Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mezeinewsee

377 bejegyzést írt és 675 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Április 3-án lezajlott az országos választás, tudjuk jól, milyen eredménnyel. Este szembesültem vele, mert nap közben minden más dolgom, programom volt. Azóta aludtam rá 3-ról 4-ére virradóan kb. három órát, de még mindig pörgött bennem a csúfos bukás keserűsége. Őszintén megvallhatom, az idei…..
mezeinewsee 2022.04.17 12:22:55
@Xinaf: ő tuti tothferi. Csak ezt nem értem, miért csinál új nicket. Ő is úgy érzi, ciki?
Elég sok anyag gyűlt össze még a nyár végén, tehát folytatjuk a szemezgetést a gyakran feltett vallással és kereszténységgel kapcsolatos kritikus, vagy esetleg kötözködős kérdések megválaszolását. Szigorúan keresztény szemmel (mert más vallás alapján én nem tudom). Aki vallásos! Mit gondoltok…..
mezeinewsee 2022.04.12 10:09:55
@főnixmadárkalitka: had döntse már el Isten, kihez mikor szól! Szent Pál sem volt éppen megtérős hangulatban, amikor szólították.
Önfeláldozás minden kapcsolatban kell, de egy ateistával sem nehezebb, mint egy agyatlan kereszténnyel. Én csak tudom!
mezeinewsee 2022.04.15 11:42:42
@főnixmadárkalitka: ajjaj, van ott baj... te tényleg kétségbe vonod Isten szabad akaratát...
mezeinewsee 2022.04.17 12:22:50
@főnixmadárkalitka: olvastam a Bibliát. Elég világosan benne van, hogy akkor szólít meg valakit, amikor akar. em amikor szerintem éppen jó ötlet lenne.
Már csak egy pár nap van hátra, ezért leírom, miért meggyőződésem, hogy keresztény ember nem szavazhat a Fideszre. Tehát semmiképpen sem szavazok a Fideszre,  mert gyakorlatilag vallást alapított, aminek az istene Orbán Viktor. mert a kereszténység álcáját magára húzva tesz gonosz,…..
mezeinewsee 2018.06.08 22:33:06
@delphinus: több okból nincs ilyen bejegyzés.
1. Amikor az SZDSZ bármilyen szinten kormányzati tényező volt, én még egyáltalán nem foglalkoztam a politikával.
2. Az SZDSZ soha nem adta elő, hogy aki keresztény, az rá kell szavazzon.
3. Az SZDSZ nem állította úton-útfélen, hogy keresztény párt, sőt! A liberalizmussal tüntetett.
Tehát szerintem egészen más a helyzet. A fidesz sem zavarna (ennyire), ha nem az lenne az alapképlet, hogy egy keresztény csak a fideszre szavazhat.
mezeinewsee 2018.06.13 19:14:37
@delphinus:
1. tehát szerinted sem ugyanaz a helyzet, mint az SZDSZ-nél volt...
2. Nem, nem mentség. De az, ha ugyanazt magukat kereszténynek vallva teszik, súlyosbít a helyzeten. Kicsit olyan, hogy ha hangoskodik egy gyerek a buszon, akkor az bosszant. ha a sajátom, akkor viszont nem tűröm. Ha valaki, aki nyilvánvalóan nem keresztény, tesz valami disznóságot, az magát minősíti. ha keresztény (legalábbis annak vallja magát), akkor már engem is.
3. Azért ez a szabad választás kétséges. akkor szabad a választás, ha az emberek egyenlő esélyekkel információhoz jutnak, és az alapján, józan megfontolással dönthetnek. A piripócsi Mari néninél csak M1 és Kossuth Rádió van, látja az óriásplakátokat, akik az általa sosem látott migránsokat démonizálják. A korrupciós ügyekről, házi rénszarvas-lövésről, Tiborcz ügyeiről, stb. soha nem hall. Mi alapján is dönthet?
4. Az nem bánt, hogy van más vélemény is. az viszont nagyon, hogy előírják: keresztényként fidesz szavazó KELL legyek, egyébként hazaáruló libsibolsi femináci vagyok. Az sem zavar, hogy neked más a véleményed (főleg, hogy te vagy az általam "ismert" fideszesek közül az egyetlen, aki nem kezdett el durván taposni, amiért én nem vagyok az).
5. Nem szavazhat keresztényellenes pártra. De szerintem a fidesz is az.
Keresztény és demokrata 2018.05.10 21:49:09
Sok dologról kéne írni, hiszen fontos dolgok történtek az elmúlt időkben. A Fidesz megszerezte ismét a 2/3-ot, ezzel bebizonyítva, hogy a nép most is "csak eledelt kíván", ahogy Petőfi írja (erről majd később születik még bejegyzés). Ábel tesót a Nyíregyházi Egyházmegye püspökévé szentelték (erről…..
A politika trágyaáradatát most mellékágra tereljük, így is lesz mit a tejbe aprítani. Most egy már régebben elővett, de sajnos aktualitását nem vesztett jelenségről lesz szó. Tavaly télen már írtam a laposföldesek világnézetéről, de akkor csak karcolgattam a jéghegy csúcsát. Azóta annyi minden…..
Malkáv blogja Bajok vannak! 2018.03.09 17:44:48
Hát Tisztelt Olvasók...   ...amikor elhatározom, hogy igyekszem mellőzni a politikát a blogon, akkor maga a politika kopog be és kínálja föl bájait. Úgy érzem, amikor ilyen megjegyzésbe fut az ember, akkor érezhető, hogy komoly bajok vannak: Eredetileg a laposföldesek agyhúgykövét terveztem…..
mezeinewsee 2018.03.10 21:17:52
Az utóbbi napokban kétségtelen, hogy a blog egy kiadós téli álomba szenderedett. De most, hogy íme, hivatalosan is eljött a tavasz, újult erővel vesszük fel a fonalat. A politikai témájú bejegyzések most egy időre mellőzöttebbek lesznek, úgyis kampány hömpölyög minden csapból. Ezért most egy…..
Egy korábbi bejegyzésben már nekilendültem, hogy válaszoljak néhány bírálómnak. Talán nem is annyira a személyes hiúság hajtott (bár biztos abból is van bennem egy adag...), még csak nem is a „mundér becsülete” mentésének szándéka (bár az sem egészen közömbös a számomra...). Hogy mi tüzelt akkor?…..
mezeinewsee 2018.01.26 09:53:14
@studiorum: én is annak tartom...
Kereszténynek lenni veszélyes. Ma, 2017-ben ugyanúgy, mint 1950-ben, vagy mint 60-ban volt. Csak más veszélyek leselkednek ránk. Nézzük, mik ezek! 1. Az élet elvesztésének a veszélye Sok hely van a világban, ahol a kereszténységet, Krisztus tanításának a követését tiltják. Aki Észak-Koreában…..
A „Katolikus válasz” elnevezésű internetes felületen egy névtelen és egy aláírt cikkben azzal vádoltak meg négy papot – köztük engem is – hogy „szentségtörő gyakorlatot” népszerűsítünk Magyarországon. Többen is biztattak, hogy írjak valamit válaszképpen; nem is feltétlenül a magam védelmében (bár az…..
mezeinewsee 2017.11.24 07:07:45
@jabbok: sok mindennel egyetértek veled (mint általában), és sok mindennel nem (ami ritkább). Pont ebben a kérdésben azt a gyakorlatiasságot, életszerűséget hiányolom, ami a legtöbb kérdésben jelen van nálad (ha muszáj, a "papírral" szemben is).
Nincs vita köztünk abban, hogy az Eucharisztia nem a jók jutalma. Nálunk, görögkatolikusoknál ezt mondja a pap: "Íme, ez illeti ajkaidat, elveszi gonoszságodat, és bűnöd megbocsáttatik." Soha, de soha nem tudtam még "méltó" módon áldozni.
A vita azokról az emberekről szól, akik a bűnt elkövették, visszatérésre nincs már módjuk. A következményeket viselik. Évek óta szentségek nélkül élnek, és nagyon vágyódnak rá. Minden elem fontos ebben! egyébként nem hiszem, hogy a gyakorlatban sok ilyen ember lenne...
Szentségek nélkül élni olyan, mint (ld. másik topic) teljes megtartóztatásban a házasságban. Minden bizonnyal lehet, de nagyon kevés ember van, akinél ne okozna sok, sokkal súlyosabb bűnt. A szentségek nélküli élet a Krisztussal való egyesülés, öröm minden lehetőségétől megfosztja az embert. No, ez a legtöbb embert baromira nem érdekli. És akit igen? aki őszintén vágyik rá, és valóban bevállal akár több éves vezeklést is? Valóban életszerű azt mondani, hogy ő legyen el nélküle?
(Érdekelne a véleményed Batthyány-Strattmannról...)
mezeinewsee 2017.11.25 10:49:47
@jabbok: Ebben is igazad van. De kinek van joga arra, hogy felülbírálja azt, aki (saját bevallása szerint) nagyon vágyódik az Eucharisztiára?
És ki is az, aki alkalmas a vételére?
mezeinewsee 2017.11.25 13:56:19
@matthaios: nagyjából itt is egyetértek... pont ez az: az Egyház kijelentette, hogy a fenti emberek, bizonyos (igen kemény) feltételek mellett részesülhetnek az Eucharisztiában.
"Aztán tudja, hogy miről van szó, fölfogja, hogy mi történik ennek a szentségnek a vételekor." Ezzel nem értek egyet. Bizonyos feltételek mellett az értelmi sérült is áldozhat. a demens idős is áldozhat. Az ortodoxoknál ma is gyakorlat, és nagyon sokáig a katolikus egyházban is jelen volt a megkeresztelt csecsemők áldoztatása is.
Mármint házasságkötés előtt vagy után? Persze, hisz mi másra is gondolhattunk volna… ;) Szexualitás, egy örökké visszatérő kérdés és szerintem nincs olyan ember az Egyház környezetében, aki valamilyen módon ne találkozott volna ezzel a sokat vitatott témával. Nem csoda, hiszen ez egyszerűen hozzá…..
mezeinewsee 2017.11.13 21:21:06
@khamul: Nagyon-nagyon nem mindegy... azt érezteted, mintha a hozzászóló azt mondaná: "szüljetek, nem baj, ha meghal". Pedig nem ezt mondja... inkább a "ha ragaszkodunk ahhoz, hogy 10 gyereket szüljenek, akkor abból sok meghal, aki nem, az nyomorog". Persze, az előzőt is bele lehet olvasni. De jóindulattal (és a másik jóindulatát feltételezve) egyértelmű az utóbbi.
És sajnos ez igaz is.
mezeinewsee 2017.11.14 07:22:52
@khamul: Nézzük a példádat. Nem szó szerint idézem, de igyekszem nem (nagyon) kisarkítani):
Burkina Faso-ban, pedig nem is keresztény ország, sok pár tud TCST-zni, akkor itt miért nem?
Erre jöttek a válaszok: nem összehasonlítható a Föld egyik legalacsonyabb iskolázottsági rátájával rendelkező, valóban szegény ország európával. igen, ott "természetes" úton védekeznek (egyszerűen NEM HISZEM, hogy azt értik TCST-n, amit mondjuk te). De nem a nagyon tudatosság miatt, hanem azért, amiért ezt itt is (!!!) így teszik a legszegényebbek: nincs pénzük/lehetőségük másra. És (pont, mert nem azt értik TCST-n, mint te, vélhetően annyit, hogy "középidőben nincs szex") nagyon magas a gyermekszám. És a gyermekhalandóság is. És legfeljebb egyet tudnak ebből iskolába küldeni, a többi marad a nyomorgáshatáron (már aki nem hal meg).
Ezek tények.
Ezt oda lerángatni, hogy "Azert azt ne felejtsd el, hogy par komment bizony olyan felhanggal szuletett, hogy "azok ott" nyugodtan kibicelhetnek a tcst-vel -vagy azzal, amit annak tartanak, hiszen nem is kell felnevelni a gyerekeiket."
Nem "nyugodtan kibicelhetnek". Nekik a legszörnyűbb.

Kommentjeidből kiindulva iskolázott, kulturált, egzisztenciával rendelkező férfival beszélek. Gondolod, ez akkor is így lenne, ha lett volna 10 testvéred? ma 10 gyereket tudnál iskoláztatni egyáltalán? Erre csak a legnagyobb jövedelemmel rendelkezők képesek.

Itt megint belép a "tudatos családtervezés" fogalma: annyi gyereket vállaljon a pár, amennyit biztonságban fel tud nevelni. Ez Burkina Faso-ban, vagy a nyomornegyedben sokaknál azt jelenti: akiknek tud adni egy szelet kenyeret, és télre valami ruhát. Nálunk (vélhetően nálad is) azt, akit luxus nélkül, de méltóan fel tud nevelni: ruha, cipő, iskolacuccok, bérlet, tornaruha, stb.
mezeinewsee 2017.11.14 07:35:41
Meglehetősen nagy visszhangot váltott ki egy indiai rendtársunk Saju atya tánca és az oltárnál való jelenléte az egyik szeptemberi jezsuita nyolcas misén. Kommentelők sokasága fejezte ki véleményét tartalmilag és stílusban meglehetősen széles spektrumban pro és kontra. A kérdésben tekintélyes atyák…..
mezeinewsee 2017.10.30 19:50:24
A közelmúltban kipattant események miatt nálunk is egyre nagyobb szerepet kap a közbeszédben a zaklatás. Pontosabban: a szexuális zaklatás. Nők, lányok, ritkábban férfiak állnak elő azzal, hogy 20-10-5-1 évvel ezelőtt hogyan zaklatták őket a munkahelyen/iskolában/utcán/villamoson. Ezzel egyidőben…..
Az elmúlt hónapokban sok minden történt és ma sajnos egy igen szomorú hír is ért. De az utóbbi időben (bár nem jelent meg bejegyzés, ettől függetlenül) írtam, ha eszembe jutott ez-az. Most van időm arra, hogy megjelenítsem az eddig összegyűlt gondolatokat. Szeptember 21 Máté apostol és evangélista…..
mezeinewsee 2017.10.13 05:19:19
Egyszer már írtam a nemzeti öntudatról, majdnem négy évvel ezelőtt. Most ismét előveszem a témát, de kicsit megforgatva: a szélsőségek helyett most arra térnék ki kicsit bővebben és példákkal illusztrálva, hogy mit is jelent a helyes hazaszeretet? Szélsőségek, baromságok, káros szövődvények…..
Tegnap volt egy éve, hogy felhívott a Bátyám. Ez nem gyakori eset, nem vagyunk telefonálós család. De akkor felhívott, és annyit mondott: Apu meghalt. Hétfő volt. Fent ültem az irodában, és egyszerűen nem fogtam fel a dolgot. A következő percben viszont olyan súlyt éreztem, amilyet még soha.…..
Legutóbb mutattam pár gyöngyszemet az emberi hülyeség ékes példáiból, de minő meglepetés, volt aki erre pontosan úgy reagált, ahogy az várható volt. Igen, megint thotferiről van szó... :) Volt egy kijelentése, amin személy szerint szakadtam, nevezetesen ez: "Ti az égegyadta világon semmit cáfolni…..
TV, rádió, internet, óriásplakátok, telefonos hívogatás, szórólapok: mindenhonnan ömlik, hogy szavazzunk NEM-mel. Hát ezt most meg is teszem. NEM! Nem akarom, hogy az EU (és nem Brüsszel, az egy város!) a megkérdezésem nélkül ide bárkit betelepítsen. Még szerencse, hogy nem is akar. NEM! Azt sem…..
Egyszer már ajánlottam mindenki figyelmébe a mindmeghalunk.com nevű roppant szórakoztató oldalt. Most összeszedtem még néhány nevettető ökörséget, amikre válaszolok. Ha lennének hozzájuk nevek, akkor simán belőhetném a BoT-ba... :) Nem akarok kukacoskodni, de ha az ember egyszer veszi a…..
 Sokan tudjátok, csodálatos édesapám volt. Soha a becstelenségnek még az árnyéka sem merült fel nála. Egyenes, sokszor bántóan egyenes volt. Sokakat elriasztott ez a kemény becsületesség, de mindenki biztos lehetett benne, hogy ő soha, semmilyen körülmények között nem támadja hátba. Hogy kitart a…..
Gondolkodtam már ezen a bejegyzésen, csak mindig visszarettentem tőle. Évekig dolgoztam katekétaként, és egy évet hitoktatóként is. Tudtam, hogy sokakat megbotránkoztatok, ha őszintén írok a tapasztalataimról, ezért inkább halogattam. De most kisszámú barátaim egyike kért arra, hogy írjak róla, így…..
Ismét érdekes dolgok történtek a közéletben. Olyanok, amik a józan embereknél kiverik a biztosítékot. Ez nem feltétlenül baj. Nem véletlen, hogy nem Teréz anya ment politikusnak. Ma már nincsenek Deákok, Barossok, Klebelsbergek, a mai politikusok elsősorban megélni (pontosabban jól élni)…..
mezeinewsee 2016.05.21 15:51:48
Augusztus. Szokott, nyár végi angol időjárás. Napsütéses hajnalok, borongós délelőttök és esős délutánok. Szokásos teázások és szokásos beszélgetési témák. Kivéve egyet. Érdekesebbnél érdekesebb hírek jönnek Magyarországról. Megszállás, rezsim, segélyszervezetek, kerítés, Unió, regisztráció… mindez…..
mezeinewsee 2016.04.28 11:09:56
@jabbok: bizony félreértettél... nem gondoltam mást, mint amit írtam. Nem értek egyet sok mindennel, még Boluad atyával sem feltétlenül, de erről semmit nem mondtam (most). A lényeg ez volt: "Rá hivatkozni ebben a témában nem biztos, hogy szerencsés. ". Boulad atyára sokkal inkább... ennyit írtam (és gondoltam).
mezeinewsee 2016.05.20 10:08:55
@khamul: Nekem néha olyan érzésem van, hogy a fiú egyszerűen homofób. Mindent megtesz, hogy az itteni emberekben, akik láthatóan minden ellenérzés nélkül tekintenek a homoszexuálisokra, haragot, viszolygást, felháborodást keltsen. Több kárt okozott már eddig is, mint a legelvakultabb meleg-ellenes aktivisták, hiszen azok ellen az itt megnyilatkozó papok és hívek mindig felszólaltak, de ezzel a gyűlölködéssel egyszerűen nem lehet mit kezdeni.
Az elmúlt hetekben ismét fellángolt a vita: legyenek-e nyitva a boltok vasárnap? Pedig a kérdés igazából soha nem ez volt. Inkább így kellene megfogalmazni: kötelező legyen-e a boltokat zárva tartani vasárnap? Tudjuk: egy éve senkit meg nem kérdezve, a KDNP javaslatára tették kötelezővé a zárva…..