Regisztráció Blogot indítok
Adatok
babarczyeszter

120 bejegyzést írt és 740 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 "Sárospataki lány" nick adta az ötletet, hogy nézzek egy kicsit bele a PISA teszt nyilvános adatbázisába.  Az ember kiválasztja a paramétereket, és olyan táblázatokat készít magának, amilyeneket csak akar.      Négy megállapítás:     1. Tudományból és szövegértésből a legalacsonyabban teljesítő…..
A tucatnyi önszerveződő kis csoport megjelenése Magyarországon abba a néhány éve erősödő tendenciába illeszkedik, amelynek keretében egyre több magánember végez karitatív (és/vagy közéleti, illetve kulturális) tevékenységet, többnyire minimális szervezeti háttérrel és…..
         Rajcsányi Gellért több részes tanulmányt írt a mandineren a balliberális értelmiség válságáról. Akkor vetem rá a első követ, ha majd nem írok több részes tanulmányt a balliberális értelmiség válságáról.         Ergé arról ír, hogy végre megtört a…..
babarczyeszter 2014.07.17 23:16:47
@Holger Hartland :-) Te is küzdöttél a Mandiner kommentelőivel, ha jól emlékszem, mondd el kérlek a közönségnek, hogy vannak ott hősies? speciális S&M hajlamú? vitázók. A Mandiner sokat alakult, amennyiben: 1. a kommentbanda összeszokottabbá vált, és így már az izgalom se a régi, 2. a szerk. tartalom nagyon korrekt, 3. a szerk. nem interaktál a kommentbandával, mert nincs hozzá idegük (ha jól értem az egyik szerkesztő személyes közlését).

Konzervatív pedig annyi van, hogy mindenre találni idézetet. Jótündér az angolt preferálja, az amerikai neokonok agresszívebbek. Horkay-Hörcher Feri írt egy könyvet a magyar konzervatív hagyomány esélyeiről, amit még nekem kellett védenem Navracsiccsal szemben. Horkay Hörcher szerint is a nem-aktivizmus, az ideologikus célok hiánya és a hagyomány szerves építése (Burke) a vállalható konzervativizmus. Navracsics csak a vállát vonogatta. Magyarországon annyi véres történelmi törés volt, hogy a szerves hagyományok -- hacsak nem a kibekkelt vagy kimutyizott túlélés hagyományai -- mindig megszakadnak.

Az amerikai neokon eszmetörténészei -- főleg Gertrud Himmelfarb, kisebb mértékben Daniel Bell, illetve másfelől Robert Bellah -- a viktoriánus erkölcs/magatartásforma iránt éreztek nosztalgiát. Szerintem a Mandiner ehhez áll a legközelebb (ezzel egyszersmind az én szívemhez is).

Van még egy neotokvilliánus bajnok, Tokfalvi Elek, de ő szerintem nem mindent fogott abból, mit állított Tocqueville (aki nem ideológus volt, hanem, mondjuk, történész-közíró-megfigyelő).

Van Lánczi, aki Strauss mögé bújva (ez az adekvát metafora) nyalja a kormány seggét, néha egy kis Schmidttel bevajazza előtte, hogy jobban essen. Nem kókler szerintem, csak gusztustalan.

És végül van a valasz.hu, akik azt képzelik magukról, hogy ők függetlenek, értelmiségiek, gondolkodnak, meg ilyenek, és ebben általában tévednek.

Szerintem @Rajcsányi Gellért @jótündér egyáltalán nem kritizálni akarta a cikked, hanem továbbgondolni.
A kissé provokatív cím miatt fontos leszögezni az elején, hogy ez a bejegyzés nem a trianoni békszerződésről szól, sokkal inkább a magyar állam azt megelőző széthullásáról. Mint amikor egy ezeréves tölgyfát elfűrészelnek derékban, úgy pattant ki számtalan "sarj-állam" a Magyar Királyság törzséből az…..
1000 leütés Paczolay Péternek 2014.05.30 11:47:31
Remélem, lesz még egyszer olyan állapotban ez az ország, Elnök úr, hogy egységes megvetéssel tudjon gondolni az Ön munkásságára. Béndek Péter  ..
babarczyeszter 2014.05.30 14:51:35
Forrás: http://mandiner.hu/cikk/20140526_ez_a_baja_junckerrel_orbannak (a cikk tévesen állítja, hogy Jean Asselborn és Juncker párttársak voltak, bár így jobban hangzik a dolog. Asselborn szocdem, Juncker konzervatív, koalícióban…..
Orbán beiktatási beszéde a legjobb volt, amit valaha mondott. Az első öt perc után kezdtem odafigyelni, a tizedik percben megragadott, és végig megtartott. A miniszterelnök gondolatmenete eddig ismeretlen kifejezésekre és összefüggésekre támaszkodott, amelyek a 2000 körüli Orbán…..
babarczyeszter 2014.05.12 10:18:33
@profilo: nem szokásom legendákat terjeszteni. Az információm első kézből származik. Azt azonban nem fogom megmondani, hogy honnan, hogy hol volt ez a pályázat, és hogy ki jelent meg a keresztapa küldötteként, mert félnek azok az emberek. Van így is elég bajuk.
Egy 19 éves srác legyen szíves hivatalos dokumentumokkal bizonyítani, hogy valószínűleg sosem látott dédnagyapja mit csinált 70 évvel ezelőtt. Ha nem tudja, akkor nyilván náci volt. "Egyetlen kérésem van mindenkihez. Tegye fel a kérdést magának, hogy hol voltak, mit csináltak,…..
babarczyeszter 2014.01.31 14:58:41
@Balt: Köszönöm.
Ami az önkéntes rendőrt illeti, a gyerekeinek kéne ezt elmesélniük, de az biztos, hogy az önkéntes rendőröket senki se szerette, aljanép volt általában.
babarczyeszter 2014.02.10 10:57:43
@yotta: Mindenkire, természetesen, de ezt itt a kommentek közt kb. százszor elmondtam már. Most történetesen holokauszt emlékév (és nap) van.
Mandiner blog Tanévnyitó beszéd 2008.09.08 11:01:00
 Kedves Hallgatók, Tisztelt Leendő Falleológusok!  A Falleológia Tanszék nevében szeretettel köszöntöm Önöket abból az alkalomból, hogy a mai napon megkezdődik az új tanév, immár a nagyon sokadik e patinás falak közt. Higgyék el, ennek mi sem örülünk, mi is szívesebben süttetjük a hasunkat a…..
babarczyeszter 2013.09.02 17:32:36
@rajcsányi.gellért (ergé): hát... viccesnek vicces, azt sem kifogásolom, hogy a falleológián mindenki kúrni vagy megkúratni akar, de ismerek egyetemet, ahol nem ez a főcsapás.

Inkább: a valósággal (értsd: piacgazdaság) ambivalens viszonyban lévő oktatók szomorú beletörődéssel csökkentik a kötelező oldalszámot, igyekeznek verbálisan átadni információkat (ritkán sikerül), viszont ijfú tanítványaiktól elsajátítják a kortárs kultúra fontosabb elemeit. Amelyek ritkán tartalmaznak harminc karakternél többet, és a "mi a jó film" és "mi nem ciki zene" próbákon gyorsan kiderül, hogy szegény oktató dinoszaurusz.

Vagy: egyes ifjú és ambíciózus oktatók szuperpörgésben szervezik a nehezen kiejthető című konferenciákat, ugyanis a minisztériumi űrlapon (szigorúan évenként kitöltendő) ezek számítanak jó pontnak.

De doktorandusz nálunk egy se tanít.
A római istennő, Bona Dea, vagy – mert mindent a görögöktől tanultak – Günaikeia ünnepén egy hírhedett nőcsábász, bizonyos Clodius női ruhában lopózott be Caesar házába, a csak nők számára nyitott vidám ünnepségre, feltehetően ama szándéktól vezérelve, hogy…..
babarczyeszter 2013.07.22 12:47:24
@Holger Hartland: teljes egyetértésem. A szövegem rossz volt, és nem dobta ki a szerkesztőm, pedig elolvastattam vele... Szerencsére az internet korában az ilyesmi korrigálható.
babarczyeszter 2013.07.22 12:52:05
@aristo: Ami az Egyesült Államokat illeti, örülök, hogy jó véleménnyel van az ottani akadémiai színvonalról. Ott (is) jártam posztgraduális képzésre, akkoriban éppen a polkorrekt csaták folytak, és én anti-polkorrekt álláspontot foglaltam el (ahogy a magyar közéletben is, de ez nem tűnik fel Önnek, mert valami egészen más alapon tulajdonít nekem véleményeket, nem az írásaim alapján). A történelmileg terhelt fogalmak használata minden kultúrában komplikált kérdés, és ennek sokkal több figyelmet érdemes szentelni (legalább is kultúrtörténészként engem jobban érdekel), mint a szánalmas magyar játszmáknak.
babarczyeszter 2013.07.22 21:56:37
Kedves Aristo,

Az antiszemitizmus egy atfogo kategoriaja 'a zsidokrol' valo velekedesnek, pontosan ezt allitottam en is. Lehet masfele velekedes, es mindenki ugy velekedik, ahogy akar. Ha azonban allitasokat fogalmaz meg, ezeket tegye megalapozottan, es alljon keszen a megvedesukre. Smith nem megalapozott allitasokat fogalmaz meg, hanem masodkezbol vett spekulaciokat, erre pedig a helyzetebol adodoan jobban tajekozott szerkeszto nem figyelmezteti. Ennyi. A dolog mindkettejukre nezve kinos, nem nagyon kinos, de epp eleg kinos.

Az idola tribus a versegi kotelekre, rokonsagra, ezeknek a nyitott es racionalis gondolkodast torzito hatasara utal, nem TGM-nel, hanem ugye Francis Baconnel, TGM csak hivatkozik ra. Nos, igen, On, ha jol ertem, errol beszelt. Ha a Lukacs-tanitvanyok torzset alkotnak On szerint, akkor versegi, szarmazasi kotelek van koztuk. De ne ragozzuk.

En meg azt sem allitottam, hogy Lukacs tanitvanyai nem dominaljak a magyar filozofiat. Akkora marhasagnak latom mar a kerdest is, hogy nem latom, milyen kriteriumok szerint lehetne a valasz helyesseget megitelni. Mi az, hogy dominalja valaki a filozofiat? Szerintem erdemi magyar nyelvu filozofia nincs, eszmetortenet van es esszeistak es specializalt filozofiatorteneszek. Boros esszeista, DT torteneti megkozelitest alkalmaz, a valahai Lukacs tanitvanyok a kettot keverik. Baratsagok vagy szovetsegek persze leteznek, mint minden szakmaban, de a dominancia szo ertelmet nem talalom. Az iskolakban nem Lukacsot tanitjak. Ha a penzre gondol, eppenseggel DT eleg szepen aratott. Ha az MTA tagsagra gondol, azt az MTA elnoksege hatarozta meg, nyilvan belejatszott a rendszervaltas utan, hogy ezek az emberek tenyleg szenvedtek az atkosban, ellentetben masokkal. Ennyiben biztosan volt benne politika.

Egyebkent az egesz vegtelenul erdektelen, sajnalom, hogy egyaltalan megirtam azt a posztot, mert felreerthetore sikeredett, ha ugy latszik, mintha barkit leantiszemitaztam volna. Azzal vadoltam DT-t, hogy jatszmazik.

Udv
Az egész ügy, amennyire rekonstruálni tudjuk, egy aránylag tipikus munkahelyi konfliktusból nőtt ki. Egy jó képességű és ambíciózus fiatalember, bizonyos Demeter Tamás úgy érezte, hogy munkahelyének — a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének — szakmai…..
Demeter Tamás ifjú filozófus a pályázati „összbenyomásra” nulla pontot kapott a Bolyai ösztöndíj bíráló bizottságától. Demeter nem adta fel: kiposztolta az értesítést, majd az anonim értékelők magyarázatát a nulla pontra (Demeter morálisan…..
babarczyeszter 2013.06.23 14:22:09
@Neumer Katalin: Értem én -- de itt éppen az merült fel, és éppen annak folytán, amit a bírálók őszinteségének neveztem, hogy _nem_ szakmai alapon bíráltak. Simán lehet, hogy ennek semmi köze zsidózáshoz vagy pláne baloldali összeesküvéshez (amíg Szily fel nem hozta, eszembe sem jutott ilyesmi). De VALAMI magyarázattal tartozik a szakma. Éppen azért, mert ezek után lehetséges, hogy valaki (magyar viszonyok között) jó CV-vel és citációs indexszel bead egy szakmailag max pontra értékelt tervezetet, aztán a szubjektív részen elbuktatják. AKár: kérdezzük meg Demetert, mennyiben tartja morálisan helyesnek, hogy jelentős pozíciói és ezekkel járó jövedelme mellé még egy olyan ösztöndíjat is felmarkoljon, amely arra szolgál, hogy egy fiatal tehetség kizárólag kutatásnak szentelje magát.

Ha ez a probléma, akkor például a vita tárgya nem az idióta filozófusháború -- én lennék a legboldogabb --, hanem az, hogy a Bolyai kiírásánál vajon milyen kritériumokat célszerű megszabni.
babarczyeszter 2013.06.23 14:44:33
@aronsatie: ne engem kérdezz. Ahogy Neumer Kati rámutatott, nem is ismerjük a bírálat teljes szövegét. Ami problematikus lehet, az az, ha a Bolyai kiírásában nem szerepelnek ilyen feltételek (jövedelmi viszonyok és pozíciók), és a strukturált pontozásnál sem lehet őket érvényesíteni -- következésképpen máshol nem lehet, mint a szubjektív résznél. (Egyáltalán -- mi az, hogy "összbenyomás???").
babarczyeszter 2013.06.23 14:50:56
@Neumer Katalin: Nem ítéltem el a bírálókat: helytelenítettem ezt a megoldást. Azt még jobban helytelenítettem volna persze, ha gyáván lehúzzák a szakmai pontokat, és akkor aztán senki se szólhat semmit, legfeljebb DT fő a levében.
„az ország legkúlabb egyeteme”Dr. Cool, Cool List Hungary 2012 Mióta Dr. Cool és tanult kollégái fáradhatatlan szorgalommal és biztos kézzel készítik a magyar cool listákat, itthon is eloszlani látszik a coolság körül lengő sűrű homály. Mi pedig évről évre örömmel…..
babarczyeszter 2013.03.01 10:12:12
A nemzetközi helyzet fokozódására tekintettel dr. Lenkovics Barnabás alkotmánybíró vélelmezi, hogy a jogállam dogmáját ideje feladni.  Fontoljátok meg, feleim — az Alkotmánybíróság asszisztált az országunkat romba döntő jogállami viszonyok elterjedéséhez! "Ennek a…..
Ez volt 2010 októberében: A Medián közvélemény-kutatása szerint évek óta nem volt ilyen magas azok aránya, akik szerint jó irányban haladnak az ország dolgai. A felmérés szerint 47 százalék szerint jó irányba mennek az ország dolgai, 39 százalék azonban továbbra is…..
Orbánnak lett B-terve. Most, hogy elfogadtuk a költségvetést 2013-ra, tulajdonképpen eltörölheti a keretszámokat. Nem értették meg a nyavalyás hallgatók, hogy nekik már jó, örüljenek, hogy nem lesz konkurencia? A HÖOK megsüketült, hiába parancsolta lábhoz? A tanári…..
Miután elolvastam az eheti Magyar Narancs szerkesztőségi cikkét, mely szerint nem, Jeszenszky nem síkhülye, hanem hiteles képviselője a magyar kormány fajvédelmi tendenciáinak, úgy döntöttem, hogy 1. leöntöm kávéval a Narancsot, hátha felébrednek;  2. írok a Vincentre, mert…..
babarczyeszter 2012.11.22 11:52:29
@jotunder: jaj, tündér -- mi a helyzet a világhírű matematikusunkkal? Az a mániád, hogy a magyar tudósok általában középszerűek. A tudósok általában középszerűek -- IMHO. Minden általam ismert ország egyetemein. Gauss-görbe. És mitől lenne kompetensebb egy cigány származású ember kritikája egy empirikus kérdésben, mint egy nem-cigányé?

Ha bevonul a PC a vincentre, lőjetek fejbe a fejlécben.
babarczyeszter 2012.11.24 16:50:01
@dvhr: megnéztem, köszi.

Nem annyira szomorú, rosszabbra számítottam. Hozzám Vajda Zsuzsa álláspontja áll közel, de annyira hisztis lett, hogy a végén már nem vállalható dolgokat mondott.
babarczyeszter 2012.11.24 16:51:49
Nem csatlakozik az Együtt 2014-hez az LMP – döntött az éjjel a párt XX. kongresszusa. A hosszas vita után 87:77 arányban meghozott döntéssel az LMP a nehezebb és bátrabb utat választotta, amivel ráadásul a párt egy jelentős része, köztük a lemondását azonnal bejelentő…..
babarczyeszter 2012.11.18 20:22:27
@borszódával: nocsak --
ez itt teljesen OFF, de jelezném, hogy arról, hogy az Alapítványnak telefonszámla-tartozása van, kizárólag a Telekom és az a cég tud, amely a követelést megvásárolta, azon belül is pedig csak az a személy/ek, akik megpróbálják behajtani. Nem tudom, mi a helyzet az ügyfelekkel kapcsolatos információk kiadásával, de gyanítom, hogy ez itt Ptk. Éppen behúztál egyet a munkahelyednek, kedves végrehajtó kolléga.

Az Alapítvány számláját egy ellopott sim-kártya okozta, amelyen a tolvajok egy hónap alatt 270k forgalmat csináltak. A Telekom nem adott részletfizetést, hanem szépen felemelte a tartozást 450k-ra, noha én mondtam nekik, hogy az Alapítvány vagyona 100k alatt van, így sosem fogják a pénzüket viszont látni. Hogy a behajtó céget megszívatták, arról nem én tehetek. Viszont ezt a hozzászólást szépen lementem, és amikor a behajtó cég legközelebb jelentkezik, megkérdezem, hogy nem akarnak-e inkább ők fizetni bizalmas információk kiadásáért :-)
babarczyeszter 2012.11.18 20:57:41
@MézesRozi: a vincenten a barátaim vannak, szóval óvatosan a patkányozással. Attól nem patkány senki, hogy egy álszent figurát leleplez. Aki fél attól, hogy szembesítik a saját kommentjeivel, az ne írjon olyan kommentet, amit egyébként szégyell. Ez természetesen nem vonatkozik azokra, akik korrupciót, visszaélést tárnak fel, mert az ő anonimitásukat a világon mindenhol védeni kell.

Eszembe sincs kikérni senki személyazonosságát. Csak bemutatom a kiprintelt oldalt az érkező behajtónak. Ha már olyan hülye volt szegény, hogy itt élte ki a frusztrációit.
Hont András legújabb publicisztikájában ismét tűz alá vett, a nagy magyar egók népesítette kis országra oly jellemző módon, hogy a tanulságok a tágabb közönségre tartoznak. Nem mindig kristálytiszta, mit akar Hont állítani, de igyekszem becsülettel rekonstruálni, már csak…..
babarczyeszter 2012.11.18 19:49:33
@wilson77: Nyilván. Az LMP is protest szavazókkal jutott be. A 2014 is protest szavazókat vonz. De az utóbbi mérések szerint egészen sokat. Mindenesetre ezen most felesleges spekulálni, mivel nincs kire protest-szavazatot leadni a Jobbikon kívül, annak viszont már megvan a tábora.
Ha legközelebb tüntetést szerveztek: 1. A neonácik majomketrecét toljátok hátrébb a Jégbüfé mellett! 2. Ha valaki felszólal, előbb próbálja el egy tükör előtt. 3. Nagygyűlés előtt olvassátok el egymás beszédeit. 4. Egy szónok nem kaphat többet 10…..
babarczyeszter 2012.10.24 11:00:15
@Fizetett blogger: elég sok amatőr vonás volt, és a posztnak igaza van, de:
1. nagy tömeg előtt beszélni nem magától értetődő. Azt tanítják. Hallgasd vissza Orbánt a kilencvenes évek elejéről. Még egy tapasztalt szereplőnek is megmerevedek az állkapocs izmai, amitől nehéz artikulálni. Próbáld ki (ha van bár tízezer ember, aki odamegy, hogy meghallgasson).
2. azért üvöltöttek szerencsétlenek, mert a hangosítás visszhangzott.
3. a Milla araszol, és nem is tehet mást. A Milla-tömeg vegyes, és be kellett mutatni, hogy továbbra sincs pártvonal és más ideológia mint az, hogy az állampolgár ne várjon csodát, hanem emelje fel a seggit és legalább egy regisztrációs kampányba szálljon be. (Ettől még csodát várnak.)
4. a fő baj az volt az eseménnyel, hogy -- ha a lelkesedés elmúlik -- marad az üzenet: valahogy rá kell kényszeríteni a pártokat az együttműködésre. A "valahogy" nem volt részletezve.
babarczyeszter 2012.10.24 11:17:41
@szempontpuska: Így van. És az ellenzéki pártok így elsőre betartottak.
babarczyeszter 2012.10.24 11:18:29
Heti Válasz. Címlap. Interjú Hajós Andrással, az ellenzék „Fábry Sándorával”. Öles betűkkel a kiragadott idézet: „Orbánnak még lehet igaza”. Hajós András többek között arról beszél, hogy befigyelhet számára egy műsor az RTL Klubon. Ha lesz, mondja, akkor abban nem…..
babarczyeszter 2012.08.12 13:22:00
@Hajós András: hát, igen, nagyképű volt egy kicsit ez a hozzászólásod, de bocsánatos, miért is ne lennél nagyképű -- hacsak nem azért, mert jobb ízlésed van, mint Ákosnak vagy Fábrynak.

Azt hiszem, nem teljesen vetted a gondolatmenetet, de az ember védekezik. Én is védekezem a gondolat ellen, hogy bármilyen szinten befolyásolhatott, hogy meghívtak egy Fidesz-rendezvényre a választások előtt. Nem _ültem ott_, ugye érted -- csak megjelentem egy több száz fős tömeg szélén kíváncsiságból. Ahogy te csak interjút adtál egy jó fej újságírónak. Mi ezzel a baj? És aztán Navracsics név szerint köszöntött, téged pedig címlapra raktak. Ha nem érted, hogy hol itt a határ az én használom őket és az ők használnak engem között, akkor nem érted, de szomorú, hogy nem érted.

Na persze, azt gondolja az ember, hogy ő használja ŐKET. Lehet, hogy egyszer képes leszel erre, de most nem voltál képes rá, azon túl, hogy talán segítettél kicsit az RTL Klubnak és a saját műsorodnak. Most ők használtak téged, talán mert a fenti különbséget, Budapest-szerte kiplakátozott címlap és interjúszöveg között, nem teljesen érted. De a műsorodban még mindig ott a lehetőség, hogy bizonyítsd, hogy a lojalitásod nem megvásárolható.

Így is lehet: közös barátunk, Zalán, egyszerűen azt mondja, hogy őt mindenhol, mindenféle politikai nézettel rendelkezők szeretik. Tehát ő nem ad nyilatkozatot semminek és semmihez és semmiről, ami vagy aki a politikához tartozik.

Ettől függetlenül én tiszteletben tartom a döntésedet.
babarczyeszter 2012.08.12 13:44:24
@Hajós András: OK, bocsánat. Vizsgáljuk meg akkor a kérdéseket, hogy jobban megértsem, mi az álláspontod --

1. van-e különbség a budapesti hirdetőoszlopokon kiplakátolt arcod, illetve az interjúd hatása között (üzenet és elérés (reach) tekintetében)?
2. mi a különbség?
3. az-e az érved, hogy esténként 800k embert kell a tévé előtt tartanod, vagy az, hogy függetlenül gondolkodó ember vagy, és ha mindkettő, mi köztük az összefüggés?
4. számodra mit jelent az, hogy "te használod őket"?
babarczyeszter 2012.08.12 16:08:33
@jotunder: Azt kérték tőle, hogy adjon interjút a Heti Válasznak, aztán kitették a címlapra és teleplakátolták vele a várost. Csak ennyit kértek.

A kérdés az, hogy van-e ennek jelentősége, valamilyen hatása, és milyen hatása. Ebben pedig András intencióinak sokkal kisebb a szerepe, mint annak, hogy hogyan látják, akik látják a képet, illetve az interjút. A "felelősség" kérdés úgy merült fel, hogy vajon kell-e neki ezen előzetesen tűnődnie. Szerintem nem kell, de ha már úgy dönt, hogy értelmezi, akkor szerintem nem a saját intencióiból kell kiindulnia, hanem abból, ahogyan egy médiafelületen megjelenő híres és bizonyos kulturális ízléshez köthető arcot, politikai kontextusban, értelmeznek. Engem az nem zavar, ha erre nem kíváncsi. Az viszont zavar, ha nem érti, hogy most mit baszogatják, akik el se olvasták az interjút, mert akkor az interjú tartalma és a kiplakátolt arcok között nem lát különbséget, amin én nagyon csodálkozom.

Ákos is művész?
Fricz Tamásnak Kedves Tamás! Szóval egy új kor jött el, amelyben lehetséges, arról beszélni, hogy... És itt felsorolsz néhány témát, amelyekről eddig is lehetett beszélni. Nemcsak Magyarországon, hanem a szabad világban mindenhol. Legfeljebb kritikák érték, akik…..
Gerő András gyalázatos módon leantiszemitázta Romsics Ignác történész-akadémikust. Romsics számos alkalommal felszólalt az antiszemita jelenségek ellen, többek között ezért is érte számos támadás a szélsőjobboldalról.  Számomra teljesen értelmezhetetlenek Gerő…..
babarczyeszter 2012.07.18 14:50:17
@Vortumnus: De nem lepődsz meg, ha azt mondom, hogy hülyékből nincs hiány?
babarczyeszter 2012.07.18 17:55:52
@sok-sok: nem -- a romsicsi önállóság az, hogy árnyaltabban ítél meg ideológiai fókuszban álló eseményeket és szereplőket, mint pl. a Tanácsköztársaság vagy Horthy. Hogy 44 sorsfordító volt-e -- nem tudom, hogy ezen érdemes-e lovagolni.

Mi az, hogy "sorsfordító"?

Egy ilyen listának csak akkor van jelentősége, ha bekerül a tankönyvekbe, egyébként egyéni mérlegelés kérdése. Azt viszont nem tudom, hogy szegény Romsics hol mulasztotta el 44-et felsorolni.

Az mindegy, hogy Habony gondol-e valamit, de ő adja áldását a hivatalos változatokra.

SM nagyon igyekszik, hogy aztán hová jut, az kiderül. Mindenesetre Romsicsnál jelentősebb hatással van a fiatalok történelemképére, mert megcsinálta a Terror Házát, amit minden iskola kötelezően megtekint. Tudtommal most középiskolai történelemkönyvet írnak.
babarczyeszter 2012.07.18 18:16:21
@Vortumnus: jó kérdés. Máriától mindenki fél, legfeljebb csendben fejezik ki ellenérzéseiket, ügyes taktikus, és a Terror Háza is jó múzeum -- jobb, mint bármelyik másik Magyarországon. Csak torzít.

Romsicstól most találtam egy idézetet:
"mindaz, amiről ez a könyv szól, nem lezárt történelem [...] az okmányok egyike-másika akár ma is íródhatna. Ez a körülmény sem lehet azonban ok a hallgatásra, a múlt be nem vallására. A
történelmet és a történelem döntéseit el kell tudnunk viselnünk – nekünk magyaroknak és szomszédainknak egyaránt. A történész kötelessége ezzel kapcsolatban semmi más, mint ennek feltárása és bemutatása. S ha ennek során érzékeny és fájó pontokat is érint, az nem az ő bűne, hanem [a] Történelem műve..."

Lehet vitatni, hogy van-e ilyen nézőpont, lehetséges-e racionalitás, semlegesség és etikusság a történetírásban, stb, de ha az a kérdés, hogy miben más Romsics, azt jól megmutatja. És ha belegondolok, hogy ha ő se lenne (valamint tanítványi köre), akkor a huszadik századi történelmet kik írnák itthon, és milyen céllal...

Talán írok Vermes Gábornak, ő nagyon régóta New Yorkban él, ő írta az alapvető Tisza-monográfiát, vagy Deák Istvánnak, aki a Columbiáról vonult vissza -- alig hiszem, hogy ők bármi kifogásolnivalót látnának Romsicsban, de érdekel, hogy mit gondolnak (ha követik a vitát).
Ki antiszemita? Gerő András a Galamuson leantiszemitázta Romsics Ignácot.  A címet és a konklúziót jotunder vincenttárs világosan jellemezte. Aljas. Magam a tartalmi érvekkel foglalkoznék. A vád alapja az, hogy Romsics Magyarország huszadik századáról írott cikkeiben…..
babarczyeszter 2012.07.07 19:40:39
@Állományjavító: aha. Azt nem értem, kedves Állományjavító, miért nekem adsz tanácsokat arra vonatkozóan, milyen volna a helyes megközelítésű politikai publicisztika (évek óta teszed ezt), ahelyett, hogy írnád és publikálnád ezeket a helyes megközelítésű publicisztikákat, és azonnal agyonvernéd a teljes publicista mezőnyt, a közönség megvilágosodna, Magyarország pedig visszafordulna a szakadék széléről.

Hajrá. Írj. De ne nekem, mert az terméketlen. Elmondtam, miért rossz az érved, ha nem érted, nem érted. Egyezzünk meg abban, hogy nem értünk egyet.
babarczyeszter 2012.07.07 23:12:17
@Állományjavító: a probléma ott azzal van, hogy az okságnak valamilyen általam ismeretlen formájával operálsz. Ha azt állítom (állítja P.mester), hogy xy megtámadása antiszemita indíttatású, azzal azt is állítom, hogy azért támadták meg xy-t, mert zsidó. A "zsidó" itt szükséges, de nem elégséges logikai feltétel, az "ok" pedig szintén logikai operáció, egyszerűen magyarázat, a "miért?", "miből következik?" kérdésre adott válasz (azért, mert..., abból következik, hogy). Ezt csak akkor nem érted, ha nem akarod érteni.
De teszek még egy erőfeszítést.

Miért támadták meg xy-t, kérdi magától P.mester. És meg is válaszolja. Hát azért, mert zsidó, amiből persze nyilvánvalóan következik, hogy a támadás antiszemita. Ez az érvelés teljesen körkörös. Mégis milyen alapon teszünk egy ilyen állítást? Lehet igaz, hogy xy zsidó és xy-t megtámadták, de a kettő között nem lehet okságot feltételezni, csak logikai értelemben: premissza1: aki zsidó, azt megtámadják (adott feltétel itt, hogy vannak antiszemiták), premissza2: xy zsidó, konklúzió: xy-t megtámadják. De ha nem ezeket a premisszákat használnánk magyarázatként, vagyis nem a zsidóság attribútumát tartanánk relevánsnak, akkor a szillogizmus másként nézne ki. Ergo P.mester maga emeli ki és tartja relevánsnak, hogy ki zsidó és ki nem.

Az okság más formái nagyon problematikusak, nem szoktunk velük érvelni, pláne nem az intencióval. Erősen kérdéses, hogy az intenciót oknak lehet-e tekinteni, és ahogy fejlődik az agykutatás, úgy lesz egyre kérdésesebb, hogy mi az egyáltalán.

Ezért érdemes a megnyilvánuló viselkedésre koncentrálni és nem belekeveredni abba a kérdésbe, hogy mi a mögöttes szándék, amivel egy időben tisztázni kell azt is, hogy milyen értelemben használjuk a "szándék" szót. Hogy valamit tudatos mérlegelés előz meg? És az mit jelent, hogy "tudatos"? És így tovább, ad infinitum.

Fentebb láttam, hogy vitába keveredtél másokkal is a kortárs agykutatás tanulságairól, és az a benyomásom, hogy nem ismered sem a kortárs idegtudományt, sem a kortárs kognitív tudományt, és nem is vagy rájuk kíváncsi. Ez esetben viszont az intenció fogalmát is tedd félre, mert csak lejáratod magad.

Ami a tevékenységem kritikáját illeti, tőlem kritizálhatod, de úgy teszel, mintha a publicisztika írás valamiféle foglalkozás volna. A publicisztika egy vélemény megfogalmazása, amelyhez mindenkinek joga van, és most már mindenkinek módja is van rá, azonos esélyekkel indul. Tehát te teljesen azonos esélyekkel indulsz a figyelemért és meggyőzésért folytatott harcban, és ha meg akarod tudni, mennyire relevánsak a módszereid, akkor a világ elé kell tárnod nagyszerű eredményeidet.