Regisztráció Blogot indítok
Adatok
syba61

0 bejegyzést írt és 144 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Napjainkban az öngondoskodás erény, rövidesen azonban a legtöbbünk számára kényszer lesz. Egy kis olvasnivaló: A német kormány az év elejétől kezdve a nyugdíjkorhatár-emelés eszközéhez nyúlt, a jelenlegi szintekről 2030-ra 67 évre növekszik a nyugdíjkorhatár. Szakértők…..
„Az egy főre vetített statisztika semmit nem jelent, erre mindenki ráébredhet, aki megnézi a sorrendet. Ez az összevetés kicsiny, kisebbrendűségi érzéssel megáldott nemzetek mákonya.” – írja blogjában Mong Attila. Egy kicsiny, kisebbrendűségi érzéssel megáldott nemzet…..
syba61 2012.08.10 14:06:31
@Kerekvilág: No, ez perfekt volt! Teljesen egyetértek.
syba61 2012.08.10 14:33:56
@folyamatábra: OK., de sajnos az általános helyzet nem ez. Nem összehasonlítható az életszínvonalunk, és lehet itt akárhány arany, ez nem fog változni. (Az Olimpiáról meg kb. még két hétig beszélünk)
syba61 2012.08.10 16:25:05
@folyamatábra: Jó bringázást! Hátha a kicsiből bajnok kerékpáros lesz! :-)
GregJazzBlog Üzenőfal 2009.01.03 12:00:00
Ide várom Tőletek a bloggal kapcsolatos - posztoktől független - aktuális véleményeiteket, észrevételeiteket, esetleges kritikáitokat és kérdéseiteket! Írjatok bátran! Igyekszem majd mindenre reagálni...
syba61 2010.02.11 15:18:04
@Herbie: Belehallgattam, nagyon "jazz-rock"-osnak tűnik. Picit még ismerkedni kell majd vele..
syba61 2010.03.04 13:01:18
@GregJazz: Greg, először is sok boldogságot apaként,nekem most múlt két éves a kisfiam, komoly kihívás egy CD-t végighallgatni...:-)
Ami Metheny-t illeti, elfogultságot kell jelentenem, hiszen nekem a kedvenc gitárosom, így rosszat nem írhatok róla. Bár úgy gondolom ezután a koncert után nem is lehetne. A Wiener Konzerthaus közönsége szemlátomást elégedetten távozott, a CD árus minden "Orchestrion"-tól megszabadult. Jómagam öt mindenre elszánt sorstársammal éjjel fél kettöig vártam a Mestert, és aláírattunk mindent, ami kezünk ügyébe került. És a zene: Pat a koncert alatt többször megpróbálta elmesélni, hogy mit látunk, de mindig feladta. A látvány egyébiránt Metheny-ből,és a mögötte felhalmozott hangszerekből állt, egy zongora, két vibrafon, tucatnyi ütőhangszer,és gitárok is voltak felerősítve mindenféle állványokra, szekrényfalakra. A megszólalás koplett zenekart sejtetett, Metheny a koncert utolsó harmadában,régi számokon keresztül próbálta megmutatni, hogyan működik a rendszer. A gitáron keresztül szólaltatta meg (talán egy MIDI segítségével)a basszusgitárt, a vibrafonokat, ezek időnként hangról hangra követték a gitár futamait, időnként önálló életet éltek. Lábpedálokkal kórusokat szólaltatott meg, és szemmel láthatóan innen kezdte az ütőhanszereket (ebből volt legtöbb) is kezelni. Ő maga azt mondta, hogy nem megy bele a technikai dolgok elmesélésébe, mert reggelig itt ülnénk. Szolenoid elektromágnes, samplerek, csúcstechnika....ezek az előadás kulcsai. A koncert végére nekem egy kicsit sok volt már, hiányzottak Lyle Mays lágy szólói, és Antonio Sanchez kemény ütemei. Majd júniusban ezt is élvezhetem. :-)
Összességében egy Metheny-fannak kötelező volt, de a Pat Metheny Group lényegesen populárisabb, és fogyaszthatóbb.
GregJazzBlog Utolsó bejegyzés 2010.02.16 19:23:00
Kedves Olvasóim!Kétéves lett a GregJazzBlog és eljött a pillanat, hogy bezárja kapuit! A döntés már régóta érlelődött bennem, s higgyétek el, nem volt könnyű...Azt hiszem, az elmúlt két esztendőben sikerült mindent megfogalmaznom kedvenc előadóimmal és…..
syba61 2010.02.18 20:48:02
@CyberCsillagh: Én benne vagyok a találkában, de sajna nem tudom pontosan az ott létem időpontját. Úgy sejtem, hogy március közepe táján leszek fenn.
Egyébiránt egy új koncert dátum: április 30. Nagykanizsa, Németh Feri együttese lép fel, valszeg Lionel Loueke, Mark Turner,John Patitucci, Aaron Parks közreműködésével.
A Detroitban született altszaxofonos, Kenny Garrett idén lesz 50 esztendős. Édesapja asztalos volt, aki csak hobbiból játszott tenoron, s egyszer vett a fiának egy műanyag játékszaxofont. Otthonukban főként Stanley Turrentine, Joe Henderson és Maceo Parker zenéje…..
syba61 2010.02.08 20:10:50
@Kisvárosi Fojtogató: Igen, így van. Ezeken túl csak néhány pop zenész kapott kisebb trombita szólókat: Scritti Politti, Cameo, Toto, Chaka Khan...hirtelen ezek jutottak eszembe.
syba61 2010.02.13 14:44:22
@Kisvárosi Fojtogató: Volt egy viszonylag jó minőségű video-felvétel erről a Youtube-on, csak sajnos már eltűnt. Davis és gitárosa, Foley játszottak kb. 5 percig Prince zenekarában. Igen érdekes és jó zene volt...
syba61 2010.02.13 14:57:02
Adott egy francia dobos, Manu Katché, aki muzsikált már Peter Gabiellel, Stinggel, Jan Garbarekkel és volt zsűritag egy zenei tehetségkutató műsorban. Adott egy francia, illetve német nyelvű csatorna, az Arte, ahol a fókuszban a művészet áll. Gondoltak egyet a…..
Az elmúlt évtizedek során számtalan előadó és együttes készített már karácsonyi témájú lemezt, és ezen belül a jazz feldolgozásoknak is se szeri se száma. A decemberi szavazás győztese nem véletlenül lett a Jingle All The Way a Béla Fleck & The Flecktones-tól.…..
syba61 2010.01.04 04:49:58
@Herbie: Látod, és ha hozzáveszed, hogy állítólag nincs is télapó...oda a fél gyerekkorunk. Már nem csak abban nem lehet hinni, amit látunk, hanem abban sem, amit hallunk. Nekem ezek a karácsonyi jazz feldolgozások a rémálmaim, messze lehet kergetni velük.
Az elmúlt hónapban a kedvenc Sting-albumotokra szavazhattatok itt a GJB-n. Személy szerint több, mint 20 éve rajongok az egykori Police-frontember zenéjéért, és azt kell, hogy mondjam, számomra is nagyon felvállalható sorrend alakult ki végeredményként. Köszönöm a…..
syba61 2009.12.22 19:37:30
@GregJazz: Azon a Sting-en én is ott voltam a Kisstadionban, és hasonló a véleményem, brutál jó volt.
A szavazataitok alapján, a külföldön is sikereket elért magyar jazz muzsikusok közül a néhai Szabó Gábor lett a győztes. Szabó 1936-ban született Budapesten, 14 éves korában karácsonyra kapott egy gitárt, amin el is kezdett lelkesen gyakorolni. Gitártanárhoz mindössze 3…..
Richard Bona egy igazán eredeti figura. A világ egyik legjobb basszusgitárosa, fantasztikus torkú énekes és hihetetlen humorú előadó, aki imádja Magyarországot, no meg a gulyást. Az itthoni közönség iránti érzett szeretete 2004 nyarától datálódik, amikor az A38-on teljes…..
syba61 2009.10.28 06:29:34
@GregJazz: Én tényleg a trombitásra voltam kíváncsi. Nem sokkal a koncert előtt olvastam, hogy Metheny a rádióban hallotta Vu-t játszani, és a telefonkönyvből kereste ki a nevét,így hívta fel, és hagyott neki üzenetet. Vu sokáig nem is hívta vissza, mert zat hitte a barátai szórakoznak vele. A koncert előtt Bécsben jártam, és az akkor még működő Virgin-ben vettem egy Cuong Vu CD-t,ez egy brutális, free-be hajló lemez volt. Ez a fickó fog Metheny-nél trombitálni? Na ne! Aztán meglepődtem...
syba61 2009.10.31 16:57:52
@kirunews: Bizony, az egy nagyon jó lemez. Szerintem Pepperné legjobb lemeze.
syba61 2009.11.02 16:42:25
@GregJazz: Kaptam hírlevelet a PMG-től, februártól európai koncertek következnek, az új lemez bemutatójaként. Ez egy speciális szólólemez, "Orchestrion" címmel. Még utána kell nézni,pontosan mit is jelent. Minket február 25-26-án közelít meg leginkább, Bécs és Pozsony városán keresztül. Persze lehet, hogy itt is lecsap rá egy szervező...
Richard Bona egy szupersztár kultfigura, főleg Magyarországon! Az elmúlt 7 és fél év alatt immár a 18. és 19. fellépését adja hazánkban: 2009. október 21-én 19 órától Debrecenben a Kölcsey Központban (jegyárak: 2.400 Ft, 2.900 Ft), illetve 2009. október…..
syba61 2009.10.22 06:43:46
@Kölcsi: Elaludtam, bocsánat a késői válaszért. :-)De így legalább jobban megérett bennem, amit láttam.
Tulajdonképpen jól éreztem magam. Én sem vagyok elvakult rajongó, én jazz kedvelő vagyok, ebbe a kategóriába sorolom Bonát még most is. Rengetegszer láttam koncerten, a tavalyi koncert kivételével az A38-on mindig ott voltam, láttam Metheny-vel, és a Steps Ahead-del is fellépni. De nem a kedvenc basszgitárosom. Bár tegnap bizonyította, hogy Pastorius növendék. :-) Én a hangját szeretem nagyon. T'onképp egy dolog zavar, hogy már vagy hatodszor láttam ugyanazt a műsort. Segített valamit, amit Te is írtál, hogy fúvósokat hozott - szerintem két zseniális zenészt - de már kívülről tudtam mi fog következni. Semmi meglepi nem volt. Titokban reménykedtem, de sajnos emiatt vagyok kicsit csalódott. Azt, hogy Bona zseni a maga kategóriájában, eddig is tudtam. De kellene valami nagyon új dolog...legalábbis nekem.
Az Oregon a világ egyik legnagyszerűbb world music/jazz fusion kvartettje. Ha a banda neve nem is, de Ralph Towner alapító, zeneszerző, gitáros és zongorista neve minden bizonnyal sokaknak ismerősen csenghet. Az akusztikus jazz formáció 1970-ben kezdte el működését. Az eredeti…..
Mike Stern egy fáradhatatlan gitáros. Karrierjének két olyan sajátossága van, amellyel leköröz más fáradhatatlan gitárosokat: mindig a legjobbak vették maguk mellé, de később fordult a kocka, s ő vette maga mellé a legjobbakat. Gondoljunk csak bele, hogy kiknél…..
„Minden sikeres férfi mögött egy nő áll.” – tartja az ismert mondás. Természetesen ez alól a jazz muzsikusok sem kivételek... Vajon igaz az, hogy Mike Stern felesége is gitáros? Mivel foglalkozik Joshua Redman vagy Harry Connick, Jr. élete párja? Mekkora a családja…..
A 72 esztendős Ron Carter legendás csellista és nagybőgős. Michigan állam Ferndale városában született, majd családjával Detroitba költözött. 10 éves kora óta muzsikál, komolyzenét is játszott nagyzenekarban. Az Eastman School of Music-ban szerzett főiskolai, majd a…..
Néha a legnagyobb jazzerekkel is előfordul, hogy a kortárs könnyűzenéhez, azaz a pop-rock stílushoz nyúlnak hozzá. A következő öt videóban Michael Jackson, Peter Gabriel, ABBA, Faith No More és Oasis számokat láthattok/hallhattok érdekes jazz-interpretációkban…..
Áprilisban az olasz-kanadai származású, Michael Bubléra érkezett a legtöbb – már-már gyanús mennyiségű – szavazat. Az énekes tehetségére 15 éves korában figyelt fel a család, amikor karácsonykor a White Christmast énekelte. Ezek után zeneszerető nagyapja…..
syba61 2009.05.26 06:38:34
@Herbie: Ezek szerint Michael is látogatja a honlapot. Greg "celebet" fogott. (Vagy az ügynökség figyeli mindenhol az ilyen szavazásokat) :-))
2009. május 2-án a Művészetek Palotájában 1700 néző előtt csoda történt. Annak ellenére, hogy Snétberger Ferenc, Richard Bona és Paolo Vinaccia ebben a formációban életükben először játszottak együtt, két órára szó szerint elvarázsolták a nagyérdeműt.Az 52 éves…..
„A zene olyan, mint a drog. Addig használod, amíg bele nem fáradsz.” - Miles DavisMárciusban a legtöbben Miles Davis-re adtátok le a szavazataitokat, azaz ő az a zenész, aki szerintetek a legnagyobb hatással volt a fúziós jazzre. Természetesen…..
Branford Marsalis szaxofonos személyes ikonom immár 20 éve. Tulajdonképpen ő általa kezdtem el ismerkedni a jazz stílussal, amikor a '80-as évek közepétől - több nagyszerű társával együtt - Stinget kísérte. Nem felejtem el azt a momentumot, amikor 1988 környékén egy vasárnap…..
syba61 2009.05.04 19:52:10
@GregJazz: Én szeretem, de inkább a régi felvételeit, nekem a "Crazy People Music" a kedvencem, a legjobb szólóit meg Sting-gel játszotta. Vagy nem? :-))
syba61 2009.05.04 22:04:22
@GregJazz: És akkor még nem említettük azt a rövid kis szólót az "Englishman In NY"-ban. A videója meg külön kedvencem, egy villanásra látni lehet Tracy Wormworth basszusgitárosnőt, aki ugyan a lemezen nem játszik, de itt feltűnik...
syba61 2009.05.05 05:31:55
@GregJazz: Jaj, bocs, a fényképtől kezdtem olvasni a cikked, az elejét pont nem láttam..
Kenneth Gorelick, azaz művésznevén Kenny G (nem összetévesztendő Kenny Garrett-tel!) 1956. június 5-én született Seattle-ben, Washington államban. A kis Kenny-t egy Gerald Pfister nevű trombitás tanította szaxofonozni. Elsősorban szopránszaxofonon, de alton, tenoron és…..
syba61 2009.04.01 19:48:47