Regisztráció Blogot indítok
Adatok
frankia

0 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt hónapokban rengeteg pinot-t kóstoltam, szigorúan magyart. Nem, ez még nem az egészséges fogyasztói patriotizmus, csak nem akarom egyetlen palackra elkölteni a család éves valutakeretét. Másrészt az egy évtizedes cabernet-zabálástól meggyötört garatom borogatást…..
Félek a 2008-as vörösektől. Nálam 2008 az új 2004: egyszerre édes és savanyú bizonytalan szerkezettel. És hát a Vylyan is régen alkotott nagyot a kis és közepes kategóriában. De ahogy Puhl Sándor mondja: egyszer minden sorozatnak vége szakad, a focit gólra játsszák, a…..
frankia 2012.04.08 21:46:17
@loading: A 2007-es akciósból annak idején volt "szerencsém" egy kartonnal venni, de aztán alig vártam, hogy elfogyjon. Pedig a korábbi évjáratok tetszettek, ezért is mertem egy kartonnal venni. Mindenesetre ez volt az utolsó, hogy Vylyan bort vettem, azóta se... Valahogy ők is a "nagy reménység, aztán nagy csalódás" kategória lettek. De sebaj, mindig vannak új játékosok, új felfedezések...s talán hosszan kitartó színvonal is.
A parafa a bor ellensége. A kéregdarab kiszámíthatatlan fertőzöttsége saját tapasztalatom alapján hullámokban támad, az ázott kartonpapír-szag kíséretében elúszó borokkal hosszú hónapok TCA-mentes időszakait szakítva meg. Az ember már rég elfeledkezett az utolsó dohos…..
Attól tartok lassan elfelejtünk mindent. Mármint mi, ez a folytonosan futkosó, vásárló és a csillogó szabad akarattal megáldott földönfutó generáció. Tisztán emlékszem még léha fiatalságomban a teljesség felé megtett apró lépesekre. Mikor már majdnem kulminált az…..
Ott sincs semmi. Mostanában sokszol olvasom itt-ott, hogy itt már nem lehet élni, ergo menni kell innen el. De hova? Arra mindenkinek van egy ötlete. De megéri? Szerintem nem.Előre bocsátva, hogy nyilván nem tudok minden ország helyzetéről mindent, de amiket hallok ismerősöktől…..
frankia 2012.01.21 23:40:05
@mifolyikittgyöngyösön??: " Az,hogy idegen vagy,az egy átmeneti állapot.Szerinted aki pl. 10-20évet eltölt valahol,az idegen lesz?" Nem lesz idegen, hanem az marad. Amint kinyitod a szádat, és hallják az akcentust, rögtön kategórizálnak, még ha nem is mondják ki. Az ember ilyen, mindig, mindenhol. Ha valaki "más", mint a többi, azt nem díjazzák.
frankia 2012.01.22 00:01:53
@mifolyikittgyöngyösön??: Nézd csak meg a gyerekeket, milyen őszinte "gonoszsággal" viseltetnek azok irányába, akik mások, mint ők: kicsúfolják, kinevetik, stb. őket. Ez nem tanult viselkedés, hanem ösztönös. Persze ezt később szocializációval el lehet nyomni, de legbelül mindig ott marad. Ha egy-egy ember el is fogad miután megismer, és többé nem lát idegennek, a döntő többség számára mindig is olyan marad az ember egy idegen környezetben, mint akire gyanakvással, bizalmatlansággal, félelemmel, stb. tekintenek. Soha nem leszel igazából közülök való.
frankia 2012.01.22 07:25:54
@pappito: Nem saját sekélyes gondolatvilág terméke amiket írtam. Esetleg olvass el néhány szociológiai művet a "social identity theory" témában, "ingroups", "outgroups", "ingroup favoritism" címszavakat ajánlom. (bocs' , nem tudom mi a magyar megfelelője, angolul tanultam ezekről). Henri Tajfel és John Turner voltak a fő kidolgozói ezeknek a teóriáknak.
A Művelt Alkoholista Akció 2012.01.20 14:30:00
Ha valaki még nem látta volna: beindult a szokásos éveleji leárazás. A Radovin mindhárom üzletében 20 százalékos engedményt kínálnak a teljes készletre. A Bortársaságnál is 20 a nagyátlag, de akad 50 százalék fölötti kedvezmény. Az In Vino Veritas-nál az egyes tételekre…..
frankia 2012.01.21 21:46:46
@kifli: Régen vágytam rá, ma már kevésbé értékelem a tanninokat. De ez (úgy, mint oly' sok minden a boroknál) szubjektív - ami nekem ma már sok, az másnap lehet, hogy túl kevés. Mindegy is, a bort az erősebb tanninok ellenére is élveztem, csak ez számít.
frankia 2012.01.21 21:48:53
@frankia: Másnak, nem másnap - így akartam.
frankia 2012.01.21 22:34:24
@kifli: Jó kérdés. Igazából egy élményre. Az alkohol önmagában már nem tesz boldoggá (úgy látszik, megöregedtem), így ha 3 deci bor elfogyasztása után mindössze kellemes bódultság kezd rajtam erőt venni, az nem elég. A Sauska bor fejben hatott, de élmény egyáltalán nem volt (élmény = egyedi, izgalmas, érdekes, poharanként változó, stb). Ezért is tettem el, mert nem kívántam. A Franciscus viszont élmény volt (a tanninok ellenére is), jó volt inni és élvezni minden kortyot. Persze lehet, nem egy Sauskától kellene várnom az egyedi izgalmas világot...
  A multis borpolcokon való érvényesülésről szóló korábbi posztom végén beharangoztam egy olyan boroscímkét, ami egyrészt jól szemlélteti a megjelenésükkel érvényesülő borokat, másrészt egyértelműen elnyerhetné a 2011-es év legbevállalósabb címkéje díjat. Ez…..
frankia 2012.01.19 11:13:41
@Alternatív: attól, hogy mondjuk egy mcdonalds vagy burger king étterem szinte mindig tele van (azaz sokan szeretik/fogyasztják azt, amit ott adnak), még senki nem mondaná, hogy ilyen helyeken kezdődik vagy végződik a gasztronómia. Ezek a helyek a félédes tramini megfelelői - akinek ilyen ételekre és italokra van igénye, fogyassza csak őket.
Soha nem szerettem a chardonnay-t, kezdte Szabó Zsolt vendégszövegszerző az előző Luis Felipe Edwards-posztot, amiből két dolog következik. Az egyik: nem gondoltam volna, hogy pont ez a pince lesz az első külföldi – néhány hete azt sem tudtam, hogy létezik –, amelynek…..
Szűkebb pátriárkám, Budaörs bortermelő vidék volt egykor. A hatvanas években még közel négyszáz hektárnyi szőlő termett a budaörsi medence déli mészkőlejtőin, pincesorok álltak a Kő-hegy oldalában. De akkor - a hatvanas években - már haldoklott errefelé a borászkodás, a…..
frankia 2011.04.30 00:21:18
@somlaci: A szerző (rá amúgy eléggé jellemző módon) nyilván provokál ezzel az utolsó mondattal. Bár azt tényleg csak ő tudja, hogy miért...
Töredelmes vallomással kell, hogy kezdjem ezt a posztot. Nem szeretem a rozét. Ha egy mód van rá, átugrom egy borsorban. Sőt, Dagadtos és Octopus sincsenek oda érte. A nagy hőségben én inkább fehér fröccsözöm, Dagadtos eretnek módon sört iszik, a polip meg a tengerbe menekül.…..
A Művelt Alkoholista Föltámadunk 2010.12.16 06:00:00
Franz, a biodinamikus átálló, azt mondják, veszített népszerűségéből az utóbbi években. Az átállók sorsa. A Sopron a New Hope, a föltámadás bora, olcsó és jó, beszállóküvé: merlot, syrah és kékfrankos. Ha mostanában úgy adódik, hogy egy áruházban kell vörösbort…..
Régóta mondjuk, mondogatjuk, nem könnyű Magyarországon igazán klassz vörösborokat fogyasztani ezer forint környéki katagóriákban. Néha mégis sikerül, akkor elégedettek vagyunk, örülünk, lelkendezünk. A közelmúltban a szekszárdi Bősz Adrián magnumja vágta ki a rezet,…..
A brit Telegraph borkritikusa, Victoria Moore frontális támadást intézett a Manchester United borvirágos ábrázatú menedzsere ellen, miután az egy olasz lapnak nyilatkozva elárulta, hogy milyen borokat kedvel. Sir Alex Ferguson bor iránti rajongása először 2005-ben lett bulvárhír,…..
frankia 2011.04.17 16:19:58
@kuf: 2010 -es Gere Portugieser-t azért meg lehet inni, de minek? Savanyú vízszerű semmi, akcióban 1000 Ft alatt lehet kapni az egyik hiperben. Kiváncsi voltam rá, vettem egyet, asszony boros kólaként nyomott be egy-két decit, a többit meg én, mert sajnáltam kiönteni...
Barcelonában már bemutatott egy 10 inches tabletet a Samsung, nos ez csak az elterel hadművelet volt. Gondolom, a Samsungnál ezt szeretnék terjeszteni. A lényeg, hogy az iPad 2 bemutatása után átdolgozták a Galaxy Tab 2-t és egy vékonyabb verzióval álltak elő. Ezenkívül még…..
frankia 2011.03.23 20:10:28
@Szücs József: Nem ez számít, hanem az, hogy akármennyire is úttörő szerepet játszott az Apple ezen a téren, be kell látni, hogy a többiek utolérték, vagy lassan le is hagyják... és most lesz igazán izgalmas a játék!
frankia 2011.03.23 22:11:30
@jtrencsenyi: Nem hinném, hogy másról beszélünk. Az Apple tényleg az első és a legjobb volt (és talán még van) abban, amit csinál. Őszintén le a kalappal előttük! Viszont a többiek felébredtek, rájöttek, hogy az Apple-féle termékek (iPhone, iPad) nem csak átmeneti hóbortok, hanem olyan dolgok, amikért az emberek pénzt hajlandóak adni, mégpedig sok pénzt. Az Apple rendkívül innovatív és ez tartja meg a lendületet náluk - nagyon jól érzik azt, hogy mit akar a "nép". Viszont a nyers erő nem náluk van, hanem mondjuk egy Samsungnál, ahogy látjuk is. Ezért mondtam, hogy most lesz érdekes, mert az "óriások" felébredtek, és az Apple-nek lesz ellenfele. Valójában igazán nem fontos, hogy Apple, vagy Samsung, vagy akárki lesz a végső befutó - mert ezzel mind csak mi, fogyasztók nyerünk.
Meleg, sima, tejes, olvadó tejkaramellás érzetű, gyönyörű, sötét céklalila színben pompázó oportókról álmodom – írta a törzsolvasó az egyik bejegyzés alatt, és én száz százalékig egyetértek vele. Régóta gondolom, kezdeni kellene valamit a portugieserrel. Persze…..
Szegény Octopus. Ő igazán mindent megpróbált, de a mennyiség bűvöletében harcolt, és utolérte a szalamiszi végzet. Hiába ragadott minden csápjával palackot, hiába bocsátotta vízre a hatalmas flottát, borhajói nehezen fordultak, megrekedtek abban a bizonyos zsákutcában, így az…..
frankia 2011.03.20 17:04:09
@töppedt: Nem kell ezen ennyit rugózni: pont 5 napja nyitottam ezt a bort, ma ittam meg az utolját, semmi baja nem volt. Dagatos leírása most is jobban illik rá, mint a tiéd. Lépjünk már tovább!
frankia 2011.03.20 17:04:48
@frankia: dagadtos, bocs
Mint minden rajongói fórum, mi is a mém terjesztésére törekszünk, ami esetünkben a borozás iránti szenvedéllyel való megfertőzést jelenti. A beoltás fontos eleme a verbális násztánc, de a lényeg mégiscsak az anyag maga, amitől belázasodtunk. A Best Buy rovatban olyan borokat…..
frankia 2011.02.11 21:56:38
@Hepci: Boromissza 2007 - most csúszott le egy palackkal. Az akciós árat mindenképpen megéri.
frankia 2011.02.11 22:35:57
@frankia: A Boromissza utolsó fél-egy decijén amúgy még most dolgozom éppen, és annak ellenére, hogy a tannin néha nekem talán egy picit sok, tényleg finom kis bor. Nem tudom, hova pozicionálták, de azt hittem, ez eredetileg Heimmanék olyan "minden egyéb" bora. Ahhoz képest nagyon kellemes élmény...
Egy barátom meghívására megkóstoltunk 13 kékfrankost a pincéjéből, és arra jutottunk, hogy. Röviden: aki kékfrankosra szomjazik, vegyen Heimannt. Hosszabban: akit az árnyalatok gazdagsága kárpótol az enyhe érettségdeficitért, az soproniakat vegyen. Bulvárosan: a mezítlábasok…..
frankia 2010.09.05 08:58:45
@newpest: ebben van valami. Mostanában több borukat is kipróbáltam (az olcsóbb sorozatból) és őszintén meglepődtem. Teljesen korrekt borok, semmi különös, de ezektől rosszabb bort soha ne igyak!
   Régóta készülök írni egy olyan borász borairól, akit méltatlanul, de mégis érthetően viszonylag kevesen ismernek hazánkban borissza berkekben. Méltatlanul, mert az általam ismert alföldi vörösborok közül messze a legjobbakat készíti, ugyanakkor érthetően, mert…..
frankia 2010.08.25 07:03:09
@Falatka: Csak egy kérdés: hol lehet beszerezni a borokat? Gondolom, a pincénél, de sajnos nem tudom, az hol is van... Előre is köszönöm a választ!
frankia 2010.08.25 20:56:56
@Falatka: Még egyszer köszömöm!
Szerda este hat óra, elindultunk a túrára, amit a Borszerda alkalmából szerveztünk. Ma ötven százalékos kedvezménnyel kapjuk a jó magyar borokat, mi meg kíváncsiak vagyunk a kínálatra, a minőségre, meg arra, hogy bejutunk-e egyáltalán az akciós helyekre. Az útvonal a következő…..
frankia 2010.08.25 20:52:01
@mizie: Szeremley Huba 2009-es Muscat Ottonel-re gondolsz? Száraz lesz az, nézd meg csak jobban... Az alapozó rozé talán félszáraz lehet, ebben nem vagyok biztos.
Kicsit lent ragadtam délen tematikailag, tegnap Szekszárd volt soron, ma Villány, holnap megint Szekszárd lesz, már most látom, nem baj, majd kompenzálok ügyesen. Alapvetően Bock József portugieserjéről akartam írni, a Pécsi Borozó nyomtatott változatában 89 pontot kapott a 2008-as,…..
frankia 2010.06.02 23:51:39
@ironman: Az olasz példádat csak megerősíteni tudom. Múlt héten direkt az alsó polcról (5 EUR alatt) válogattam, legtöbbje 3-4 EUR volt, és mind nem csak hogy iható, de élvezhető is volt. Itthon 1000 Ft alatt csak nagyon félve nyúlnék bármihez. De ahogy AG is írja, ez valószínű a klimatikus adottságok, stb miatt is van. Szóval gyakrabban kell arra kirándulni! :-) (Az mondjuk gyanús, hogy az a Santa Cristina, vagy Peppoli Chianti, ami a BT-nél 2200 illeve 4200 FT, az ott miért 4.50 illetve 10 EUR, de ugye erről is volt már sokszor szó...)
Néhány éve egyszer már elmenekültem az Akadémiáról – hirtelen nem jut eszembe, egri vagy tokaji kóstolón nem fértem el a többi kedves ember között –, szombaton azonban addig sem jutottam el, hogy belefáradjak a népsűrűségbe. Pedig igyekeztem idejében érkezni az…..
frankia 2010.02.28 21:53:58
@takács bálint - zsebtévé: a 2004-es tényleg nagyon jó vétel volt, és a Lidl-ben olcsóbb is, ahogy írod. Viszont a 2006-os, az nem jött be... Nem emlékszem, mi is volt a probléma, de rossz emlékek törnek fel, ha eszembe jut. Nálad esetleg jobban szerepelt? Lehet, még egy próbát megérne...
Február 20-án, azaz szombaton délután 3-kor kezdődik a Borjour Magnum, a Késői szüret bormagazin eddigi legnagyobb bulija: 55 borász borait kóstolhatja nagyjából 1000 vendég az ELTE Kongresszusi Központjában. A résztvevők teljes listája (és a részletes program) elérhető itt;…..
frankia 2010.02.26 07:05:49
@Sárfehér: Hm, annak a Buttler pinot-nak hihetetlenül erős zelleres, húsleveses illata volt, ami sajnos még ízben is átjött. Már másodjára lepett meg (tavaly Etyeken is), csak magamat megerőszakolva tudtam meginni azt a fél decit is. Sajnálltam, mert nagyon akartam volna szeretni pedig... (de igaz, én amúgy se vagyok leveses :-) Lehet, az idő és a levegő segítene neki...

Viszont a Buttler Phantom nagyon tetszett, szintúgy a 2007-es Gere Kopár, 2007-es Áldás valamint az általad is említett Vida Cabarnet Franc. A Disznókő 5p 2000-ből szintén megfogott, bár addigra már rég túl voltam azon, hogy "objektívan" tudjak bármit is ítélni :-)
frankia 2010.02.26 07:52:11
@BZoltan: Jogos, mea culpa. Bár ha ezzel az EU-t, vagy akit kell, komolyan meg tudnak hülyíteni, ám legyen...