Regisztráció Blogot indítok
Adatok
russell

0 bejegyzést írt és 164 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Szomorúvá tesz a facebookozás" vagy "Többet facebookozik, akinek rossz a kedve"? Meglepő, de a két cím alatt ugyanarról a kutatásról számolt be két magyar hírportál pár nappal ezelőtt, bár nekem inkább úgy látszik, hogy újabb tudományos eredmény esett szép lassan a…..
A főnököm alapjában véve jó fej, egy álom főnök, engedékeny, nagyvonalú, jókat lehet vele bulizni, tényleg a tökéletes főnök, minden beosztottja nagyon kedveli. Szeretem a munkahelyem, nagyon jó itt dolgozni, a munka is érdekes és a munkatársak is nagyon jó fejek.   Volt…..
russell 2010.01.04 14:11:56
russell 2010.01.04 14:13:47
@biohazard: Pontosan. Egy jó ideje már csak be benézek ide, de annyira alacsony a színvonal a leközölt "történetekben", hogy a bookmarkomban átraktam a "viccek" könyvjelzők közé a blogot.
russell 2010.01.04 14:25:14
@Despota: talán időnként érdemes lenne "rendet rakni" a kamrában és "kidobálni" a megpenészedett, lejárt szavatosságú "élelmiszereket" így talán könnyebben elkerülhető lenne a gyomorrontás!
Lerántotta a leplet Belgiumról milk4, úgy tűnik, Brüsszelben sem fenékig tejfel a közlekedés, hiába van nagyon nyugaton, idióták ott is vannak. Erre persze valószínűleg nagyban rásegít az is, hogy nagyon vegyes az ott élők összetétele. Ha pedig leesik a hó, megbénul az…..
russell 2010.01.01 14:12:21
@Nymus: Mindenhol.
russell 2010.01.01 14:13:10
@Nymus: Valóban nem említette, hogy ismernének téged Hollandiában!:-)
russell 2010.01.01 14:16:36
@caymanos: Ezen csodálkoztam én is, mivel itt pontosan az ellenkezője történt mint amit Ő leírt. Az utak patent módon eltakarítva, sószóró kocsik le fel rohangáltak, gyakorlatilag a reggeli hó délutánra komplett ódon eltűnt az utakról. Az igaz, hogy az első nap 740 km-s "file-t" (dugót) okozott, de egy 19 milliós országban ami keresztül kasul autópálya ez abszolút abszolválható, főleg ha a "két centis hó megbénítja egész Budapestet" történethez hasonlítom.
De nincs itt semmi baj. Az új ötös itt van, kicsit drágább lesz, mint a kifutó E60, és még mindig hátul teker, mit sírtok? Audi, ön jön. Mai cikkünk blogposztja...
Birka nép A birka és az oltás 2009.10.08 08:00:00
Aki valamelyest is ismeri a magyar népegészségügy történetét, tudja, hogy a II. világháború utáni egészségügyi politikai legfőbb célkitűzése a fertőző betegségek legyőzése volt. Azt is tudjuk, hogy a legszégyenletesebb hungarikumunk a nyomor és a tudatlanság szülte…..
Mint korábban olvashattátok, úgy döntöttem, hogy roma leszek, mert a kormányfő megígérte, hogy 200 romát fognak foglalkoztatni a közigazgatási intézményekben. Itt a link, ha érdekelnek Titeket az előzmények: http://birkanep.blog.hu/2009/09/23/tegnap_ota_en_is_roma_vagyok Mivel…..
russell 2009.09.30 12:01:55
@psmith: Az oké, hogy gondolkodni tudsz, de az értelmezés is megy?
"A pályázatban résztvevőkre azért nem vonatkozik a létszámstop, mert a program uniós finanszírozásban valósul meg"
Gondolom 200 cigány MUNKAHELYTEREMTÉSÉRE kaptak pénzt. Vagy csak simán fogják őket fizetni a havi 320e Ft-s fizetéssel és munkába sem kell járniuk??

Lesz valós munkájuk vagy ez is egy újabb bújtatott segély?
russell 2009.09.30 15:37:12
@igaziatommaki: kontaktlencse:-)
Pályakezdő olvasónk szerint sokat segítettünk neki, mi csak örülünk, ha valóban így van! Kellemes hétvégét Mindenkinek! Despi Sziasztok! Hálás vagyok az oldal létéért, a munkátokért! Köszönöm! Pályakezdő vagyok, ez év júniusában diplomáztam, s egy hónapja költöztem…..
russell 2009.09.26 18:10:12
@Kobe: A válasz nagyon egyszerű. Az általad megpályázott állások csak papíron léteznek (értsd muszáj volt meghirdetni), a valóságban viszont már a hirdetés megjelenése előtt megvolt az "alkalmas" személy (sógor, rokon, koma,haver stv. szabadon választható), ergo falteniszt játszol. Javaslom próbáld meg fordítva! (értsd, keress egy olyan céget ahol van rokon, sógor, koma, haver). A többi innen már csak idő kérdése!
russell 2009.09.26 21:00:57
@Kobe: Szerinted én miért dolgozom külföldön?? 370 elküldött cv után (ebből 3 interjú, a többi gyakorlatilag szóra sem méltatott) azt mondtam ebből elég kínlódjon tovább aki akar.

Két hete vagyok itt. Az első héten egy interjú, ezen a héten kettő. Hétfőre várom a választ a második körre. Semmit sem csináltam másképp mint odahaza, itt is ugyanaz az ember vagyok mint odahaza. Illetve pontosítok, itt EMBER vagyok, annak vesznek. Az emberek kedvesek, mosolyognak, előre köszönnek az utcan, nem depressziosak, nem löknek fel, nem akarnak megölni az úton.

Ahogy egy másik posztba írta egy kolléga, "szeretlek Magyarország, de igazán akkor foglak majd csak szeretni, ha te is szeretsz majd engem egy kicsit!"
Mostanában hanyagoltam az izgalmasabb kommentek publikálását, ma mégis egy hozzászólás következik Saffranektől, aki belefáradt a hazai áldatlan állapotokba és külföldön próbálna szerencsét.8 éve vagyok a szakmámban, értek hozzá - DTP operátor vagyok (kiadványszerkesztő).…..
russell 2009.09.26 18:20:56
@kairouan: Igen ezen én is kiakadok minden egyes alkalommal. Én mondjam meg, hogy mennyit akarok keresni? baszod ez kb. olyan mintha bemennék a boltba leveszek egy cuccot és a pénztárnál megkérdik, hogy mennyit akarok érte fizetni??
Loszar mama. Kedves munkáltató! Van egy munkakör aminek az elvégzésére embert keresel. Mivel TE magad nem tudod elvégezni ezért keresel valaki MÁST aki ezt elvégzi helyetted. Feltételezhető, hogy mielőtt mindezt megtetted alapos számítást végeztél, hogy ennek a munkakörnek a betöltése mennyit ér meg neked. Akkor légy már olyan bátyám és ne genyózz hanem írd ki nyíltan, hogy mennyit tudsz fizetni aztán a polgár eldönti, hogy ennyiért vállalja-e vagy sem. Nem barkóba ez baszod! Ha meg szarrágó, fillérb@szó vagy akkor csináld meg magad! Ilyen egyszerű a képlet!
Sokszor és sokan hangoztatják, külföldön dolgozni maga a katarzis, de olvasónk szerint ez nem ország, hanem munkáltató függő.Szia Despota,Szeretnem az alabbi tortenetet megosztani veletek Az ekezetek hianyaert az itteni billentyuzet a felelos. Nyugaton sem fenékig…..
russell 2009.09.24 16:55:24
@dianna: És tényleg, valóban:-)
russell 2009.09.24 17:11:43
@dianna: Hideg:-))
Továbbra is az ágyat nyomom, de nem maradtok ma sem levél nélkül. Ne feledjétek, munkanélküli olvasóink számára lehetőség nyílik ingyen és bérmentve hirdetni blogunkon, részletek ITT.Aktív álláskeresőinket megtekinthetitek ITT.Szép Napot!a munkaügyesünk erejét meghaladta a…..
Belsőség Volt luk, nincs luk 2009.09.09 09:59:21
  Volt luk, nincs luk Nincs több kibúvó. Ez egy tökéletes autó. Kényelmes, halk, takarékos, gyors. Újonnan kell venni, sokat kell bukni rajta és négyévesen el kell adni. Vélemények az azonos című írásunkról...
Mandiner blog Hajrá, buzik! 2009.09.05 09:21:00
  Ezt a Meleg Méltóság Menete dolgot sohasem értettük. Az egy dolog, hogy valaki homár. Feltételezésünk szerint senki nem jókedvében lesz homár - legalábbis nekünk már volt néhányszor jó kedvünk, de egyszer sem lettünk azok -, biztos egy csomó macera is van a dologgal, meg…..
Ne feledjétek, munkanélküli olvasóink számára lehetőség nyílik ingyen és bérmentve hirdetni blogunkon, részletek ITT.Aktív álláskeresőinket megtekinthetitek ITT. Kedves Munkahelyi Terror!Összefutottam egy régi ismerőssel, aki most egy nagy közüzemi szolgáltató telefonos…..
russell 2009.09.03 12:23:04
Számítógépes munka és egészségvédelem
Óránként tíz perc szünet
Az adminisztratív munkát ma már szinte minden munkahelyen számítógépek segítik, igen sok dolgozó tölti monitor előtt a munkaidejének nagy részét. December végén módosult a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet. Ennek ürügyén áttekintjük a hatályos szabályozást.

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendeletet kell alkalmazni

- minden olyan - szervezett munkavégzés keretében foglalkoztatott - munkavállalóra, aki napi munkaidejéből legalább 4 órán keresztül rendszeresen képernyős eszközt használ, továbbá

- az említett munkavállalót foglalkoztató minden munkáltatóra.

Nem terjed ki a rendelet hatálya a következő gépeket, illetőleg eszközöket működtető (használó) munkáltatóra és munkavállalóra:

- a járművek vagy munkagépek vezető-, illetve kezelőfülkéi,

- a szállítóeszközökön lévő számítógépes rendszerek,

- az elsősorban közhasználatra szánt számítógépes rendszerek,

- hordozható rendszerek, amelyeket a munkahelyen nem tartósan használnak,

- számológépek, pénztárgépek és olyan egyéb készülékek, amelyek - azok közvetlen használatát biztosító - kisméretű, adatokat vagy mérési eredményeket mutató képernyővel vannak ellátva, továbbá

- az "ablakos írógépek" elnevezésű, hagyományos típusú elektromos, elektronikus írógépek.
Vizsgálandó kockázatok

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) 54. §-ának (2) bekezdése szerint a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség esetén mennyiségileg értékelni a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat, különös tekintettel az alkalmazott munkaeszközökre, veszélyes anyagokra és készítményekre, a munkavállalókat érő terhelésekre, valamint a munkahelyek kialakítására. Az értékelés alapján olyan megelőző intézkedéseket szükséges hozni, amelyek biztosítják a munkakörülmények javulását, beépülnek a munkáltató valamennyi irányítási szintjén végzett tevékenységbe.

A kockázatbecslés, értékelés során, valamint a képernyős munkahelyen történő munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek rendszeres ellenőrzése alkalmával a munkáltató köteles folyamatosan vizsgálni az alábbi kockázatok előfordulását:

- látásromlást előidéző tényezők,

- pszichés (mentális) megterhelés,

- fizikai állapotromlást előidéző tényezők.
Kötelező szünet

A munkáltatónak a munkafolyamatokat úgy kell megszerveznie, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces - fő szabályként össze nem vonható - szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg.

Amennyiben a képernyő előtti munkavégzés ilyen megszakítása a munkavégzés céljára tekintettel más életét, testi épségét, valamint egyes vagyontárgyak biztonságát veszélyezteti, vagy az adott technológia miatt nem lehetséges, a napi munkavégzést úgy kell megszervezni a munkahelyen, hogy a munkavállalót érő képernyő előtti megterhelés csökkentése érdekében a képernyős munkavégzést rendszeres időszakonként - a munka jellegéhez igazodóan a veszélyhelyzet kizárásával - szünetekkel szakítsák meg, vagy más tevékenységgel cseréljék fel. A munkavégzés megszakításának egyszeri időtartama ebben az esetben sem lehet kevesebb, mint tíz perc, és a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje nem haladhatja meg a napi munkaidő hetvenöt százalékát.
Kötelező orvosi vizsgálat

A képernyős munkakörben történő foglalkoztatás megkezdése előtt a munkáltató köteles a foglalkozás-egészségügyi orvosnál kezdeményezni a munkavállaló szem- és látásvizsgálatának elvégzését. Ezt követően kétévenként kell sort keríteni a kontrollra. Orvosi vizsgálatot kell kezdeményeznie a munkáltatónak akkor is, ha a dolgozónak olyan látási panasza jelentkezik, amely a képernyős munkával hozható összefüggésbe.

A munkavállaló - az egyébként kötelező időszakos alkalmassági vizsgálatokon túlmenően - köteles az említett orvosi vizsgálaton részt venni.
Szemészeti szakvizsgálat

A vizsgálatot az orvos végzi el, és indokolt esetben szemészeti szakvizsgálatra utalja be a munkavállalót. Ha a munkáltatónál működő orvos megállapítja, hogy a munkavállalónak a képernyő előtti éles látást biztosító szemüvegre lenne szüksége, a munkavállalót az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet 1. számú melléklete szerinti beutalóval utalja be a szemészeti szakvizsgálatra. (A beutalóban fel kell tüntetni a képernyő előtti éles látást biztosító szemüveg használatát szükségessé tevő munkakör megnevezését, és annak a szakvizsgálathoz szükséges mértékű leírását is.)

Az orvos szemészeti szakvizsgálatra utalja be a munkavállalót:

- az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet 2. számú mellékletében meghatározott, panaszokat okozó látórendszeri eltérések fennállásának valószínűsége esetén,

- ha a munkavállalót olyan munkakörben foglalkoztatják, ahol a munka végzése során váltakozva kell a különböző távolságban lévő tárgyakra fokuszálnia,

- az előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálatnál, panaszmentesség esetén is, ha a munkavállaló korábban képernyő előtti munkát nem végzett.

Az orvos akkor is beutalhatja a munkavállalót szemészeti szakvizsgálatra, ha egyéb, panaszokat okozó látórendszeri eltérések valószínűsége áll fenn.
Szemüveg

Ha szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éles látást biztosító szemüveggel.
Költségviselés

Az orvosi vizsgálat, a szemészeti szakvizsgálat, valamint a dolgozó szemüveggel való ellátása kapcsán felmerült költségek nem terhelhetők a dolgozóra, így azokat a munkáltatónak kell viselnie.
russell 2009.09.03 12:38:14
@Baszod Béla: Baszod!!!!!!!
russell 2009.09.03 14:22:21
@Zahara: és még azt mondják, hogy megszűnt a rabszolgatartás!
A telepi használt autók tankja szinte üres, na nem azért, mert az alkalmazottak kilopják belőlük az anyagot – a tűzrendészeti előírások miatt van így. A Sorrento-ML párbaj készítésekor azonban a Mercedes üresebb volt a szokásosnál, úgyhogy amikor már mentünk vele eleget,…..
Sokba volt Jánosnak, hogy tavaly eltévedt Zágrábban. Azt állítja, hogy elesett mellette egy motoros, ő csak segíteni akart és kiszállt, aminek a vége rendőri zaklatás, 1000 kuna kifizettetése, fogvatartás, majd papírok erőszakos aláiratása lett. A sztori azért aktuális, mert a…..
Ritkán nevez Naiv Ügyfél bárkit is "bűzös borz"-nak, nem is nagyon emlékszem precedensre, hajdúsági olvasónk, Kekecke,  viszont igazi indulattal borzozik, ugyanis egy biztonsági őr ordított vele, karon ragadta és ráncigálta, amiért motoros felszerelésben akart pénzt…..
russell 2009.08.12 12:11:44
@Sickret Service: Nézd, 10 évet éltem ott, és megtanultam egy és mást ez idő alatt. Ami nekünk magyaroknak "idiotizmus" az ott teljesen egyértelmű (pl. egyenrangú útkereszteződésnél minden irányból Stop tábla és az érkezési sorrendben van a tovább haladás). Nem tudom nekem pl. ez 10 percembe telt elsajátítani, és azóta is a világ legjobb dolga ellentétben az itthoni körforgalom agyatlansággal szemben. Ugyanez, hogy piros lámpánál jobbra kisivben tovább lehet hajtani (persze előtte megállsz, és megnézed, hogy nem jön-e balról valami). Nálunk miért nem lehet az ilyet bevezetni?

Ez a "perelek mindent és mindenért, mert amcsi vagyok és megtehetem" erősen közhejes dolog. Tény, hogy sok az elvetemült és az ember haja az égnek áll sokszor a híreket hallgatva (pl. 2001-ben volt egy eset amikor egy idős nő beperelte az útkezelőt, mert reggel a havas úton megcsúszott és összetörte magát is és a kocsit is. Hab a tortán, hogy a nő megnyerte a pert, mert abban az időben valóban ott kellett volna, hogy legyen a sószóró kocsi és ha ez megtörténik nincs a baleset. Kérdés: idehaza kinek jutna eszébe ilyesmi????)

Egyszóval hülyék mindenhol vannak, de az, hogy valaki bukósisakban menjen egy bankba még odakint is erősen suicide cselekedet:-))
russell 2009.08.12 12:23:33
@Sickret Service: 10 év alatt ilyesmi sosem fordult elő. Pedig van egy jó pár egyenrangú útkereszteződés.
A körforgalommal az a baj, hogy sokan nem tudják használni. Befelé indexel, kifelé nem én meg Uri Geller vagyok és majd kitalálom, hogy mit akar. Nem beszélve arról amikor "bent felejtik" a villanyoszlopot az út közepén:-))
Nem kis különbség, hogy úgy megy-e az ember a legnagyobb magyar amerikaiautó-találkozóra, hogy csak úgy elmegy, vagy hogy vesz magának egy 1968-as izomautót, és úgy megy el. Utóbbi esetben ugyanis kicsit beleássa magát a történelembe, és akkor úgy jár, mint én: nem azt játja,…..
Külföldön tényleg kolbászból van a kerítés, vagy csak azoknak érdemes "dobbantani", akik a hiányszakmákban kívánnak elhelyezkedni?Vasárnap lévén várom a BB-díjra jelöltek névsorát!Külföldi munkavállalás?Elég gyakran elhangzik itt a blogon hogy ki lehet menni…..
russell 2009.08.02 13:02:35
Melegen ajánlom mindenkinek az alábbi "olvasatot". Ettől jobban én sem tudtam volna összefoglalni, és tökéletesen igazat adok az írójának, hiszen jó magam is közel 10 évet éltem az óceán másik oldalán. Ugyanúgy végigjártam a "létrát" (6 hónapos lányom 3 napig a bélelt kabátomban aludt, az első megvásárolt autómat egy magyar srác lopta el stb) egyszóval egy kicsit "képben vagyok" a témában.

Amit én láttam - és itt most elnézést kérek azoktól akiknek ugye nem inge - de a sikertelenség oka 10-ből 9 esetben az örök elégedetlenség, a kritizálás, az örökös összehasonlítás az otthoni dolgokkal (otthon ez is olcsóbb, itt ez is drágább stb) és az állandó negatív hozzáállásból fakadt. Soha nem találkoztam olyan honfitárssal (főleg azokkal akik egy idő után feladták és hazamentek), hogy azt mondták volna "bocs, de én voltam a hülye/gyenge/ nem volt elég akaratom/kitartásom. Ehelyett minden esetben az országot szidták, ilyen szar olyan szar, minden és mindenki hülye volt körülöttük, csak ők maguk nem. Katasztrófa némelyik komolyan mondom.

A témánál maradva.

"Ez az írás azoknak szól, akik megadják az esélyt önmaguknak egy külföldi munkavállalással, hogy új utakon induljanak el.

Sokunkban megfogalmazódik a kérdés, amikor már érezzük, hogy valami nem úgy megy, mint régen. Nem jó a megszokott munkahelyi légkör, leépítenek, vagy a fizetésünk épp, hogy csak kitölti a pénztárcánk.

Sokfelől kapunk információt sikeres és sikertelen külföldi munkavállalásokról. És akkor belénk vág a tudat: hiszen ezt én is meg tudom csinálni! Rögtön a második pillanatban viszont beleütközünk egy csomó gyakorlati problémába.

Amiről én most nektek egy kis összefoglalót készítettem, az azzal a szándékkal készült, hogy hogyan teheted magad sikeressé Angliában (vagy bárhol máshol a világban)

Lehetnék most kicsit nagyképű és pufogtathatnék nagy frázisokat, üzleti fogásokat, de helyette inkább elmondom, mit tapasztaltam az állásközvetítések alatt.

Amiről voltaképpen írni szeretnék nektek, az az, hogy nincs reménytelen helyzet. Ha már a sors adott nektek egy kis angoltudást (de Angliában is meg lehet tanulni!), ti is rá tudtok találni a ti, saját utatokra. Csak meg kell találni a módját. De egyet elárulok. Nem lesz könnyű és lemondásokkal lesz teli.

Ha most nagyon filozofikus akarok lenni, akkor utalhatnék arra, hogy minden változás fájdalommal jár. Minden újért le kell mondani egy régiről. Előtted a választás! Neked mi fáj jobban?! A régi életed nyűgei vagy egy új, reményteljesebb élet elindítása a maga fájdalmaival, kellemetlenségeivel.

Amit azonban az állásközvetítések alkalmával tapasztalok, a következő:

Mindenkinek vannak álmai, elképzelései, hogyan és mit szeretne elérni külföldi munkavállalással. Az emberek egyik fele aztán itt meg is ragad. Álmodozik a szebbről, a jobbról. Drukkol a szomszédnak, vagy éppen irigykedik rá, hogy bezzeg neki sikerült.

A másik oldalát azóta látom, mióta elkezdtem közvetíteni.
Tudjátok mekkora felelősség egy másik ember sorsáról dönteni? A másik ember álmainak megfelelni? De ugyanilyen felelősség ajánlani is egy általam nem ismert embert Angol munkaadókhoz. Ha már kivívtam magamnak az elismerést, nem szeretném azzal elrontani, hogy esetleg többször szóba kerül a nevem, mint ahogy kéne. Itt arra gondolok, hogy nem szeretném, ha árnyékot vetne rám azoknak az embereknek a rossz magatartása, akik nem tudják kellőképpen megbecsülni ezt a ragyogó lehetőséget. Vannak olyanok is (sajnos én közvetítettem ki), aki nem áll másból, csak a pufogásból, a követelőzésből. Aztán csodálkozik, hogy nem neki ajánlanak fel előre jutási lehetőséget. Rosszabb esetben a főnöke is megunja az állandó vállvonogatást, grimaszolást, és elengedik.

Ha azt gondolod, hogy Angliában kolbászból fonják a kerítést és csak arra vártak, hogy Te náluk dolgozz, hát nagyon nagyot tévedsz. Nem ismernek, nem bizonyítottál még semmit. Úgy fognak kezelni, mint nálunk egy románt, vagy egy ukránt. Ezt Te vagy túléled, vagy nagyon gyorsan megszöksz.

Nagyon sokszor olvastam véleményeket az angliai munkahelyekről. Elég gyakran írják, hogy „rabszolgamunka”-t végeztetnek velük. Hát igen! Elhiszem, hogy így éreznek azok, akik nehezen szoknak hozzá, hogy nyolc óra alatt tényleg nyolc órát kell dolgozni. Nem akkor gyújtasz rá, mikor Te akarsz! Nem akkor eszel, mikor Te akarsz! A munkatempóról ne is beszéljünk! Lehet, hogy még életedben nem dolgoztál olyan fürgén, olyan gyorsan, mint amit elvárnak Tőled.

Előrejutási lehetőség viszont van. Ehhez természetesen nyelvtudás, kitartás, ambíció is kell. Ha még egy kis szerencse is társul hozzá, akkor gyorsabb. Mindig minden munkakört, amit kinéztél magadnak, merni kell megpályázni. Önként csak ritkán ajánlgatnak jobb munkaköröket. Viszont körültekintőnek kell lenni. Mindig a biztos hosszú távú munkakörökbe szabad csak jelentkezni. Csak olyat szabad elfogadni. Az egy katasztrófa lenne, ha munka nélkül lennél kénytelen éldegélni bizonyos ideig Angliában.

Lényeges dolog a mosoly! Nem is hiszed, hogy mi mindent el tudsz érni, ha mosolyogsz. Még akkor is, ha nincs kedved hozzá. Angliában majdhogy nem kötelező mosolyogni. Megtapasztalhatjátok majd, hogy az igazi angolok valójában nem hideg, begyöpösödött konzervatív emberek, hanem kedves, barátságos, szívélyes lények.

De képzeld el, hogy azt meséled az itthon maradt rokonoknak, ismerősöknek, hogy már angolul beszélsz. Milyen pozíciót sikerült elérned, ami természetesen fizetésemeléssel jár. Olyan helyeket ismertél meg, amire turistaként soha nem lett volna pénzed. Hogy már nem félsz attól, hogy hogyan alakul a jövőd.

Tudod milyen megnyugtató, ha már nem az álmaidat kergeted, hanem átéled őket?

Ahhoz, hogy nekivágj egy külföldi munkavállalásnak, először fel kéne adni valamit, hogy jobbat kapj cserébe:

Mi, hogy megőrültem? Hogy te már nem tudod alább adni?

Hogy te már nem bírod elviselni azt a nincstelenséget, a napi filléreskedést? Akkor itt álljunk meg egy percre! Ha ezt mondod, akkor te saját magadat sajnálod és nem az az embertípus vagy, aki mindent hajlandó megtenni magáért és a családjáért! Az önsajnálat nagy csapda! Nehéz felismerni! Könnyebb azt mondani, hogy az anyám, az apám, a főnököm, meg az isten tudja kicsoda a felelős az én egész elbaltázott életemért! Ja, igen, kérem, ez a legkönnyebb!
Megsértődni, felelőst kikiáltani és álmodozni tovább.

Álmodozni arról, de jó is lenne! Lehet rendet tenni a könyvespolcon minden héten, megkötni az összes eddig meg nem kötött pulóvert, kipróbálni az összes eddig meg nem sütött receptet, kitanulni egy újabb semmire se jó szakmát, várni egy újabb álláslehetőségre.
Hiszen ezek mind azt mutatják, mennyire fontos, mennyire nélkülözhetetlen vagy a családodnak, a gyerekeidnek, a környezetednek.

Aztán századszorra se tudod elvinni őket nyaralni. Századszorra is a pároddal fogsz veszekedni. Lehet, hogy el is válsz, mert hiszen így élni tovább lehetetlen. Nagyon fogod magad sajnálni és a nagy önsajnálatba bele is fogsz öregedni.

Most búcsúzom azon olvasóimtól, akik ezen a ponton azt mondják, Hagyj
nekem békén, osztogasd a tanácsaid máshol!

Ha külföldön szeretnél munkát vállalni, arra fel kell készülnöd, hogy az addigi megszokott komfortzónádat bizony fel kell adnod. Az elején még inkább filléreskedni kell, mint addig valaha. Nem várnak olyan szépen berendezett lakással, szobával, mint mondjuk az itthoni. Közösködni kell egy csomó ismeretlen emberrel. A konyha a nappali, a mellékhelyiség mind közös használatú. Nem egyedül laksz egy szobában. Lehet, hogy olyan emberrel vagy kénytelen megosztani, akit majd ki nem állhatsz. Vagy olyan szokásai vannak, amit nehezen viselsz el. Ezt a problémát meg lehet oldani, csak idő kérdése. Helyismerettel, némi nyelvtudással, kitartással, lehet szobát, lakást bérelni önállóan, olyat, amit szeretnél.

És igen, nem mellékes az anyagiak megléte mindehhez.

Csak azok fognak kitartani Angliában, akik rájöttek, belátják, áldozatot hozni érdemes. Nem csak magukért, a szeretteikért! Nem azért van kint Angliában több százezer magyar, mert milyen rossz. Az elején nekik is rossz volt. Volt, akinek kegyetlen volt a kezdés. De ők is látták, hogy a többieknek jól megy. Kitartottak, küzdöttek, tanultak, a legtöbbjük nem szívesen jönne vissza örökre. Van, aki tényleg visszafordul. Nem mindenkinek való Anglia! Nem mindenki tudja megszokni. Nem mindenki tud beilleszkedni. Legrosszabb azoknak, akik nem beszélik a nyelvet. Idegölő tud lenni, hogy beszélnek körülötte, de nem érti. Idegölő, hogy folyamatosan másokra van utalva.

A tapasztalatom az, hogy a legtöbben nem tanulják kint az angol nyelvet. Talán, ha a köszönésig eljutnak. Tudom, hogy van idejük. Lehetőségük is lenne. De nem kényelmesebb munka után elnyúlni az ágyon? Hiányzik az ambíció belőlük. Mindig csak halogatják, hogy majd holnap elkezdem, aztán valami kifogást találnak önmaguknak. Aztán majd elkezdi a legközelebbi szabadnapján, aztán nem kezdi el soha. Hónapok után sem tud még egy kukkot sem! Mindenki úgy indul neki, hogy majd kint ráragad az angol nyelvtudás. Nem méz az, hogy ragadjon. Vagy tanulja valaki, vagy nem. Ilyen egyszerű.

Kívánok Neked egy örömmel és mosollyal teli életet!

Andrei Mircea"

Ahogy írtam, én csak egyetérteni tudok minden egyes szavával!
Zseniálisan nyomasztó ár/teljesítmény arányra bukkant Gábor csomagküldésileg. Nagyjából azonos méretű pakkot Németországból Magyarországra feladni épp feleannyiba kerül, mint innen oda. A sebességet és a biztonságot meg kell fizetni: Csak azt a kérdést szeretném feltenni a…..
Súlyos gyanúnak adott életet KMate ismerőse, aki sufnituningolás közben a garancia lejárata utánra programozott váltohibát észlelt Volvojában. Látott már valaki hasonlót? Esetleg, aki ott vette, futott bele nagyívű garancián túl jelentkező anomáliába? Egy ismerősöm érdekes…..
Végül is, ha megmakkan a jármű, soha jobbkor. Zsoltival amúgy is terveztük a szétbombázást, egy új alumínium hűtő és egy váltóolajhűtő beépítését. Meg egy alapos porlasztóbeállítást, mert az első mért fogyasztásom 23 liter lett, azt pedig Zsolti abszurdumnak tartja,…..
Ha korábban valaki nem tudta, a blogot olvasva annak is egyértelmű, hogy bazinagy autóban igen gyakran ülnek teltkarcsú és egyben hajatlan sofőrök, akik igyekeznek vezetés közben is méretükből adódó fizikai előnyüket fitogtatni. Richelieu ennek egy új fokozatát mutatja be, amikor…..
  Ahogy a parizerből is, autóból is a frissebb a jobb. De arra nem számítottam, hogy a Mercedes rögtön téliszalámit ad.  Vélemények az azonos című írásunkról...
russell 2009.06.22 20:53:53
@Ratnet: Volvot csak és kizárólag ÁÁÁÁmerikában vesznek és abból is a 244-s típust, mustár sárga színben és szigorúan kombi kivitelben!

Legalábbis a filmekben ez van!:-)))
russell 2009.06.22 20:57:48
@akira2: Elárulok egy titkot! A fogyasztás nem autó hanem láb függő!
russell 2009.06.22 21:25:53
@Ratnet: Egyébként majdnem elcsábultam mielőtt az E-t megvettem volna egy 93-l szemeztem (Poláros, valamelyik vízilabdás srácé volt), de meginogtam, hogy 39.000 km-nél már turbócserés volt a kocsi:-((
Egyébként egy Vector változat volt, fekete, áááá Isteni volt ahogy kinézett. De ez a turbócsere valahogy....