Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jakab

45 bejegyzést írt és 67 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Matolcsy marad! Naná, hogy marad! Ugyanis sem a „szavazófülkékben lezajlott forradalom”, sem a „gazdasági szabadságharc” nem képzelhető el nélküle. Ő ma az egyetlen olyan gazdasági szakember az országban, aki nem csupán kidolgozni képes egy alternatív…..
Ezen a blogon olvashattunk már érdekes brit légvédelmi erődítményekről, de a második világháború idején a németeknek is voltak hasonlóan rendhagyó kezdeményezései. Mivel az angolszász bombázók egyre többször ráfoltak  rá Göring  híresen pökhendi szavaira,…..
- Szia, brutális a nap, kezdek leégni, bekennéd a hátam? - Persze! Engem is kikészít ez az idő, látod, ez is klímaváltozás, és az olajlobbi miatt van! - Micsoda?! Te ilyen idegesítő klímahívő vagy? - Mi az, hogy idegesítő? Talán a környezetvédelem idegesítő? - Biciklid is…..
Rendhagyó levelet kaptunk olvasónktól, aki szeretné levezetni ki miben hibázott.Megpróbálok rávilágítani néhány összefüggésre, remélem, hasznos lesz.Én eleve a blog címét sem értem: HitelkárosultakMagyarországon nincs egyetlen egy hitelkárosult sem, maximum súlyos lelki…..
jakab 2010.07.29 15:09:45
@csoko20: pont itt kéne az államnak beavatkozni. A 9 oldalas szerződésemben pl. benne van, hogy mikor _emelheti fel_ a kamatot a bank, ha neki nőnének a forrásköltségei, de arra már nem pazaroltak tintát, hogy mikor _kell csökkentenie_, ha azok a forrásköltségek netán kedvezőbbé válnának.
  A Központi Vásárcsarnok nagyon jól néz ki. Egy barátom mesélte, hogy egy angol ismerőse magyarázott neki valamiről hogy "az a templom a Váci utca végén", és eltartott egy darabig, míg rájött, hogy a Pecz Samu tervezte, Zsolnay-tetős, neogótikus szépségről van szó. Na most…..
jakab 2010.06.14 09:39:47
jakab 2010.06.14 09:40:58
@helloszabi: az egyetemi mélygarázs nyilvános?
Régóta gondolkodom, hogy igazán nem szép dolog, hogy egyes szavak kétféle dolgot is jelenthetnek, teljesen megzavarják az embereket. Ez a fránya Georgia ráadásul mindkét esetben földrajzi név - mennyivel egyszerűbb lenne, ha az egyik jelentése mondjuk pamutgombolyag lenne. Most két…..
jakab 2010.05.28 12:03:00
@Terézágyú: Hát ennyi erővel ausztriaiak és Osztrákia.
Az előbbi már majdnem olyan, mint a jamaikaiaké, a második meg Bergengóciával lehet szomszédos
jakab 2010.05.28 12:27:02
@Terézágyú: ezekre a kérdésekre nem tudom a választ. De könnyen lehet, hogy itt és most igenis történelmet írunk, és gyerekeink más úgy georgiáznak majd, hogy öröm lesz hallgatni.
Remek metrókijelzőket nem csak katalán dizájnerek, hanem magyar bloggerek is kitalálhatnak. Volt ugye a zsúfoltság-előrejelző készülékről egy rövid bejegyzésünk, Kazal reblogolta, majd hozzáfűzte: apró, de annál nagyobb innováció lenne a budapesti metróban, ha a lent…..
jakab 2010.05.20 11:58:43
@belekotyogok: ha valakinek nem fontos, hogy pontosan járjon az órája, az általában tud két percet várni egy metróra is.

Spec. az örs esetében nem egy újabb óra felszerelése volna a megoldás, hanem hogy ne kelljen 10 percet tekeregni a másik közlekedési eszközig. Én is szoptam ezzel, amíg a külkerre jártam, meg mostanában, amikor csömörre... Ugyanez érvényes a keleti pu-ra is, ahol ha valaki nem fürge, simán kódoroghat negyed órát is, ha mondjuk a kettes vágánytól el akar jutni a kettes metróhoz.
Persze éntőlem felszerelhetnek akármit akárhová, de attól az még nem lesz optimális megoldás, csak pénzkidobás.
Felvesszük a mobilt, felhívjuk külföldön élő ismerősünket, mi magyarul beszélünk, ő flamandul hallja. Nos, erre készül a Google. Olyan szoftvert fejleszenek, mellyel sikeresen lehet felismerni az előbeszédet és automatikusan lefordítani egy idegen nyelvre. A már létező…..
jakab 2010.02.08 17:44:36
@Epikurosz: A tolmácsolás pont exponenciálisan keményebb dió, mint a fordítás. Tolmácskarrierre emiatt még jó pár évtizedig lehet építeni, a fordításban talán kevesebb van. De ha lesz mindenki számára elérhető kvantumszámítógép meg mesterséges intelligencia, akkor a világ úgyis fenekestül felfordul.
Sziszka (RJB!) beküldése:Ez nem teljesen saját, a párom találta a Google Earth-ben. Fordítógépgyanús, de volt már pár ilyen a blogon, talán ez is belefér. Mindenesetre jót röhögtünk a Feladó-Címzett pároson.Én arra tippelek inkább, hogy a fordító szólistából volt…..
Félrefordítások Ülő nyúl 2009.12.26 05:27:39
Llew (TK, RJB, JEKK) karácsonyi aktualitása: Nem igazi - sőt semmilyen - félrefordítás, de vicces, és most még aktuális is. Mobillal fotóztam, igyekeztem, de ez sikerült, így azért a csatolt képek mellett le is írom. A gyártó megjelölése alapján német eredetű csokimikulás…..
No, úgy tűnik ismét sikerült egy kicsit durvább bonyodalmat okoznia egy egyszeri hírügynökségnek, Malachi (most inkább nem írok hozzá betűszavakat, de az) levele alant, egy németes embert (vagy asszonyt) meg megkérnék arra, hogy segítsen megtalálni a magyar és a német cikkben a…..
jakab 2009.11.10 12:00:43
@Leiter Jakab: Ez a reakciód pont olyan, mint amit a Kertész cikk Mo-on kiváltott. A "szükségtelenül sértő minősítés" helyett fogd fel inkább úgy, mint "etwas Ironisches, Spöttisches, Sarkastisches"
jakab 2009.11.10 12:08:38
@bioLarzen: nem ismerem, fenn van a neten valahol

A fordítás mindig szubjektív döntések sorozata, tehát szükségképpen a fordító. Tökéletes fordítás nincs. Megfelelő nyelv- és egyéb ismeret mellett viszont 95-99%-os egyezést el lehet érni. A lényeg, hogy a fordító mindig minden döntését meg tudja indokolni.
jakab 2009.11.10 12:25:30
@Mr. Pither: ja, csak meguntam
Népszerűtlen korszak népszerűtlen lenyomatai, "környezetüket figyelembe nem vevő", "durva", "agresszív", "ocsmány" épületek kerülnek most bemutatásra; elhanyagolt, lenézett, meg nem értett házak. A szocreál nyomasztó időszaka után újra…..
Volt egyszer egy ország, ahol a szárazság miatt a talajban található minden csepp vizet meg kellett becsülni. Ugyanitt a katódcsöves monitorok és tévék leadása után újrahasznosítási díjat szed be az állam. Ez mondjuk azért nem nagyon jó, mert a veszélyes hulladékokból…..
Durva Sólyom ante portas 2009.08.22 11:48:00
AdamT szerkesztőtárs megköszönte köztársasági elnökünknek, hogy nem lépte át a szlovák határt, hiszen így európai módon viselkedett. Fura, egy elnök aki európáner? Szokatlan. Ha Sólyom átlépi a szlovák határt, le kellett volna azonnal mondania, és valószínűsíthetővé…..
jakab 2009.08.22 16:25:18
@kajánkodó: miért kéne minden paprikajancsi felvonulásra odafigyelnie? Most menjen oda ő is minden hülye eseményre, meg nyilatkozzon orrvérzéséig mindenről, mint Gyurcsány tette? Gyurcsi sem ért el mást, mint mident hiteltelenné tett, amit hozzáért... Ember, lépjél már túl a szokásos 3 népszabis véleményen!!!
jakab 2009.08.22 16:40:54
@kajánkodó: Miért te felszólaltál _minden_ lehetséges fórumon a gárda ellen? Kint voltál az _összes_ antirasszista tüntetésen? Kimentél tiltakozni a Gárda felvonulásai ellen vidékre? Ha bármelyik kérdésre nem a válasz, akkor egy szavad se lehet...

És mit kellett volna mondania? Csiribí-csiribá? Talán az segített volna? Én úgy emlékszem, felszólalt a gárda ellen, amikor elérkezettnek látta az időt... Méghogy egyszemélyben ő a hibás a jobbik térnyeréséért...
Noha a sör köztudottan jó kedvre derít, néha olyan érzésem támad, hogy cserében egyesekből elveszi a humorérzéket, a könnyedséget és a nyitottságot. Mi másért volna különben az a nagy fanyalgás a limonádés sörre? Miért ne lehetne a sört összekeverni bármivel, ami szintén…..
Kétség sem fér ahhoz, hogy az energiatakarékosság korunk fontos témája. Mi sem szeretnénk, hogy elolvadjanak a gleccserek, szegény hollandok pedig kénytelenek legyenek kopoltyúkat növeszteni. Viszont ettől függetlenül itt a meghívó 2009 legabszurdabb politikai PR-rendezvényére.…..
jakab 2009.07.20 12:59:37
@dextercapo:
a LED-es lámpák valami elbaszott drágák, ha fényerőt is akarsz, nem csak hangulatvilágítást és hideg fehér fényük van. Azért a fürdőbe jó, de ha pl. a hálószobában még a kúrástól is elmenne a kedvem
Örülünk, Vincent? Apátokat 2009.05.05 20:42:00
Alkotmányellenes a távoltartásról szóló törvény, mondta ki az Alkotmánybíróság. Az Ab véleményét Sólyom László köztársasági elnök kérte ki - írja az index -, aki beadványában nem magát a távoltartás intézményét, pusztán annak szabályozását vélte…..
jakab 2009.05.08 15:38:49
@szempontpuska: Nézd, én nem értek egyet tetteinek ilyen értékelésével. Nem is tartom megalapozottnak, egyrészt azért, mert szerintem objektíven végiggondolva nincs igazuk bírálóinak, másrészt azért, mert támadói nem tartják fontosnak, hogy érvekkel alátámasszák véleményüket. D, meg B meg L egyszerűen kinyilatkoztatnak, csúsztatnak és feketítenek.
Persze miért is fárasztanák magukat érveléssel, ha olvasóik nem is várják el tőlük. Ők csak a napi fröcsögnivalóra várnak. Lendvai (na meg a te lelked) lelke rajta, hogy fontosnak érzi beszállni a népszabi meg az mszp fröcsögőversenyébe.
Szerintem Sólyomnak elég markáns és vállalható világképe van, amit nem is rejt véka alá. Miért, talán Gy/B/L/D véka alá rejti???. Ez utóbbiakkal ellentétben ő viszont nem fröcsög, és nem defamál.
Mindemögött én amúgy a Sólyom megválasztása körüli hercehurca miatti sértettséget érzem, amit a baloldal azóta sem tudott feldolgozni, és duzzogó óvodásként szitkozódásban vezeti le. Az ilyeneket szokták aztán beállítani a sarokba...
Sőt, talán az átível szó sem a legtalálóbb, hiszen a képek alapján furcsán rogyasztott formájú lesz. De senki se valami boszorkányból épített tákolmányra gondoljon. A Kopaszi-gát déli csücskét és a Hengermalom utat összekötő gyalogos hidat a látványtervek szerint egy…..
katadoromb német tulajdonú drogériákban lelte ezeket:1. Kinek igénytelen a bőre?Rossmann-ban akadt a kezembe az Isana (saját márkás) kókuszos tusfürdő."für anspruchsvolle Haut" - jobb helyeken azt jelenti, igénybevett bőrre. A fordító szerint viszont "gyengéden…..
jakab 2009.04.08 15:07:14
2. de.wikipedia.org/wiki/Di%C3%A4tverordnung
Szerintem ezeket a szörnyen tömörített információkat lehetetlen magyarra lefordítani tubushoz illő rövidséggel.
Köztér Kelenföld városközpont 2009.04.08 07:00:00
Egy-egy élhetetlen városi helyzet megváltozását sokszor egy infrastrukturális beruházás által okozott kényszer generálja. Valaminek történnie kell, különben őrült ciki van. Egy közlekedési eszköz végállomása mindig kapcsolódik valamihez, nagyobb tömegek mozognak. A köz- (a…..