Regisztráció Blogot indítok
Adatok
karchasz

0 bejegyzést írt és 66 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jó barátunk, Sepsiszéki Nagy Balázs nem éri be lovak,méhek,baromfik,nyulak és holmi kecskék tartásával.Neki a mangalica zsírt is illene megtermelni helyben,ezért évek óta dédelgetett álmát,tervét idén várhatóan valóra váltja: búgatott mangalica kocát visz…..
karchasz 2014.05.21 13:50:43
Tegnap délután meglátogatott egy barátom, aki utoljára gyermekkorában járt Esztergomban. A turisztikailag frekventált helyek megtekintése után kérte, hogy sétáljunk egyet a városban, így körbejártuk a belvárost. A fotók 2014. február 17-én, 15:00 és 16:44 óra között készültek. Sétánk egy…..
Pengyomhegyi Az a baj... II. 2013.04.22 22:07:00
Mottó: "Senki se csodálkozzék azon,hogy a rossznak az emberi életben olyan nagy szerepe van.A rossz tulajdonképpen az egyetlen feladat,amit meg kell oldanunk." Hamvas Béla: A bor filozófiája, Editio M Kiadó Kft. Nehéz lenne fenti mottó fényében mással kezdenem,mint azzal az alap…..
karchasz 2013.05.07 11:01:06
@virányos: kicsit késve, de sűrű napokon vagyok túl:) ha a matematikát nézzük, maximálisan igazad van, jobb a nagyobb halmazból meríteni. De, itt jön a tenyésztés, bennem némi aggodalmat vált ki, hogy a 300 komondor hiába jó, azért valószínű hogy legalább felének a származása a feledés homályába vész. Így aztán a legszorosabb beltenyésztés is összejöhet,hibák jöhetnek elő, akár idegbeteg foghiányos, folyós szemű kutyák is. Persze, eljöhet az idő, mikor be kell vállalni ezt a kockázatot, de véleményem szerint, és látva az idei eddigi szép számú szaporulatot még nincs itt az idő.
Eljött a nap, amikor megnyitják a Sió-zsilipet. Mert muszáj. Ne higgyetek senki másnak, két év után először eresztenek a vízből, mert folyamatosan emelkedik a tó vízszintje, és péntekre további esőt várnak. Ahogy Ti, úgy mi is örülünk a sok víznek, de a túl sok már…..
„Őrültek ezek? Töprengő agyam / zúgott, bűvölten, gyáván, lázasan. / Együtt... És össze? ...Miért? Miért teszi, / mért tenné bárki, ami rossz neki? Vagy a rossz nem rossz?...” (Szabó Lőrinc: Hősök, őrültek?)   Nincs kétség: ezek össze fognak állni. Még akkor…..
Pengyomhegyi Füles, azaz Pitypang gazdái ismét küldtek néhány képet,ezúttal első kirándulásukról.Ha minden jól megy és a gazdik ambíciója nem lankad,akár hamarosan "kutyaiskolás" képeket és élménybeszámolókat is kapunk!!! Köszönöm a képeket,fogadja szeretettel minden…..
karchasz 2013.02.08 21:32:02
    Milyenek a cigányok? Olyanok, mint mások, sokfélék. Mit szeretnének a cigányok? Amit mások, sok mindent, elsősorban munkát, kenyeret, békességet, méltóságot.     Abban reménykedünk, hogy az orbáni kormányzás okozta riadalom, a lehetséges…..
Ebben a ragyogó napsütésben próbáltam néhány képet készíteni a 10 hetes F-alom kis komondorjairól a leendő gazdik kérésének megfelelően.Mivel,szinte egyfolytában mozgásban,játszásban vannak és felfedezőinket úgy kell  visszahívnom Laci bácsiék földjeiről a birkák…..
Életemben nem sok kutya kiállításon vettem részt,ha igen,akkor első sorban mint látogató.Kiállítóként csak lelkes kezdőként Jászkiséri Kócos Gyopár szukánkkal fiatal osztályban (Udvardiné Lukács Ilonának köszönhetően egy Debreceni Éjszakai CAC-on HPJ címet szereztünk…..
„Ez a kecskeméti Rákóczi út a legszebb útvonal az egész országban. Az ember megérzi, hogy alföld ez. Nagy városépítő volt, aki kiszabta. A puszták levegője, a rónák szele söpri. Itt nagyot lehet lélegezni.” (Móricz Zsigmond) A Rákóczi út indító épülete, a…..
Egy-egy napra már 18-20 fok Celsius meleg is boldogította hőérzetünket,valamint melengette a szívünket,amint napfürdőző kis mangalicáinkat figyeltük valamit mindig alkotó fiammal.Komondorjaink már ebben a kezdeti melegben is hűvösre húzódtak.Élvezzétek velünk a lustálkodó,vagy…..
karchasz 2012.03.23 14:28:50
@Kohári Pisti: A csirkék már kint vannak,kettő került a kígyók asztalára, ha ilyen jó marad az idő, akkor hétvégén már a volierbe is kimehetnek, bár nem tudom hogy csibék esetén helyes-e ez a kifejezés:).Már tápot nem kapnak, ellenben a tyúkhúrt zabálják. Ha minden jól megy szerdán kép pár szováti kékkel is gyarapodik az állatállomány, ígéret van rá, hogy ha elmegyek nyíregyházára kapok ...Most azon agyalok, még kéne szereznem egy bosnyák (réz)pulykát, csak úgy dísznek:)
Egyébként tegnap beszéltem Gödöllővel, augusztusban eladják a tavalyi állományt, 1500 Ft/db áron de már érdemes föliratkozni. Viszont annyi pénzből legalább 3-at tudsz magadnak fölnevelni.
Hosszas időpont egyeztetés után a Magyar Komondor Egyesület elnöke,Fésűs Karcsi barátom néhány igazán értékes interjú alannyal tető alá tudta végre hozni az Ozone Network csatorna egyik nagy érdeklődéssel követett műsorát,melyben több pásztrokutyákkal kapcsolatos témát is…..
karchasz 2012.02.27 20:56:26
@Kohári Pisti:
Csak bemásolok egy véleményt a netboardról, ami tökéletesen egyezik az enyémmel, lehet nem véletlen hogy a "szomszéd" írta:)
"Egyet értek, szembe kell nézni a problémákkal, erre szükség van. De sztem ti sem a Tv-be jártok megbeszélni a családi problémákat, még ha van is olyan műsor, ahol szívesen fogadják az ilyesmit"
karchasz 2012.02.28 08:59:29
@Kohári Pisti:
A munkára kellene szelektálni, ezt így nem fogadom el, kell oda az "is" szó.
Én azt szeretném, ha a jövőben is lehetőleg olyan komondor szaladgáljon az udvaromba, ami esztétikailag IS megállja a helyét. (Ha esetleg a következő kutyámat meglátja az udvarban a vendégem aki hogy finoman fogalmazzak ért egy kicsit a komondorhoz akkor mondhassa arra is "kurva jó szőre van")
Tehát az én véleményem az, hogy megtartva a kiválló külcsínyt, a belső értékeken kellene javítani. A Jóska fogalmazta meg nemrégiben nagyon jól: mindenki arra tartsa a komondorát amire akarja. Azt kell elérni, hogy ez így is legyen, találjon mindenki olyan komondort amilyet szeretne. A gond az, ha néhány ilyen collis kijelentés a médiában a komondor esetében is elhangzik, az elérheti azt, hogy az egyébként is lanyha kereslet annyira visszaesik, hogy előfordulhat az, hogy nemhogy olyan komondort nem találunk amilyet akarunk, hanem komondort se találunk.
 A 2012-es év első bejegyzésének címe,"kecskés" Bakos Laci bácsi (66) nagyapjától származik.És örök érvényű,mint "a pénz a nem boldogít" mondás is. Nagyon kemény év vette kezdetét,ugyanakkor mi mást kívánhatnék…..
karchasz 2012.01.10 12:46:52
Szia Pisti!
Ha gyarapítani akarod a baromfiállományt:
www.mge-hu.com/
Kár hogy ilyen messze laktok:),(múltkor mértem keresztül nincs 40 km) így aztán tojásért, csirkéért mégse ugorhatunk majd át hozzátok :(, de biztos vagyok benne hogy ha ilyen irányba is fejleszted az állományt nem lesznek értékesítési gondjaid. Az udvarod jó nagy, sok baromfi elkapírgálhat rajta, a rókák ellen meg van pár komondor.
Amúgy mostanában én is sokszor mangalicazsírt reggelizek, csak én pirítósra kenem. Alig várom már hogy legyen hónapos retek:). (a hagyma nem az én műfajom)
Pengyomhegyi Életrevalók 2011.11.07 22:02:00
Ahogy nem volt ez elmondható a B-alomról -vagy ha igen sok szerencsétlenség kísérte végig őket rövid életükön- a C-alom 5 kan és 2 szuka egyede köszöni,remekül és jól tápláltan érzi magát.Kulcsi Komisz Böske és Tiszagyöngye Betyár Ravasz (az első esetnél) gondoskodó(bb)…..
Nos,ami Királytelki Gyergyó gyömörei kirándulását illeti,tökéletes elégedettséggel tölt el.Igaz,ez első sorban nem annak köszönhető,hogy a "bundát szaggatta",hanem egyszerűen azt hozta,amit vártam tőle,amilyennek megismertem és amilyenné neveltem.Apró…..
karchasz 2011.10.20 09:28:56
Kicsit ünneprontó leszek... Hogy miért pont nekem kell fölvállalni ezt a szerepet, azt nem igazán értem, mert bár fölhívtad rá a figyelmet, mégse nagyon írogatják le a véleményüket-érzéseiket a teszten résztvevők se, és a partvonalról szurkolók se, és az ellendrukkerek se.
Valószínű hogy már minden kutya videója ki van vesézve, én magam is kikértem a Maglor véleményét egy jószágról, amely érdekel(het)majd esetleg valamikor...
Szóval vajon mit látunk ezeken a jószágokon? A valóságot? Tudjuk mit miért csinálnak? Ha nem tudjuk vesszük a fáradságot és utánakérdezünk? Vagy borzasztó boldogok vagyunk, mert a kutya megharapta a segédet és ezzel minden O.K.
Persze nagyon jó, hogy már nekünk komondorosoknak is van néhány olyan videó, amit föl lehet rakni a honlapra, ellensúlyozni a konkurens pásztorkutyások ilyen jellegű túlsúlyát a világhálón.
De az lenne a fontos -szerintem- hogy a meglévő jó, és türhető kategóriába sorolt egyedekből kellene a jövő bátor komondorait a tenyésztőknek összehozni, nem pedig, a következő tesztekre sufnitunninggal fölkészített kutyákkal megjelenni! Kerüljük el hogy a mi kutyáinkról is az terjedjen el, mint az ópusztaszeri jószágokról, hogy keményen föl van némelyik készítve a versenyre.
Persze a szemléletet kell megváltoztatni: szerintem a teszteken az eredendően bátor-kiegyensúlyozott idegrendszerű kutyákat kell(ene) keresni.
karchasz 2011.10.21 13:32:35
Sajnos, még mindig többen vitatják, hogy kell-e valamilyen felmérés, mint amennyien mellette vannak. Remélem, most fordul némileg az arány, mert akik követték az eseményeket, illetve utána az indexen a beszélgetést, láthatják hogy mindenki sikerként élte meg a gyömörei kirándulást. No ezt a sikert kéne a helyén kezelni. A sikerben jelentős szerepe volt a segédJocónak, aki minden kutyából igyekezett kihozni valami pozitívumot. De emiatt em szabadna átesni a ló túloldalára-bár belátom ez könnyű, annak idején velem is megesett, csak ellenkező előjellel- szóval be kell látni, azért volt viszonylag sikeres a próba, mert nem lettek a kutyák igazán nyomás alá helyezve. Én azt gondolom, ez nem baj, ha ez az ára annak, hogy sok komondor jelenjen meg a teszteken, akkor inkább legyen Jocó-módszer, mint Veszeli Péter-módszer. Csak az a lényeg, hogy akik használják ezeknek a próbáknak az eredményét lássanak tisztán, (ezt a Csaba írásának elolvasása után megnyugodva konstatáltam) vagy ha bizonytalanok kérdezzenek meg egy hozzáértőt.
A lényeg: elindult valami, úgy tűnik a gazdik között van egy lelkes réteg, akit érdekel a dolog, "futtatja" a kutyáját pl facebookon is láttam, talán mások is kedvet kapnak, és talán a nagy tenyészetekből is hoznak legközelebb néhány kutyát, mert előbb-utóbb a vevők egy része kérni fogja a videót a kölyökválasztásnál, és akinek nem lesz az hátrányba kerül.
Úgyhogy én mint egykomondoros megköszönném Gábornak-Csabának hogy összehozták ezt a dolgot, és már előre hálás vagyok azoknak akik folytatni fogják.A jövőben valószínűleg kevés az én szemléletemnek megfelelő (behatolós) teszt fog létrejönni, így aztán még fontosabbnak tartom hogy ebből a próbatételből rendszeres- évente ismétlödő esemény legyen...
(Kicsit bőre eresztettem bocs)
Egy általunk ismeretlen huncut német ember készítette ezt a felvételt egy apró repülő fedélzetéről. Fókuszban a Nyugat-Balaton, Keszthelyi-öböl - egy-egy pillanatra ellátni keletre is. Azért Tihanyig sajnos nem. De itt van helyette Szigliget, Badacsony, Keszthely, Fenékpuszta. A…..
Kertünkben rend szerint kaszálás, sarlózás és legeltetés az, ami zöldhöz juttatja apró mangalica állományunkat, melyek közül utóbbi az igazi élmény.A 100 kg-os, később 150-200 kg-os mangalicák nyugodt turkálását, legelését egy-egy riasztás utáni mennydörgő, dübörgő…..
Rendesen elkapott minket a vihar a Balaton nyugati pereme mentén. Öt óra körül olyan sötét lett, mint napnyugta után, a szakadó esőtől alig lehetett kilátni az autóból és ehhez jött még a brutális erejű, ágakat és fákat tördelő, táblákat felborító szél. Óriásit zuhant…..
Pengyomhegyi Szőke süldők 2010.12.06 05:43:00
Felénk a helyzet változatlan(ul ssszzz....) ... Azaz,van víz rendesen -és több is lesz- amin nem sok kedvem van már viccelődni,mert azon a határon túllépett a probléma,hogy legyen hozzá humorérzékem -ez pedig komoly jel.Ugyanakkor van néhány kedves pillanat,amit az igen csenevésznek…..
Nos,legutóbb Eszes Jenő barátom és családja igen szép és kutyakiállításokon eredményes szukájával futott tiszteletkörünk azon állomásával hagytam abba ezt a "sorozatot",hogy Tiszagyöngye Betyár Kincsem kétszer is összeragadt Beremendi Bundés Híressel.Most…..
Mint arról már korábban említést tettem,Tiszagyöngye Betyár Ravasz és Kulcsi Komisz Böske komondorral résztvettünk Karcagon a tenyészszemlén.Ott sajnos nem volt időm képet készíteni róluk -bár legalább a többiekről sikerült-ám előtte néhány nappal már készítettem…..