Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Feesh

0 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Többen is nehezményeztétek az utóbbi időben, hogy túl sok a háborús fotó a válogatásokban. Nos a mai képsorban egyetlenegy sincsen, bár a vége kissé szomorúra sikerült, de ilyen az élet is. Júliusban és augusztusban most nem lesz Napi érdekes, nekem ez a nyári szünet (fotókat is kell gyűjtenem), de…..
Feesh 2022.06.27 13:38:34
@Galaric:

A komloszedes volt a londoniaknak a nyaralas 1800-as evek kozepetol egeszen a II. VH utanig:

blog.britishnewspaperarchive.co.uk/2019/05/30/the-hop-pickers-holiday/

londonsroyaldocks.com/forgotten-stories-hop-picking-fields-kent/

Mai viszonyok kozott az angol, helyi komlo eszmeletlenul draga mert meg mindig nagy az elomunka igenye.
Szerdán eltávolították szerepéből Gina Carano-t, aki Cara Dune karakterét alakította a Disney+ streaming platformon futó The Mandalorian c. sikersorozatban. A távozásának oka gyűlöletkeltő, gyakran antiszemita bejegyzései voltak a közösségi oldalakon, melyet a Lucasfilm nem volt hajlandó…..
 Az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és az erőforrások túlzott kihasználása napjaink legnagyobb kihívása. A problémák megoldása globális összefogást igényel, de emellett bárki egészen hétköznapi dolgokkal hozzájárulhat a megújuláshoz...
Pár hete a Totalcar-on olvastam egy cikket, amiben arra panaszkodott egy levélíró, hogy tavasszal eladta a kocsiját arra számítva, hogy a járvány miatt kialakuló gazdasági krízis miatt majd jól le fognak menni az autó árak, majd most meglepve tapasztalja, hogy ennek éppen az ellenkezője a helyzet. A…..
magyar-magyar szótár zaklatás 2021.01.22 06:42:23
Ezerkilencszázkilencvenkettőben anyukámat megválasztották és otthagytam a Harvardot, hogy anyukám beiktatási ceremóniájának a műsorát november huszonhetedikére megszervezzem,volt anyukámnak egy kerete erre,amiből a műsort összeállíthattam persze igasságzenére gondoltam, nagyon kameltam   Run Sun…..
Mindenki hibázik. Nap, mint nap. Aprót vagy nagyot, és sajnos néha végzeteset. Ebben a témában kerestem fotókat az MTI Fotóarchívumában. Kíváncsi vagyok, kinek mi jut eszébe a képekről, hozzászólásaitokat szokás szerint várjuk a kommentszekcióban, 1964. november 1. Somogytúr elírt…..
Gerillakuka A faültetés lábnyoma 2020.11.30 21:47:44
Csak arra vigyázzunk, hogy amikor zöldülünk, akkor ne kerítsünk túl nagy feneket, akarom mondani lábnyomot neki! Az összes zöldprojektnél azt nézzük meg először, hogy az hogyan lesz ténylegesen és minden szempontból zöld. Például a meglevő cuccainkból mit tudunk zöld módon továbbhasználni, s ha be…..
Feesh 2020.12.02 14:44:51
@bozon: En nem a haztaji faultetesi szintre utaltam, annak klimavaltozas elleni hatasa nincsen, persze jo ugy gondolni hogy igen de sajnos sok kicsi itt nem megy sokra.
Nagyuzemben lehet erdemben tenni a klimaert ott pedig nincs ontozes ellenben megfelelo fafajvalasztas, ultetesi technika es a tobbi aminek a vegen lesz egy erdod. Ebbe a kartevok elleni vedekezes is beleszamit kerites, kiloves stb, hogyha negylabuak.

Nem ertunk egyet, az oshonos erdok talan ( bizonyitast en meg nem lattam) hosszutavon jobbak megkotesben viszont nincs azt kivarni idonk! A matek sem adja ki: 1ha oshonos erdo 120 ev vagasfordulo maximum 4-500t/ha CO2 enny ido alatt es kesz ennel tobbet nem nyel el viszont nem termelheted le mert a kihoztal nem lesz 70%+ ipari fa.
Gyorsan novo ipari fa 1ha, 40 eves vagasfordulo 4-500t /ha (vagy meg tobb nemesitett fajtakkal!) beepitve egy epuletbe legalabb meg tovabbi 40 evre megkotve az elnyelt szenet mindez szorozva harommal (120/40). Nyilvan van veszteseg utkozben de akkor is ultetveny > oshonos egysegnyi teruletre vetitve.

Ezzel nem azt akarom mondani hogy ultetvenyt mindenhova de ha CO2 megkotesrol beszelunk akkor tobb ultetvenyt mint honos fat (bar a ketto nem zarja ki egymast!).

Hogy mas megvilagitasba helyezzem, a vilag osszes erdejenek kevesebb mint a 15%-a ultetveny megis innet szarmazik felhasznalt faanyag majdnem 30%-a. Duplazzuk meg ezt es maris 60% jon ultetvenybol jelentosen lecsokkentve a kitermelesi nyomast az oshonos erdokon, es elnyelve annyi szenet amennyit csak lehet, win-win!
Feesh 2020.12.02 15:50:56
@bozon: Roviden, semennyi.

Hoszabban egy kicsit bonyolult lenne de a lenyeg az hogy a szennek tartosan kell beepulnie valahova es a lomb mint olyan fafajtol fuggoen nehany honap legfeljebb par ev alatt elbomlik es ekozben a szen nagy resze ujra a legkorbe kerul. A talaj megkot valamennyit belole de ez nagysagrendileg sehol sincsen a fahoz kepest, ragozhatnam meg egy darabig (tobb novedek/ev/fa mint lombtomeg/ev/fa ami nagyjabol allando egy ido utan stb), hacsak nem anaerob a lebomlas (lasd lapok) akkor ez sajnos nem eleg.

Ha szarvas/oz a problema, csodaszer mar van, Trico - www.kwizda-agro.at/bioprodukte/trico~p2985 de nagyon oda kell figyelni hogyan es mikor hasznalod. Diszno ellen csak egyvalami mukodik, egy apro darab olom nagy sebesseggel a vallap korul.
Feesh 2020.12.03 10:10:54
@bozon: Ebben lehet igazad van mar regen foglalkoztam avarral, bennem csak az maradt meg hogy a szentartalma jelentektelen magahoz a faanyag megkotesehez kepest es valamiert a lebomlasra emelkeztem. A jelenlegi helyzeten ez sem valtoztat, sok ipari fa kell amit nem elegetunk vagy hagyunk elbomlani; a tudosok meg majd eldontik mi a helyzet az avarral de egyelore ez meg elegge gyerekcipoben jar.

@cavalry: sok sikert, remelem sikerul egy eladhato termeket osszehoznod ha ilyen utemben melegedik a Karpat medence szuksegunk lesz ra!
Az akac se nem jo se nem rossz onmagaban, annak is megvan a helye Magyarorszagon de csak esszel. Sajnos ez nem mindig volt a legfobb szempont de ez messzire vezetne.

Amit mondasz bozon mar megtortent az Alfoldon de nem csak akaccal hanem fenyovel, a szandek az volt hogy 40+ ev utan a fenyveseket miutan egy keves humusz kepzodott a homokon alattuk lecserelik lombosokra de a tortenelem kozbeszolt.

Amugy pedig ennek az egesznek semmi ertelme ugyanis a CO2 nem a problema maga hanem a tunet. Minden bajok forrasa bizony eleg egyertelmuen a majdnem 8 milliard majom amit etetni stb. kell. Ha ezt kezeljuk minden mas is megoldodik, persze ezt senki nem szereti hallani de tenyek mar csak ilyenek, nem hazudnak.

Tanulva a jelenlegi koronavirusbol a populacio osszeomlas mar nincs messze, mi emberek szeretjuk azt hinni hogy a termeszet felett allunk pedig hogy kozonseges legyek, lof@szt. A termeszet majd megoldja:

scrapsfromtheloft.com/2019/08/22/george-carlin-saving-planet-transcript/
A Kabbala szerint az igazi cirkusz akkor jő el, amikor sok-sok túlokos ember népesíti be a Földet,akik majd húde tudják, húdeee. WARNING LABEL!4!4! -az alábbi szövegemben az okosságaim megfelelnek kb egy 40 évvel ezelőtti általános iskolás földrajz szakkörös gyerek földrajzi ismereteinek.…..
Milyen felszereltségűek a legjobb gamer laptopok 2018-ban? Milyen notebookot vegyen egy játékos? A laptopgyártók által kínált géptípusok nagyon széles skálán mozognak teljesítmény tekintetében. A hardver csúcskategóriájának a gamer, azaz játékosok számára készült modelleket tekintjük. Ezek az…..
A tuja igazi kerti örökzöld, mondom ezt rögtön kétfajta értelemben, ugyanis egyfelől ténylegesen örökzöld, vagyis az egész évben színes, lombos, így díszítő értéke folyamatos, másfelől pedig olyan örök(zöld) slágere a kerti növényeknek, hogy kis túlzással kertet se találni, ahol ne lenne tuja. Mi…..
Skócia fantasztikus hely, persze csak ha valakit nem rettentenek el a nem túl szívderítő időjárási körülmények. Idén új olcsó járat indult Glasgow-ba és a Felföld is elérhető átszállással jó áron. Íme az újdonságok és elmúlt évekbeli kalandozásaink alapján 10 tipp…..
Feesh 2015.10.01 22:12:36
Par dolog:

Auto: muszaj, a tomegkozlekedes szornyu es a legtobb igazan erdekes helyre nem visz jarat vagy nagyon ritkan.

National Trust membership: (
www.nts.org.uk/Membership/One-off/) £53/ev - nagyon sok helyre ingyen bejuthatsz vele kb a 4. latogatas utan pozitiv a merleg csak jol kell tervezned.

Midge szezon: mindig legyen nalad Skin so soft az Avontol kulonben elve megesznek.

Right to roam: barhol barmikor barhova kolbaszolhatsz kiveve a hazak kertjet (curtilage) ami a haz meretevel aranyos.

Egy whisky fozde latogatast muszaj megejteni, lehetoleg ugy hogy masnap nem tervezel hossszu gyaloglast...
Bár az emberek már az ősidők óta kísérleteznek születésszabályozó eszközök kifejlesztésével, tökéletesen hatékony, mindenféle mellékhatás nélkül használható fogamzásgátló módszert a mai napig nem sikerült találni. Az ókori Egyiptomban egy többek között…..
#481 Biztos nektek is fúrta már az oldalatokat, hogy a saját sportstatisztikáikat naponta posztoló korpulens ismerőseitek miért nem fogynak. Ennek a megválaszolásán még dolgozunk mi is a haverjainkkal, viszont azt megfejtettük, hogy a fák törzse mitől lesz évről-évre vastagabb.…..
Bár alapvetően politizáló blogot írok, most szeretnék egy kis kitérőt tenni, a másik nagy szenvedélyem, az olvasás felé. Már régóta felgyülemlett bennem egy adag feszültség, méreg, a magyar kiadók felé, és gondoltam önterápiás céllal kiadom magamból. Előre közlöm,…..
IDDQD Hardcore-e vagy? 2011.12.07 18:47:26
Vajon mennyi játék a túl sok játék? Mikor mondhatjuk azt, hogy valaki túlzásba viszi, és ez már egészségtelen? Egy reggeltől estig végigjátszott hétvége? Napi átlagban 2-3 óra? 4? 5? Nyilván egyéntől függ, meg attól, hogy  mennyi ideig tartja az ember azt a napi X óra…..
Feesh 2011.12.09 23:34:48
@bullseye:

Nem, sajnos pub9 utan kezdtem el rendesen jatszani, pont akkor valtozott meg minden. En Cnetben tartottam rendelest, hej de reg is volt.
Hol vannak a regi jo forumflemek a legendary powerhammer es a pvp miatt? Kocsog soe meg a forumokat is kitorolte. Farmoltunk mi mindent, Nyaxot, Acklay-t, Fire spider-t, Akxva Min-t es senki masnak nem jutott loot, overdamage for teh win... Hol fogok milliokat keresni a titkos SEA/AA farming spotokkal? Ez mar csak keso banat.

@Cossyc: Biztos hogy csak egy loves? Mert a loot aze volt aki a legtobbet sebezte, nem aze aki az utolsot. Tudom, mert szamtalanszor szedtunk el igy NS eldert nooboktol.

Csak az maradt meg hatra hogy osszerakom az uj gepem, csinalok annyi screenshotot ultra beallitason amennyit birok 15.-e elott aztan BB SWG

SWTOR meg majd kiderul 13-a utan. Bar a mai wow utanzo vilagban semmi jot nem varok.

Tessek, hogy legyen miben remenykedni:

www.therepopulation.com/

De ugysem lesz belole semmi
 "Régen úgy volt, hogy a boltban olyasmit árultak amit az emberek megvettek. Ma az emberek azt veszik meg amit a boltban árulnak. "/A Kigondoltam! blog hédlánnya –majd remélem valamelyikük idekommenteli nekem, honnan szedték, de jó…/ Mi a különbség az…..
Feesh 2011.06.26 10:41:38
@magyar-magyar szótár:

"Lehetne pl MOST tűzifa-erdőket ültetni, de még van fa, majd 10 év múlva nem lesz, akkor már egy akácerdő fél-vágásraérettségben állna.. na majd AKKOR lesz eredetiötlet, amikor már 10 éve késő. Akác: pfújjujujújj, nem őshponos itt.
No de ki a telefaXXXom tud várni 120 évet tölgyre bükkre-..."

Oldalvagany, de: En a helyedben nem az erdokert aggodnek ma Magyarorszagon:

www.mgszh.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/erdeszeti_igazgatosag/erdovagyon_adatok/erd_vagyon/novekvo_erdtoter

Ellenben azon erdemes lenne elgondolkodni, hogy a csudas Unio miert ad penzt arra, hogy ultessunk tolgyet meg bukkot stb 100+ eves vagasforduloval a magyar szantok helyere? Ha valamit felteni kell akkor az a szantofold es nem az erdo. Mondom ezt erdeszkent.
In memoriam 1-800 MóniNem erről lesz most szó. www.retronom.hu Hanem a Petőfi [MR2] rádióról. Vajjon van-e még jógyerek, aki emlékszik a tüntikére a Petőfiért. A Petőfivel se lett meg az, amit pedig a jógyerekek agyi mosigálói jaj annyira ohajtottak vóna pedig. Már…..
A vadászokról már volt szó, pl. A Korrekt Embernél is megszólalt egy korrekt vadász. A mai - ebben a témában első - összefoglalót egy névtelen olvasónk jegyzi, én tekintettel a vadászokra VBK-nak neveztem el.  A világjáró vadász életkora 45 év és a halál…..
Feesh 2010.04.05 21:06:00
@Wagner Úr:
Elevenbe talalt, ugye ? :)
Sajnos az igazsag neha faj.

Jo kis poszt, egyedul a lakhelyul szolgalo izlestelen, batarnagy hazat hianyolom, a szabadteri(!) kemencevel.
magyar-magyar szótár délibábos 2010.03.02 06:19:00
 délibábos A délibáb égi tünemény, bár egykor, amidőn még legalább főútjaink aszfaltja viszonylag ép és hibátlan volt, rövidülésben afféle tükröződést az országutakon is láthattunk. Ady Endre:A Délibáb üzeneteA Hortobágy beüzent…..
Feesh 2010.03.08 21:08:35
@magyar-magyar szótár:
Tehat nem stasztikailag: Amikor meg erdotervezo voltam, akkor nagyjabol 2000 hektaros eves kezdest minimum 10%-kal noveltek meg a telepitesek. Ennek a csak elenyeszo resze volt az un. talalt erdo, amit korabban nem uzemterveztek, a tobbi mind telepites volt. Csak Somogyban mikor leleptem kb 1000 hektar volt eves szinten a telpites, javareszt tolgybol.

Az helyzet, hogy az erdeszetnek nagyon nincs arca, megjelenese /pr-ja/ az emeberek fele, es mindenki csak a sotetzoldek balfasz hazugsagaival talakozik. Ket szam: Trianon utan 11% volt az erdosultseg, ma 21% Ez nem a termeszetvedelem erdeme, sot...

A statisztikarol meg csak annyit, hogy az erdeszeti nyilvantartasunk vilaghires. Az meroben mas kerdes hogy 90%-ban felesleges informaciokat tartalmaz, de legalabb van es sokkal hitelesebb mint nemely nemzeti park.

Az Alfold egy erdekes kerdes, eleg sok nehezseg van ott, ha ismered a morphus hungaricus kifejezest, akkor nyilvan tudod miert jobb meg a tamariska is.

Mi az a papirfa meg gyomfa? Klimavaltozas van tobbek kozt, meg mondjuk a Tisza szabalyozasnak is vannak hatasai es a tobbi, nem konnyu sot nem is lehet visszahozni az eredeti allapotot es fajokat, foleg hogy senkinek sincs fogalma arrol, mi volt az.

Buncselekmeny? Piaci viszonyok, kerem. Amig nem voltak eromuvek, addig a tuzifat nem lehett eladni. Most lehet, de persze a hazudozas sotetzold oldalrol eleg hangos. Az erdeszetek folyamatosan csokkentettek a veghasznalataikat a rendszervaltozas utan, csak oket senki sem kerdezi. A media meg az ajvekolo sotetzoldekkel van tele.
Feesh 2010.03.09 15:13:23
@magyar-magyar szótár:

Az erdotelepitesek tobbsege oshonos fafajokkal zajlik ma mar. Regen nem igy volt, de annak viszont eleg egyszeru a magyarazata, annak idejen a vas es acel orszaga vonatkozott az erdokre is. Ez azt jelentette hogy ipari fat kellett mindenhol eloallitani, azaz nyakra fore telepitettek nemesnyarat, es foleg fenyot. Mara ez megfordult, leginkabb azert mert tolgytelepites hektaronkenti tamogatasa /amig volt/ kb 4-5-szorose volt pl az akacenal, ergo jobban megerte.

Az Alfold egy masik kerdes, ott ugyanis az alfoldfasitas folyt, de annak is csak az elso lepcsoje, amikor a cel az volt hogy minden mit ultetunk, csak maradjon meg, es majd 40-60 evvel miutan mar valamennyi erdotalaj kepzodott, johettek volna "rendes" fafajok. Ez nam valosult meg soha es nem is fog, ellenben a megmaradt erdok rengeteg gondot okoznak es eleg nehez a klimavaltozas es torvenyvaltozasok miatt megfelelo cseret talalni.

Az arteri erdok javareszt nemesnyarak mivel vizugyi es arvizvedelemi szempontbol ez az egyetlen szobajoheto valasztas, sajnos ez van, amig nem oldjak meg a Tisza ujraszabalyozasat addig ezen nehez lesz valtoztatni.

Bukkost eleg nehez tarravagni /persze nem megoldhatatlan/ foleg az uj erdotorveny ertelmeben, de azert itt sem olyan egyertelmu a helyzet.Magyarorszagon az eves fakitermeles mennyisege nem eri el az eves folyonovedeket ami azt jelenti, hogy minden evben tobbet nonek az erdok, mint amennyit kivagnak. A kereslet es kinalat egyensulytalansagat meg lehet szamonkerni a termeszetvedelmen. Veghasznalati teruleti es kor korlatok stb.

Lehet hogy nem hiszel a statisztikaknak, de azert ez az erdosultsegi allapot az egyik legnagyobb buszkesege a magyar erdogazdalkodasnak, persze van meg hov fejlodni, de nincs miert szegyenkezni. A problema abban van, hogy a tarvagas azonnal latvanyos, a telepites meg csak 15- 20 ev mulva lathato.
Feesh 2010.03.11 15:16:57
@magyar-magyar szótár:

Kirivo estek elofordulnak mindenhol, hiszen Magyarorszagrol van szo, de amennyire en tudom, nem kell temetni a magyar erdoket, egyelore.

Egy kis olvasnivalo, hogy ravilagitson a termeszetvedelem es erdeszet viszonyara:
forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=16132&Itemid=234

A kommentek is erdekesek, bar kisse egyoldaluak, bar sejteheto, miert.
Nyírség Aranya -kezdetben volt a homok. Déli nap hevében túl forró, este s reggel túl hideg. Aztán volt az akác -ami megkötötte. És a legendás szilvafák. A szilvapálinka -Szatmár felől, Szabolcson által. Majd jött az alma. Most pedig a Nyírerdő főnöke a minapi,…..
Feesh 2009.03.26 13:27:18
No, akkor én is ideírok valamit, ha már elolvastam ezt a blogot az elejétől a végéig. Jó hosszú volt, de legalább tartalmasan kitöltötte a felmondásom üres óráit.

Naszóval elöljáróban csak annyit, hogy erdész vagyok, nem csak papíron meg a városból. Irtál néhány érdekes dolgot az akácról, és az erőművekről javarészt igazat, vagy féligazat meg néhány kapitális hülyeséget.

Nézzük először az akácot: Miért is nem megváltás az Alföldnek ez a fafaj? Rengeteg előnye van, de... Nem őshonos. Ez csak azért érdekes, mert az erdő önmagabán nem csak egy nagy halom fa meg köbméter hanem bizony egy életközösség. Meglehetősen bonyolult, érdekes stb rendszer, ami bizony nem egyik pillanatról a másikra alakult ki. Az egyik legfontosabb tulajdonsága a sokszínűségből adódó rugalmasság (lásd még pufferképesség, biodiverzitás című varázsszavakat). Namármost az akác, mint olyan elég újonnan került ide bele a magyar tájba, (úgy az 1700-as évek elejétől) és nem igazán van neki helye a magyar erdőkben, abból a szempontból, hogy nem alkot valódi erdőtársulást, csak néhány egyéb fás és lágyszárú faj képes elviselni, egy nagyon szegényes valamit létrehozva, mindenféle szempontból. Nem beszélve arról, hogy a termőhelyet ugyan nitrogénben feldúsítja, de humuszképzése minimális, a talajt kizsarolja. A termőhelynél járva azt is meg kell említeni, hogy ahol az akác igen jó fatermést ad (savanyú homoktalajok), az bizony vastagon tölgy termőhely, és ez hatványozottan igaz az ún. nemesített akácokra is. Egyéb helyeken meg csak azért ennyire elterjedt, mert jó visszaszerző képessége révén nagyon könnyen lehet felújítani, és a vad sem bántja (no, ez persze nem igaz ma már, egy külön misét megérne a magyar vadállomány mennyisége, hatása az erdőre és a vadászok személye stb vö: miért van annyi kerítés az erdőben – hát nem szórakozásból). Az akáctemető kifejezésnek meg tessék utánanézni, mivel inkább ez jellemző az Alföldre, nem a Nyírség.

Nem tudom, honnét vetted, hogy az Alföld valaha tölgyesekben gazdag volt, mivel a jellemző társulások mind valamiféle víztől függő ligeterdők voltak (puhafás, keményfás –Igen Ekkerjoz, azok a szemét őshonos nyarak a pihékkel). Amelyeknek a folyók szabályozása betette a kiskaput. Az más kérdés, hogy ma a sötétzöld természetvédők nedves álmaiban sűrű tölgyesek hullámoznak mindenhol, de tán nem rájuk kellene hallgatni.
Mer’ ugyanis volt élet a természetvédők előtt. A fagyilkosok (értsd: erdészek) akiknek köszönhetően Trianon óta megduplázódott a hazai erdőterületek mennyisége… A minőségi váltásról nem beszélve (persze volt itt fenyvesítési program is, elvtársi javaslatra).

Amit kapitális baromságnak neveztem fentebb, az arra vonatkozik, hogy ugyan már tessék gyökerestül kiírtani a fákat (ez a hivatalos neve, írtás), meg a gallyakat is ledarálni, elégetni hiszen milyen jó is az. Ezzel az az aprócska baj van, hogy az erdő is talajon nő, aminek ugye van szervesanyag tartalma, tápanyagtartalma, ami ha jól dolgozik a gazda, akkor, mint termés, fatörzs jelenik meg. Ha én a gyökereket és főleg a vékony hajtásokat elviszem a területről azzal eltávolítok egy jó adag szerves tápanyagot ami szegényíti, esetleg tönkreteszi a talajt. Az erdőterületek trágyázása ugyanis nem megoldott illetve kivitelezhető vagy esetleg katasztrófális hatással lenne a talaj szerkezetére. Talán mégse olyan butaság otthagyni azokat a gallyakat?

Az akác is jó épület és ipari fának ez csak faipari akarat kérdése, ami vagy van vagy nincs, lásd a bükk esetét.

Az erőműhelyzetről meg csak annyit, hogy Magyarországon az elmúlt években folyamatosan csökken a legálisan kitermelt faanyag mennyisége, még az éves növedéket sem éri el (magyarul az ezt jelenti, hogy még annyit sem vágnak ki, mint amennyit az erdő nő, évente), tehát az erdővagyon, a fakészlet nő. Persze könnyebb farkast kiáltani, mint utánakérdezni a dolgoknak pl az MGSZH bármelyik erdészeti igazgatóságánál. Az EU-s erdőtelepítési program hatásáról nem is szólva, csak itt az én megyémben ezer hektárszám telepítenek új erdőket évente. Az ellen meg sajnos nehéz tenni, hogy a tarvágás ennyire látványos, a felújítás meg kevésbé (Aki meg itten a szálalásról szájal Magyarországon az egy fogalmatlan idióta.)

Ennyit szerettem volna hozzátenni, hirtelen felindulásból.
Feesh 2009.03.26 17:23:46
@ekkerjoz: Szerintem ezen ne vitatkozzunk. Forrásnak remélem elég lesz ennyi is:

www.novenyzetiterkep.hu/eiu/j4.html

Az alegységek, ide tartozó típusok fejezetnél a 4.-ik pont az érdekes.

Ne keverd össze a nemesnyárral, az teljesen más történet, bár ellene és mellette is vannak érvek jócskán. A vízügyi hatóságok az illetékesek ez ügyben leginkább.
Feesh 2009.03.26 21:18:10
@ekkerjoz: Nem egészen értelek. A puhafás (és keményfás) ligeterdő ártereink természetes és őshonos társulása. Ennek szerves része a fehér és/vagy fekete nyár. Az ártereinkbe beletartozik a Tisza is.

Az egy másik dolog hogy ezeket az erdőket mire cserélték le időközben.

Még egy utolsó link:

ngt-erdeszet.efe.hu/teendok/feketeny.htm

Az első pár mondat az érdekes. Erdőkatasztert azokra az évekre talán Vácott őriznek, de szerintem felesleges lenne előkeresni.

magyar-magyar szótár feminizmus 2008.12.26 09:39:00
feminizmus – jellegzetesen XX. századi  süllyeteg szexista népmozgalom a nők olyan jogaiért harcol, amit csak az Eredeti Nőilét-ből kiesett europid picsoid veszíthet el. Önellenhatóan tragikomikus attitűdjét a szexizmus elleni szexista fellépése szemlélteti. (Mókásabb…..