Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bucsin

0 bejegyzést írt és 105 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az a baj a régi szép dolgokkal, hogy nem tudjuk mire használni őket. Van egy szép műemlék buszpályaudvarunk egy park közepén, a Belvárosban, ahova már régóta nem merészkednek be a távolsági buszok; van gyönyörű stadionunk, amelyik már réges rég elavult; van egy csomó…..
Mint ismert, megint kiszivárgott valami tervezetféle az oktatási államtitkárság háza tájáról, amelynek az a leglényege, hogy ne angolt tanuljon a gyerek elsőként az iskolában, mert az úgyis ragad rá, mint a kosz. Helyette valami jó kis újlatin, szláv, sőt, akár a latin nyelvvel…..
Pokorni Zoltán nem először szerepel nálunk, sőt, az a (csak első pillantásra) megtisztelő szerep jutott neki, hogy vele kezdtük meg a blogunkat. Akkor Rhodoszt hitte egy folyónak, de ez semmi ahhoz képest, amit a tv2 reggeli műsorában csinált, s a Képviselő Funky jóvoltából…..
bucsin 2011.02.26 23:07:12
[...] Ismerjük a liberális társadalmi rend életformáit. A jogegyenlőséget, a parlamentarizmust, a szabad kereskedelmet és ipart, s a sajtószabadságot. Ha mindennek a leglényegét keressük, azt alighanem a verseny fogalmában találjuk meg. A szabadság és demokrácia klasszikus gondolatához egy új elv társult, amely a korabeli természettudományos világnézetből tört elő: a létért való küzdelem és a belőle fakadó fejlődés elve. [...] Ezt az elvet vitték át az emberi társadalomra is, s ez az elv a szabadságnak még gazdagabb tartalmat látszott adni, amikor a szabadságot a verseny szabadságaként értelmezte, amelyben az egyenlő feltételek között csakis a legkülönb lehet a győztes. A siker lett a dicsfény, ami mindent megaranyoz. A tiszta liberalizmus szerint tehát a társadalom élete a tökéletes szabad verseny legyen, az állam a legszűkebb körre szorítsa a maga tevékenységi körét, a mint a szükséges rossz - a közbiztonság és közigazgatás szerve -, lehetőleg észrevehetetlenül végezze funkcióját.
A liberalizmus nemes optimizmusába egy számítási hiba csúszott be. Alapfeltétele az volt, hogy a versenyben a legkülönb, legnemesebb, legelőkelőbb formák jutnak győzelemre, s hogy ez a verseny automatikusan kirekeszti a selejtest, erkölcstelent és tehetségtelent. Ez a számítás azonban nem vált be. [...] a szabad verseny nem kedvez az értékesebb minőségnek, hanem éppen ellenkezőleg, a silányabb tömegek helyzetét javítja. A silány igénytelenebb, nagyobb számú és morálisan kevésbé finnyás, tehát a küzdelem feltétlenül egyenlőtlen. A felsőbbrendű egyének becsületessége, finom ízlése és kisebb száma nem tud helytállani az egyre szennyesebbé váló küzdelemben, s inkább visszahúzódnak tőle. Az érték lemond a sikerről, s a siker az alsóbbrendűség bélyege lesz; a versenytér pedig a selejtes tömegek birtokába kerül teljesen.
[...] Az alantas tömegek szemében azonban elvesztette minden szellemi jelentését az invidualizmus; hedonista és utilista színt kapott, s minden eszköz igazolást nyert, ha anyagi javak és társadalmi sikereket biztosított. Az eredmény a szellem szabadsága helyett, annak rabszolgasága lett. Elmondhatjuk, hogy a társadalmi morál egyre szélesebb körökben a dzsungel erkölcse lett [...].

joó tibor írta 1935-ben
„Ölelkező párt temettek a templomban”, „A sólyi Rómeó és Júlia” ilyen és ehhez hasonló címekkel jelentek meg a sajtóhírek 2009 januárjában, egy különös kettős temetkezésről, amelyet a Veszprém megyei Sóly református templom feltárásakor találtunk.…..
Zimmermann metszetének egy részlete 1600-ból, Dilich nyomán. Egyes Ősbuda-kutatók szerint Ősbudát ábrázolja. Szeretnénk folytatni a Töriblog hagyományát, és egy újabb népszerű történeti elképzelés, vagy mítosz mögé tekinteni, és megvizsgálni annak…..
Laudator temporis acti Janus-arc 2011.01.08 15:22:00
"De görög meghatározással is élhetek: a mű Janus-arcú, mint a színház maga." (Kamondi Zoltán Yasmina Reza "Öldöklés a színpadon" című művéről, Metropol, 2011. jan. 7. péntek, 9. o.)Feladvány: a jeles rendező e mondatban két hibát ejtett. Melyek ezek? (Megoldás a hajtás…..
Restnök, szaladár, ugrány és ahány állat csak az állatkertben van: a nyelvújítás korában mindnek új nevet akartak adni. A cikk „a boncolt humorványok közül fejti ki a piros világosságot”, vagyis a nyelvújítás korának vicces teremtményeit gyűjti csokorba. A…..
Succurrite cives! E fotót még régebben lőttem Fehérvárott, egy szép domborműről egy házkapu felett. Szépen fel van újítva, s remélem, a restaurátorok is jó munkát végeztek, és pontosan hozták helyre a feliratokat. Mert a feliratokat nem értem. Ebben kérem, hogy…..
A hagyományos szakrális művészetben nagyon sok a kötöttség, meg van határozva, hogy bizonyos alakokat hogyan és miképpen lehet ábrázolni. A szabályok nem véletlenül alakultak ki, (elvileg) mindennek van valami oka. Az alábbiakban keressük a magyarázatot, hogy vajon miért…..
bucsin 2010.12.03 00:48:46
@PDSz: a szantál buddháról van egy eredetileg kínai szöveg, amit lefordítottak ujgurra, majd tibetire és így bekerült a tandzsúrba is, valami ilyesmi a címe: can dan gyi sku rgya nag na bzugs pa'i byon chul, nézz majd utána szabad perceidben!
...legalábbis a légkörrel kapcsolatos hírnek az io9 által iszonyatosan félrevezető és úgy általában szánalmas tálalása alapján. Hogyaszongya: Saturn's moon Rhea may have a breathable atmosphere Így címként (ford: Belélegezhető légköre lehet a Szaturnusz Rhea nevű…..
bucsin 2010.11.29 23:41:10
Hétköznapi latin IV.Szórakozottan néztem az egyik receptet, amint eljöttünk a gyerekorvostól, s mit látok? Egy tisztességes latin mondatot! "Divide in dos(es) aequales", üzente az orvos a gyógyszerésznek, azaz "oszd egyenlő adagokra!". Nolám, ezek latinul…..
  Feliratok VI.  Patak, vagyis Sárospatak Magyarország egyik legszebb városa. Aki látta már a Bodrogot, amint a festői Vöröstorony, illetve a szépen megmaradt külső vár falai alatt csordogál; aki látta már a karcsú plébániatemplomot, a parkokat, iskolákat, az tudja, miről…..
A közelmúltban két, egymással rokon, ritkaság számba menő avar kori lelet került napvilágra az ELTE Régészettudományi Intézetének Szolnok és Tolna megyei ásatásain, amelyek a kora középkori ötvösség emberalakot formázó tárgyai felé fordították a figyelmemet.  Az…..
Ez egy vitaposzt lesz - talán először a blog történetében. Sajnálatos módon válság van, nekünk meg termelni kell a GDP-t, és mint azt megfigyelhettétek, időnként kimarad egy - egy frissülés. Igyekszünk, hogy ez ne így legyen. Mi a f.. van? Ma egy hajmeresztő interjút olvastam…..
bucsin 2010.06.12 00:18:25
@tiboru: tudom, de ez kevés!
ázsiával kell foglalkozni, de a fény nem keletről jön! nézzük meg, hogy milyen az élet- és a tudomány színvonala keleten és nyugaton, én nyugatra szavazok, nyugati szemmel kell keletre tekinteni, latin kell az iskolában tanulni és nem valami barbár ázsiai nyelvet! persze, ezekről sem szabad elfeledkezni, de ismétlem: nyugati szemmel kell keletre tekinteni!
一箭双雕- Egy nyíllal két sast lőniChang Sun Cheng az északi Zhou birodalom idején élt Luoyang-ban. Az intelligenciája meghaladta másokét, s kitűnt a harcművészetben is, ezért tizennyolc évesen a keleti palota fegyverese lett. De valóban ismertté csak a Sui dinasztia első…..
A tegnapi poszthoz kapcsolódó írást teszünk ma közzé, elodnek köszönjük!Kedves Ellenőrző blog!   Azt olvastam a minap, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szeptembertől visszaállítaná a buktatás lehetőségét az általános iskola második osztályának végétől.…..
Tudja-e Ön, miért írják sokszor így a gyászos nevet: Tria-non? A válasz egyszerű: mert így latinul pontosan azt jelenti: "három nem" (a tres tria "három" számnév semleges alakját értve, egyébként ilyen helyzetben azt is kell). Nyilvánvaló, hogy a "Nem! Nem! Soha!" jelszó éppen a név latin…..
bucsin 2010.06.04 10:01:07
@krampam: úgy tudom, hogy XVIII. századi fejlesztés, mályusz elemér egyik tanulmányában olvastam már erről (de nem tudom, hogy hol)
bucsin 2010.06.04 10:01:59
@G.d.Magister: hoppá, gyorsabban ír a pennád
..
bucsin 2010.05.27 14:27:48
@Andras / ئاندراش: persze, ide süss:
www.bbaw.de/forschung/turfanforschung/dta/monght/dta_monght_0001.html

a szubhásitának egyébként van mandzsu fordítása is, még nem láttam, de roppant érdekel, információim szerint ulánbátorban van belőle példány, nyáron majd szerzek másolatot

az indiai tanmeséket nyugatra is terjedtek, olvasd csak az ezeregyéjszakát!
„Amennyire halott az, aki itt van eltemetve, és ahogyan már nem tud beszélni, annyira legyen Rhodine is halott Marcus Licinius Faustus számára, és úgy ne tudjon beszélni...” „Ahogy ez az ólomdarab most a föld mélyére kerül, úgy kerüljön az alvilági istenekhez…..
A Fekete-tenger vidékén a Kr.e. 8. század vége táján megjelenő, majd letelepedő szkíta népcsoportokról az ókori görögök, asszírok és perzsák kortársaiként viszonylag bőséges írott forrással rendelkezünk. Ezeket a forrásokat egészítették ki a 18-19. századtól az egykori…..
  Már az előző posztomban is utaltam rá, majd kommentjeimben - egy másik kommentelővel, Cynarával vitázva - egészen határozott kijelentéseket tettem annak kapcsán, hogy a magyar latinoktatásban változás kell. Hadd idézzek hozzászólásaimból, mivel azokban már leírtam a dolog…..