Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Várady Tibor

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mielőtt kellemes húsvétot kívánok a blog minden olvasójának, a pillanatnyi politikai csendet kihasználva szeretnék még valamiről beszélni. Ezen oldal indulása óta hivatalból is figyelem a hozzászólásokat, de korábban is nagyon érdekelt, hogy miképpen érvelnek és indokolnak…..
Várady Tibor 2010.04.03 22:21:12
Mivel többen kérdezték tőlünk, hogy miként biztosítjuk vizsgálataink függetlenségét, ezért néhány szóban összefoglaljuk. Igyekszünk egyszerűek lenni, napokon belül jön a részletes módszertan is, aztán meg az első két párt programjának értékelése. Sokan talán úgy…..
„Mi, moralizálgató baloldaliak nevezzük manapság nihilistának a kapitalistákat. És igazunk van, mert ők nálunk sokkal radikálisabbak, sokkal nihilistábbak. A kapitalisták sohasem moralizálgatnak.” Chers camarades, kedves elvtársnők, Tamás Gáspár Miklóst hallották. A…..
Várady Tibor 2010.02.12 18:32:52
Istvánffy, a "merre kell lőni" problematikához.
Szerintem ne tévesszünk össze két síkot/mélységet. Az, hogy a felszínen kívánatosnak tűnik a korrupt politikusok lecserlése-felelősségreizélése, stb: egy dolog. Ennek módjáról folyik esetleg vita.

De remélem azt te sem gondolod, hogy ez lenne a Rendszer elleni lázadás. Az remélem te sem gondolod komolyan, hogy a rendszerellenes erők végső soron Hagyóra, vagy akár Halliburtonra vessenek szemet.

Mint ezt máshol is írtam (és amúgy TGM inspirálta): a korrupció elleni harc középpontba helyezése inkább legitimálja a rendszert. A figyelmet a rendszer anomáliáira irányítja, és nem az alapvető jellemzőire. Ha belefeledkezünk a korrupciózásba, nem látjuk a fától az erdőt. Nem véletlen, hogy a mainstream/system sajtó számára semmilyen problémát nem jelent a korrupcióval foglalkozó cikkek írása. Jó, mindegyik véd 1 pártot, meg paráznak, nem mennek el végig, de azért a témát támogatják. Mindenhol ez megy.

Néha olvasok egy szerb vagy horvát ujságot. Reménykedek hogy lesz vmi cikk az ottani egészségügyről, vagy oktatásról, policyról, privatizációról, stb. A lópikulát. Botrányokról lehet olvasni, mindenhol.

Szóval szerintem ne hozzuk a rendszerről folyó beszélgetésbe utána a "2010 utáni elszámolás", az ország életében jelentősnek tűnő, de a rendszer szempontjából bagatell részleteit.

A másik: az ellenség láthatósága. "Történelemből" jobb vagy, hátha fel tudsz világosítani. Szerintem alapvető jellemzője a jelenkornak, hogy magának a küzdelemnek a lehetőségét vették el az emberektől. A neoliberális/neokon rendszerben ugyanis az az állítólagos mechanizmus van érvényben, hogy ha a munkás több jogot, pénzt, fizetést, szabadságot harcol ki - akkor kvázi öngyilkosságot követ el, mert ugyebár megszökik a tőke. Ezért ma magukat szociálisan érzékenynek, balosnak gondoló emberek olyanokat javasolnak, hogy csökkentsük a munkabért, minimálbért, alapvetően szakszervezetellenesek, és így tovább. A tőke jogait védik, merthogy csakis a tőkének való benyalás lesz jó végső soron az embereknek. Az uralkodó ideológia/átverés szerint.

Innentől kezdve nem csak nem tudjuk, hogy hova kell "lőni" (én ezt metaforikusan értem), hanem kvázi azt sugallja a rendszer, hogy lőjj magadra, ha jót akarsz. Szüntesd meg jogaidat, csökkentsd fizetésedet, stb. Nehogy arra lőjj, aki rajtad gazdagodik, mert az visszafelé sül el, és aztán végképp kész vagy. Szerintem ez alapvető perverzió ma, amivel szembesülni/szembeszegülni kell.

Na, ez így volt az elmúlt 1-2 században? :)
Várady Tibor 2010.02.12 19:38:06
@sourcerror:

Köszi, de talán félreértettél, vagy nem fogalmaztam elég figyelmesen:
a példában szemléltetett nézetekkel nem azonosulok. Sőt.

Viszont a mainstream "baloldal" (ami nem baloldal) jellemzően ezt képviseli, és ez nem csak az MSZP izéje. Annyira nem eredeti ez az egész, és a világ többi részén nyomuló "szocdemektől", középbalosoktól sem áll messzire a neoliberalizmus.
Amivel nem azonosulok. :)
Várady Tibor 2010.02.12 20:31:52
Barátaim közül többen is árazócédulát ragasztottak szívük fölé golyóstoll által RIP DIMEBAG felirattal emblémázva pontosan 5 éve, amikor szegény Dimebag-et lelőtték. Mivel hősünk a világ legzseniálisabb RIFF-jeinek és szólóinak volt kreálója, egy perc néma…..
Várady Tibor 2009.12.08 21:28:47
eh. igen, jó videó, tegnap már megnéztem megemlékezésdiből. :)
még javasolom:

www.youtube.com/watch?v=nHuIFgF47Ck
Walk Chileben. Közönségbéli vette fel, a minőség nem túl jó, az energia viszont irdatlan.

Vagy, profi kamerákkal, a 91-es moszkvai brutalitás:
Domination: www.youtube.com/watch?v=Gv3r-ayJmuQ

Rip
Várady Tibor 2009.12.08 22:30:17
Mondjuk amióta itthon az SZDSZ stipistopizta le e kategóriát, úgy egyébként is vérciki már a Lauder gimiben is odaszavazni, őket szeretni – de most nem erről, sőt nem is zsidózásról lesz szó.   Svájcban nemrég népszavazást tartottak, ahol az ottani Jobbik – mely…..
Speak úgy söpört végig a világon mint a Golf áramlat északi ága norvégia partjainál. A hasonlat már csak azért is találó, mert egy norvég punk zenekar annyira megkedvelte magyarország egyetlen híres rapperét, hogy feldolgozták a legendás számát, melynek szövegét még azok is…..
Várady Tibor 2009.11.23 15:16:12
„Antifasiszta mozgalom: a fasizmus és a fasiszta veszély ellen irányuló tömegmozgalom, amely osztályhelyzetre, pártállásra, világnézetre és vallásra való tekintet nélkül egyesítette a demokratikus erőket és szervezeteket. Legfőbb hajtóereje a nemzetközi munkásosztály…..
Várady Tibor 2009.10.07 14:58:07
1.
"Antifasisztának lenni 60 éve kényelmes dolog.
Olyan, mint papnak lenni az inkvizícióban."

Gondold végig, hogy milyen érzés "Fletóval" tüntetni (ld tarkás vizitje, vagy most a pride-on). Mi a kényelmesebb, ott lenni, vagy otthon lenni? Na ugye.

2.
"A kétezres évek antifasizmusa arra szolgál, hogy összeterelje a csillogó szemű humanista lányokat és zöldeket a korrupt politikusokkal és értelmiségi holdudvarukkal."

Két kérdés: az összeterelési szándék szerinted a csilliógósszeműeknél, vagy korruptéknál létezik? Miként értékeled, ez a stratégia sikeres volt, vagy kudarcot vallott? Kérem indokolja válaszát. :)

3.
Bocs, de írásod vége gyönyörűen rímel az írásoddal támadni kívánt Tamás Gáspár Miklóssal.
Ott azon a képen, amit beszúrtál, TGM épp így kezdte beszédét:

"itt sokan elmondták, hogy mi a baj a fasizmussal. Én most fogok arról néhány szót szólni, hogy mi a baj az antifasizmussal. Azt a látszatot keltjük húsz éve, hogy a fasiszták támadják ezt a társadalmat, az antifasiszták pedig védik. pedig ez a társadalom védhetetlen." (forrás:
lmv.hu/node/4261)

Végül hozzátenném, hogy - amennyiben egyetértünk, hogy van kirekesztés és az rossz - szerintem az a lényegi kérdés, hogy mi a teendő. Mert tényleg könnyű ezeket az eseményeket kritizálni, már ne haragudj, de azért ez a blogbejegyzés inkább "általános vélekedés" mint "polgárpukkasztó beszólás". Vagy korrupték "visszaélnek a riogatással", abből arra következtetünk, hogy nincs is a probléma, amit felhasználnak? Ha Fletó azt mondja, ne ugorj a kútba, akkor csakazértis belevetődsz?
Várady Tibor 2009.10.07 16:21:10
@istvanffy:
az valóban mindig kérdés, hogy mit teszel akkor, ha egy összefogásos jellegű eseményen megjelenik (ami nem azonos a közös szervezéssel) egy mumus, mint mondjuk tb mentésnél a jobbik. a stratégia azt súgja menekülj, az ügy melletti elköteleződés meg az ellenkezőjét, ahogyan ezt Huba leírta. ilyennel nem lehet az AB-hoz fordulni, hogy oldják fel a helyzetet?

Should I stay or should I go now?
Should I stay or should I go now?
If I go there will be trouble
An if I stay it will be double
   Az Army of Lovers együttes tagjainak öltözve végigvonultunk ma a Meleg Méltóság Menetén. Láttunk egy csomó fiút, lányt, meg a kettő közötti mindenféle átmenetet, de semmi durvábbat annál, ami nap mint nap megfigyelhető a Gödörnél. Egyetlen sokkoló élményben…..
Sziasztok! Köszönhetően a nagyon sok ember nagyon sok munkájának, túlléptük a húszezret. Szerdán már lesz annyi, hogy bevihessük őket a választási irodába. Ahhoz hogy ez lehetséges legyen, be kell hozni őket az irodánkba: Andrássy út 77, vagy eljuttatni a megyei, kerületi…..
Várady Tibor 2009.05.05 14:51:02
@KószaFeri:
Nem kell emelet/ajtó. Én azért mindenkinek azt mondom, írjon be mindent, leánykori nevet is, de tapasztalatból, illetve ilyen helyen régebben dolgozó embertől is tudom, hogy nem kell! Ezen nem múlik az érvényesség.
Az ellenőrzés úgy zajlik, hogy nézik a cetlit, beütik a személyi számot, és a gép kidobja a többi adatot. Ha egyértelműen stimmel az ember és az adatok, akkor jó. Józan ész.
Lényegében ennyi ellenőrzés van normális esetben, alapesetben.
Még olyan is van, hogyha egy személyi szám nehezen olvasható, és nem látszik, hogy teszem azt négyes vagy ötös, akkor beütik mind a kettővel. Ha az egyik stimmel, akkor stimmel.

A klasszikus zenében a zeneszerző neve a védjegy, még akkor is, amikor az előadónak és az előadást összehozó hangmesternek több munkája van a koncertben, mint amennyi idő alatt a szerző anno összehozta a művet. Na jó, ez így talán túlzás, de az tény, hogy bár vannak híres hangmesterek, legtöbbjük…..
Körkérdésünkben a közélet aktuális történéseiről kérdezzük az EP-választások előtt egyre aktívabb parlamenten kívüli pártokat, melyeknek véleménye, álláspontja sokszor alig jut el a szélesebb nyilvánossághoz. Először a Humanista Párt álláspontját ismerhetik meg, mely…..
Várady Tibor 2009.03.04 14:49:41
@refuse/resist!:
kedves Sepultura-társam!
Csak tényszerűen: az általunk képviselt humanizmus nem azonos a Dewey-féle humanista manifesztókban leírt ateista-materialista humanizmussal. (Nálunk ez nem kulcskérdés, mindenféle vallás követői vannak a mozgalomban, és természetesen ateisták is.) Két külön áramlat, hasonló névvel.
Mellesleg ez így rendben is van, nem küzdünk a szó kizárólagos használatáért. Egy ilyen generikus kifejezésnél egyszerűen el kell fogadni, hogy mások is használják, nem mindenki azonos módon.
Ismerős poén, elég jó, éppen csak fáradni kezdett. Élőben.Egyébként:www.beatallica.org/beatallica.htmlwww.myspace.com/beatallica..
 "A ma reggeli NapTV-s vitán éreztem azt, hogy itt vagyok annak a gusztustalan politikának a szereplői között, akik miatt ott tart az ország, ahol. Testközelből volt szerencsém hallani a pártok képviselőinek félrebeszélését, a szokásos acsarkodást, és alapvetően az…..
Várady Tibor 2009.01.10 10:27:18
@Vidéki:
Ha már ezek a mondatok is kiütik a biztosítékot, és túl-jót-akarónak tűnnek, akkor azt sajnálom. A részvételi demokrácia elvileg többek között az EU-nak is törekvése vmilyen formában, nem hiszem hogy kizárólag prófétikus álmodozók akarnak ilyet 2009-ben.
Várady Tibor 2009.01.10 11:53:55
@Vidéki: elolvastam az utolsó előtti bekezdést, és kitartok mellette.
Castro, Chavez és Morales nem ugyanaz a tészta, ezt bármely komolyabb elemző cikk kimutatja. A latin-amerikai együttműködésben egyébként a brazil Lula, és a chilei Bachelet is gyakran részt vesz, és mégsem mossuk őket össze. Eleve ne mossuk össze a diktatúrákat azon országokkal, ahol demokratikus, Eu választási megfigyelős, plurális-médiás választások vannak. Szerintem a fenti három "fenegyerek" összemosása elsősorban a latin-amerikai status quo pártolóinak érdekében áll, akik az USA gazdasági-politikai befolyását szeretnék továbbra is a maximumon tartani. Ennek azért nagy hagyománya van, emeljük ki csak a demokráciák kedvenc neoliberális úttörő diktátorát, Pinochetet.
Nem csak azon néhány barátom miatt, akik már bejelentkeztek "kapcsolatuk hivatalossá tételére", hanem azért is mert az AB múlt év végi döntése nem csak magánemberként, politikusként is mélységesen felháborított. Miklósi Gábor az én véleményemet is megfogalmazta.Ma…..
Várady Tibor 2009.01.01 23:01:52
"Én ismerem az urat aki a videón van, és megtörtént az eset." - weiss manfréd hubaFelment az ára. Ez volt az első reakcióm, amikor meghallottam. Ugyanis régóta tudni lehetett, hogy az SZDSZ fizet a cédulákért, ráadásul ma már nem is rossz pénzt. A 2006-os országgyűlési…..
Várady Tibor 2008.12.27 20:31:20
@Herr SturmLiberator:

Strum, a IX kerületben 30 (vagy 32) ezer szavazó van. A 750 cédula az összes szavazó 2,5%-a. Szerintem ez sok.
Ellentmondásos, hogy az induláshoz megkövetelt támogatottsági arány nagyobb, mint az állami pártfinanszírozás küszöbe (1%, bár országos szinten).
Egyébként előnye is van a rendszernek, mert legalább valahol hús-vér emberekkel kell kapcsolatbakerülniük a politikus-jelölteknek és aktivistáknak. Az jó. Jó, hogy nem csak a médián keresztül megy minden.
Az országos induláshoz 140 000 ajánlás kell, az talán egy kicsit túllő azon a célon, hogy "szűrjük ki a komolytalan indulókat". Többet szűr.
Amúgy Európaszerte baromi nehéz indulniuk kis pártoknak, Olaszországban nem csak rengeteg ajánlás kell, hanem a jegyzőt is ki kell fizetni, aki hitelesíti az ajánlásokat, ha jól tudom. Mondjuk az sem egy tuti demokrácia. :)
Várady Tibor 2008.12.27 21:05:08
@Herr SturmLiberator: igaz. A 31000 a 12. számú választókörzet szavazópolgárainak a száma. Ennek a durván 2,5%-a szükséges az induláshoz.
És igen, valóban nem lesz könnyű ezeket a szabályokat megváltoztatni. Bp-i kerület-kiskirályság rendszer dettó.
Szomorú, nem gondoltam volna, hogy karácsony előtt mégegyszer sajtótájékoztatót tartunk. Berakom ide is a sajtóanyagot. (Ilyen a politikus-élet, már azt hittem, ma végre az ajándékvásárlásra koncentrálhatok....)Ma bebizonyosodtak az elmúlt napok hírei a ferencvárosi választási…..
Várady Tibor 2008.12.27 09:56:31