddig teljes mellszélességgel támogatta Julian Assange-ot, és a Wikileaks ügyét, az most ugyanígy örül az Al Jazeera akciójának is, amikor a…..
--Stirlitz-- 2011.01.26 21:55:33
--Stirlitz-- 2011.01.30 19:07:55
@Késes Szent Alia:

"közben dolgozom.)"

Nos, látod az egyszeri döntésképes felnőtt palesztin ezt nem igazán tudja megtenni a jelen körülmények között (40 %-os jobless).
by 5.g & CSM & Rammjaeger83 & SchAA KatPol sem mehet el szó nélkül az utóbbi hetek gyakran forradalminak titulált közel-keleti eseményei mellett. Minthogy azonban naprakész információszolgáltatásban minden igyekezetünk ellenére sem vehetjük fel a versenyt a nagy…..
--Stirlitz-- 2011.01.30 18:38:33
Ezt a hírt egyelőre nem láttam máshol:

www.presstv.ir/detail/162767.html

"Embattled Egyptian President Hosni Mubarak has reportedly given his armed forces the authority to shoot-to-kill as anti-government protests gain momentum. "

Nem tudom, mennyi igaz belőle, de érdekes a helyzet.
Napokban kaptam egy e-mailt, hogy valaki végigvitte a Ringrikert. Többszöri ide-oda után végül videót is kaptam, részemről nem láttam látványos "szabálytalanságot", ha esetleg más próbálkozó megvétózná a látottak alapján, akkor hétfőig tegye. Baloldalt a…..
A világhálón számos olyan hír kering, amely szerint léteznek a magyar történelemmel kapcsolatos, általában az MTA által eltitkolt dokumentumok, amelyek alapjaiban változtatnák meg a magyar történelmet. A Kassai Kódex egyike azon történelmi forrásoknak, amelyeket, állítólag az…..
„If we ever had a war, while you are working on your Power Point, we would be killing you.” /Orosz békefenntartók állítólagos szavai amerikai kollégáikhoz 1996-ban, Boszniában./   Az amerikai haderő bürokrácia- és PowerPoint-függősége egyre aggasztóbb méreteket…..
Az utóbbi időben úgy tűnt, hogy a Rafik Hariri halálát vizsgáló bizottság bizony a Hezbollahra, illetve annak néhány megtévelyedett tagjára akarja ráhúzni a vizes lepedőt. Naszrallah azonban dörzsölt politikusként átment támadásba.Az öreg Hariri halála bizony megérne egy…..
--Stirlitz-- 2010.08.16 13:19:35
Már is itt az első következmény:

www.presstv.ir/detail.aspx?id=138916§ionid=351020203

"Hezbollah's recent revelation in airing photos taken by Israel's unmanned surveillance planes has markedly affected the sale of the drones."
Következzen Dr Herencsár Lajossal készített interjúnk második része, aki saját elmondása szerint "napjainkban az MFB vezetői gárdájában dolgozik, hosszú évek után ismét havi fixért. Jelenleg Pakisztánban (Vazirisztánban, Szvatban), a banki dresszkóddal szöges ellentétben…..
--Stirlitz-- 2010.08.15 13:08:13
@nullnick:

Ha már ennyire egy pár személyes élmény alapján akarsz megítélni egy egész vallást, akkor én is mesélek egyet.

Van egy szaúdi síita haverom, aki orvosira jár. Nem csak hogy nagyon barátságos, tisztességes, őszinte, segítőkész, de minden, vallással kapcsolatos kérdésemre készséggel válaszol. És persze ő maga vallásos.

Hopp, 1-1.
--Stirlitz-- 2010.08.15 13:12:16
@nullnick:

"afganisztánnal úgy lehet "elbánni", ahogy a az USA meghódította a Vadnyugatot:

népirtás és telepesek "

Kik települnének be ?
--Stirlitz-- 2010.08.16 12:29:45
KatPol Blog [KNN] Tegnapi újság 2010.06.27 14:00:00
A neten bóklászva találtam egy rövid cikket Martin van Creveld mestertől a jó öreg Irán vs Izrael nagy leszámolásról, ami rávilágít egy ritkán figyelembe vett oldalára is a dolgoknak. Maga a cikk első ránézésre az égvilágon semmi újat nem mond: "In the past, the Israeli…..
--Stirlitz-- 2010.08.11 16:21:21
Kicsit bs kategória, de inkább ide másolom:

index.hu/kulfold/2010/08/11/iran_es_izrael_is_haborura_keszul/

"Irán jó eséllyel azonnal harcba indítaná a Heszbollahot és a Hamaszt, két irányból szárazföldön támadva meg Izraelt. "

Támad a Hamasz! Fussatok bolondok!
Libanon leghíresebb síita szervezetéről sok dicső és kevésbé szép, valódi és kitalált történet kering az interneten. A utóbbi időben azonban előkerült egy sztori, amit mostanában egyre nagyobb hévvel nyom a neokon sajtó, és amit nem tudok hova tenni. Naszrallah élcsapatának…..
--Stirlitz-- 2010.08.04 13:34:42
@SchA:

Ezt a "faviccet" nem akartam elsütni, bár nekem is eszembe jutott :D

"He added that the army was in contact with the UN peacekeeping mission in southern Lebanon, after Israel's army radio said that troops planned to try again to uproot a tree in the border area which witnessed deadly clashes on Tuesday.

"We have been told that they are going to try and uproot the tree again today," said the spokesman."

www.presstv.ir/detail.aspx?id=137402§ionid=351020203

Nagyon zavarhatja őket az a fa :)
Mint ismeretes, a politikusok gyakran tesznek "sajátos" nyilatkozatokat az éppen folyó háborúkról (is) annak megfelelően, hogy megítélésük szerint aktuális érdekeiket éppen mi szolgálja a legjobban. Persze egyes megnyilvánulásaik - ostobaságukból vagy  szimpla…..
Szigorúan tudományos kutatásaink során újabb érdekes iraki és afgán szabadidős tevékenységekre, kiképzési eljárásokra és egyéni teljesítményekre bukkantunk. Egy korábbi, méltán nagy sikerű poszt folytatása. Kezdjük a hobbikkal: 1a. Horgászat A horgászat a közhidelem…..
--Stirlitz-- 2010.06.26 13:19:02
--Stirlitz-- 2010.06.26 15:40:30
@CN:

Mármint a sorozat alatt a FG-re gondolsz? Azt a Comedy Central adja magyarul, de én angolul jobban szeretem.

familyguy.blog.hu/

amúgy itt meg lehet nézni őket.

A mű amiből a részlet van, az nem sorozat, hanem egy film:

www.imdb.com/title/tt0151804/
Röviden megemlékezve Izrael tegnapi afférjáról a Free Gaza Movement hajóival: napok óta kíváncsi voltam, mi lesz Izrael reakciója, ugyanis az izraeli sajtóban napok óta ment a ötletelgetés, hogy mit kéne csinálni, hogy ne legyen sikeres a "provokáció", de a segélykonvoj…..
--Stirlitz-- 2010.06.06 17:05:14
www.presstv.ir/detail.aspx?id=129167

"Press TV: Tell us about your ordeal Hassan, What happened on the day of the attack?

Hassan Ghani: The Muslims members of the convoy had just begun the Morning Prayer -- The Fajr Prayer -- that's when the Israeli forces decided to mount their attack, they came from the sides on commando boats and threw stun grenades and used rubber bullets against the ship that was repelled by water canons.

Then the Israeli soldiers decided to come by helicopter and from helicopter as well they were using rubber bullets against the people on the ground."

Tehát az a része igaz a sztorinak, hogy lőttek rájuk még a fedélzetre szállás előtt, de nem éles lőszerrel.
Az állam bizony csúnya dolgokra képes. De szerencsére megvannak az emberek, akik védelmére kell, hogy keljenek még akkor is, ha mélyen elítélendő tettei napvilágra kerülnek. Az ő megsegítésükre Stephen M. Walt a gördülékeny mentegetőzés és magyarázkodás 21 lépcsős…..
KatPol Blog [KNN] Hezbollah Alert 2010.04.17 12:00:00
Kérem szépen, breaking news, egy iráni atomfegyveres és egy al Kaidás atomfegyveres rettegés között most a változatosság kedvéért lehet rettegni Libanon legprofibb síita pártjától, a Hezbollahtól! Ugyanis egyes források szerint a Hezbollah (HA)  ezúttal Szíriától kapott…..
--Stirlitz-- 2010.04.17 20:05:27
www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=173337

Nem nagyon hiszik el USA felé sem a dolgot.
Az USA és szövetségesei által Irakban és Afganisztánban (egykor és ma) alkalmazott katonai stratégia hiányosságait az újságírók és biztonságpolitikai szakértők rendszerint azzal magyarázzák, hogy a demokráciák, bizonyos strukturális adottságaik miatt, szükségszerűen…..
Blogunknak már az alapításkor deklarált célja volt a médiában megjelenő, háborúkhoz és konfliktusokhoz kapcsolódó, az elmebaj határát súroló "szakértői vélemények" elleni fellépés (lásd "Fassság!" rovat). Sajnos sokak szerint a biztonságpolitika olyan, mint a magyar…..
--Stirlitz-- 2010.04.02 16:29:55
www.cnas.org/blogs/abumuqawama/2010/03/lady-gaga-westchester-county-haifa-wehbe-southern-lebanon.html

Hehe, Lady Gaga jobban növeli az USA-ellenesek táborát, mint a palesztin-izraeli konfliktus :D
A blogon elég régóta dobálózunk a "COIN", azaz counterinsurgency szóval anélkül, hogy bővebb magyarázattal szolgáltunk volna, mit is jelent tulajdonképpen. A rövid cikksorozat ezt a hiányosságot hivatott pótolni, áttekintést nyújtva a háborúk eme speciális típusáról. Az…..
Mint ismeretes, kis hazánkban a (bal)liberális beállítottságú médiamunkások egyik, ha nem a legfontosabb feladatuknak tartják a lakosság figyelmének ráirányítását a (szerintük) mindenhol - és különösen az utóbbi időben - folyamatosan terjedő (szélső)jobboldali tendenciákra, nézetekre. Erre az egyik…..
--Stirlitz-- 2010.02.07 00:42:51
@tűzlétra:
A történet annyi, hogy FP megkérte SZN-t hogy lektorálja a könyvét. SZN ezt meg is tette, készített egy jegyzéket a könyvben található hibákról, majd visszaadta FP-nek. A derék Földi pedig kiadta a könyvét változtatás nélkül, tele hibákkal, de odaírta, hogy SZN lektorálta. Elég érdekes ember...