Regisztráció Blogot indítok
Adatok
scientia

0 bejegyzést írt és 252 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Többen felfigyeltek arra a hírre, miszerint egyes weboldalak szerzői tudni vélik, hogy a vörös bolygó, a Mars, igazából kék bolygó, csak az amerikai űrhivatal retusálja a képeket. Nem egyszerű ebben a kérdésben eligazodni, mert a NASA hivatalos honlapjain fellelhető képeken is némelykor kék a Mars…..
scientia 2012.09.24 22:01:28
@lacalaca:

Igaz. Viszont ezt a képet szintúgy szoftveresen (interpolációval) állítja elő, amit gondolom egy integrált chipen lévő szoftver végez el helyben.
scientia 2012.09.24 22:21:15
@scientia: Itt is van a kalibrációs rendszere (Digital Electronics Assembly (DEA)):

www.msss.com/all_projects/mmm-dea.php

Bár a Curiosity tényleg picit más a technológiai megoldás, de ő még egy nagyon friss jármű, és a színek problémája meg nagyon régi...
Kilenc nap múlva, augusztus 6-án, magyar idő szerint 7:31-kor kell leszállnia a Mars Science Laboratory-nak, más néven Curiosity-nek a Marsra. Na az lesz az igazi körömrágás! A Marsnak pont annyi légköre van, hogy csak útban legyen: ahhoz elég sűrű, hogy az iszonyatos sebességgel…..
scientia 2012.07.30 12:15:33
@Black Hawk:

- "felépítmény" védené meg
- négyirányba széthajtódna (kinyílna)
- a fentiek miatt plusz üzemanyag

Ugye ezeknek a te univerzumodban nincs tömegük? Megsúgom van, és nem is kevés. Lásd Viking, Pohenix és egyéb landert. Így maximum 100 kg hasznos terhet tudnál letenni, az MSL tömege meg 900 kg!
scientia 2012.08.01 11:36:49
@s0nik: @korxi:

A leszálláshoz teleszkópos lábakra van szükség, és védőlemezekre, meg rámpára mi elbírja a 900 kg járművet. És ehhez kell plusz üzemanyag. A légidaru lényegében egy repülő üzemanyagtartály egy kábellel, ennél egyszerűbb nem nagyon lehet a rendszer. Lebegés meg másodpercekben mérhető, és eleve kevesebb üzemanyag van rajta, mintha leszállórendszere lenne. Szóval hogyan fogyasztana többet? :D Nem a a fékezési szakasszal keveritek? Az így is, úgy is benne van a pakliba.

Ha utána számoltok, rakétás leszállás maximum 100 kg hasznos terhet tud letenni. Persze lehetne nagyobb tömeget is egy nagyobb rakétával, de a NASA nem nyerte meg az 5 lotot...
Aki kíváncsi arra, mennyiben ateista az agnosztikus, az olvassa ipartelepet: http://ipartelep.blog.hu/2012/03/22/az_ateizmus_ket_fajtaja..
scientia 2012.06.27 10:20:37
Említettem már párszor itt a blogon, hogy idén nálunk, Balatonalmádiban zajlik a Kepler űrtávcső asztroszeizmológiai konferenciája. Az esemény talán legprominensebb résztvevője Natalie Batalha, a Kepler misszió tudományos vezetőhelyettese a NASA-tól, aki gyakorlatilag személyesen…..
scientia 2012.06.22 12:19:35
@letmetellyou:

A csillagképek nem valódi alakzatok, valójában semmi kapcsolat nincs közöttük. Ha a galaxis más pontjára mész teljesen mást fogsz látni, lényegében annyi csillagképet amennyit csak ki tudsz találni. Hivatalosan 88 darab csillagkép van, hagyományból ennyi és nem fizikai okokból.

Tegyél az asztal sarkára egy gyertyát, fogj a kezedbe is egy gyertyát menny hátra, és tedd a kezedben lévő gyertyát úgy, hogy egymás mellet lásd a távol lévő gyertyával. Ha ezt elég sok gyertyával megcsinálod, bármilyen alakzat kijöhet, csak a fantáziádon múlik!
scientia 2012.06.23 14:28:43
@letmetellyou:

Hülyeséget kérdeztél, és ennek ellenére értelmes választ kaptál. Látom zavar.
Hamarosan megkezdődik az utolsó Vénusz-átvonulás, amit láthatunk a Földről - a következőre 2117-ben kerül sor, így aki nem látta a 2004-est, az azért, aki meg látta, és emlékszik milyen volt, az azért kövesse nyomon az eseményeket. Erre több opció is létezik. Az egyik, a…..
scientia 2012.06.11 18:22:49
@korxi:

De van, a következő 2016-ban lesz. Nem szükséges nagyobb teljesítményű távcső.

hu.wikipedia.org/wiki/A_Merk%C3%BAr_%C3%A1tvonul%C3%A1sa
A minap olvashattunk arról a vihar a biliben-ről, hogy az egyházak nem voltak hajlandók harangozni hatalmi szóra. Akár örülhetnénk is annak, hogy az egyházak ellenállnak és nem engedik a vallást a politika eszközévé degradálni. Csakháthogy bizony nem tiltakoztak az állam ölelése…..
Nos hát, hosszas várakozás után (hol van már tavaly december...) szombat hajnalban eljutott a tényleges visszaszámlálásig a COTS 2/3 misszióra készülő Dragon űrhajó, de a közvetlenül a hajtómű-gyújtás pillanatában a biztonsági rendszer leállította a folyamatot, mikor a…..
A Constellation program lelövése és az Ares I rakéta(terv) nyugdíjazása nem jött jól az ATK-nak, hisz az űrsiklók leállítása után nem volt már kinek eladni az óriás szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétáit. Kitalálta hát az európai Astriummal közösen az Ares I reduxot, a…..
scientia 2012.05.14 19:16:56
@MTom: A verseny a kapitalizmus alapja, és ennek Amerikában nagy hagyományai vannak. A verseny, vagyis megveresnyeztetni a cégeket nem egy rossz dolog...
Úgy tűnik, a NASA kihátrálása és az oroszok kezdeti nagyképűsége után csak sikerül társat találni az ESA-nak az ExoMars programba: az ESA és a Roszkozmosz vezetői szándéknyilatkozatot írtak alá, melyből év végre születhet meg a végleges együttműködési megállapodás.…..
Szekuláris Figyelő Március 15. 2012.03.15 00:01:00
Orbanisztán helyett köztársaságot!..
scientia 2012.03.29 19:17:03
@szekularisfigyelo: Például, vagy csak úgy általánosságban?
scientia 2012.04.01 12:15:10
@szekularisfigyelo: Kazahsztánról szekuláris szempontból annyit találtam, hogy betiltotta a vahhábizmus, egy radikális iszlám szektát, illetve hogy törvénnyel korlátozzák a vallásszabadságot.
Az előző bejegyzésem volt az első, amely szinte 100%-ig egy eredetileg angol nyelvű cikk fordítása. Ezt a "trendet" fogom most követni még egy bejegyzés erejéig. A most bemutatni kívánt cikk eredetileg a ConspiracyScience nevű weboldalon jelent meg, amely portál célja jelenleg elsősorban különböző…..
A héten zajlik az első Kepler Science Conference a NASA Ames Kutatóközpontjában, úgyhogy már jó előre számítani lehetett arra, hogy a nagy durranásokat erre az eseményre tartogatják. A várakozások be is jöttek, Bill Borucki bejelentette a Kepler-22b-t, az első (feltehetően)…..
scientia 2011.12.09 16:31:32
@Tressy: Pontosítanád, kinek lakható? Neked, extremofil mikrobáknak, vagy az adott bolygóhoz alkalmazkodott élőlény(ek)nek? A szám is aszerint fog változni... :)
Sikeresen elstartolt Floridából a NASA rovere, és már el is kezdte fogyasztani a kilométereket a vörös bolygó felé. Az Atlas-V rakéta bármiféle fennakadás nélkül, tankönyvszerűen indult, ismét tökéletes startot produkálva. Videó itt.     Az izgalom most véget ért,…..
scientia 2011.11.26 21:32:16
@merzo: "Tényleg ez a tömeghatár amit partra tehetünk a Marson.Csak kicsit túl bonyolult a rendszer."

Én inkább úgy fogalmaznék, ez a NASA pénzügyi határa.
Hogy két ellentétes közhellyel jellemezzem a Fobosz-Grunt sagát, ilyen csak a mesékben van, viszont az élet írja a legjobb forgatókönyveket. Az űrszonda ugyanis két héttel a start és két nappal a marsi indítási ablak bezárulta után végre kommunikál a Földdel. Az ausztráliai…..
Ma hajnalban egy igen fontos startra került sor: az első Szojuz űrhajó indult útnak az űrsiklók nyugdíjazása és a Progressz-44P balsikerű küldetése óta. Nagy volt az izgalom, ugyanis az ISS-en lévő legénység csak november 22-ig maradhat, vagyis ha addig nem sikerült volna ezt a…..
scientia 2011.11.19 16:52:55
@ribizlifozelek: sehogy, mert ez csak egy városi legenda nem igaz. A ruhájukon nincs cipzár, bonyolult hosszadalmas eljárás a kibujuás.
Solymár fölött az ég – avagy a Chemtrail nyomában Magyarországon  2010 február 23. Csodálatos, napfényes reggelre ébredtünk. A hosszú tél után ezt már mindenki nagyon várta. 11 óra körül indultam Solymárról Budapestre egy barátommal találkozni. Még a…..
A NASA vezetősége hivatalosan is rábólintott ez első, SLS-hez kapcsolódó küldetésre, az Exploration Flight Test-re (EFT-1). AZ EFT gyakorlatilag a nemrég még Orbital Flight Test névre hallgató program átcímkézése, kivéve, hogy nem pusztán megkeringtetik az Orion/MPCV űrhajót a…..
Korábban még olyan híreket kaptunk, hogy az oroszok sikeresen vették a telemetriai adatokat az űrszondától, azonban több más forrás szerint a tervezett pályamódosítás ideje óta nem sikerült kommunikálni a Fobosz-Grunttal. A problémát az okozza, hogy a nagy teljesítményű…..
Svájcban és Ausztriában több iskolában is kísérleti jelleggel etikaoktatást biztosítanak. Az alapelgondolás nagyon jó és mindenképpen támogatandó, hiszen az etikaoktatás csodálatos lehetőséget adhat nem egyszerűen csak az értékeinkről való párbeszédre, annak…..
Fanborough-ban mutatkozott be a következő generációs orosz űrhajó, mely a négy évtizede fejlesztett Szojuzokat hivatott majd leváltani. Az RKK Energia által tervezett, egyelőre "Prospective Piloted Transport System" (PPTS) kódnévre hallgató űreszköz az Orionhoz hasonló,…..
A Hubble-el kerestek gyűrűket a törpebolygó körül, de hold lett belőle: az apró égitest a Plútó negyedik ismert holdja, a Nix és a Hydra között kering. Ez utóbbi kettőt is a HST-vel fedezték fel 2005-ben, de akkor a rövidebb integrációs idejű felvételeken nem hagyott nyomot az…..
scientia 2011.07.21 12:59:36
@GL-581 g: Törpebolygótól! ;)
Végre elérkezett a nap, a Dawn elért arra a pontra, ahonnan a kisbolygó gravitációja befoghatja az űrszondát. Ez a számítások alapján ma hajnalban megtörtént, de megerősítést csak holnap délelőtt kapunk, mikor újra kapcsolatba lépünk vele. Kezdetben a pálya meglehetősen tág…..
scientia 2011.07.16 11:32:02
Említettem már, hogy a NASA egyik fő baja, hogy politikusok mondják meg, mit csináljanak? Hát most itt a legújabb gyöngyszem tőlük. Amerikában röviden úgy működik a dolog, hogy készít egy költségvetési tervezetet a Fehér Ház, egyet a Képviselőház és egyet a Szenátus, és a…..
scientia 2011.07.11 19:24:35
@lacalaca: Irhatál egy posztot az ISS kísérleteiről is, mert úgy olvasom ránkférne egy kis pozitívabb poszt...
A Szkeptikus Klub következő rendezvényén Fejes László nyelvész-újságíró (Nyelv és Tudomány), a Szkeptikus Társaság tagja előadását hallgathatjuk meg. A magyar történelem kevés pontja vált ki annyi vitát, mint éppen a kezdete – legalábbis ha a magyar nyelv származásának a kérdését a magyar nép…..
scientia 2011.06.30 10:41:58
@bloggerman77:

Tudjuk, te egy magnemértett zseni vagy, igaz, hogy összemosod a régészetet a nyelvészettel, a genetikát a kultúrával - de sebaj evvel az aprósággal ne is törődj. Tessék csak idegen szavakat pufogtatni minden definíció és tartalmi összefüggés nélkül (etnogenezis). Mert így kerek a Magyar Világ.

A hozzád hasonlók az örökségünket akarják elvenni tőlünk, és egy tündérmesével akarják kiszúrni a szemünket. Persze a helyezett ennél sokkal rosszabb, mert a tudomány és józan ész ellen is küzdesz, ezzel áltudományos, babonás gondolkodásmódot népszerűsítve...
scientia 2011.07.01 12:48:45
@bloggerman77: Ismered azt a mondást: "Cipész maradj a kaptafánál!"? Lehet, hogy te vagy a világ legjobb gépészmérnöke (ezt komolyan mondom), de attól még nem lesz belőled nyelvész. (Vajon mi kell hozzá...?)

A kritika meg nem támadás, nem gyűlölködés hanem kritika. Sokan leírták, hogy hol hibádzik az itt összehordott, nagy tudás. Én meg hozzátettem, hogy ennek mi a következménye, mert úgy láttam erre senki nem hívta fel a figyelmed.

Nem szokásom gyűlölni egy arctalan, névtelen butaságokat beszélő forum - nicknevet. Pace!:) Márpedig etnogenezisről beszélni nyelvészetben butaság. Olvasd vissza az afroamerikai példámat, angolul beszélnek, holott nem Londonban születtek, ugye? Szóval érveltem is, nem csak "le-zseniztelek". Ha nem értesz egyet, akkor ne csak annyit írj, nem vagy ez, meg az, mert eddig ezt az arcod mutatod = megnemértettzseni.

Kirekesztés meg hol történt? Itt vagy, írhatsz - cenzúra nélkül! Azt ne várd, hogy majd egyetértünk veled, mint ahogy neked is jogod van egyet nem érteni velük. Hagyjuk ezt a mű sértődés, mert egy tapasztalt gépészmérnökhöz nem illik ez a stílus.
scientia 2011.07.01 12:51:14
@scientia: nyugdíjasgépszmérnök = történész. Elnéztem, de a lényegen nem változtat.