Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nikodémus

52 bejegyzést írt és 853 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
aeon flux a függetlenedés napja 2019.07.04 17:30:00
Minden, aminek kezdete van, véget is ér – fogalmazta meg mélyenszántó gondolatait a Mátrix: Forradalmak plakátja, de bármily bárgyúnak is tűnt ez a szlogen tizensok évvel ezelőtt, igazabbat nem szólottak filmmarketingesek, forgatókönyvírók. Az aeonfluxra 2005-ben vésődtek az első sorok, akkor még…..
A győrújfalui Krisztus Király Plébánián működő Öröm Hírnökei ének- és zenekar tagjaival beszélgettünk indulásról, a zenei szolgálat örömeiről és a jövőbeli tervekről...
Sillye Jenő a magyar evangelizáló zene megteremtője. Kristályóriás című húsvéti misztériumjátékát, amelynek szövegét Kovács Gábor római katolikus pap írta, áprilisban négy alkalommal mutatja be a Kedves Kartársak Zenei Műhely. Mester Zsolt zenekarvezetővel, a darab zenei rendezőjével beszélgettünk...
Az elmúlt másfél évben sok új tartalom került fel a Villanyhárfa honlapra, most a legfrissebb lemezajánlókat gyűjtöttük egy csokorba: Gryllus: Tíz példázat, Taizé: Laudemus Deum, Golgota: A kegyelem húrjain / Helyes_Beat: Örökkévaló, Máriáss Péter: Föl is föltekinte, Vedres Csaba: Miserere, Illés…..
Sillye Jenő a magyar evangelizáló zene megteremtője. „Perzsa oratórium” című zeneművét, amelynek szövegét Kovács Gábor katolikus pap írta, az Angyalföldi Szent Mihály-plébániatemplomban december 16-án 19 órakor mutatja be a Kedves Kartársak Zenei Műhely. Mester Zsolt zenekarvezetővel beszélgettünk...
„Az Öröm útja” című zenés színdarabot 60 amatőr fertőszéplaki és környékbeli szereplő mutatja be augusztus 13-án.” E rövid kis hír került a szemem elé az egyik közösségi oldalon. Olyan hívószavakat tartalmaz – öröm útja, zenés, színdarab, 60 amatőr szereplő –, melyek miatt úgy gondoltam, érdemes…..
Kihirdették az ifjúsági dalpályázat díjazottjait az MKPK irodaházában július 8-án. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottsága új gitáros ifjúsági énekek írására hirdetett pályázatot; a zsűri elnöke Tolcsvay László zeneszerző, előadóművész, a Fonográf együttes alapító tagja volt. Az…..
XVI. Benedek emeritus pápa idén áprilisban 89 éves. A közismerten zeneértő és kedvelő Joseph Ratzingert születésnapján a Szent Péter-bazilika fölött magasodó XIII. Leó-épületben hangversennyel lepte meg a bresciai Franciacorta Filharmonikus Zenekar. XVI. Benedeket úgy ismeri a világ, mint kora egyik…..
Amerikai Plán A visszatérő 2016.04.15 12:39:11
Kis túlzással azt lehet mondani, hogy minden - a filmiparban már jártas - rendezőnek van olyan filmje, ami úgy magasodik fölé, akár a saját gigantikus bronzmása. Coppolának a Keresztapa, Nolannek A sötét lovag (hogy csak egyet említsünk), Kubricknak a 2001: Űrodüsszeia, Tarkovszkijnak a Stalker. És…..
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottsága dalpályázatot hirdet új „gitáros” ifjúsági énekek írására. A pályázat célja az új szerzemények alkotásával egyrészről az, hogy felfrissítsük a katolikus ifjúsági zenekaroknak, gitáros együtteseknek és zenészeknek a liturgia keretében is…..
Állandó közbeszéd tárgyát képezi, hogy a női munkaerő mennyire alulreprezentált Hollywoodban, hogy a legtöbb álomgyári filmben férfi hősök dominálnak, és a stúdiókat begyöpösödött, konzervatív mogulok irányítják, akik nem hajlandók meghallani az idők szavát. Igen, való igaz, a legtöbb hollywoodi…..
Ha már a hétvégén cikket közöltünk Tim Burton 1989-es, klasszikus Batman-filmjéről, akkor nem maradhatunk adósak az 1992 és 1995 között négy évadot megért, Emmy-díjjal is kitüntetett, és mai napig erőteljes kultusznak örvendő Batman-rajzfilmsorozattal sem. Már csak azért sem, mert ez a széria…..
nikodémus 2016.04.07 22:10:01
@Alec Cawthorne:

1. Szerintem BW sokkal összetettebb karakter, mint hogy csak annyit mondj róla, hogy aszketikus, krisztusi alkat. Vannak útkeresései, kitörési, újrakezdési kísérletei (főleg az első filmben), az utolsó szalmaszált jelentő nő aztán meghal, ronccsá tulajdonképpen onnantól válik. A harmadik részben pedig még innen is bejár egy jó nagy ívet.

2. Dent karakterét én sokkal ingatagabbnak látom, egészen A sötét lovag elejétől kezdve. Nem tudom, mi kellene ahhoz, hogy bemutassa az "őrült oldalát": folyton veszekedjen, ripacskodjon? A két korrupt rendőr ügye megérzés nála, és hogy bejön, az tovább löki az őrület felé. A fordulat után pedig nem volt semmi drámai potenciál a karakterben. Egyszerűen elérte a morális végpontot, nincs tovább.

"Hát nem tudom, én meg úgy vettem észre, hogy inkább Burton filmjeit divat szidni bizonyos körökben, Nolant meg isteníteni (utóbbit elég széles körökben szokás). Nekem a Nolan-féle értelmezés alapjában véve nem tetszik, mert az én ízlésemnek túl földhözragadt és nincs benne semmiféle stilizáció. Ellenben Burton verziójával. Na persze még sorolhatnám az okokat."

Én épp fordítva látom: Burton-nek vannak jó ötletei (egymást teremtés), van egy víziója, ezt szépen ki is bontja, de összességében gyengébbnek találom a későbbieknél. Nolan jól érzett rá a karakterben rejlő pszichológiai dráma lehetőségeire, és okosan fel is építette. A TDKR - elismerem - túlhajtott sok mindent, többek között ezt is, de az első két részben a főhős lelki-pszichés útja kidolgozott és intakt. De a szomszéd írásból (amerikaiplan.blog.hu/2016/03/28/batman_a_rem_alarca) már rájöttem, hogy csak elbeszélnénk egymás mellett. :-)
Idén decemberben, két évvel a Szent Kereszt-mise megjelenése után új albummal jelentkezik Pipó József katolikus dalszerző, aki több évtizede formálódó életművének Isten-dicséretre hívó, lendületes, dinamikus énekeiből válogatott. A dalok a klasszikus beat stílus zenei és…..
Tudom jól, hogy darázsfészekbe nyúlok ezzel a témával, mégis úgy érzem, időszerű volna végre egy hosszabb írás keretein belül kifejtenem, mit is gondolok Christopher Nolan (álomgyári) munkásságáról, rendezői tehetségéről, állítólagos szerzőiségéről. A…..
nikodémus 2015.11.30 21:14:21
Annak ellenére, hogy sokan aggódnak a „keresztény Európa” jövőjét illetően, azt javaslom, gondoljuk át, van-e reális félnivalónk. Úgy gondolom, több tényező miatt sincs okunk a pánikra. Kereszténynek lenni nem minden korban volt kimondottan divatos dolog. Egykor oroszlánok eleségeként végezték…..
nikodémus 2015.10.14 06:00:40
Nyissunk-e ki minden európai plébániát a menekültek előtt, ahogy Ferenc pápa kéri? Mit üzent valójában Erdő Péter azzal a bizonyos megszólalásával? Korunk Miklós püspöke ezúttal is bátran irányt mutat gondolataival. Európa minden plébániája, minden szerzetesháza, minden monostora, Európa minden…..
Ha bármikor kimondtuk Pannonhalma nevét, szinte mindenki valami pozitív dologra gondolt: érték, kultúra, szellemi örökség, lelki erőmű. Néhány hete már a közvélemény is tudja, hogy nincs tökéletes közösség. A főapát először szólal meg azóta, hogy egy rövid megnyilatkozást követően hallgatásba…..
nikodémus 2015.07.05 22:54:30
@Tigram: Nagyon egyetértek ezzel a hozzászólással. Sajnos egy idő óta távolról is látszik már, hogy Pannonhalmán minden fontosabbá vált, mint a sugározni képes közösségi lelkiség. Turizmus, bazilika-átalakítás, Arcus Temporum, bor, levendula, étterem, stb. - természetesen mind uniós és egyéb pénzekből, nagy részben világiak irányításával.
Nekem ebben az egész, sajtószempontból gyanúsan jól felépített történetben egyetlen dolog zavar, de az nagyon: hogy-hogy nem tudta meg röpke tíz év alatt a főpásztor, hogy miket csinált egyik rendtársa a diákokkal?...
aeon flux 10 éves az aeonflux 2015.07.09 14:55:00
Szevasztok! Kerek tíz évvel ezelőtt egy feltehetően kánikulai reggelen, jelenlegi lakhelyemtől kb. 60 kilométerre arra ébredtem, hogy nekem blogot kell indítanom. Egy blog indítása ugyan szinte kizárólag személyes okokra vezethető vissza, de jelen blog esetében nem a filmek, illetve nem a filmek…..
Ennio Morricone „Missa Papae Francisci” című héttételes zeneművét a jezsuiták római főtemplomában, az Il Gesù-templomban mutatták be június 10-én. Az Oscar-díjas olasz zeneszerző az Avvenire napilapnak adott interjút a bemutató kapcsán. A beszélgetés alább olvasható, a mű…..
Nem túl régen újra bebizonyosodott, hogy a Coen-testvérek forgatókönyve semmire nem garancia, ha más csinál belőle filmet, de azért a Steven Spielberg-Tom Hanks párosban ritkán kell csalódnunk, különösen ha történelemről van szó. Márpedig most nyakig járunk a hidegháborúban…..
Bő egy hónappal ezelőtt, április 1-jén, nagyszerdán nagyböjti áhítaton muzsikált az imperfectum együttes. A csapat az alkalom után nemrég úgy döntött, hogy mindenki számára elérhetővé teszi az elhangzottakat. Íme, a dalok (Soundcloud). A hírhez az együttes a következőket…..
Fennállásának három évtizedes jubileumiát ünnepelte a Budapest-Margit körúti ferences templom ifjúsági ének- és zenekara, a Boanergész április 19-én. A Magyar Kurír haradása alapján először az ünnep beszámolóját, majd a zenekarvezető gondolatait olvashatjuk a 30 éves…..