Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zbond

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Air Power Blog Air Power Hírek 1. 2010.01.05 15:22:00
Molni javaslatára, a motor nyűgjének (sok komment egy bejegyzéshez) esetleges terápiájaként egy bejegyzést nyitok, melyre az új híreket lehet bekötni, és azokat kommentálni. Amikor újabb bejegyzést teszek, az beelőz, de idővel ez a hírbejegyzés ismét vezetni fog. Időnként…..
Vannak periódusok az ember életében, amikor sorozatban követik egymást olyan események, melyek hasonló (ha nem is ugyanazon) kategóriába esnek. A LégierőBlogger mozgalmas múlt hete után keddtől máig Szerbiában időzött, hogy folytassa 1999-es PVO vs SEAD kutatásait (lásd:…..
Február 6. a Magyar Honvédség rádiótechnikai fegyvernemének a napja, röviden a radarnap. De van-e ok ünneplésre 2010-ben?100119 Bánkút. Az egyik RAT-31DL D-sávú háromdimenziós lokátorral felszerelt mérőpont. Az elmúlt évek során megkérdőjelezhetetlenné tették, hogy ezek…..
Zbond 2010.02.08 18:00:56
@molnibalage:

Természetesen teoretikusan értettem, nem gondolnám, hogy a közeli jövőben közel kerülnék egy nyílt katonai konfliktushoz. De, ha mégis így lenne és valaki komolyan meg akarna támadni minket, akkor hidd el, hogy az első elpusztítandó célpontok lennének. Arra alkamas eszközök hiányában pedig ne kezdjen háborúba. De Honvédelmet főleg nem végtérvédelmet nem lehet békeidőre tervezni, méretezni.
Azért gondolom Téged is megnyugtatna, ha lenne néhány készlet gyorsan telepíthető, működőképes, korszerű lokátorrendszer lezsírozva valahol, és adott esetben végig lehetne vele pakolni egy határszakasz vagy a kiemelt objektumok környékét...
Azzal természetsen egyetértek, hogy a elsődleges prioritás a harmadik 3D radar a Zengőre.
Zbond 2010.02.08 19:08:30
@molnibalage:

Másik gondolat...nem akarok tippeket adni az ellennek, de szerinted mit művelne egy horozható rakéta vagy egy akanavető pár kilóméter távolságból a radome-mal és a benne békésen forgolódó antennával? Egy összehangolt akcióval pillanatok alatt megvakulna az ország.....és utánna az jöhet aki akar. Ráadásul úgy, hogy a fürjesi (békéscsabai) helyszín kivételével egyik sem lesz (van) igazán katonai területen, max. pár kerités esetleg pár fős őrség...
Nem kell ide csúcstechika meg lokátorromboló preciziós fegyver...pár jólképzett mélységi felderítő és szevasz...
Zbond 2010.02.08 19:45:04
@molnibalage:

Messzire kaladoztunk az eredeti kérdéstől, attól, hogy mi van a gerincradarokon túl, mert valljuk be azok szükséges, de nem elégséges eszközei az légtérvédelemnek, kell melléjük még sok-sok, lehetőleg különböző hullámhosszon működő, könyyen mobilizálható eszköz is, aminek a maradéka a szüskéges tudással, emberállománnyal jelenleg még megvan, de a Magyar Honvédség eddigi "fejlesztéseit" látva félő, hogy ez a képesség is megy a többi közé. Hiszen ott lesznek a gerincradarok..
Ha a Honvédségnél rendszeresítendő új repülőeszköz beszerzéséről dönt a HM, ez nyilvánvalóan olyan döntés, mely nem érdemel transzparenciát a jelenlegi kormányzat szerint. Sajnos ez a következtetés vonható le a Közbeszerzési Értesítőben minap megjelentek alapján,…..
Zbond 2010.01.19 17:30:56
Érdekes összehasonlítás:
helicopterflight.net/r44_v_bell_&_md.htm

Nem gondoltam volna, hogy egy MD500 csak kéteszer annyi mint a Robinson, valamint azt sem hogy a Robinson 2200 óra vagy 12 év után gyakorlatilag kuka..
"Robinson helicopters are also the only helicopters that have a complete life limit that expires on all major components at the same 2,200-hour or 12-year interval, which ever comes first. The major components include (but are not limited to), main and tail rotor blades, all drive train components including the main and tail rotor transmissions, swash plates and control links, and the engine."
Ma Szekeres Imre az Országgyűlés külügyi bizottságában bejelentette, hogy két magyar Mi-17-es és harminc fős személyzetük Afganisztánba települ 2011-ben. A deklaráció hosszas bizonytalanság végére tesz pontot, még akkor is, ha szerintem erre a misszióra korai lenne mérget…..
Zbond 2010.01.06 16:49:15
@zord:
Én is bízom benne, hogy győzni fog a józan ész és a racionalitás, a hazai igények kielégítésére minden szempontból legjobb döntés a minyó, megvan hozzá az üzelmeltetési tudás, tapasztalat, gondolom a meglévő infrastruktúra egy része is kompatibilis az újabb változatokkal.
És valaminek történnie kell mert a maradék maroknyi gépből gyorsan elszalad az üzemidő, és ha baj lesz -ne legyen- akkor nincs mivel homokzsákot emelni, embert menteni...
Ilyen szűkös erőforrás mellett missiós feladatról álmodni meg őrültség, talán Koszovó beleférne, ha hiretelen lenne még 4-5 repképes darab.

zb.
Együléses Block 52+ az illeszkedő, valamint a törzs alatti ledobható póttartályokkal gurul a végső ellenőrzés felé, a 29-es pálya várópontjára. A csapásmérő és felderítő feladatokat általában ebben a konfigurációban repülik a lengyelek. Bár sajnos nem…..
Zbond 2009.12.04 12:45:44
@molnibalage:

Szerintem gondolkodás nélkül átvettük őket pusztán a jövőbeli lehetőségek igéretének a függvényében, ahogy történik ez mindenhol a világon amikor egy új fegyverrendszert állítanak hadrendbe. Nem azt mondatam, hogy nem kaptunk meg mindent, sőt, hír volt elég régen, hogy megérkeztek az AIM-120C meg a gyakorlók is, de szerintem jól eldugták őket Nyírtelekere, nehogy valakinek eszébe jusson fefüggeszteni a gépre.

"A csapásmérés elvi lehetőségként megvolt, mert a gép alaból képes volt rá. "

Szerintem még senki nem nyert csatát pusztán elvi lehetőségek figyelembevételevel....tehát nem volt, nem is volt terveben, az akkori doktrina nem is számolt vele, mondjuk a mostani sem, 40 AGM-65 kb. arra jó, hogy nyerünk 20 percet amíg eldózerolják az útból azt a 30-35 t-72-est.
Az első Mistral beszerzés meg 97-ben történt akkoriban még nem voltunk olyan jófiúk, hogy bármit megkaphassunk, ettől függetlenül én sem tartom jó üzletnek.
A Mirage-2000 -et meg ne firtassuk tényleg...:) Az lett volna az igazi bukta..

zb.
Zbond 2009.12.04 15:01:32
@molnibalage:

elvi lehetőség = nem létező képesség.

szerintem
Zbond 2009.12.04 16:42:49
@molnibalage:

Szerintem is kicsit elbeszéltünk.:)
Vasárnap új polgármestert választ Pécs. Az eseménnyel magával nem kíván foglalkozni itt a LégierőBlogger (kicsit nagypofájúan: aquila non captat muscas), ám a kísérőjelenségekkel annál inkább, mivel hazánk biztonságát teszik kockára, és úgynevezett…..
Zbond 2009.12.01 10:28:46
@molnibalage:

Még, ha csak az lenne, hogy "hogy 1000 hülye vadbarom leszavaz 10 értelmes embert..." de 10 vadbarom akadályoz meg olyan dolgokat ami milliók érdeke...
Nagyon sok dologban egyetértek a zöldekkel, tényleg van sok terület ahol szükséges a ténykedésük, ott van a baj aho valakik politikai tőkét akarnak kovácsoni egy-egy ügyből, és azt a butaság határáig hajtják...az lásd, Bős-Nagymaros, tározós vízerőművek és természetesen a mecseki radar ügye..persze nem védeni akarom őket mert a sötétség mérhetetlen arrafelé...és a sötétség politikai hátszállel megerősítve az a vég...
Kedvencem a atomerőműellenes aktivista aki lenyilatkozta a tv-ben, hogy nincs szükség erőművekre, hoszen az áram a konnektorból jön....
ilyenekkel érvekkel nem lehet vitatkozni..
Air Power Blog Videoriportok 2010.04.23 23:59:00
Videók az útjaink során felhalmozódott nyersanyagból. Ne várjatok profi filmeket, csak egy kis digit gép videó-üzemmódjáról van szó, melyet azért használok, hogy a fotók és jegyzetek mellett "mozgó" benyomás is maradjon. Erre a bejegyzésre mindig be fogom linkelni…..
Zbond 2009.11.17 10:27:59
@molnibalage:

Nem akarok vitatkozni, de az alapfelvetés az volt, hogy milyen viszonyban áll egymással egy Lengyel Block52+ egy Emirátusokbeli 60 egy az Indiaiknak ajánlott 70 vagy egy USAF 50/52...Én pusztán azt mondtam, hogy a számok, a technológiák nem jelntenek autómatikusan magasabb harcértéket is, ahhoz még nagyon sok minden kell, legfőképpen szoftver, ahogy Zord is írta. És köszönöm a feltételezést, pontosan tudom, hogy mi az az AESA radar ezért merem leírni, hogy akár azonos hardver esetén is hatalmas különbség lehet két rendszer hatékonysága között pusztán azért mert a szoftvere kicsit más...és azt sem gondolom, hogy egy olyan "ország" ahol a mérnökök 80 százaléka külföldi, főleg pakisztáni, megkapná a forráskódokat, hogy kedvére belenyúljon függetlenül attól, hogy mennyit is fizetett a gépért. Megrendelték, kifizették, örülnek...vagy nem. Te honnan ismered a block60 valós képességeit? És az USAF gépekét? Megnézeted a wikipedián vagy esetleg megkaptad a komplett gyártási dokumentációt a LM-tól? Gondolod, hogy a lelekes amatőrök, netán a bértollnokok által leírtak a valóság? Nyilatkozná azt a LM, hogy szép és jó ez a gép, de azért esélye nincs egy olyan géppel szemben amit hazai célra gyártottunk? Nem, nekik azt kell mondani, hogy ez a csúcs ez jobb mint minden korábbi, különben senki nem venné meg.

De tényleg nem akarok vitatkozni..

zb
Zbond 2009.11.17 12:39:37
@molnibalage:

Én próbáltam eszmecsrét folyatatni.
De az, hogy a másik mondatait "netto butaságnak" nevezzük szerintem nem az eszmecsere kategória.

Az utolsó hozzászólásoddal egyet kell, hogy értesek teljes mértékben.
"Abban a pillanatban, mikor megkapták a gépeket igenis talán a legpotensebb exportált gép volt a világon"
Azt hiszem, hogy a "talán"-on és az "exportálton" van a lényeg. Mert nem tudjuk, hogy valójában mit is tudnak és nem tudjuk azt sem, hogy mit tudnak a nem "export gépek"
Azt gondolom, hogy ha megkapnak valamit akkor azt ki is akarják használni, főleg, ha keményen fizettek is érte. De arról van szó, hogy nem kaphatnak meg mindet ugyanúgy ahogy az angolok, dél-koreaiak de még az izraeliek sem.
Zbond 2009.11.20 18:49:51
@Liverbird:

Nem kötekedésből, bár ma ilyen nap van...:)

A decens szót - talán azért mert mostanában több angol angol szöveggel találkozunk - manapság inkább használjuk a "tekintéyes" vagy "szignifikáns" értelmében mint az eredeti latin jelentéseinben.

Bár egy decens uriember inkább illendő mint nagy, de egy "decent sized" elől inkább elszaladok..:)

zb.
A magyar vadászrepülők elég gyakran repülnek mostanság Szlovénia felett, együttműködve a helyiekkel és az olaszokkal, akik felelősek a szlovén légtérszuverenitásért is. Bár továbbra is az a véleményem, hogy Kecskeméttől messze van oda hatékonyan keszit adni (a határ…..
Zbond 2009.11.13 18:07:10
@molnibalage:

....a Rába tanker mögött...
Míg a LégierőBlogger Lengyelországban járt LÉGIERŐT nézni, idehaza felpörgött az élet Kecskeméten, s a kedves spotter- és szakíró-ismerőseim beszámolói szerint a bázis aktivitása elérte egy komoly katonai repülőtér elvárható szintjét a Lion Effort 2009 PfP…..
Zbond 2009.10.11 15:53:36
@zord:

Nem kötekedésből...
Emlékszem, hogy már hivatkoztál a press releasre, de a "has been awarded" és a "will be delivered" messze van attól, hogy itt is legyen....persze tudom, hogy a deal elnyerésének van csak PR meg marketing értéke, ha pl. bukik az üzlet akkor arról mélyen hallgatnak. A lengyelek sem reklámozzák a SOFAR buktát, a Kongsberg sem verte nagydobra, hogy évekig tököltek és töredék mennyiséget szállítanak (bár valahogy az az érzésem, hogy nem csak a beszállítókon múlott egyik sem)..
"Have been delivered" tartalmú cikket én sem találtam a sinekről. Lehet, hogy ősi magyar szokás szerint megint elfeljtettünk fizetni érte, és a világnak azon részén nem ismerik a köbetartozós társasjátékot, így nem is szállítanak amíg nem látják a beérkezett pénzt a számlájukon..
Persze ne így legyen, és a következő alkalommal virítsanak a CATM-120-ak a szép új NMML-ek alatt.
A 45db-os mennyiség szerintem nem rossz...pl, ha az összes 120-ast felaggatják akkor is marad 5 hely..:) a 9-esek meg törjék csak a törővégeket. Ha gépenként 3-at tesznek fel akkor marad 3 tartalék...és azért kell hely a pótosnak, a Maverick-nek meg az 500 és 1000 fontosoknak is, ha már multi role.

Nem ide tartozik, csak kíváncsiságból, de nincs semmi infód arról, hogy élesben üzemel-e már a két talján 3D mérőpont?

üdv,

zb
Zbond 2009.10.30 10:53:36
@Rommel28:

Szia, gondolom célt repültek a mistralosoknak, és azért nem árt, ha nem úgy néz ki az infraképe mint egy kaliforniai erdőtűz.

zb.
 Egy kis időnek el kellett telnie ahhoz, amíg érdemben össze tudtam szedni a blogon számos bejegyzésben tárgyalt kecskeméti gyakorlat, a Load Diffuser 2008 alapvető tényeit és tapasztalatait kedves ismerőseimtől, akiknek ezúton is köszönetet mondok. Remélem senkit sem…..
Zbond 2009.09.23 14:41:53
@zord:
Józan paraszti ésszel én is 100-120 körülire tippeltem, bízva abban, hogy a későbbiekben tényleg lesz helyette valami potensebb. Persze figyelembe véve az elmúlt időszak beszerzési gyakorlatát...jókeveset jódrágán a 40-
től sem lepődnék meg nagyon...
Zbond 2009.09.24 10:42:05
@BLADE.Hu: Engem csupán az zavar az egészben, ha már - ahogy Zord megerősítette - vettünk CATM-9 eket, gondolom itthon használják is kiképzésre rendesen akkor nem luxus-e a mi légierőnk helyzetében nem élni egy ilyen lehetőséggel. Laikusként én is azt gondolom, hogy talán egy imitátorral végrehajtott gyakorló légiharc állhat legközelebb a valósághoz...Gondolom a csehek sem véletlenül használják az imitátorokat ..Ha tényleg csak jogi akadályai vannak annak, hogy a gépek magukkal vigyék a gyakorló eszközöket akkor a politikusainkank nagyon gyorsan tenni kellene valamit a mai helyzet ellen....meg sokminden más ellen is...de ezekről esik szó bőven itt is..
Ismét eltelt egy év, ismét itt az ideje egy politikailag nem korrekt értékelésnek légierőnkről, ha nevében, szervezetében nem is létezik ilyen, s ha a kék ruha már csak kihordásra van...Viszont van kékruhás vkf-ünk, most először!Súlyos kettősség jellemezte 2008-at: egyfelől a…..
Több tényező szerencsétlen összejátszása miatt idén nem tudtam foglalkozni a magyar lérakos közösséggel. Az ELITE-em sajnos elúszott, Krétára (Rapid Arrow) pedig nem utazhatott magyar újságíró, márpedig ez a két esemény volt a fegyvernem egyetlen alakulata, az…..