Regisztráció Blogot indítok
Adatok
konrada

0 bejegyzést írt és 9591 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1860. A pápai áldásra várók tömege a Vatikánban a Szt. Péter bazilika előtt..
konrada 2024.03.26 11:06:22
@gigabursch: "Ez a keresztmetszet a töltés-árok-gát-árok-rézsű-felszín vajon milyen okból készülhetett így?"

Most csak okoskodom, de szerintem a válasz: Afrika.
Ott - főleg abban a korban még - elég sok volt a nagy csordasűrűségű patás állat. Ez a védrendszer akadályozhatta azokat abban, hogy a azok futtában a haladó vonat elé kerüljenek, és ezzel balesetet okozva a fontos vasútvonalat zárolják. (Persze ezen azért át tudtak menni, de nem mindegy, hogy közel 50 km/h sebességgel száguldó gnúcsorda kerül a vonat elé, vagy egy lassan átkelő, amelyet azért le lehet reagálni. ...a vadkerítést ismerték már akkor is, de az nem igen fog meg egy gnú méretű állatokból álló csordát.)
 1924. A párizsi (VIII.) olimpiai játékok megnyitó ceremóniája..
konrada 2024.02.15 11:24:31
@amundsen:
...s mindezért Barényi 1 márkát kapott az 1926-os alapkoncepcióért.
A csehek jártak jobban.
Változtatási tilalmat rendelt el Józsefváros a rádióépületre. (Klubrádió)  Továbbra is bontaná a kormány a Magyar Rádió korábbi épületeit. Friss fejlemény, hogy az önkormányzat fontos döntést hozott ezzel kapcsolatban: tegnapelőtt, december 11-én rendkívüli közmeghallgatás volt a Pázmány Péter…..
A mai válogatás alkalmából kérem, hogy a tegnapi, támogatott bejegyzésünkre is kattintsatok rá, így segítve a blogot, hogy továbbra is fennmaradhasson. Köszönöm! 1937. Gengszterek által a Potomac folyóba lökött lopott taxi Washingtonban..
konrada 2023.12.12 11:02:51
@larvar0: "A Római Birodalom valahogy így alakult át, a sok provinciából beözönlő nép elvégezte azt a melót, amit a kiváltságos római polgár már nem akart vagy nem tudott (katonáskodás). Akkoriban is ajvékoltak a római patríciusok, hogy mi lesz a köztársasággal, ha a plebejusok hatalomhoz jutnak. Aztán újra ment a rettegés attól, hogy a germán törzsek beáramlása milyen hatással lesz a társadalomra. "

...és tudjuk is: Róma elbukott, és jött a sötét Középkor.

...valóban találó a hasonlatod, mert egyre inkább hasonló vég kezd kinézni a mostani európai birodalomnak is.
konrada 2023.12.14 11:34:16
@gintonic.azigazi:
Nem mennék bele egy hosszú értekezésbe - de Terézágyú leírta a lényegét - egyszerűen a római birodalmat leváltó északi (meg keleti) betörők más kultúrális szintről -fejlettségről - érkeztek, és azt honosították meg.

...s persze nem azt mondom, hogy közben nem volt valamiféle fejlődés, de gyakorlatilag a reneszánsz időkig - legalábbis kultúrtéren (de tudományos téren is, mert azért ne feledjük, az ókorban már a föld gömbterületét is megmérték, miközben a középkor jó részén már akkor is égettek, ha nem azt mondták, hogy lapos, de kezdetleges gőzgépek is akadtak, amiket évszázadokra elfelejtettek, stb...) nem tudták meghaladni az ókor ismereti szintjét.

...s persze olvastam én is ezt az "elveszett 3 évszázad" elméletet... ...de ha "sikerül is világszinten összehozni annak kiradírozását (speciel Kínában nem, de az messze van;), a természetet azért nem lehet átírni, a karbonos vizsgálatok kimutatták, hogy azok az évek léteztek, csak a dokumentációjuk sokkal gyatrább lett.

Na ezért írtam a sötét középkort, speciel annak egyik korszakának meghatározásaként, ami nagyjából 1000 környékéig - az országalapító népvándorlások végéig, a kereszténység felvételének idejéig tartott. Onnantól már azért volt fejlődés. (És abba nem megyek bele, hogy az a szocialista besorolás alapján az angol polgári forradalomig, vagy a nyugati terminus alapján a felfedezések koráig - ott Kolombusz útja - tartott, mert nincs olyan éles határvonal, mint Róma bukása volt, van ahol már XV. század elején is túlléptek, de volt olyan része is a világnak, ahol tán még most is tart.)

...arra meg, hogy te esetleg jó fukuyamaistaként a történelem végét látod, én azt, hogy az emberiség képes megismételni a saját hibáit, és nem olyan nagy a különbség az épp hogy felegyenesedett homo erectus, és a ma embere között, legfeljebb annyi, hogy a mai embernek nem kell saját kezűleg agyonbunkózni a másikat, mert egy távirányítós drónnal is tud a fejére dobni gránátot...

...és elnézést az offért..
Az a harcias, Európa-ellenes, magyarkodó orbánizmus, ami sok magyar és székely jobboldalinak bejön, az végsősoron gyengíti a határon túli magyar kisebbség érdekérvényesítő képességét mind Romániában, mind Szlovákiában. Nem beszélve a nyugatra távozott, vagy inkább menekült 700.000 magyarról, akiknek…..
konrada 2023.10.03 10:49:40
Erősen elfogult vagyok Olaszországgal szemben, idén nyáron is sikerült egy (túl rövid) hetet eltölteni az országban, szóval nagy örömmel olvastam Tamás posztját, nem is beszélve a rengeteg csodás képről. Szerintem sokunk álmát váltotta valóra egy Vespa nyergében...
Nagy a titkolózás a Magyarországra szállított ukrajnai magyar nemzetiségű hadifoglyok ügyében, amin nem lehet csodálkozni. Valószínűleg most próbálja hatástalanítani azt a politikai pokolgépet a magyar kormány, amit saját széke alá rejtett. Ha igazak a hírek, akkor Semjén Zsolt…..
  "Ez a könyv Magyarország utolsó négy évtizedét mutatja be Orbán Viktor életrajzán keresztül, aki mindenki másnál mélyebb nyomot hagyott a jelenkori magyar történelemre (sic!). 1989 óta Magyarország egyedi pályát futott be Közép-Európában: egy tökéletlenül működő, de teljes értékű demokráciát…..
konrada 2023.06.12 13:05:20
@tesz vesz II:
Talán olvasgass mást is, mint a 24+444-et!;)

...tán nem ott küldték el a tanárt, mert leadott egy klasszikus Otelló filmet, vagy híradóst, mert másképp vélekedett?
...és lehet sorolni, de nem érdemes. Te úgy gondolod, hogy ott nem működik ez, és nem is fogsz utána nézni, mert minek.
konrada 2023.06.12 13:09:16
@baalint1:
No ez kb így igaz.

...de ettől még qrva nagy szerencséje, hogy a másik oldal tehetségtelen pojácákat képes kitermelni, mert még mindig jobb a kiszámítottság, mint az eszetlen szűklátóság...
konrada 2023.06.12 13:56:18
@tesz vesz II:
...csak hát nem volt ilyen szám...;))

És megint csak rötyögök, mert ezen mást nem lehet!;))
Azt hiszem ezen az országon és lakóin már csak szánakozva röhögni lehet. Itt vannak elsőként fideszszavazó istenadta barmok, akiknek nyolc éve mossák az agyukat a migráncsveszéllyel. Takonydy főlófasz nyolc éve turnézza végig hetente többször a nyalonc médiát a "kerítés über fasza" és a "migrációs…..
konrada 2023.06.02 07:26:19
@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Ó te szegény! Senki nem vállalta be rajtad kívül ennek a kreténségnek a bevédését, ezért vagy ilyen morcos!;)

...teszem hozzá, veled(veletek) ellentétben, van másoknak saját véleménye, így nem az történik, mint nálatok, hogy jön a központi ukász - így nem érdemes abból kiindulni, hogyan és miért keletkezett a te beírásod.

;-P
;))
konrada 2023.06.02 07:44:26
@Etniez:
...egyébként egyetértünk.
Valóban az volna a legjobb, ha ezeket a rejtett munkaerő-tartalékokat ott a határon felpakolnák a vonatra, aztán irány az a határ, ahol oly nagy szeretettel várják őket.

...csak hát kiderült, hogy ez rizsa ott is, és kőkeményen fellépnek, ha azt megtennénk (megtettük;), és úgy raknák ide vissza őket, hogy attól koldulnánk.

...Persze akkor jön a jogos kérdés, hogy akkor mi van, hisz nem ide készültek.
Amire a válasz: ha visszaosonnak a célországba, úgy már az Unióból kiutasítást kockáztatnák, és még mindig jobb segélyből éldegélni itt a Balkán peremén a világ fejlettségének első (bár határozottan annak végén!;) harmadában élő országban, mint a legszegényebbek közé tartozó otthonukban.
(Persze amelyikük valóban dolgozni akar, az szépen visszaszivárog vagy így-vagy úgy a célországba, nekünk meg maradnának azok, akik tényleg semmire nem jók, úgy is van már tapasztalatunk ilyen népségekből.)

...de persze igazad van: még nem az embercsempészekről szól a dolog.

...egészen addig, amíg nem állnak össze NGO-knak, mert onnantól már támogatandó emberbarátok, mint a Földközin, ahol minő véletlen - szinte mindig időben odaérkeznek, ahogy egy gumicsónak kimegy a strandon a tengerre.

...szóval csak azon polemizálunk, hogy mitől rosszabbak azok, akik nem a tengeren át csempészik át az embereket a határon, hanem a szárazföldön.;)
konrada 2023.06.02 11:37:27
@Etniez:
Szerinted nem.

...és szerintem se, de hát a célországok államfői másképpen gondolják.

...ezért vezették be a határellenőrzést, meg kezdték meg építeni a "kapukat oldalszárnyakkal, meg izzították be a buszokat a schengeni határállamok felé.

...aztán szépen zárt kapuk mögött megegyeztek. (Csak hát közben kormányra került néhány helyen olyan idióta társaság, amely ezt az egyezményt kezdi elfelejteni. Ha nem akarják betartani, akkor már ott a jól begyakorolt csempész, aki házhoz szállít nekik, hogy végre ők is megértsék, miről szólt az...;)
  Három héttel ezelőtt - életemben először - Belgiumban jártam. Brugge - kirándulásunk célállomása - egy valóságos kis ékszerdoboz, turisták ezreivel. Oostende tengerpartja ugyancsak hangulatos, érdemes volt ide is ellátogatni. A hazautazás előtt fél napot eltöltöttünk Brüsszelben is - a főváros…..
konrada 2023.05.25 12:02:25
@kiskutyafule:
...hát akkor képen vágta őket a természetes kiválasztódás.

Ettől még sajnálni lehet őket, de az adoptáció hiánya azzal jár, hogy a vége olyan versenyhátrány, melyből nincs kiút. (Vagy importálhatunk olyan bambuszrügyet, mely csak pont abban az 1 kínai erdőben nő meg, csak hát szegények annyira nem érdekesek, hogy erre tömegek költeni akarjanak...;)
konrada 2023.05.25 12:08:04
@kiskutyafule:

...de poént elkerülve: az a kis iromány arról szól, hogyan próbálnak meg migrálni emberek olyan helyekről, ahol már nem tudnak megélni.

...s bár a belső migráció sem öröm, de attól mit lehet elvárni, aki még arra sem képes?
Na itt jön elő a migráncs-ellenesek egyik fő érve: helyben kell őket támogatni.
...de csak annyira, hogy megérje nekik maradni, nem pedig olyan szinten, hogy az konzerválja a már meghaladott viszonyokat...
konrada 2023.05.25 14:14:16
@alöksz róz: ...csak hát az igazából nem működik, s tán már nem is volna képes rá. (S nem csak azért, mert már melóst se találnának hozzá, de úgy szétaprították, leamortizálták, hogy abból megint igazi gyártelepet csak teljes gyalu után lehetne összerakni.
...annál meg olcsóbb a zöldmező...
Valószínűleg már sok fideszes szavazó sem érti, miért tart ki továbbra is olyan eltökélten Vlagyimir Putyin rezsimjének támogatása mellett Orbán Viktor, amikor már sem politikai, sem gazdasági haszna nem származik az országnak belőle. Ráadásul nem állnak túl jól az oroszok a háborúban sem, így még…..
Muszáj azzal indítanom, hogy imádom a nőket. Egyenesen odavagyok értük. Szeretem gyengédségüket, megnyugtató, lágy hangjukat, és a harmóniát, amelyet árasztanak, s megteremtenek maguk körül. Szeretem mosolyukat, kalandra csábító tekintetüket. Szeretem bennük az odaadó szeretőt, a gondoskodó…..
A gazdasági portálok kissé fanyalogva hozták le az Eurostat előzetes adatait, mely szerint 2022-ben Magyarország az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson) az Európai Unió átlagának 77%-án állt, amely szintet Románia is elérte az elmúlt évben. Tehát - érvelnek ezek a semmire sem jó közgazdászok -…..
konrada 2023.03.31 09:54:01
@konrada:
Románia adóssága GDP arányban:
2010 - 29,6 %

2022. aug. 14. - Májusban elérte a GDP 50 százalékát a román államadósság
konrada 2023.03.31 12:57:23
@ulpius66:
...egyébként biztosan sokkal alacsonyabb volna a €/Ft árfolyam, mert a befektetőknek piacként tekintett országban jobb az, ha minél alacsonyabb átváltási áron tudja kivinni a nyereséget.

...az más kérdés, hogy termelőtőke befektetésnek nem lennénk topon, mert úgy magasabb lenne a termelés költsége...

...de hát erre fel lehet venni hitelt, aztán annak fedezetére meg ki lehet árusítani annyi mindent: földeket, nyugdíjjárulékot, közszolgáltatást, energetikai szektor, stb...

Ez már ki van próbálva, és működik, legfeljebb néha jön az IMF...
konrada 2023.03.31 13:02:33
@konrada:

Ja és ne a levegőbe beszéljek:
Lásd Szlovákia, 2010-ben 77%-on állt, most 67 %....

...de ott toporognak a sorban az €-t használó régebbi tagállamok is közel hasonló távolodással.
Mint oly sokszor, most is alternatív valóság építésével hidalja át azt a problémát a kormány, hogy az ígéretei köszönő viszonyban sincsenek a realitásokkal. Arra használják Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli minisztert, hogy időről időre…..
konrada 2023.03.28 12:38:36
@Etniez:
Upsz!!!

Akkor ezek szerint te nem vagy rasszista, hisz csak a cigányokat listázod!;))
konrada 2023.03.28 12:40:21
@ulpius66:
...mondjuk olyanok miatt mint te is, aki őket egy kalap alá veszi?

(Hogy mennyi közös van benned a betegtologatóval!;))
 1935. Burmai nők látogatása Londonban..
konrada 2023.03.27 11:20:53
@gintonic.azigazi:
Hát azért a világ változott.
Akkoriban talán lehet, hogy az indiánok akartak fehérek lenni, de manapság - legalábbis Új-Angliában - a fehérek (de az afrók is;) inkább indiánok.

...legalábbis ez jött le abból, hogy a mohegan törzs kaszinójának múzeumában a törzs tagjait ábrázoló csoportképen csak azok voltak, indián eredetű egy sem.;)

(Igaz, ez annak köszönhető, hogy ott évszázadokkal korábban kiirtották az őslakosokat, viszont szerencsejátékot az adott államban csak a különleges jogviszonnyal rendelkező rezervátumokban lehet játszani, így az ottani farmerek rádöbbentek arra, hogy ők tulajdonképpen indiánok.;)
Felfoghatjuk a politikust, mint terméket? Természetesen igen, hiszen egy közéleti személyt is épp úgy el kell adni a közönségnek, mint egy mosóport vagy autót. Kérdés, hogy egy politikai közösséghez tartozó, esetleg az azt vezető személyt lehet-e külön utakon felépíteni, mint a pártját? Orbán Viktor…..
konrada 2023.03.22 11:25:33
@Boldeone2:
"De, a fejlettebb Kína potenciális növekedése lassul
Szépen bele fog simulni a világátlagba pár év múlva"

De 1,3 mrd emberrel!

...s ha az a lefikázott Magyarország átlagához lesz csak hasonló, már magában nagyobb lesz, mint az angolszász világ össztermelése a maga 0,5 mrd lakosságával, pláne az EU-énál...
konrada 2023.03.22 12:23:22
@Igazamvanvagyigazamvan?:
...lehet hogy rossz a megközelítés, de azért nézd meg, mekkora darabszámmal működnek azok a kínai gyártók, melyek az európai piacra akarnak lépni.

(De hogy analógok legyünk: az USA is, meg a németek is fejlesztenek a másikuk piacára autót, de az alap mindkettőnél az, hogy méretgazdaságosan képesek a saját piacukra is fejleszteni.)

...s bár lehet, hogy XIX. század, de nagyon kevés ország tud úgy nemzetközi multicéget adni, hogy nem volt adott terméknél olyan otthoni piaca, mely képes volt a bevezetéshez szükséges darabszámot a fejlesztések elején felvenni, és ezzel kitermelni a terjeszkedéshez szükséges tőkét.
konrada 2023.03.22 12:56:53
@127.0.0.1:
...hát lehet először azzal próbálkozni, hogy nem azt bizonyítja be előre, hogy tök hülye...;)
Két tucat nagyon ritkán látható fotó a huszadik század elejei Németországból. Tematikus válogatás... 1910-es évek. Berlin, Potsdamer Platz. Virágárus és vásárlója..
konrada 2023.03.21 09:14:49
@gigabursch:
"Postai szortírozás:"
A háttérben felhalmozott csomagokat osztályozzák a kiskocsikba az adott gyűjtő-indító vonatokhoz - vagy postakocsikhoz.
(Gondolom nem ez a tömeg volt az állandó ügymenet, csak a fotó kedvéért álltak így be.;)
konrada 2023.03.21 11:11:12
@queenagi:
A Nyugati felüljáró valóban ronda és nem kellene oda....

...csak előtte meg kéne oldani azt a magyarosch mentalitást (de lehet hogy máshol is hasonló csak ott már megoldották?;), mely szerint "ebbe a zöld-sárgába még akkor is beférek, ha a kereszteződésből nem is lehet kimenni, mert ha én nem teszem, más úgyis belemegy".

Mert még így is gond kifordulni a felüljáró alól miattuk, és áll be a Váci a Lehelig, de ha még a keresztforgalom is beáll...
(És azért Karácsonynak el kel ismerni, mindent meg is tett azért, hogy ott alapesetben se nagyon lehessen haladni felüljáróval együtt se, mert közvetlen a csomópont után berakott két irányban is leszűkítést...)
Néhány hete még elképzelni se tudtuk, rövidesen azonban létrejöhet az Orbán-Zelenszkij találkozó Ukrajna fővárosában. Mivel az ilyen látogatások időpontját biztonsági okokból nem jelentik be előre, a Fidesz szavazóit váratlanul érheti, ha azzal kezdődik a következő napok egyik közszolgálatinak…..
konrada 2023.03.14 10:38:58
@törррicur:
...egyébként igazad van.

...de ettől még Lemberget Lvivnek - nem Lvovnak - Harkovot Harkivnak írják a magyar zsurnaliszták, nem beszélve Georgiáról...;))
Ha durván akarunk fogalmazni, akkor teljesen elfelejtette a demokrácia alapelveit a magyar kormánypárt, ha megengedőbbek akarunk lenni, akkor azt mondhatjuk, hogy félreértelmezi a nemzetközi helyzetet, ami persze ettől még fokozódik. Történt, hogy a Fidesz legutóbbi frakcióülésén állítólag heves…..
konrada 2023.03.08 11:18:34
@atomic power 1986DucaDuca: 1-2 millióval már nagy gyártók között lehetne egy cég.

...de az igazság az, hogy Magyarországon a legjobb évben sem ment el 150 ezer új autó, de abból is egyazon márka azonos típus-családjából meg 30 ezer se.

A fejlesztés, és a know-how kiépítése az értékesítésig, szervízig meg baromi sok pénz, így egyszerűen lehetetlen küldetés egy 9 milliós ország piacáról indulva gazdaságos gyártást teremteni.
Lásd Musk, akinek 15 évig csak ráfizetés volt, miközben a hazai piaca 300 milliós.

...szóval egyetértünk: tényleg egy tudatlan idióta, aki ezzel akar példálózni.;))
Sokan műbalhénak tartják, de valószínűleg ezúttal tényleg visszanyalt a fagyi, amikor a Fidesz legutóbbi frakcióülésén vita alakult ki a svéd és finn NATO csatlakozás ratifikálása kapcsán. Orbán Viktor ugyanis olyan sikeresen hergelte a sajátjait a két északi ország ellen, hogy most, amikor meg…..
konrada 2023.03.01 10:38:58
@atomic power 1986DucaDuca:
Sokan hiszik azt, hogy a putyini Oroszország a SZU örököse akar lenni.
Miközben inkább a birodalmi Oroszországé - mert nem tudják sokan - hogy a SZU köztársaságos szövetségi berendezkedése az oroszoknak inkább visszalépés volt a birodalmuk főkormányzatokon keresztül irányított - általuk Oroszország területének tekintett - országrészekhez képest. (Érdekességképpen: az akkori 1914-es határaikhoz képest a SZU 1921-es területe még kisebb is lett, és a 38-45 közötti területi nyerségeik után is kisebb lett összességében.)

Szóval: a helyzet rosszabb: Putyinnak nem a SZU a példa, hanem az agresszívan terjeszkedő cári Oroszország. Ezért kell őt megállítani.
Az évértékelők időszakát éljük, ami nem túl vidám korszak olyanok számára, akik túlságosan komolyan veszik azokat a mondatokat, melyek ilyenkor elhagyják a politikai vezetők száját. Orbán Viktor beszéde nem hozott túl sok újdonságot, ezért érdemes inkább a hallgatósággal foglalkozni. A…..
konrada 2023.02.23 12:21:40
@Sorállományú előfelvételis:
Te akár az is lehet, hogy nem matyi, csak egy helyen tanultak, ezért ennyire egyforma a szóhasználatuk, fogalmaznak azonos szórendben.
(Birkamenetről meg akkor derült ki, mikor matyi még saját néven is alkotott. Egy matyinak feltett kérdésre elsőszám elsőszemélyben felelt, mert kapkodásban elfelejtett nicket váltani.

...de amennyi csavar van itt, lehet hogy azóta egy birkamenet alteregó használja matyi akkori harci nickjét, és már nem azonos. A fene se tudja!;))
konrada 2023.02.23 12:40:33
@kоnrаdа: Például mint eggyel feljebb is.
...de érthető ő is. Nem mindenki tudja elviselni önmagát, de főleg bevállalni se...;)
konrada 2023.02.23 15:18:12
@Sorállományú előfelvételis:
Ebben egyetértünk, tényleg nem ildomos.

...ettől még nem lesz megoldás rá, ha politikai okokból egy egyházfőt egy magát demokratikusnak nevező országban a véleménye miatt törvényeken átlépve korlátoznak.

...de mint már írtam - ezt csak úgy lehet megérteni, ha nem a Mao-tól tanulunk demokráciát, liberalizmust...