Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gretagarbo)

251 bejegyzést írt és 155 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Helvetia 2024 2024.03.26 08:52:57
Évek óta nem frissítettem ezt a blogot, így nagyon meglepett, hogy még mindig mennyien olvassák.Elnézést kérek mindenkitől, akinek esetleg nem válaszoltam a kommentjére: rá se néztem a blogra évek óta.Bocs...
Helvetia autót vezetni Svájcban 2010.09.06 08:51:00
Ha valaki huzamosabb ideig Svájcban él, a jogszabályok úgy rendelkeznek, hogy (a lakcímbejelentéstől, tehát a hivatalos itt tartózkodástól számítva) legfeljebb 1 évig  érvényes Svájcban a külföldi, így a magyar autóvezetői engedély. Le kell cseréltetni svájci…..
gretagarbo) 2013.04.25 08:44:47
@Gusshun: Szia, sajnos nem tudom, érdeklődjél a lakhelyed szerint illetékes közlekedési főfelügyeletnél. (MFK)
gretagarbo) 2024.03.26 08:50:07
@Laszlo laszlo: Hello, a lakóhelyed szerint illetékes MFK (Motorfahrzeugkontrolle vagy Verkehrsamt)-nál kell intézned. Ha Svájcban élsz, akkor minél előbb, mert azt hiszem, az ideköltözésedtől számítva 1 éved van rá. Ahol én lakom, ebben a kantonban az infókat itt találod: so.ch/fileadmin/internet/bjd/bjd-mfk/Formulare/PDF/Merkblatt_Motorfahrzeug_Fuehrerausweis_Wohnsitz_SO_neu_ab_1.3.2024.pdf

Kell hozzá azt hiszem látásvizsgálat, fotó és egy kitöltött nyomtatvány, valamint le kell adnod a külföldi jogsidat, azt visszaküldik a kiállító országba.
Helvetia (ne) menjünk orvoshoz! 2021.05.02 22:31:00
Ez egy régi bejegyzés, kicsit aktualizáltam. Következzék a következő, aki következik...kérem a következőt! Svájcban nincsen állami társadalombiztosítás, TB. Magán társadalom-biztosítók vannak és kötelezően választanunk kell egy Krankenkassét magunknak, ha már van svájci lakhelyünk. Nem a…..
gretagarbo) 2021.05.02 22:55:52
@igor1974: A lábtörés csak akkor szívás anyagilag, ha háztartásbeli vagy. Ha dolgozol, akkor a céges balesetbiztosítás állja a számlát.
gretagarbo) 2024.03.26 08:37:06
@Dexter Dexter: Helló, elnézést, hogy csak most reagálok, eléggé elhagytam ezt a blogomat, nem is néztem, nem is frisítettem. Szerintem a svájci eü. problémái több sebből véreznek.
1.) Nagyon sokan mindenféle apró-cseprő dologgal már rohannak is az orvoshoz. MINDENNEL.
2.) Svájcban az egészségügy piaci alapokon működik. A kórházaknak gazdaságilag nyereségeseknek kell(ene) lenniük, önellátóknak.
3.) Ennek érdekében boldog-boldogtalant műtenek, mert a kórházak és bármely eü. szolgátató, a háziorvos, a specialista, a gyógytornász, mind-mind végső soron az egészség-biztosítónak küldi a számlát. Annak függvényében, hogy neked milyen a biztosításod, a megfelelő részt te fizeted, de könnyen el lehet képzelni, hogy hogy működik ez: központilag meghatározott tarifák alapján áraz az orvos, a kórház, nincs apelláta. Te fizeted a saját részedet, de a fennmaradó részt a biztosító fizeti. Ennyi emberre... drága minden, nyilván a biztosító is nyereséges akar lenni, megfizettetik veled úgy, hogy minden évben emelik a tarifát.
4.) Nyilván nem fogsz az orvosodnál reklamálni, mert kereshetsz is nyomban új háziorvost. Pedig nekem is többször is számáztak már ki hajmeresztő dolgokat, otthon ezt el sem hinnéd. Pl. 20-40 frank csak azért, mert a gyógytornászom felhívta a háziorvosomat, hogy beszámoljon neki, hogy hog yvan a térdem. Tehát ÉN nem is voltam ott, nem is mentem az orvoshoz, mégis fizetek. Meg ilyenek. "Páciens aktájának tanulmányozása a páncins távollétében" - faszom... 10-20 frank ugrik ilyenekre. Nem tartom életszerűnek, hogy egy orvos, akinek tele van a várója, majd még az én aktámat fogja bújni... De nem tudsz mit csinálni. A biztosítóknak kellene az asztalra csapni és ellenőrizni jobban, hogy az orvosok mit számlázgatnak ki.
5.) Háziorvos már alig akar lenni valaki Svájcban. A legtöben szakosodnak, füll-orr-gégész, stb., mert az kevesebb meló több pénz.
6.) Volt már lázadás, volt már népszavazás, de úgy látom, a svájciak híresek arról, hogy ha van egy probléma, akkor azt a lehető legképtelenebb oldalról közelítik meg. Idióta megoldásokkal ötletelnek, nem jutnak előre és a probléma marad. Legyen az eü, nyugdíj, tv-díj, bármi.
Nem lehet nagy jövőt jósolni olyan kapcsolatoknak, ahol az egyik fél módszeresen felméri a párja gyenge pontjait, hogy szükség esetén ott támadjon. Posztolónk barátnője most elérte a célját, már ha a szakítás volt az.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű…..
gretagarbo) 2022.02.02 11:50:34
@Cirigli Jenő: nem :-)
Helvetia Negatív 2022.02.01 15:32:39
Nem, nem a Covid -teszt és nem is örömteli negatív. Ott tartunk 2022-ben, hogy ki kell vennem a számlámról pénzt és begyömöszölöm a matracba inkább, mert eljött az az idő, hogy a folyószámlán (is) tartott pénzre, ami tisztességes adózott jövedelemből jött össze, bizonyos összeghatár fölött negatív…..
Az imént futottam bele az Indóház Online Facebook oldalán egy megosztásba, amelyik egy keszthelyi körforgalmon érdekes megoldással átvezetett kerékpárutat mutatott be. A kommentekben jött hideg-meleg, de főleg hideg és valóban elgondolkodtatott. Vajon idehaza tényleg nem akarják a forgalom részévé…..
Ha az asszony maximálisan elzárkózik a szexuális együttléttől, de felajánlj egy kiskaput a munkában kimerült urának, az jelenthet kompromisszumot, de azt is, hogy a nőnek van másvalakije erre a célra.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal, ez…..
Egy ország, amely többet ígér fiataljainak, mint amennyit képes betartani. Egy ország, ahonnan a fiatalok közül sokan elvágynak. Egy ország, ahova a már elköltözött fiatalok nem akarnak visszatérni. Egy ország, ami maga a beteljesületlen ígéret...
Bár a való élet lassan kezd olyanná válni, mint egy visszatérő rémálom, és lassan minden remény elúszik, hogy idén még külföldi talajt tapodhat a lábikónk, pont ilyenkor lehet erőt meríteni a mókuskerék tovább tekeréséhez a jól sikerült utazásokból, kalandokból. :) Már csak egy utazásunkkal vagyok…..
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember 29. és 30. között virtuális vizsgafilmfesztivált rendez, amelynek keretében 48 órán keresztül online és ingyenesen elérhetővé teszi az elmúlt évtizedek kiváló diákmunkáit az Egyetem Vimeo-csatornáján.  A szervezők célja, hogy régi és új alkotásokat…..
Helvetia Az új ropogós bankók 2019.12.10 12:25:37
Mondjuk annyira már nem újak, mert mindig le vagyok maradva a bejegyzésekkel, időhiány miatt. Lényeg: nagyjából 20 év telt el a legutóbbi bankjegy csere óta. Az volt a 8. széria a svájci frank bankjegyek történetében. Aztán pályázat útján új grafikai elképzelések születtek, különös módon nem a…..
Változás lép életbe 2020.január 1-től az állami nyugdíjjárulék (AHV) mértékét illetően: az eddigi 4,2% helyett az AHV köteles jövedelmünk 4,35%-át fogják levonni a bérünkből; ezáltal a már megszokott totál 5,125% AHV/EO/IV járulék mértéke a bérlapon 5,275%-ra fog emelkedni az állással nem…..
Nagyon sok idő telt el, mióta legutóbb írtam - de lám, az is épp egy népszavazás kapcsán történt, akár csak most. Mesélek megint valamit. Tegnap, március 4-én a svájci szavazók központilag két fontos kérdésről dönthettek: eltöröljék-e a kötelező évi kb. 415 CHF TV-adót meghosszabbítsuk-e az…..
Helvetia Népszavazás - június 5. 2016.06.01 10:45:01
Most vasárnap telik le a többhónapos gondolkodási idő az egyik legegyedibb népszavazásra bocsájtott kérdésről: a 26 szövetségi Kanton többek között arról szavaz: bevezetésre kerüljön-e egy alapjövedelem, melyet minden svájci állampolgár alanyi jogon megkapna -mondjuk úgy- az államtól. A beadvány…..
Ismerős körökben Pár hete voltam egy rendezvényen, ahol sok Magyarországon élő svájci, illetve Svájcban élő magyar volt a vendég. Finom raclettet és fondüt ettünk, bort ittunk és sokat beszélgettünk. Már úgy ahogy ismerjük egymást, így sokan már azt is tudták, hogy idén…..
gretagarbo) 2016.05.17 15:18:19
@sage5: Nagyon nagy körvonalakban igaz, de azért kérdezz már meg egy 2-3 gyerekes családot, hogy pl. mennyi TB-t fizet egy hónapban. Nagyon sokan nem vagy csak nehezen tudják kifizetni, nem véletlenül működnek a segélyező pénztárak (kantononkénti Ausgleichskasse-k). Hány nyugdíjasnak nem elég a nyugdíja és szintén segélyt kap (Ergänzungsleistungen). Statisztikai adat, hogy kb. 1 millióan élnek manapság a létminimum alatt Svájcban.
gretagarbo) 2016.05.17 15:18:25
@gerithehun: A németeket senki sem szereti, nagyjából. Amióta itt vagyok Svájcban, én sem.
Helvetia Gotthard alagút 2016.05.10 12:17:03
Nagyjából 17 évvel az első "kapavágás" után, idén június 1-én ünnepélyesen átadásra kerül az új Gotthard vasúti szakasz. Egy sokféle szempontból rekordokat döngető alagút, ami 57 km hosszan vezet a hegy belsejében.Gondoljunk csak bele: a Lánchídnál lévő 0 km kőtől majdnem Hatvanig...? Vagy Győrtől…..
Helvetia Nyugdíj 2.0 2015.09.15 15:53:25
A svájci 3 pilléres nyugdíjrendszer második oszlopáról még nem esett szó, ideje pótolni. Az 1. oszlop ugye az AHV, ami mindenkire nézve kötelező, a 3. oszlop pedig teljesen önkéntes dolog, ami Privatvorsorge vagy 3a és 3b Säule néven ismert. BVG, 2. Säule vagy Pensionskasse néven…..
Nahát, jól elhanyagoltam itt a dolgokat. De hát ez van, ha az ember Svájcban dolgozik: sokkal többet kell teljesíteni, mint máshol és alig marad idő valami másra. A népszavazás végeredménye: nem és nem, azaz egyelőre marad a sok-sok Krankenkasse és marad az árverseny köztük,…..
Helvetia Megint szavazunk 2014.09.26 12:01:48
Sőt, mostmár én is hivatalosan veszek részt a népszavazáson, megkaptam életem első borítékját, benne a nevemre szóló szavazócédulával. Most vasárnap arról lesz szó a szavazófülkékben, hogy: Leváltsa-e a jelenleg működő mintegy 61 egészségpénztárt (Krankenkasse)…..
Helvetia biztos, ami biztos 2014.09.11 12:43:34
Míg Magyarországon csak akkor szeretünk egy biztosítási ügynököt, ha családtag vagy ősrégi haver (bár ez utóbbi roskatag lábakon áll...megvan az, amikor a 10 éve nem látott haver egyszer csak előkerül, örülsz neki, elmentek kávézni vagy sörözni a régi szép idők…..
Helvetia FAK, AK és a többiek 2014.09.05 10:53:14
FAK - Familienausgleichskasse AK - Ausgleichskasse (pl. AKSO - Ausgleichskasse des Kanton Solothurn) Prämienverbilligung - a havi Krankenkasse járulék csökkentése, megtámogatása Mivel még mindig összeakadok olyan Svájcban élő magyarral, aki sosem hallott erről, plusz itt a blogban…..
Helvetia AIR14 2014.08.08 10:20:49
A Svájci légierő megalakulásának 100., a Patrouille Suisse alapításának 50. valamint a PC-7 alakulat létrejöttének 25. évfordulója alkalmából hatalmas légiparádé és kiállítás lesz 4 napon (2 hétvégén) át Payernben. Az időpontok: augusztus 30-31. illetve szeptember 6-7.…..