Regisztráció Blogot indítok
Adatok
doomguard

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A második világháború legfontosabb szereplői a légierő repülői mellett a páncélosok voltak. A legfontosabb csatákban a győzelem  többnyire ezeken a "gépszörnyeken" múlott. A német hadsereg két külön fegyvernembe sorolta őket: az egyik a harckocsi fegyvernemet jelentette (körben forgó toronnyal és a…..
doomguard 2020.06.15 17:43:34
@al Dajjal: A rohamlöveg vagy önjáró löveg elsősorban tüzérségi eszköz, amely lépést tud tartani a gyorsan mozgó támadóerőkkel, és a vontatott tüzérségtől eltérően gyorsan, szinte azonnal harcba tud lépni ilyen pl a Brummbar, a Priest, illetve a Stug, és a Su sorozat bizonyos változatai.
A páncélvadász kifejezetten harckocsik elleni harcra készült, és voltak tornyos verziók, főleg a szövetségesek oldalán. Általában egy jó páncélátütő képességgel rendelkező löveg köré építették őket.
doomguard 2020.06.15 17:43:47
@Arkadiai: Lehetett tornyuk. M18, M10, M36, Achilles, kísérleti T28. Mindnek volt tornya. Inkább a doktrína befolyásolta, ami alapján gyártották, bevetették őket.
doomguard 2020.06.15 18:32:47
@Arkadiai: en.wikipedia.org/wiki/Category:World_War_II_tank_destroyers_of_the_United_States
Sajnos könyvből nem tudok linkelni, de az amerikai páncélvadász doktrína szerves részét képezték, és volt 360 fokban körbeforgatható tornyuk, és nem voltak harckocsik. Sehol sem oda sorolják őket.
A Maryland Egyetem fizikusai két térbeli pont között működő – ráadásul nemcsak elméletben, hanem a valóságban is működő – féreglyuk építését tervezik. Lényegében kvantumösszefonódással egybekapcsolt két feketelyukról van szó. Mai ismereteink alapján semmi sem szabadul ki egy fekete lyuk elképesztő…..
doomguard 2020.03.12 20:37:16
@steery: Gondolom nem gyakran kerültél fizikakönyv közelébe.
A kezdetek Az Idegenlégió zászlaja és jelképe, a hétlángú gránát (forrás: Wikipedia)   A Francia Idegenlégiót 1831-ben hozták létre azzal a céllal, hogy megkerüljék azt a törvényt, amely tiltotta az idegen nemzetiségűek felvételét a francia hadsereg soraiba. A légió…..
  Az egyik női oldalon érdekes cikkre bukkantam a minap. Kicsit megszólítva is érzem magam, mert az olvasás szeretete mellett a kötelező olvasmányok közül némelyik nagy kedvencem, az indított el a könyvek szeretete felé, ráadásul legnagyobb csemetém másodikos lesz a jövő héttől. Az említett cikket…..
doomguard 2019.08.25 10:38:35
Üdv!
A véleményem a témával kapcsolatban a következő:
A régi kötelezők egy részét ki kéne vágni a tantervből úgy ahogy van. Már 30-40 évvel ezelőtt is gyűlölték és idejétmúltnak tartották őket a diákok. Kurázsi mama, Vörös és fekete, Anyegin, Aranyember, Légy jó mindhalálig és a többiek szerintem már évtizedek óta megértek a feledésre.

Viszont jó párat érdemes lenne megtartani. Az egri csillagok leírásai nagyon jól bemutatják az akkori életet, a török hadsereg felépítését, az ostromot, a védők/támadók változó lelkiállapotát. Aki ezt elolvassa, annak történelemből sem lesz problémája.
A másik szívem csücske a Tüskevár-Téli Berek kettős. A mai "hard-öko" és "panelzöld" világban szerintem borzasztó nagy szerepet tölthetne be a gyerek természethez való viszonyának befolyásolásában. Nagyon jól mutatja be az ökoszisztémák működését, és benne az ember helyét. Kitűnően magyarázza az olyan ma vitatott tevékenységeket, mint például a vadászat, és ennek helyét a természetben.

Előttem már írtak az Alapítvány sorozatról, amelyet be kellene venni az ajánlott irodalom közé, én még hozzátenném a Robottörténeteket, illetve az Én a robot-ot. (a belőle készült filmnek nevezett hulladékot hagyjuk) Mindkettő jelenleg is aktuális problémákat boncolgat.( AI fejlesztések)
Szintén volt szó Michael Crichtonról, tőle az Androméda-törzset tenném be. persze a saját tantervemben ott lenne még a Katedrális, a Sakál Napja, a 22-es csapdája, és az Állatfarm.
Magyar oldalról Rejtőtől a Piszkos Fred a Kapitány-t javasolnám. Szerintem feledhetetlen, és könnyen olvasható.(Valamint a 100 kémiai mítosz c. mű, amit mindenkivel KÖTELEZŐEN elolvastatnék. Talán kevesebb lenne a baromságból, amiket a neten látunk-hallunk)

Ami még lényeges pont, az a tanár. Anno nekem volt egy élményem középiskolás koromban.
Az Aranyember volt a kötelező. Rühelltem, de elolvastam. A tanárunk az első órán megkérdezte, hogy hogyan tetszett. Mindenki hümmögött hogy ilyen meg olyan jó volt, én meg csóváltam a fejem. A tanárnő fel is szólított és megkérdezte mi nem tetszett, és miért. Elmondtam. Kaptam egy ötöst, mert látszott hogy olvastam, és ki tudtam alakítani róla a saját véleményem. Ez után soha nem kellett felelnem a kötelezőkből, viszont mindig megkérdezte, hogy az aktuális mű tetszett e vagy sem. Ez 92-es élmény, azóta sokat változott a világ.
Politikai kultúra, emberek közötti együttműködés, a nők és férfiak közti egyenlőség – ez csak három dolog azon 12 közül, amit az Amszterdamban élő Niki szerint érdemes lenne meghonosítani Magyarországon. Folytatódik a beszélgetés, vita annak a felvetésnek kapcsán, hogy mi történne, ha hazaköltözne…..
Kapanyél Citrom a pácban 2018.02.16 09:21:07
Kuka vagy küzdelem az életért – mondogatja ilyentájt magában sok növénybarát. Bizony a téli pihenő sok áldozatot szed, számos melegkedvelő növény számára válik bizonytalanná a jövő. Ha saját növényemről kellene olyan képtelen helyzetben dönteni, mint amilyenről az ilyenkor tanácsot kérők…..
doomguard 2019.02.04 14:42:20
Olajos anyagot (OD formuláció, vagy amelynek az összetevőiben bármilyen olaj szerepel, napraforgó, narancs, paraffin, bármi) még véletlenül se tegyél a gyökér közelébe. A cikkíró is rezes gombaölő szer oldatát írta, nem "gyári" olajos lemosót. A tribázikus rézszulfát (Cuproxat néven van forgalomban) hígítva alkalmas ilyenre, az aminosavas rezek(Scudo, Protamin Cu) is.
A nagy palántás profik a Phosfik Cu (foszfanátos réz gyári kombinációja) nevű anyagot használják, ez tökéletesen működik mindenféle talajlakó gomba, és baktérium ellen, és a növényben sem tesz kárt.Ráadásul nem növényvédőszer, így bárki megveheti. Nem tudom, ez reklám-e, de ha az, akkor moderáljátok ki :)
Egyébként ez intézni fogja a szürkés színű gombatelepeket is. Ha fehér, akkor gond van, az lehet sclerotinia is, házilag azt nehéz kikúrálni. (pár éven belül, ha a Collis kimegy, akkor üzemben is nehéz lesz) Ha rózsaszínes elszíneződés van a gyökérnél, az Fusarium, ott általában már csak a kidobás, és a cserép alkoholos fertőtlenítése segít.
A módszer pedig az, amit leírtak: még véletlenül se hagyd a gyökeret kiszáradni. Lemosod, (ha egy kis föld marad rajta az nem baj) lemetszed a a beteg/elszáradt részeket. Ezután bemártod, vagy lefújod a gyökeret, lerázod/lecsöpögteted a felesleges anyagot, és rögvest mehet is a földbe.
A növényvédőszerek/biostimulátorok/lombtrágyák úgy vannak megkonstruálva, hogy ne nagyon kelljen őket tutujgatni. (illetve kell főleg a növényvédőszereket, de ez esetben ne törődj a pH beállítással)

Egyébként az orchideáknak is kell némi hideghatás, a 10 fok celsius körüli hőmérsékletet simán bírják a Pahalaenopsisok. Ráadásul agyon sem kell öntözni őket, két hetet, sőt hármat is simán kibírnak az enyéim (mondjuk én mártom őket, nem föntről öntözök).
Pajzstetűre a hidrogén peroxidnál szerintem emberbarátabb a narancsolaj(Wetcit, vagy Prev b2 a termék kereskedelmi neve).
A flakonon lévő dózist nyugodtan fejeld meg 50%-al (mivel alapban tapadásfokozóként adják, és az a dózis arra van) és működni fog, szépen leszáradnak a pajzstetvek. Ezt a módszert ültetvényekben is használják. Ráadásul az enyhe narancsillaton kívül nincs más mellékhatása.

A lámpázás véleményem szerint nem szükséges, anno a szombathelyi Kertész szövetkezetben láttam hatalmas citromfákat, azok minden fényezés nélkül gyönyörűek voltak.
Még csak annyi, hogy a külföldről hozott növényekkel nem árt vigyázni.
A praxisomban volt már olyan, hogy egy csomó Olaszországból behozott citrusfélét égettettem el, és formaldehideztem ki a közeget/cserepet, mert érdekes szeretetcsomagok is jöttek vele.
Érdekes cikkre leltem, mely alapvetően kevés vízigényű paradicsomok házi nemesítéséről szól, de két figyelemre méltó tény is elhangzik benne vetőmagok szabadalmáról és mesterségesen íztelenített zöldségfajtákról. Mindkettőre van magyarázat, de ettől még egyáltalán nem fest szebb jövőt kertészeknek…..
doomguard 2019.01.31 16:00:38
@csakférfi:
Tudom. Sok köröm volt már a vetőmagosokkal. A vicc az, hogy ilyenkor együtt tartunk előadást, utána mikor bajom van, eltűnnek, mint szürke szamár a ködben....
A fogott mag csíraképessége sokkal jobb, mint a tasakos, mivel a termelő általában megvárja a biológiai érést, és utána "fogja" a magot. A zöldség vetőmagtermesztés ipari változatánál meg sokszor csak ledeszikkálják az egészet, és aki bújt bújt, aki nem, az nem. A petrezselyem, és hagymamagok csíraképessége különösen botrányos, de fűszerpaprikánál is voltak komoly gondok.
A vírusmentesség és a fajtaazonosság az, amiben a fémzárolt magok jobban állnak, kivéve a fűszerpaprikát, és a pritamint. (egy bizonyos vetőmagcég termékei) Azokkal többször olyan CMV fertőzést hoztunk, hogy már a palántázás után (mikor kidobta a tünetet) 25%-os minusszal indult a termelés. A kérdés mindig, hogy bizonyos fajták terén monopolhelyzetben lévő, de hulladék minőséget áruló, vagy egy kevésbé ismert,nem "piacos" fajtát válasszunk. Mindkét esetben hatalmasat lehet bukni.
doomguard 2019.01.31 17:23:32
Az egyik termelőm 69 óta fogja a bácskai magot. Izolált termesztésben, direkt magra mindig hagy egy területet. A többit pedig rendes árutermelésre használja. Minden évben szoktam kapni tőle egy zsák bácskait. (többet nincs pofám elfogadni)A termelő szerint meg vannak veszve érte az éttermesek, és a savanyítósok. Ha pultra kiteszik, akkor ott csak fanyalognak a vevők. A hatvani hegyessel ugyanez lenne a helyzet, a bogyiszlói anno a 80-as években szinte minden lecsóban benne volt, most sehol sincs.
A vásárló elvárja azokat amiket leírtál. Csak azt nem tudja hogy az egyik követelmény kizárja a másikat. Ezek a fajták intenzív növényvédelem, és tápanyagpótlás nélkül életképtelenek.
Az internetes "ismeretterjesztés", szenzációhajhász clickbait cikkek (pl: 10 dolog amit ne egyél, 5 dolog ami serkenti a hormonrendszered...stb)meg adja a fogyasztó alá a lovat.Biológiai és kémiai tudás nélkül fröcsögik tele a netet marhasággal. Agyfa**t tudok kapni ettől.
A természet pedig....persze hogy röhög. Az evolúció nem áll meg, szelektál szépen. Természetesen a panelzöldek, akik évente kétszer végigcsörtetik az erdőt, verik magukat, hogy mekkora az ökológiai kár, meg ilyesmi, aztán meg rínak, ha jönnek a poloskák. A vadász az mészáros (a vadkár számukra nem létezik), a növényvédős meg gyilkos multibérenc, aki halálba akarja taszítani az emberiséget.
Mindezt mondják azok az emberek, akik csak az állatkertben meg a vadasparkban látnak vadat, és csak a szupermarketben zöldségfélét.
doomguard 2019.01.31 17:31:22
@kkm.furdancs:
Ha paradicsomos képre van szükség, akkor majd nyáron küldök a saját extenzív paradicsomomról. Azt ki lehet tenni nyugodtan. :)
Napjainkban újra reneszánszukat élik a retró sorozatok a tévében! Ami nem meglepő: a nosztalgia, életünk fontos része. És van is rá igény.  Holnap például a Julieta -indul a Tv2-n, 14:45-től. Főszerepben az Esmeralda sztárja, Leticia Calderon A közmédia M3-as csatornája több százezres nézőtábort…..
Be nem teljesült jóslatok a telekommunikáció és a számítástechnika területéről - Miért ette meg jóslatát az Ethernet feltalálója? Minden kornak megvannak a maga technikai csodái, egyeduralkodó vívmányai. Ezekkel kapcsolatban sokan gondolják úgy, hogy jóslatokba és jövendölésekbe kell…..
Az MSZP azért kezdett támadásba, mert az LMP hatvani jelöltje, Tóth Norbert az MSZP többszöri kérésére sem hajlandó visszalépni az ő jelöltjük javára. Annak ellenére van ez így, hogy az MSZP jelöltjének, a közvélemény-kutatások szerint akkor sem lenne esélye nyerni, ha ez a visszalépés megtörténne.…..
A dinnye mindig téma a nyár derekától kezdve, hiszen az igazán forró hetek hagyományosan legkedveltebb slágergyümölcse. A dinnye azonban jó pár éve nem csak az édes íze és a remek szomjoltó hatása miatt téma, hanem az ára körüli balhék miatt is, bár biztosan nem érti mindenki, hogy miért is baj, ha…..
doomguard 2017.07.16 09:13:35
@budai morcos: www.edenkert.hu/novenydoktor/novenyvedelem/az-aranka-gyom-elleni-vedekezes/2907/
A Reglone-hoz hozzájutni nem fog, viszont a glifozát is működik, egy kis nedvesítővel. A lényeg, hogy nem szabad széthordani, mert brutálisan tud terjedni.
doomguard 2017.07.16 09:15:43
@Rónarider:
Én ezt az osztrákoknál, és a hollandoknál láttam.
A kert (sajnos) nem mindig csak öröm forrása, számos ellenség leselkedik ránk, illetve főképpen növényeinkre. A gondos kerti gazda sosem érezheti igazán biztonságban a birtokát, hiszen kártevőmentes kert legfeljebb a makettek világában van. Ugyanakkor ez a folytonos harc és küzdelem adja részben a…..
doomguard 2017.05.22 16:50:02
@hullajelölt88:
Gyomnövénynek nevezzük egy adott kultúrában a kultúrától eltérő bármely növényt. Ez lehet más fajta kultúrnövény is, a felhasználási céltól független a "gyom" minősítés. (pl: napraforgó árvakelés búzában a kultúrgyom tipikus példája)

Cserebogárpajorokkal kiskertben ahogy a kolléga írta, sajnos nem nagyon tudunk mit kezdeni. Talajfertőtlenítésre a mindenki számára elérhető hatóanyagok közül szerintem a dazomet a leghatékonyabb, viszont a felhasználásánál figyelembe kell venni, hogy ültetés előtt legalább 3 héttel dolgozzuk a talajba, mert károsíthatja a kultúrnövényt. Használata után 2 héttel tesztnövény (pl pár szem salátamag) vetése javasolt. Ha ez kijön, bátran lehet ültetni.

Hangyára a gazdaboltokban több jól használható készítmény kapható, amelyek nem veszélyesek, tehát ha állatok, vagy kisgyermek van, akkor sincs probléma.

Csigára nekem a meszes dolgok (mészhidrát, égetett mészpor) jöttek be, körbeszórjuk velük az ágyást, és ha átmászik a dög a vonalon, neki annyi. Ha a talajba mosódik a konyhasóval ellentétben javítja a talajt, tehát kettős a haszon. A szerintem leghasználhatóbb metaldehides készítményt átsorolták II-es forgalmi kategóriába, így már csak azok vásárolhatják, aki rendelkeznek a megfelelő engedéllyel.
Az évszázadokon keresztül kitartóan és professzionálisan folytatott, kiváló eredményeket produkáló ország- és nemzetimázs-offenzívának köszönhetően Nagy-Britanniát és úgy általában a briteket körüllengi a sportszerűség, a korrektség és az úriemberség aurája. Teljesen érthető módon ez a mesterséges…..
doomguard 2016.08.16 11:02:29
@steery: "Egy kérdés: az angolok a kísérleti atomrobbantásaik során végeztek atomtesztet a katonáikon?"

Végeztek tesztet, de nem a katonáikon, hanem az ausztrál őslakosokon. Javaslom a "Black mist of Maralinga" keresőkifejezést. A terület a mai napig nem "tiszta" és utóhatások is vannak a lakosságnál.
Alig pár napja futotta körbe a világot az alábbi kis videó, amely december 18-án készült Katarban. Államünnep ez a nap, ekkor alapította meg Sejk Jassim Bin Mohammad Bin Thani Katar Államát. A kicsi, 10 360 négyzetkilométeres ország kőolajban gazdag, az életszínvonal magas.…..
doomguard 2012.01.02 14:18:46
@Lanosbetyár: Ne hülyéskedj, a nivámmal megszívatom őket ilyen talajon. Ha lemegy valaki terepre egy normális géppel, esélyük sincs megfogni, max helikopterrel.
Nem lesz különösebb aktualitása a posztnak, csak annyi, hogy Tylerrel minap beszélgettünk, és előkerült valahogy a Bad Day LA. A játék címe rögtön felidézte bennem a harctéri emlékeket 2006-ból, amikor a programot tesztelnem kellett. Írtam akkor egy lesújtó kritikát a…..
doomguard 2011.11.23 16:08:15
A gárdaegységek általában elitalakulatok, kifejezetten harctéri használatra. Ilyenekből áll pl a brit Guards Division, de szovjetéknél is anno a Hitler elleni harc legkeményebbjei a gárdaezredek voltak. Ebből aztán volt/van mindenféle, páncélos, gyalogos, légiszállítású.@bullseye: (anno önálló ejtőernyős gárdaezred a briteknél, ma már a SAS része)

A lovassággal pedig teljesen egyetértek veghistel. A mai katonai szlengben, akár horse, akár cavalry, akár hussars, mindenképp könnyűpáncélos felderítő-biztosító alakulatra gondolnak.
(organized for the specific purposes of reconnaissance, surveillance, and security)
Mivel az említett műben is egy páncélosezred (illetve mech ezred) volt a szereplő, a Light Horse-Fényparipa fordítás egyértelműen blama. Egyébként, ha jól tévedek, voltak abban a könyvben még szép dolgok.
Egy nagyon kedves és rendkívül felháborodott olvasónk hívta fel figyelmünket az alábbi riportra, amiben a Mokka két műsorvezetője és egy filmszakértő cseveg Chris Nolan harmadik Batman-filmjéről. Amikor felvezetésként bejátszották a Batman: Arkham City című videójáték…..
doomguard 2011.02.19 10:08:21
@sanche:
Azért ne írjátok le a képregényeket! Az hogy itt még mindig a Kockás szintjén gondol rájuk az emberek 90%-a, nagy hiba. Érdemes lenne elolvasni pár Deadpool sztorit vagy a Civil War crossovert. A képregények már kb 20 éve nem azon a szinten vannak amelyet a filmek sugallnak. El lehet mondani, hogy a képregényfilmeket ugyanúgy elszarták, mint pl az Én a Robotot, amelynek semmi köze sincs a regényhez, és nekem személy szerint nagy csalódás volt, mert mást vártam.
Fantasyról csak annyit, hogy nagy lendülettel nekiálltak a Game of Thrones sorozatnak, de én mikor megláttam a szereplőket már elkámpicsorodtam, hisz ami ütős volt a regényben, pont azt vették ki a filmből mindenféle gyermek-szülő-nagyszülő-egyéb szellemi fejlődésének zavarása miatt. Elképzelem, ahogy Tyrion elnézést kér apjától a hibái miatt, Arya Stark kedvesnővér lesz a "kedves férfi" mellett, Jon összeházasodik Ygritte-el, és Janos Slynt, valamint Mance Ryder tartja a lámpát, Sansa békében, boldogságban és szeretetben él együtt Jofrrey-val, Cersei bölcs tanácsait hallgatva...és természetesen a Vörös Nász helyett is a Nóta tv egyik műsorát fogják bejátszani...
Már látatlanban hányingerem van az egésztől. Miért nem tudnak a forgatókönyvírók, ha már regényt, vagy hasonlót használnak fel, legalább nagy vonalakban tartani magukat a szellemiséghez, és a cselekményekhez.
IDDQD Szerdai retro: Dune ][ 2010.05.26 12:30:00
(Ez első vendégposztunk a blogon, de biztosan nem az utolsó - további részletek holnap. Árpinak pedig nagyon köszönjük az értékes hozzájárulást.) Elkötelezett és buzgó Dune-rajongó voltam, vagyok és leszek. Ez azt jelenti, hogy szinte bármit el lehet nekem adni, aminek köze van…..
Kíváncsi lennék az arcotokra, ha azt mondanám, hogy – bizonyos vélemények szerint – bolygónkon létezik egy növény, melynek értelmes és célzatos felhasználása megszüntetné (de legalábbis csökkentené) az éhezést, környezetbarát üzemanyagforrás, kiváló alapanyaga…..
doomguard 2010.05.14 19:22:43
Mókás dolog ez...a mákból kis hazánkban is hektárszámra termesztenek gyógyszeripari felhasználásra ellenőrzött (illetve..őrzött..:) ) körülmények közt. A kendertermesztést is ugyanígy meg lehetne valósítani, és ha speciel az indica változatokat kizárják, akkor még őrizni sem kéne. A DuPont mellett nem árt megemlíteni egy másik korrekt, tisztességes, és egyenes úton járó vegyi/biotechnológiai konszernt a Monsantot. A DuPont hozzájuk képest jókisfiúk gyülekezete. Azt sem árt megjegyezni, h egyes szintetikus gyógyszerek/táplálékkiegészítők/egyéb hülyeségek, melyeket a mai társadalom "ness" része (fitness/wellness..etc marhaságok) kilószámra zabál, olyan segédanyagokat, adalékokat stb tartalmaznak, amelyeket jóérzésű, ember messzire elkerül.
Bár nem szigorúan ide tartozik, de gondolatébresztőnek leírok egy esetet: Az egyik Magyarországi egyetem részvételével végeztünk egy fiktív kísérletet. (azért fiktív, mert csak az egyik oldalon volt tényleges kontroll, a másik oldal csak számításokon alapult) A dolog lényege az volt, hogy modelleztük egy GMO kukorica, és egy "normál" hibridkukorica gyomirtását, növényvédelmét, azonos termésátlag mellett, költségesítve. A GMO párt fő szlogenje ugye az "olcsóbb" motívum. Kiderítettük, hogy ha a transzgénikus fajtákat glifozát típusú gyomirtóval kezeljük, a hagyományos fajtánál pedig egy elterjedt, közepes árfekvésű gyomirtószer kombinációt használunk, durván feléből/ kétharmadából megússzuk a dolgot a hagyományos technológiával, ráadásul a keresztrezitsztencia veszélye sem áll fenn. Az illető kolléga ezt egy szúk szakmai körben, pár előadás alkalmával publikálta is. Mit ad isten, pár hónapra rá az általunk használt gyomirtószer kombináció egy fő összetevőjét (illetve annak az egyik fő hatóanyagát) mindenféle (nem bizonyított) humánegészségügyi problémák miatt kivonták. Aztán meg hallgathattam egy másik szakmai fórumon, h mennyire jó és olcsó is a GMO.
Valljuk be, hogy a földrajzot – mint tantárgyat – nem mindenki szerette az iskolában. Az a rengeteg elnevezés ugye: minden rohadt legelőnek, szemétdombnak és pocsolyának külön neve van (a gombamód burjánzó országokról és ezek városairól nem is beszélve), ráadásul…..
Igen, jól látjátok: bárhogyan is próbáltam, akármennyire is igyekeztem, ezt sem tudtam elkerülni. Úgy jártam, mint a JFK-gyilkossággal: a téma szerepeltetése nélkül folyamatos hiányérzetünk lenne, hiszen konteóblog szabadkőművesek nélkül olyan, mint disznóvágás pálinka,…..
doomguard 2009.12.21 15:35:20
@ricsipók:

Dan Brown könyvekre én nem hivatkoznék, ugyanis nem csak a történelmi hűséggel van baj. Sírva röhögtem sok olyan kollégámon ismerősömön is akik anno a DV-kódot olvasva totális okkult-szimbolitszika szakértőkké váltak.
Javaslom inkább háttérnek Bavid V. Barrett: Titkos Társaságok c művét, amely elég száraz ugyan, de jól leírja a középkori okkult filozófiai vonalakat, és hogy melyik hová nőtte ki magát mára. (a legjobbak az amerikai "lélekhivatás"-os dolgok, ahol csak kb 2000 dollárt kell leperkálnod a titkok ismeretéért :) ) Barrett egyébként a GCHQ alkalmazottja volt, úgyhogy lehet ez is egy konteo-vonal :)
Apropó, csak felvetésként, a szabadkőművesekből elágazó szervezetek pl Golden dawn, OTO, nem lesznek műsoron egyszer a blog keretein belül?
doomguard 2009.12.27 10:30:42
@blerocs:
A templomosok bankrendszere igenis profitorientált volt. Mivel a hadviselés akkoriban sem volt olcsó dolog, és ők akkoriban igencsak harcos-harcias rend voltak. Épp emiatt tudták kiépíteni a váltóra alapuló pénzkölcsönzési rendszert is, hisz tudták szavatolni a biztonságot és a stabilitást. Hitelezni nem hiteleztek. Egyébként ténylegesen elég véreskezű banda voltak, ráadásul kőkeményen kivették a részüket a keresztes háború alatt zajló ereklyeexportból. (nekem erről mindig egy fekete vipera epizód jut eszembe :) )
A Grálról meg csak annyit, hogy ez is egyéni elbírálás alá esik. Mindenki döntse el mit hisz el róla. Vannak emberek, nem is kevesen, akik hozzád hasonlóan "New Age" stílusban tekintenek rá. Daniken és a pre-asztronautika hívei gépként, a katolikus közösség jó része kehelyként, a gnosztikusok szerint nem is létezik...szóval, ahány csoportosulás, annyiféle verzió..és mind "komolyan" gondolja. :)
doomguard 2009.12.27 16:30:12
@blerocs:
Márpedig a templomosok igencsak világi, katonai szervezet voltak, eltérően pl a johannitáktól, akik betegápolással kezdték, és ezt meg is tartották a végletekig. Őket nevezték anno ispotályos lovagoknak. A templomosok katonai rend volt, a szentföldi zarándokok védelmére alakult. A pénz-váltó rendszert is azért építették ki, hogy a zarándokok biztonságosabban utazzanak. Igaz, hogy szerzetesi fogadalomhoz hasonlót tettek, de ez erőteljesen katonai dolgokra irányul. (nem hátrálok meg 3 ellenféllel szemben, a feljebbvalóim utasítását mindig követem..etc..) Kimagasló harcértékük is ennek köszönhető, valamint ez volt a kiindulási alapja a róluk szóló legendáknak.
Forrás: Walter Zollner: keresztes háborúk története
Egyébként a lovagrendekről alkotott nézetek időről időre, és helyről helyre változnak.A római katolikus Európában jelentősen túl vannak misztifikálva, míg az ortodox részeken (kérdezz meg egy lengyelt, és egy németet a Német (teuton) lovagrendről...2 totálisan szembenálló véleményt fogsz hallani) szinte alig tudnak az emberek róluk valamit.
Még egy apróság róluk. A lovagsággal kapcsolatos híres "eszmék" (mint a szűziesség, ártatlanok védelme, etc..)CSAK a nemességre vonatkoztak. A többiek mehettek a levesbe. Profán vagy nem, ez (volt) a valóság.