Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szeberenyi

0 bejegyzést írt és 170 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemrég a tusványosi fesztiválon meglehetősen szomorú képeknek lehettek sokan a szemtanúi. A hagyományosan fideszes fesztiválon megjelent egy fiatal lány, aki különböző témáktól motiválva próbálta az ott megjelent politikusok és szimpatizánsok tudtára adni, hogy nem feltétlenül elégedett Magyarország…..
szeberenyi 2017.07.24 16:52:52
@turulpina: igen, ott is követelném, meg minden olyan esetben, amikor jobboldali provokátorok mennek oda egy baloldali párt rendezvényére annak megzavarásának céljával, sőt szerintem az sem lenne helyes, ha a vegetáriánusok fesztiválját próbálná megzavarni néhány fanatikus húsevő, stb..

El kell választani a véleménynyilvánítás szabadságát a rendezvények megzavarásától, utóbbi ugyanis nem alapjog. A véleménynyilvánítás szabadsága pedig nem azt jelenti, hogy oda megyek és azt mondom, amit, ahol és amikor csak akarok, pl. ha a Szigeten a nagyszínpadon Prodigy koncert van, oda sincs jogom odamenni, hogy bocsi, nekem lenne itt egy véleményem. Lehet bejelenteni tüntetést, írni az újságba, blogra, facebookra, stb. A különböző rendezvényeket pedig békén kell hagyni, hogy ott az adott közösség az előre bejelentett program szerint töltse az idejét. Különösen elítélendő úgy odamenni a megzavarás szándékával, hogy abból valaki később politikai tőkét akar kovácsolni, ha ezen az úton megyünk, tényleg az lesz itt, mint a 30-as években Ausztriában, amikor a különböző politikai pártok segédszervezetei masíroztak meg demonstráltak erőt minden nyilvános helyen.

Miért olyan nehéz ezt megérteni?
szeberenyi 2017.07.24 16:56:34
@Pirx: Abból, hogy a provokáció nem volt elfogadható, nem következik az, hogy ami utána történt, jogos vagy elfogadható lett volna, sehol nem is állítottam ilyet. Az önbíráskodás soha nem elfogadható. Azt viszont látom, itt tényleg elég nehéz bonyolultabb, árnyaltabb gondolatokkal próbálkozni, mostantól ki is szálltam.
szeberenyi 2017.07.24 18:22:11
@Ylim: neked mi bajod? Most írtam le, hogy azokat is elítélem.
Naiv voltam, mikor szűk két héttel ezelőtt optimista posztot írtam az új jelöltállítási rendszerrel kapcsolatban. Sajnos a valóság rácáfolt az akkori gondolataimra: akkor még úgy láttam, hogy ennél jobb esély arra, hogy valódi politikai alternatíva (reményeim leginkább a 4K!-ra vonatkoztak) jelenjen…..
szeberenyi 2014.03.07 11:28:37
@Kürtös: én ugyan szintén nem írtam volna alá nektek és nem is szavaztam volna rátok, viszont azt igenis becsülöm, hogy inkább elbuktatok becsületesen, minthogy csalással összehoztátok volna.

Mert afelől, hogy a négy nagypártot leszámítva a többi országos listát állító párt csalt, afelől nincs sok kétségem. És abban is egyetértek, hogy ez a dolog nem az 5 milliárd forint miatt fájdalmas, hanem mert tovább rontja a demokrácia minőségét.
Egyik nap még 6%-ot mérnek az LMP-nek, másik nap már csak 2%-ot, hogy van akkor most ez? Papíron minden egyszerű, a gyakorlat viszont teljesen meghazudtolhatja a statisztikát. „Rátok fogok szavazni ígérem, de hadd menjek már, mert sír a gyerek!” – nem ritkán hallott mondat ez, ha…..
szeberenyi 2014.02.28 16:32:24
@seahawks: a frissen épült stadionok lebontásának mi lenne az értelme?

Én sem örülök neki, hogy ezeket felhúzták, viszont attól, hogy lebontjuk, azt a pénzt már nem kapjuk vissza, sőt, a lebontás is költségbe kerül.

Persze, ha az üzemeltetés nagyon drága, az más tészta, de ha az üzemeltetést nulla körülre ki lehet hozni, akkor már szerintem rossz ötlet lebontani őket.
Végre itt a friss kutatás, s ahogy azt várni lehetett, szarik a nép magasról Paksra is, profin időzítették a lopós Simont, Viktor előnye még nőtt is. Ez a választás rég eldőlt, regéltünk már róla párszor, de nagyjából most vált az eredmény biztossá. És ez így van jól,…..
Most akkor hazamegyek... – kétségtelenül szellemesen csak ennyit írt oldalára a Spanyolországban nyaraló Gyurcsány Ferenc, miután Mesterházy Attila és Bajnai Gordon ma bejelentették a közös listáról szóló megállapodásukat, amelynek kapcsán hellyel kínálták a DK-t is az…..
szeberenyi 2014.01.14 14:36:43
@laji: jaja, igen, még a frakcióalapítás is egy jó kérdés lesz...
szeberenyi 2014.01.14 18:05:39
@6.Lenin: köszi. Akkor úgy tűnik, hogy 3 után már mindegy, hány párt állítja a közös listát, akkor már csak 15% a küszöb. Azt meg azért talán csak megugorják... :))
Európa népessége 4500 éve hirtelen kicserélődött. Legalábbis ezt állítják genetikusok, de egyelőre senki nem tudja, miért.   A Nature Communicationsben megjelent tanulmányában Alan Cooper, az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatója azt írja, közép-európai 7500-2500 éves…..
    Milyenek a cigányok? Olyanok, mint mások, sokfélék. Mit szeretnének a cigányok? Amit mások, sok mindent, elsősorban munkát, kenyeret, békességet, méltóságot.     Abban reménykedünk, hogy az orbáni kormányzás okozta riadalom, a lehetséges…..
szeberenyi 2013.01.18 17:06:42
Nagyon aránytévesztő, alapvetően a szélsőséges jogvédő álláspontot magáévá tevő ez a vitaindító cikk. Csak arra koncentrál, hogy a romáknak (akárkiket is értsünk most itt ezen elnevezés alatt) hogyan lehet több jogot adni, arról szó sincs benne, hogy lehet ösztönözni is őket arra, hogy erőfeszítéseket tegyenek az integrációra. Más szóval a jogok és kötelességek egyensúlya hiányzik az egészből.

Részletesebben:
- lényegi kérdések megválaszolását - pl. hogy fog a versenyszféra elég munkahelyet teremteni az iskolázatlan romák számára - teljesen kihagyja. Ez így teljesen komolyanvehetetlen;
- prekoncepciózus, nem a tényekhez rendeli a problémafelvetést, hanem a vélt probléma vélt megoldásához a tényegeket, például: "Minden bizonnyal kiderül egy ilyen katalógusból, hogy a munkabér-pótló segélyek az összes transzfereknek csak töredékét képezik" - és mi van, ha nem ez derül ki?
- még az alapokat sem tisztázza: nem derül ki, milyen definíciót használ a romákra, mennyiben etnikai és mennyiben szociális problémának tartja ezt a témát, pedig ez a megoldási irányokat is alapvetően befolyásolná. Szó van pl. a mélyszegénységben elzárt falvakban élőkről: vajon ők mind romák? Ha nem, akkor ez miért etnikai probléma?
- az iskolai szegregációnál figyelmen kívül hagyja, hogy az gyakran nem is rasszista hozzáállásból, hanem földrajzi, lakóhely szerinti elkülönülésből is ered. Stb. stb.

Az egész írás azt sugallja, hogy itt a 2002-2010 közötti romapolitika fog visszajönni: megy majd a PC-propaganda, akinek problémája van a romákkal való együttélésből, az le lesz rasszistázva, és érdemi lépés nem történik a romák felemeléséért.

Őszintén nagyon remélem, hogy Bajnai Gordonnak van ennél valamivel több is a tarsolyában...
Fospisztollyal lövöldözik a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, hatástalan nyilatkozatot ad ki, közben a szlovákiai magyar pártok mélyen kussolnak. A szlovákiai közvélemény szemében, lassan, de biztosan Vona Gábor-féle Jánosíkká válik Marian Kotleba. A magyar nacionalisták keresik…..
szeberenyi 2012.10.01 14:05:41
@Csehszlovák Kém: ne haragudj, de ez most megintcsak indulatos vagdalkozás, amit írtál.

Épp azt kifogásoltam, hogy a cikk közepe-végefelé derül ki, hogy az egész balhét az illegálisan felhúzott házak váltották ki. Amit beidéztél, az a 11. bekezdésben szerepel, és a cikk összesen 13 bekezdésből áll. Szerencsésebb lett volna ezzel kezdeni, hiszen ez itt a lényeg, ez váltotta ki az indulatokat.

Ha ilyen korrektül állsz hozzá ehhez az apró részlethez, miért hinnénk el neked, hogy magához az egész sztorihoz korrektül álltál hozzá?
szeberenyi 2012.10.01 16:04:06
@Csehszlovák Kém: És mi van Szaniszló bácsival, aki valamikor bizonyára pénzt vagy kárpótlási jegyet vagy akármit fizetett annak a teleknek a megvásárlásáért, és most a tulajdonát sem eladni, sem bérbeadni nem tudja. Nekem a videón, ahol a végén elsírja magát - bár nem értek szlovákul és nem értem, mit mond - nem egy vérnácinak tűnik, hanem egy szerencsétlen embernek, akit kisemmiztek a tulajdonából. Szerintem nagyon bántó az az egyoldalú érzéketlenség, ahogy ennek a faszinak a problémáját kezeled.

Én egyébként akár még hajlandó is lennék megértést mutatni ebben a konkrét esetben a romák iránt, tekintettel arra, hogy ez a helyzet - ha jól értem, amit írsz - a telek tulajdoni viszonyainak rendezése előtt keletkezett. De az elfogadhatatlan megoldás számomra, hogy Szaniszló bácsi kapja be, és mondjon le a telkéről vagy adja el jelképes 100 euróért a romáknak. A magántulajdont nem lehet így lábbal tiporni, nagyon rossz precedenst teremt.

Te pedig pont ezt sugallod, és ez szerintem legalább olyan felelőtlen, szélsőséges és ostoba álláspont, mint amit a nácik tolnak. És ők mellesleg valójában hálásak is lehetnek neked ezért a posztért, mert ezzel az egyoldalú és érzéketlen megközelítéseddel most biztos több ellenséget szereztél a romáknak, mint barátokat...
szeberenyi 2013.01.08 12:21:04
@Csehszlovák Kém: Oké. Akkor már csak két dolgot tegyünk tisztába:

1. Az illegális építkezés az állam földjére, mint ahogy az állam lépten-nyomon történő meglopása, valóban normának számított a szocialista országokban. A magántulajdonra való ráépítkezés ill. a magántulajdon ellopása normának számított-e akár a régi szocialista országokban, akár manapság? Szerintem nem: fajtól, vallási hovatartozástól stb. függetlenül a magántulajdon megsértőivel szemben az államnak kötelessége eljárni.

2. Szaniszló bácsi egy vérnáci-e, amiért megelégelve, hogy évekig nem volt képes érvényt szerezni a rendelkezési jogának a saját tulajdona felett, eladta neki a telket? Mi mást kellett volna neki esetleg tennie?
A felsőoktatási keretszámok tervbe vett csökkentésének egyértelmű nyertese Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, akinek a plágiumszagú szakdolgozatáról a reflektorfény a lázadozó diákokra terelődött. A NOL stábja a parlamentben forgatott, és kormánypárti képviselőket…..
szeberenyi 2012.12.15 14:12:31
@R_Gábor: a társadalomtudományokban, ahol nem kell kísérletezni, illetve olyan adatbázisokat, amiken valami igazán új eredményt lehet kihozni, egy mezei diák nem igazán tud megszerezni, a saját mérés végzése pedig elég drága, szóval ezekben nagyon gyakori az irodalomösszefoglaló jellegű szakdolgozat.
Belgium vs Magyarország, Genk vs Videoton, Winners vs. Losers. Ezt a posztot nem mi írtuk, olvassatok kelet-európai hisztit, epic. Kiparittyázták a magyarokat, kiejtették a Videotont, elintézték a Videotont, hiába, már megint a másikban van a hiba, holott csak annyi…..
Slovensko, do toho! A Presbiter 2012.12.05 10:33:57
Ez az ember a permanens naftalinos kultúrharc korszakából pottyant ide nekünk, ni. Nem lesz irgalom, két évtized minden frusztrációját látjuk-halljuk hamarosan manifesztálódni: a Presbiter számára ugyanis a modern demokrácia csak a kultúrmocsok esélyegyenlőségét jelentette.…..
Érik a nagy pofára esés, a médiában is rendszeresen rinyáló devizahitelesek kicsit se akarják elhinni, hogy az árfolyamgát 2.0 rendszere segít rajtuk, gyakorlatilag basznak rá nagy ívben. Jó kérdés, hogy a most akkor a rendszer szar, vagy a devizahitelesek idióták? Sajnos úgy…..
Nem fért a Szálasit éltető szlovákiai magyarok fejébe, hogy budapesti vagyok és beszélek szlovákul. Végül rájöttek: csakis zsidó lehetek. Magyarországon a rendszerváltás hajnalán két idealista, romantikus kép létezett a határon túli magyarokról. A liberális humanisták…..
szeberenyi 2012.11.14 19:44:02
@Csehszlovák Kém: az a baj a cikkeddel, hogy alapvetően szubjektív, a saját előítéleteidből táplálkozó és egyedi megfigyelésekre épül, ezekből pedig nagyon súlyos következtetéseket von le, miközben egyáltalán nem vizsgálja, milyen enyhítő körülmények lehetnének (ez pl. egyébként az ilyen amerikai esszéírós teszteken alapkövetelmény, hogy ha az ember érvel valami mellett, akkor tények alapján tegye és mindig vegyen számba potenciális ellenérveket is).

Láttál egy kocsmában magyarokat csúnya dolgokat énekelni, hallottál ismerőseidtől pár dolgot arról, milyenek a szlovákiai magyarok, ezek alapján pedig össze is raktad a képet, hogy szerinted milyenek.

Ha tegyük fel valaki arról ír posztot, hogy halott egy kocsmában cigányokat "Megyünk lopni"-t énekelni, illetve egy csomó vidéki ismerőse mondja, hogy mennyi mindent loptak el tőle a faluja roma lakói - akkor az ez alapján összerakott képet te fairnek éreznéd?

A posztod és a többi írásod alapján valószínűleg a gondolkodásod is ugyanolyan szélsőséges és előítéletes, mint a náciké. Ne csodálkozz, ha ők lesznek a méltó vitapartnereid.
Teljesen tanácstalan és kétségbe esett vagyok. Mert feleslegesen nem akarok rendelők várójába üldögélni és kimaradni a munkából, de szeretném felnevelni a ma még csak 10 éves fiamat. Október elsején nagyon rosszul éreztem magam. Szorítóan fájt a mellkasom, amit már a…..
szeberenyi 2012.11.07 21:54:13
  A miniszterelnök 2012. október 27-én, egy önkormányzatok helyzetével foglalkozó rendezvényen jelentette be, hogy 1956 önkormányzattól 612 milliárd forint adósságot vállal át az állam. Magáról a javaslatról azóta sem derült ki sokkal több, csak annyi, hogy még a kormánypárt is vitatkozik róla,…..
Ha választhatnék, melyik párt képviselőivel menjek el berúgni, nem lenne kétséges, hogy az LMP-sek lennének a befutók. A jóarcarány itt a legmagasabb, Karácsony Gergő talán az egész mai mezőny legértékesebb politikusa, Vágó Gábor dumájánál csak az arcszőrzete viccesebb, az…..
A pénznyerő játékautomaták működtetésének teljes megszüntetését javasolja a kormány, holnap már a törvényjavaslat is a parlament elé kerül. Az indok? a korábbi intézkedések csak részben érték el azt a célt, hogy a leghátrányosabb helyzetben élők ne pénznyerő…..
szeberenyi 2012.10.01 20:32:01
@sírjatok: kurvára igazad van, elképesztő látni, hogy az emberekből mit hoz ki az indulat.

Fröcsögők, ilyenkor gondoljatok arra, hogy mi van, ha Orbán Viktor csak azért találta ki ezt az egészet, hogy otthon jót röhögjön aztán: "lám-lám, ha én mondom, ezek a szemellenzős balosok még a félkarú rablókkal is szövetkeznek, csak hogy ellenkezzenek"? :DDDDD
szeberenyi 2012.10.01 20:34:58
@dukeekud: na igen, csak épp pl. a ciginél a teljes tiltást valóban könnyebb lenne kijátszani: cigarettát csempészni és szétteríteni kicsit egyszerűbb, mint egy kurvanehéz páncélozott játékgépet...
A Város Mindenkié Utca és jog kutatócsoportja 2011 őszétől végez kutatást a fedél nélkül élő embereket érő hátrányos megkülönböztetésről. A kutatás során kérdőív segítségével közel 400 hajléktalan embert kérdeztünk meg ebben a témában, és többek között a főpolgármesterrel is készítettünk interjút. A…..
Orbán Viktornak vannak fontos mondatai. Olyan mondatok, amelyeknek segítségével megpróbálja egységes elbeszéléssé összefűzni kormányzása tényeit, az egyébként érthetetlen intézkedések hosszú sorát. Most, pénteken Rómában fogalmazott meg ismét iránymutató gondolatot. Sokan…..
Apám mesélte, hogy náluk gyerekkorában - egy szegény angyalföldi munkáscsaládról van szó a háború utáni évtizedekben - téglát kellett a vécétetőre tenni, hogy ne jöjjön föl a patkány. Mielőtt az ember felhajtotta volna, illedelmesen bekopogott, hogy most ő jön, a…..
szeberenyi 2012.09.24 14:39:24
@pavor nocturnus: én eddig egyszer láttam patkányt Pesten, pont ugyanott, ahol a kolléga is, a Határ úti erdőn átfolyó csatornánál. Valszeg ott rendszeres lakók is lehettek, mert amikor arra vittük sétálni a kutyát, mindig teljesen bezsongott és lement kutatni a csatornába (amit annyira nem kultiváltunk, de nem lehetett visszafogni, ezért egy idő után egyszerűen csak nem mentünk arra).

Más városokban, Londonban és Milánóban én is gyakrabban láttam patkányt.