Regisztráció Blogot indítok
Adatok
p.e

41 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Scribd.com (a Könyvkolónia összes könvyrészletét például ide töltik) dokumentummegosztó oldalon nem csak e-könyvek, de prezentációk, tanulmányok, fotók és kották is elérhetők. A Scribd.com-nak ugyan van szűrőrendszere, mégis rendszeresen felkerülnek az oldalra jogvédett…..
A beteg pszichének az alkotóművészetre gyakorolt hatását már sokan vizsgálták. Most Brian Dillon járt utána annak, hogy miként hatott a hipochondria James Boswell, Charlotte Brontë, Charles Darwin, Florence Nightingale, vagy épp Marcel Proust munkásságára. Brian Dillon cikkében a…..
A Barnes & Noble elektronikus könyvesboltot nyit. Az egyre erősödő versenyben azonban új stratégiával állnak elő. A cégnek nem lesz saját e-könyv olvasója, inkább arra törekednek, hogy a könyveik minél több eszközön elérhetők legyenek.Kezdetben mintegy 700 ezer kötet…..
Hatvan éve már, hogy Billy Wilder leforgatta a Gyilkos vagyok című filmet, de csak most vette észre két szemfüles mozirajongó, hogy Raymond Chandler is rajta van a filmen.Idén ötven éve, hogy a legendás krimiíró, Raymond Chandler elhunyt. Chandler híres volt a nyilvánosságtól való…..
Pénteken kellemetlen meglepetésben részesültek azok az amerikai olvasók, akik Kindle-ön szerettek volna Orwell-művet olvasni. Az Állatfarm mellett az 1984 is szőrén szálán eltűnt az olvasókról, anélkül, hogy erről a felhasználókat értesítették volna. Az Amazon utólag azzal…..
A katolikus egyház elhalmozza dicséreteivel a legújabb Harry Potter-filmet, annak ellenére, hogy J. K. Rowling könyvei nem nyerték meg a klérus tetszését.A Vatikán hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano elismerően nyilatkozott a Harry Potter és a Félvér Herceg című filmről, melyet…..
Sean Hemingway azokat a kéziratokat rendezte újra egy kötetbe, amelyek nagyapja Párizsban töltött éveiről szólnak. Az újraszerkesztésnél igyekeztek hűek maradni az eredeti szöveghez. A végeredmény állítólag jobb lenyomata lett Hemingway munkájának, mint az a kötet, ami az író…..
J. D. Salinger megnyerte azt a szerzői jogi pert, amit egy hónapja indított a Zabhegyező folytatásának írója ellen. A szerdán meghozott bírósági döntés értelmében a könyv nem jelenhet meg az Egyesült Államokban.Fredrik Colting, svéd író, 60 Years Later: Coming Through the Rye…..
p.e 2009.07.03 12:51:33
@tki: Bakos szerint mindkettő jó.
J. D. Salinger már 34 éve nem publikált semmit, és teljesen visszavonult a nyilvánosságtól, de azért időről időre hallani róla. Ha mást nem, legalább annyit, hogy épp kit perel. Most egy olyan íróra került sor, aki nem átallott megírni a Zabhegyező folytatását, annak…..
Stephen King inkább kiírja magából a fóbiáit, mert úgy hiszi, ha papírra kerülnek a félelmei, akkor biztosan nem fognak valóra válni. A '80-as évek nagy részét alkohol- és drogmámorban töltötte, a legjobb könyvei is így születtek, bár saját bevallása szerint erre nagyrészt…..
Valójában sci-fi írók alkották meg azt a néhány szót, amiket a köztudat tudományos eredetűekként tart számon. Annak idején fantazmagóriákként indultak, de több, mint fél évszázad elteltével is használjuk Isaac Asimov, Jack Williamson, Jack Binder, E. E. Smith, Dave Gerrold…..
A Nemzetközi Írószövetség, immár ötödik alkalommal, április 27. és május 3. között rendezi meg New York-ban, a PEN World Voices Fesztivált. A hétnapos rendezvényen negyven ország 160 írója képviselteti magát, köztük a New York-i magyar évad alkalmából több Babarczy Eszter,…..
A PEN Nemzetközi Írószövetség elítéli azt a szlovák irodalmi lapot, amely a napokban közölt verseket a népirtással vádolt Radovan Karadzsicstól. Az Írószövetség többek közt azt is nehezményezi, hogy a verseket anélkül publikálták, hogy említést tettek volna az író…..
Egy 13 oldalas, 801 nevet tartalmazó, megsárgult dokumentumot találtak annak a hat doboznak az egyikében, melyekben Tom Keneally regényének, a Schindler bárkájának a kéziratait, az író kutatómunkájának feljegyzéseit, újságcikk kivágásokat és régi fotókat őriztek. A…..
 Előfordul, hogy egy író mástól emel át egy jobb ötletet. De olyan is van, hogy szóról szóra elküldik ugyanazt a történetet. Ráadásul ugyanannak a kiadónak, aki az eredetit is kiadta. Van, aki legalább az elbeszélés módján változtat, de van olyan is, aki már tizenkét…..
Minden évben, április 2-án, Hans Christian Andersen születésének évfordulóján rendezi meg a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) a Nemzetközi Gyermekkönyv Napot (ICBD). 1967-től ünnepelnek világszerte, hogy így hívják fel a figyelmet a gyermekkönyekre, és népszerűsítsék…..
Richard Yates: A szabadság útjai. fordította: Karáth Tamás Partvonal. 2009. 3500 Ft. Azzal nyomták kezembe a könyvet, hogy ez egy jó regény. Két dolgot kellett tennem, hogy ez végül be is bizonyosodjon: az első az volt, hogy még a villamoson letéptem a teljességgel vállalhatatlan…..
1969. március 20-án jelent meg Eric Carle, The very hungry caterpillar (magyarul A telhetetlen hernyócska címmel adta ki a Pozsonyi Pagony Kiadó) című képeskönyve. A hernyó azóta a világsikerig rágta magát, hiszen több, mint 47 nyelvre fordították le, és világszerte több, mint 29…..
Zack Snyder véghezvitte azt, amit sokan, többek közt maga az író, Alan Moore is lehetetlennek gondolt, és amibe eddig már három rendező bicskája is beletört: 22 év után végül csak filmvászonra került a Watchmen. A végeredmény viszont továbbra is megosztja a közönséget. Moore…..
Magyarországra igazán tavaly robbant be Cormac McCarthy, és nem könyveivel hanem a Coen testvérek remek filmadaptációjával (Nem vénnek való vidék). Néhány szerencsés persze tudta, milyen íróval van dolgunk, de a legtöbben csak a film után vették kézbe McCarthy regényét, aminek…..
Az Indigo Books and Music nemrég indította el Shortcovers szolgáltatását. Kapásból egy  ötvenezres adatbázissal startoltak, áraik a 4.99 dollártól, a 19.99 dollárig terjedő skálán mozognak. A felhasználók nemsokára újságokat és magazinokat is letölthetnek, sőt az Indigo…..
Török Szilvi: Állatfa, 2008, Pagony, 40 oldal, 1490 Ft. May Szilvia: Imbusz mester autót épít, Pikler Éva illusztrációival, 2008, Pagony, 32 oldal, 1990 Ft.   Négyévesekkel együtt teszteltük a Pagony két új könyvét. Bár a mintavétel korántsem reprezentatív, azért…..
Nem csak az ország zűrös belpolitikai helyzetétől visszhangos a sajtó, de - a Guardian egy cikke szerint - a hírverés nyomán már a nemzetközi irodalmi élet is felfigyelt a pakisztáni írókra. Mind a kritika, mind pedig az olvasók jól fogadták az angol nyelven publikáló, nagyrészt…..
B+ Murakami Haruki: Norvég erdő, fordította: Nagy Mónika, Geopen Könyvkiadó, 2008, 420 oldal, 3290 Ft Mario Vargas Llosa regényei szoktattak rá arra, hogy mániákusan utánakeressek minden olyan zenei vagy képzőművészeti utalásnak, ami egy regényben csak előfordulhat. Így Murakami…..
p.e 2009.03.05 15:07:49
@Yarner: bocsánat, nem voltam egyértelmű, igen igazad van, de azert nem ostoroznék senkit :)
Végre tudományosan is bizonyított, hogy az olvasás semmi esetre sem tekinthető passzív tevékenységnek. Olyannyira nem, hogy amerikai pszichológusok szerint a könyvek hozzásegítenek minket ahhoz, hogy jobban meg tudjunk küzdeni az életben adódó hasonló szituációkkal. A Washington…..