Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tuzogep

76 bejegyzést írt és 95 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alimento A böjt 2014.03.19 12:26:37
A böjtről nehéz írni, mert számtalan változata van, és sok szempontból lehet megközelíteni. Kisebb könyv terjedelemre lenne szükség, ha a témával kapcsolatos dolgokat teljes mélységükben szeretném részletezni. Erre most nem vállalkoznék, maradok egy kisebb áttekintésnél, melyben a legfontosabb…..
Non-stop Finnország Egy kis kínai 2011.05.20 08:23:00
Múltkor meghívott vacsorára két kínai srác, az egyik hongkongi, a másik malajziai kínai. Elég sok érdekes dolgot megtudtam tőlük. Kezdjük Malajziával! Malajziában három népcsoport, a maláj, a kínai és a thai él együtt. A túristáknak természetesen ezt úgy reklámozva, hogy…..
 Jégkorong világbajnokság zajlott nemrégiben egy korábbi magyar városban, Pozsonyban. Mivel Finnországban a futball annyira gyengének számít, hogy Magyarországgal vannak egy csoportban, ezért inkább sokkal stílusosabban a hoki a nemzeti sport. És persze azért, mert jók benne.…..
Non-stop Finnország The Dudesons 2011.05.04 10:44:00
Aki még mindig érdeklődik a finn kultúra és nyelv iránt, annak igazi csemege lesz ez a bejegyzés. Mivel a rövid téli és hosszú nyári napokon nincs mit csinálniuk a finneknek, inni pedig nem lehet szünet nélkül, ezért alkalmanként mókás kis játékokkal ütik el az időt. A…..
Az alábbi térképen lehet látni, hogy merre fogok utazgatni május vége felé, mielőtt haza repülök. Méghozzá így: május 20. Tampere-[repülő]-Riga (Lettország)-[busz]-Tallinn (Észtország)-[hajó]-Helszinki (Finnország)-[hajó]-Szentpétervár (Oroszország)-[hajó]-Helszinki…..
tuzogep 2011.05.03 10:28:04
@benzinvérű: oké, akkor tal máj. 22. reggel 9 óra, Riga buszállomás, két motorral gyere. vagy csak eggyel, de azt onnantól átveszem. és irány Tallinn! :D
Non-stop Finnország Az egyetem 2011.05.01 07:21:00
[Tampereen teknillinen yliopisto / Tampere University of Technology / Tamperei Műszaki Egyetem]Nemrég egy filmet néztünk meg az egyetemen este. Bizony, este is bejárunk az egyetemre, mert a diákigazolványunkkal és saját számkódunkkal be tudunk jutni az épületekbe bármikor, és van…..
Non-stop Finnország Fukushima 2011.04.29 11:37:00
[A verseny második napján…] Alig néhány óra alvás után kaptuk meg a második feladatot: két és fél óra alatt oldd meg, hogy a Fukushimában történt nukleáris balesethez hasonló még egyszer ne történhessen meg! Természetesen prezentációval. A csapatunk válasza erre az…..
[A verseny első estéjén…] A vacsora után bolondériázásba kezdtünk. Az egész bagázs a belvárosban kötött ki és a Rick’s-ben buliztunk egy ideig, ahol aznap este norvég mércével nézve a sör ingyen volt. 2,5€. Átlagos helyen ugyanez 6-10€. Az emberek kezdtek…..
Non-stop Finnország A verseny 2011.04.27 01:32:00
2011. április 12-16. Trondheim Oszló, vonat, repülőtér, repülő, repülőtér, busz, Trondheim. Sikerült abban a megállóban leszállni a buszról, amit megadtak a mérnökverseny túlélési útmutatójában. Hidegebb volt, de jól éreztem magam, amikor leszálltam utolsó utasként a…..
Ez a bejegyzés gondolkodásra serkentő lesz. Mivel sok nemzet fiaival találkoztam már itt, hallottam néhány érdekes nézetet a történelemről. A tények nem lettek másak, csupán a szemszög eltérő. II. világháború. Az orosz verziója az utolsó éveknek úgy szól, hogy…..
2011. április 11.Ez a város vibrál. Ahogy megérkeztem a busszal Oszló belvárosába Rygge repteréről éreztem, hogy az időjósoknak megint igazuk volt: napsütés és kellemes tavaszi levegő (18°C!) vett körül. Hamarosan azon találtam magam, hogy pólóban sétálok a városban…..
Újra repülőn ülök, Oszlóból Trondheimbe tartok. Ez már tényleg az a város lesz, ahol a versenyt kezdjük holnap. Előtte kis ismerkedés, városnézés, szállás elfoglalás a terv. "Szállás." Már voltam pár BEST eseményen, de eddig úgy tűnik, hogy ennek lesz a…..
Non-stop Finnország Úton Oszlóba 2011.04.11 10:10:00
Most éppen repülőn ülök, időzónát váltok és hamarosan Oszlóban érek földet. Megkezdődik az egyhetes norvég üdülésem, amit BEST NordBEC mérnökversenynek hívnak. Mindenki azt mondja, hogy Oszló drága. Itt van a világ legdrágább McDonald's-a. Még anno Libanonból megismert…..
Egy korábbi bejegyzésben írtam a nyerőgépekről. Kissé negatív képet festettem a finnekről, úgy éreztem, hogy megtaláltam azt a kínos pontot a társadalomban, amit még nem sikerült megjavítani. Az egyszerűség miatt magamat idézem:Továbbra sem sikerül megfejteni, hogy miért…..
Finnországban lenni télen egy idő után unalmat hozhat. Minden nap ugyanolyan idő, ugyanaz a táj, nem látni állatokat (rovarokat se nagyon, ez mondjuk nem hiányzik), és az ételek is kezdenek ízetlennek tűnni. Ez azt az érzést kelti bennem, hogy jobban preferálnám az édenkert…..
Non-stop Finnország Tampere 2011.04.06 12:51:00
Nemrég a családom nagyobbik része meglátogatott finnországi otthonomban. Együtt töltöttünk három napot, jókat ettünk és bejártuk a környéket. Felfedeztük Tampere legszebb részeit és le is fényképeztem őket. Történelmi tanulmányainkat felfrissítettük a Lenin múzeummal, és…..
Sajnos egyre megdőlnek itt tartózkodásom alatt a meleg rekordok is: már volt +7°C is, így egyre kevesebb eséllyel lehet kimenni az ingyenes, szabadtéri, jól karbantartott koripályára. Pedig idén extra sokat koriztam. Többet, mint az utóbbi fél évtizedben. Szám szerint ez olyan…..
...itt a tavasz? Még biztosan nem, de határozottan mondhatom, hogy közeledik. Két hete elkezdett olvadni a hó. Ahogy sétáltam a járdán, elégedetten konstatáltam, hogy szinte teljesen el is olvadt. Aztán utána elolvadt az a réteg is, amiről azt hittem, hogy az már a járda és…..
Hogyan kerülök Norvégiába? Elég értelmetlen kérdés lehet ez manapság. Tamperéből kb. 16€ befektetéssel már ott lehet kikötni. Akkor meg miért merül fel a kérdés? Nem épp arra szeretném helyezni a hangsúlyt, hogy bár Oroszország közel, a kommunizmus már távol van.…..
Fény jelent meg a vonat ablakain kívül. Mozgott. Ellenkező irányba, mint ahogy mi utaztunk. Nem. A fény nem mozdult. Csak mi mentünk. Aztán egyre több fény tett így. Aztán volt, ami nem arra mozgott, mint a többi, kezdett kaotikussá válni az élmény. Egyre több világító kis pont.…..
Hóvihar. A gép táncol, jobbra-balra billeg, ahogy a fejek is billegnek az utastérben. Mintha kicsit feszültebbnek tűnnének az utazók. Végül is már csak pár méter választja el a talajtól a kerekeket, de még mindig felváltva emelkednek a szárnyak, mint a mérleghinta. Innen már…..
Non-stop Finnország Főzünk 2011.02.08 09:27:00
Én is és más is. De én fényképezek is. Foodstylist nélkül. Burgonyás lábos. Finnországban. Magyar receptet követve (többé-kevésbé). Spanyol almával. Magyar paprikával. Közben egyiptomi narancsot eszek. Kínában készült fényképezővel fényképezem. Finn burgonyából és…..
Alsó. Mint jäger alsó. Meg persze a többi. A napos Finnországot szeretem. A szürkét még hóval sem tudom igazán kedvelni. A szürkében nem élnék. A napos sokkal szebb és vidámabb. Ha süt a nap, nem érdekel, hogy minden épület ugyanolyan kocka és szürke, és nem érdekel a finnek…..