Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kalamajka1

0 bejegyzést írt és 149 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A charlestoni templomban elkövetett mészárlás után mozgalom indult az Egyesült Államokban a polgárháborúban a déliek által használt konföderációs zászló eltüntetésére. A kampányról - amelyben politikusok, médiaszereplők mellett a legnagyobb áruházláncok is részt vesznek…..
Félrefordítások Csokoládés dob 2014.05.16 22:08:21
Botond csak ennyit írt hozzá: Ferihegy, Szamos. Sokat nem lehet hozzáfűzni. Tulajdonképpen jó, nem? Dob = throw, mi itt a gond?..
Facebook-oldalunkra küldte be ezt a kivákó (hm) alkotást Márta, akinek itt is nagyon szépen köszönjük: Minden sora aranyat ér. Csak azt nem tudom, hogy milyen nyelvi címkét tegyek rá? Angol? Kínai? Kfdrtgz?..
Félrefordítások Donát 2012.12.08 05:52:00
Ketten is beküldtétek Facebook-oldalunkra, először Evelin, majd Zoltán - mindkét képet kitesszük, annyira jók: Itt pedig a tíz forinttal drágább, csokis változat - mindkettő Lidl: Úgy nézem, jól fogyott. Természetesen nem félrefordítás, ezért is a véleményes…..
Rhea (remélem, jól értettem, hogy ez a keresztneve) egy duplával jelentkezett: Az utóbbi két napban nosztalgiából Disney rajzfilmekből tartottunk egy kisebb maratont egy barátnőmmel, és két fordítási bakira bukkantam. Oroszlánkirály:Timon, a rókamanguszta és Pumbaa, a…..
Jehova Tanúi azt állítják, hogy a Biblia a zsidók fogságának 70 évét i. e 607-től i. e. 537-ig datálja és, hogy egy különleges időszak következett i. e. 607-től i. sz. 1914-ig. De mit is ír valójában erről a Biblia...?   Kik szolgálták Babilont 70 évig? Az…..
kalamajka1 2012.08.25 16:21:16
@Martian: Kb. 20 évvel ezelőtt beszéltem JT két képviselőjével, és ők állították, hogy Jézus szavai ("Nem múlik el ez a nemzedék, amíg mindez meg nem történik") az 1914 utáni időszakra vonatkozik. Tehát ők azt állították, hogy a világ végén még legalább egy ember életben lesz azok közül, akik 1914-ben éltek. Hát ... most 2012-ben ez az állítás elég necces (pestiesen szólva).

Egyébként szerintem sincs értelme ilyen sokat foglalkozni az évszámokkal. Jézus - amikor a világ végéről beszél - olyan általános jellegű eseményeket említ ("Nemzet nemzet elen támad, háborúk és éhínség lesznek" stb.), ami minden időszakra érvényes Jézus korától napjainkig. Tehát a mi feladatunk nem az, hogy számolgassuk az időpontokat, hanem, hogy tisztességesen éljünk, hiszen nem tudhatjuk, mikor jön el "ama nagy nap".
kalamajka1 2012.08.25 19:40:58
@alex4: Igen, sajnos a törtérténelemtanítás kommunista verzióját tanultad a múlt rendszerben.

Valójában a hittérítők ugyan a gyarmatosítókkal együtt érkeztek, de szervezetileg külön müködtek. Katonai erővel nem próbálták őket áttéríteni, mivel az erőszakkal történő hittérítés nem hatásos. Hiszen ilyen esetben csak akor tartják be az új hit szabályait, ha van valaki, aki látja őket. A hittérítés lényege nem a külsődleges szertartások elvégzésében van, hanem a belső lelki átalakulásban.
PUSSY RIOT Riadó, Pinák..! 2 év börtönre ítéltek 3 huszonéves lányt, nehogy ráébresszék az orosz lányokat és asszonyokat, hogy nincs szükségük a férfi-hatalmi rendszerekre. A PUSSY RIOT gerillla-akciója az orosz államiságot, a pravoszláv egyházat és Putyint személyesen…..
És hogy kerül a templomba, és hogy a börtönbe/munkatáborba? Hát a templomba úgy, hogy mivel az  Oroszország nevű egészázsiai államban a totális putyinizmus buzzzzzzzzzgó támogatója az egyház, eléggé kézen vagy min fekvő volt odamenni a csajoknak tiltakozni. Börtönbe,…..
kalamajka1 2012.08.18 10:51:40
@Lord_Valdez:

1. Köszönjük, de felvették videora, és feltették az internetre, és boldog-boldogtalan láhatta.

2. Nem érzem a különbséget a "tisztelni" és a "tolerálni" szavak között
kalamajka1 2012.08.18 11:09:06
@sulcus: Bocsánat, de a pap is állampolgár. Miért ne lehetne véleménye egy politikai pártról, miért nem mondhatja el ezt el a híveknek? A híveknek is van véleménye, és ez lehet más is, mint a papé. Ez nem bűn.
Vincent Callebaut, belga építész hajmeresztő ötleteiből válogattunk, melyek egyelőre elképzelés szintjén léteznek, de elegendő muníciót szolgáltatnak ahhoz, hogy elgondolkodtassák vagy éppen az őrületbe kergessék a szakembereket és a laikusokat azzal kapcsolatban, hogyan…..
Először úgy gondoltam, hogy egy Hahota-viccel lepem meg szeretett olvasóinkat, de legyen inkább egy találós kérdés.A Blikk ma azt írta, hogy „negyvenhét szobás villájában magányosan ünnepelte születésnapját Gábor Zsazsa (90). A Budapesten született díva tegnap töltötte…..
Félrefordítások A Waverly hely 2009.07.06 05:24:00
rutzky egy tipikus "kár volt" kategóriájú fordítást talált: A Jetix nevű gyerekcsatornán fut egy sorozat, a 'Wizards of Waverly Place', aminek magyarul azt a címet sikerült adni, hogy 'Varázslók a Waverly helyről'. Ennyi erővel a 'Melrose Place' is lehetne 'Melrose hely',…..
kalamajka1 2009.07.06 08:47:30
@Los Alamuszi: Sőt, mi több: Idő tér!
kalamajka1 2010.11.12 12:11:01
@AdamBast: Valamint: Mi az összefüggés a lét és a tudat között?
Ha megiszod a sok lét, elmegy a tudat.
Annyira bréking, hogy most megy a Coolon. Steven Seagal főszereplésével fut a Steven Seagal - Az igazságosztó (Steven Seagal: Lawman) című sorozat, talán dokureality, ha jól nézem. Kb. tizedszer mondják, hogy Jefferson Parish-ben vagyunk, Jefferson Parish-ben ez van, stb. Szóval,…..
Egyik kedvenc nyelvi portálunk, a Nyelv és Tudomány (nyest.hu) szervez egy eseményt, amire ezúton szeretnénk felhívni kedves olvasóink figyelmét. Mint talán sokak számára ismert, a diplomához már jó ideje elvárás a nyelvvizsga, ám rengeteg hallgató számára ez túl magas…..
kalamajka1 2010.10.23 19:26:50
@Leiter Jakab: Félreértés ne essék, én tisztán láttam, hogy ez a "polgári engedetlenség" az orosz nyelv ellen elsősorban nem politikai természetű volt, hanem a lustaság egy bizonyos formája.

Én az orosz nyelvre azt mondtam: "Ez is egy nyelv a sok közül", és kihasználtam, hogy tanítják nekem.

Valoban, a magyarországon dúló nyelv-nem-tudás tragikus méreteket ölt, és kell tenni ez ellen valamit. Lehet, hogy talán ezt.
kalamajka1 2010.09.02 10:02:13
@wmiki: Alig.
Bizony, én már csak olyen öreg vagyok, hogy amikor ezt a svéd dohányzásellenes reklámot megláttam, egy réges-régi, Sas István rendezte reklám, a Ciki a cigi! (uhh..) ugrott be először, amiben a főhős operettbe illő jelenetben énekli a címben is szereplő sort. Mentségemre…..
Nem kell megijedni, nem akarunk vallási kérdéseket eldönteni vagy akár felvetni, de kalamajka1 beküldése tényleg egy teológiai kérdést feszeget:A „Megváltó a Távol-Keleten” c. cikkről jutott eszembe egy régi filmélményem, ami még ennél a koreai változatnál is…..
Mogács Dániel, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7. kerületi polgármesterjelöltje jogász, közgazdász, szociológus, reaktorfizikus, agysebész, matematikus, reflexológus és tisztán látó.A Hírcsárda írása. Mogács 1950-ben, 1974-ben, 1982-ben és 1990-ben született, így…..
Zsofia1 találata talán inkább fura, mint félrefordítás:A napokban vettünk Gunpowder nevű angol teát, és unalmamban a doboz szövegeit vizsgáltam, ekkor találtam egy kis félrefordításra. GB: Gunpowder Green tea. Ingredients: Green tea.H: Zöld tea. Szálas tea. Készült: Zöld…..
Paranoid Android A pálesz 2010.06.14 11:17:00
   Az közismert tény, hogy minden becsületes magyar embernek elemi szükséglete, hogy legyen valami függősége. Az átlag mucsaiak nagy része a hagyományos magyar agysejtszivacsosítóra is rá van kattanva, persze a kávé, a cigi, a kertévé, a netes pornó és egyéb…..
Régi kommentelőnk, Rilla egy érdekes problémát vet fel. Ma (jan. 12. m1, 18:25) A palota ékköve c. szerintem jópofa koreai sorozat, játszódik Koreában kb. 16. sz. elején (intrika, bérgyilkosok, száműzés, méreg, féltékenység - mindezt amellett, hogy egyfolytában főznek). Na, de…..
kalamajka1 2010.05.10 20:25:52
@lavór: a keresztény-keresztyén megkülönböztetés csak a magyar nyelvben létezik (sajnos).

De jó messze kerültünk az eredeti felvetéstől!
Gépi fordításokat továbbra sem teszünk ki, most is csak a véleményes hétvége és az egészségügyi betét miatt teszünk kivételt lalival:Épp noti hűtőket böngésztem amikor rábukkantam erre a csodálatos…..
 Hovatovább nem múlik el nap, hogy valamelyik média ne adna hírt a katolikus papok elleni pedofília-vádakról. Ha ez így megy tovább, az egyházfőknek hetente nyilatkozatot kell kiadniuk, „szégyenérzetükről és lelkiismeret-furdalásukról”, mintha csupán ennyiből…..
kalamajka1 2010.03.31 16:26:34
@is: Én valahogy ezt nem vettem észre. Inkább átfogalmazásokkal próbálta mentegetni magát így akarva pozitív politikai tőkét kovácsolni a nyilvánvaló buktából.
kalamajka1 2010.03.31 16:35:04
@spinat: Ez szerintem nem tragédia, hiszen ha három ember ír könyvet pl. Petőfi Sándorról, azok között is lesznek eltérések még a születése időpontjának vagy a helyének vonatkozásában is.
kalamajka1 2010.03.31 16:57:13
@spinat: Az isteni sugallat nem azt jelenti, hogy Isten szó szerint lediktálja a szöveget az evangelistának, hanem a kinyilatkoztatás az ember egyéniségén szűrődik át.