Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lexa56

68 bejegyzést írt és 1263 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A könyv történelmi háttere: kettészakadt a királyság – északon Izráel, délen Júda. Jeroboám, Izráel királya Jeruzsálemtől elkülönülő Istentiszteletet vezet be, hogy az ő hívei ne oda menjenek áldozni. A könyv saját datálása szerint kb. 30 évvel az izraeli királyság Asszíriába hurcolása előtt…..
A kereszténységnek, mint minden világnézetnek, van egy külsőleg tanulmányozható nézet- és értékrendje, tanítása, dogmatikája, rendszere és van egy belsőleg megélt formája – amiről elsősorban beszélni szeretnék, és ami tulajdonképpen igazán érdekel. Mert ha csak a tanrendszert nézem, még ha az a…..
Most, amikor az ellenzék (közöttük is legszorgalmasabban egy-két mszp-s) keresi az érveket a felhatalmazási törvény megszavazásához, amely semmit nem tud majd megoldani abból az eredendő forrás- és készséghiányból, amely éppen Orbánék kormányzása alatt teljesedett ki Magyarországon, csak még…..
Nem akarok ismétlésekbe bocsátkozni ismert tényekről, csak rámutatni arra a logikára, amelybe rendeződve értelmesen tudnánk értékelni őket (de épp a logika átható volta miatt nem fogjuk). 1848-'49: bukott szabadságharc. Bukásának legfontosabb belső oka a liberális-polgári nemzet megteremtésének…..
Hogyan jön össze a kémia és a szellemi tartalom? A jól ismert példázatok a Bibliában mind a természet és a szellemi élet valamilyen hasonlóságára, összefüggésére építenek. Ma egy olyan gondolatsor bomlott ki bennem, amiről úgy hiszem, hogy érvényes analógiákra épít, és legalábbis számomra sok örömet…..
A nemzet smittelője élére állt az amiatti aggódásnak, hogy mégsem lesz (ma még Budapestnek hívott) fővárosunkban atlétikai VB, miután annyi eseményt olyan sikeresen megrendezett ország, város. Nos, lássuk, tényleg annyira kell-e ez nekünk, mint a falat kenyér, vagy annál azért kevésbé. A hírhedt…..
Lexa56 2019.11.10 15:57:58
@DrGehaeuse: A társadalom mégsem szavaz soha olyan pártra, amely nyíltan a piaci verseny alapján álló berendezkedést tűz a zászlajára. "Inkább lopjanak de védjenek meg minket" - gondolja az átlagválasztó. És valóban lopnak, de nem védenek meg minket.
Emlékeztetőül kongresszusi és azon kívüli fideszeseknek: I. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj! II. Isten nevét hiába ne vedd! III. Az Úr napját szenteld meg! Az első három parancs Isten uralmának elismeréséhez vezetett minket. Csak ez biztosítja az ember tökéletes szabadságát. A…..
Az engesztelő emberáldozat a primitív törzsi hagyományok egyik legismertebb motívuma. Az emberáldozatra évente visszatérően került sor és a funkciója az erőszak távoltartása a közösség belső életétől annak a bűnbakra való átvitelével. Később ugyan ez a hagyomány a legtöbb helyen (pl. a zsidó…..
Lexa56 2019.09.09 05:36:52
@cívisvárosi: bár semmi közöd nincs hozzá, de magyar, erdélyi, sváb, szlovák felmenőkkel rendelkezem.Ne reménykedj, nem vagy az, aminek gondolsz.
Lexa56 2019.09.09 08:41:59
@cívisvárosi: embernek tartom magam.
Nem a magyarság nem fér össze a kereszténységgel, ezt csak Te olvasod ki (nem kevés rosszindulattal) abból, amit írok.
A szellemi nép pedig annyit jelent, hogy oda nem esti születéssel jut be az ember. János 1: 12. Valakik pedig befogadák őt, hatalmat ada azoknak, hogy Isten fiaivá legyenek, azoknak, a kik az ő nevében hisznek;
13. A kik nem vérből, sem a testnek akaratából, sem a férfiúnak indulatjából, hanem Istentől születtek.
Nem arról van szó, hogy magyar nem lehet keresztény (ez csak a te torz gondolkodásodból származik), hanem azt, hogy BÁRMELYIK népből lehet. Galata 3: 28. Nincs zsidó, sem görög; nincs szolga, sem szabad; nincs férfi, sem nő; mert ti mindnyájan egyek vagytok a Krisztus Jézusban. Kol 3,11 A hol nincs többé görög és zsidó: körülmetélkedés és körülmetélkedetlenség, idegen, scithiai, szolga, szabad, hanem minden és mindenekben Krisztus.
Egyszerűen arról van szó, hogy testi származás ebben a népben SEMMIT nem jelent, csak a hit, a személyes döntés. Nem a fejre öntött víz meg az államhatalom meg a kötelező hitoktatás.
Ez éles ellentéteben áll az korábbi (testi) néppel, a zsidósággal, amely ugyancsak személyes hitből indult (Ábrahám), de utána a testi leszármazás nagyon fontos szerepet játszott (de nem kizárólagosat, ld. prozeliták, Naamán, a sareptai özvegy stb.), nem önkéntes választáás volt, és, szemben a kereszténységgel a világi hatalomnak KI KELLETT KÉNYSZERÍTENIE a tötvénynek való engedelmességet. Jelenleg azonban a kegyelem evangéliuma van érvényben a második visszajövetelig. Az utána következő (feltehetőleg átmeneti) földi Királyságban ismét szerepet kapnak a nemzetek, bár ennek részletei nem teljesen világosak.
Lexa56 2019.09.09 11:07:49
@cívisvárosi: nincs értelme válaszolni. Kiforgatod az ember szavait, aztán arra reagálsz, amit másnak a szájába adsz. Jó szórakozást.
Az talán nyilvánvaló mindenkinek, hogy nem a pártok programjai, mégcsak nem is a pártok aktuális konstellációja tartja hatalomban Orbán Viktort. Aki több mint húsz éve egy személyben határozza meg a magyar politikai életet, miközben többszörösen rendeződött át körülötte a hatalmi tér, az valami mást…..
Mindhárom szinoptikus evangélium elbeszél egy eseményt, amikor Jézus az őt a feltámadással kapcsolatban csapdába ejteni akaró szadduceusokat megleckézteti Ige- és Isten-ismeretből. (Mt22, Mk12 és Lk20). A leginkább zavarba ejtő az, ahogyan ő maga a feltámadást indokolja (hogy t.i. a csipkebokornál…..
Vagy húsz éve írtam egy cikket Kis János egyik könyvét bírálva a semleges állam koncepciója ellen azzal, hogy a semleges állam valójában nem semleges egy társadalomban előforduló értékekkel, hanem preferálja és támogatja közöttük azokat, amelyek argumentálhatók, reflexívek, racionálisak,…..
Lexa56 2019.08.08 13:31:34
@Zabalint: Pontosan megfogalmaztad az én fenntartásaimat is, csak csatlakozni tudok. A szellemi zárványok jó része nem védekezik, hanem támad, és azokat, akik területükön élnek, de nem értenek egyet a zárvány-kultúrával, azokat megfélemlíti, elüldözi, szélsőséges esetben elpusztítja.
A konzervativizmusé a legplasztikusabb politikai hozzáállás. Genetikusan a konzervatív gondolat a felvilágosodásra való reakció szülötte, de nem reakciós abban az értelemben, hogy a felvilágosodás előtti állapotot akarná visszaállítani. Ez irracionális, terméketlen, szánalmas és egyúttal veszélyes…..
Tamás Gáspár Miklós minden bizonnyal a hosszú magyar ezredforduló (1985-2030?) egyik, ha nem éppen "a" legfontosabb hazai gondolkodója, és nem azért, mintha mindig annyira igaza lenne -- talán nem is ez a gondolkodás általában vett legfontosabb hozadéka sem --, hanem mert annyira szívósan,…..
Nem akarom sorolni azokat a születésüknél, neveltetésüknél vagy -- ezeknél bonyolultabban -- az érdekeiknél fogva bunkó közszereplőket, akik az utóbbi tíz évben rapid módon lepték el az életünket. Annál is kevésbé, mert az egyes bunkók, házastársaik, haverjaik és spanjaik eseti felemelkedése a…..
Lexa56 2019.07.01 08:18:51
@neoteny: :) kösz (beteszem a sorban álló könyvek közé, amiket el kell olvasni) Kérdés, hogy én fogyok el hamarabb vagy a könyvek. Valószínűleg én. Mindig eszembe jut Churchill mondása, mikor megkérdezték mit fog csinálni az örökkévalóságban és ezt monda: az első tízezer évben horgászni fogok, utána meglátom. Én mindig olyan mennyországról álmodom, ahol kényelmesen berendezett könyvtárak, szép parkok és ligetek vannak és sok barátságos kutya. Ember csak annyi, akikkel ki lehet jönni.
Lexa56 2019.07.01 13:32:22
@neoteny: a 144,000 igen nagy valószínűséggel nem az üdvözültek száma, hanem egy külön "osztályt" képeznek. A be nem menő ebek (véleményem szerint) emberi ebekre (jellemekre) vonatkoznak. De majd meglátjuk.
Lexa56 2019.07.01 15:56:24
@neoteny: miért gondolom, hogy külön osztály? pl. azért mert Jézus sehol nem mondta, hogy az üdvösség a szüzeknek lenne fenntartva. A 12 törzs maradványait is nehéz lenne összevadászni, bár Istennek nem lehetetlen. A Jel 7,9 megszámlálhatatlan sokaságról beszél: Azután látám, és ímé egy nagy sokaság, a melyet senki meg nem számlálhatott, minden nemzetből és ágazatból, és népből és nyelvből; és a királyiszék előtt és a Bárány előtt állnak vala, fehér ruhákba öltözve, és az ő kezeikben pálmaágak;

Az tiszta sor, hogy az ókori népek (még az olyan pásztornépek is, mint Izráel) nem kedvelték a kutyákat - nyilván "tisztátalan" voltuk miatt. De azért bizakodom :)
Egy test, egy lélek, ásó, kapa, nagyharang, mindhalálig együtt. Majdnem mindannyian úgy érezzük, erre vágyunk, és szinte biztos, hogy megtapasztaljuk előbb-utóbb: ezt az összeolvadást a párkapcsolatunkban lehetetlen véghez vinni. Úgy érezzük, csak nekünk nem sikerül. Mindenki…..
Az Isten fia feltámadt, szeresd ellenségeidet (is) -- ez a keresztény hit dióhéjban. Nem véletlenül van nehéz helyzetben a vallás még akkor is, ha nem számoljuk a politikai uszurpátorok, mint rezsimünk urainak újabb keletű érdeklődését iránta, papjai egy részének méltatlanságát és egyháztörténetünk…..
Itt és itt már megírtuk, hogy Csányi Sándor OTP-elnök - "Mészáros" élre törése előtt megkérdőjelezhetetlenül a leggazdagabb és Orbán után minden bizonnyal a legbefolyásosabb magyar - lehetett volna Orbán egyeten esélyes kihívója egy mindent átfogó hatalmi vetélkedésben, amelyben a politika az egyik…..
Szeretett és tisztelt barátom szereti idézgetni Elliot Aronson mondását (a Social Animal c. könyvből), miszerint az ember nem racionális, hanem racionalizáló lény, mintegy ezzel indokolva, hogy miért idegenkedik a pusztán racionálisan gondolkodó emberektől. Hát, ha az ember nem racionálisan…..
Volt az 1990-es években egy sci-fi sorozat, a Babylon 5, amely egy űrállomásról szól, amely akarva-akaratlan fontos szerepet játszik az emberiség sorsában, a más értelmes lényekkel közös, hol baráti, hol ellenséges jövő kialakításában. Nem annyira technikai trükkjeinek tökéletessége miatt szerettem…..
Évente 60-70 ezer kilométert autózom Magyarországon keresztbe-kasul; nem hiszem, hogy sokkal többen lennének közöttünk, akik az utak, az árokpartok és épületek állapotától a boltokon, a benzinkutakon, a gyárakon és a szállodákon át a legkülönbözőbb rendű és rangú emberekig több közvetlen…..
Újra kezembe vettem a Történetelmélet c. két kötetes szöveggyűjteményt, ami tematikus szemelvényeket tartalmaz nagy történészek munkáiból. Most épp Marc Bloch „A történész mestersége” c. könyvéből olvasgattam egy részletet. (Bloch-ot a nácik gyilkolták meg 1944-ben részben származása, részben a…..
Krisztus első politikai tette volt -- amivel meghatározta a nyugati civilizáció történetét --, hogy kiemelte a vallást a (zsidó) nemzet közegéből és egyetemes misszióval ruházta fel. A "politikai" persze nagyon is idézőjelben értendő, hiszen éppen nem politikai célú volt ez a tett, ami egyúttal…..
Lexa56 2019.01.28 19:19:09
@DrGehaeuse: Biblikus értelemben (ahogy én értem) Krisztus testének része mindenki, aki újjászületett a Krisztus megváltó halálába vetett hitben. Ennek az ég adta világon semmi köze a felekezeti hovatartozáshoz. A különbség fentről nézve szó szerint ég és föld, csak mi (egyelőre) nem látunk ilyen világosan. Örülnék, ha az egyházak tagságának 1%-a valódi hívő lenne.
Lexa56 2019.01.28 20:44:48
@eloi: természetesen ez is része az üdvözítő hitnek. de a lényeg annak belátása, hogy magamtól képtelen vagyok eleget tenni Isten követelményeinek, és csak kegyelemből nyerhetek üdvösséget.
Ahhoz, hogy lássuk a feladat nagyságrendjét és egyúttal azt, ami reményt ad az elvégzésére, tudni kell, hogy a Fidesz döntően azért sikeres vidéken (falvak, kis és közepes városok), mert Magyarországnak ezt a területileg túlnyomó, lakosságszámban is domináns részét majdnem teljesen elkerülte a…..
Hát sziasztok... Nem tudom, mi lesz ebből a blogból... Nem tudom, hogy végig csinálom e, vagy csak pár poszt születik, de sajnos nem tudom megbeszélni senkivel, ezért elmondom mindenkinek. Kibeszélem magamból a mindennapok nyomorúságát, a harcokat, amiket vívok minden nap a feleségemmel.. Akkor…..
  Ha hihetünk Orbán jóslatámak, akkor 2019-ben “Európa népe” végre leváltja a liberális, 68-as elitet és az illiberális, kilencvenesek uralmával beköszönt az igazi demokrácia korszaka. De miért a hazugság ez a kinyilatkoztatás? Azért, mert a liberalizmustól megtisztított demokrácia valójában…..