Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Udenlandsk

128 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Danmark Benzinártőzsde 2009.11.26 15:49:00
Az iskola kapuja előtt áll egy üzemanyag-töltőkút totemoszlopa. Mivel a digitális kijelzőn az idő és a hőmérséklet is fel van tüntetve, jöttömben-mentemben mindig rápillantok, így az üzemanyagárakkal is napra készen tisztában vagyok. Önmagában a tény, hogy ezek magasak, nem…..
Több ízben utaltam már rá, hogy a dánok nem igazán kedvelik az idegeneket. Habár mint minden általánosítás, ez is leegyszerűsítés ugye, dehát őszintébb pillanataikban saját maguk is elismerik a tényt. A németeket nem kedvelik történelmi okok miatt, a svédek nem szimpatikusak…..
Danmark „Ridegtartás” 2009.11.17 16:43:52
Ahogy egyre elterjedtebb a blogírás, és – turisták, munkakeresők, diákok körében is – egyre népszerűbb úticél Dánia (ezt autentikus forrásból, egy ferihegyi taxisofőrtől hallottam), egyre több Dániával foglalkozó blog lát napvilágot; a különféle linkgyűjtő…..
Danmark Homo Ludens 2009.11.09 09:51:00
Mint minden normális ember, úgy a dánok is szeretnek játszani. Ezt nem csak az eme oldalakon többször megénekelt LEGO bizonyítja, sőt, a zord, sötét környezet miatt azt is mondhatjuk, hogy Skandináviában a játéknak ha lehet, még nagyobb tere és szerepe nyílik. A koppenhágai…..
Danmark Topográfia 2009.11.06 10:37:00
Tulajdonképpen a legelső blogbejegyzéseim egyike kellett volna hogy legyen ez a mostani, de hát jobb későn, mint soha, ahogy a mondás is tartja. Vessük tehát szemeinket Dánia térképére,…..
Remélem mindenki emlékszik a nagy kívánságlistámra! Gondolom az irgalmatlan méretű olvasó-közösség minden tagja felírta a kis noteszébe mire kell figyelni, mi kell a tutunak. Azon sem lennék meglepve persze (sőt, el is várom!) ha már elkezdtetek gyűjteni egy nagy-nagy közös…..
Danmark Jantelov 2009.11.04 19:30:00
Ha meg akarjuk érteni a skandináv viselkedés titkait, akkor az egyik (vagy talán „a”) legfontosabb kulcsfogalom a Jantelov (Jante törvénye). Nem valóságos jogszabály, hanem olyan életszabály, amely szinte valamennyi itteni gondolkodásába beszűrődik kora gyermekkortól…..
Danmark Maersk 2009.10.31 19:38:00
Dánia iparáról, üzleti sikereiről keveset tud az ember úgy általában. Dán cégek közül én korábban például hosszas gondolkodás után is csak a LEGO Group-ot tudtam volna említeni. Pedig nem a játékgyár a zászlóshajó – hanem a Maersk (dánul: Mærsk, teljes nevén A. P.…..
Danmark Koppenhága és Ildikó 2009.10.30 21:08:00
Mostani állomáshelyemről – szemben a krogerupi Párizzsal-Rómával – csupán a dán fővárosba ruccantunk ki három napra tanulmányútként. Az út unalmas és bosszúsággal teli volt: előbbi oka pusztán az, hogy a városban már legalább tucatszor jártam, utóbbinak…..
Danmark LEGOLAND 2009.10.27 10:25:36
Korábban már beszámoltam egyik (a?) legnagyobb dániai élményemről a LEGO-gyárban tett tavaszi látogatásom kapcsán. Sajnos akkor a szomszédos LEGOLAND-park még nem volt nyitva, ami miatt akkor roppantmód bosszankodtam, de az élet kárpótolt: most, október végén sikerült…..
Korábbi tapasztalataim alapján ételfronton a legrosszabbra készültem. Ennek megfelelően otthoni felkészülésem legfontosabb részét a három hónapra való túlélést biztosítandó élelemkészlet felhalmozása volt – különös tekintettel az idekint a felbecsülhetetlen értékű…..
Említettem már, hogy Askov – és más iskolák is – előszeretettel látnak vendégül ráérő időseket különféle programokra. Ez társadalmi feladat és jól is jövedelmez az intézmények számára. Ezekben a napokban is zajlik itt egy ilyen kurzus hat napon keresztül mintegy…..
Danmark Nordjyllandi út 2009.10.20 11:48:00
Szombaton, vasárnap és hétfőn nagy kirándulást tettünk Jylland északi fertályába – ez volt az egyetlen része az országnak, ahol eddig még nem jártam. A látványosságokról később számolok majd be (némi időbe telik mindent leírnom, elrendeznem a fényképeket), a főbb…..
Danmark Nóta 2009.10.16 14:21:26
Mindig szerettem énekelni, énekkarba is jártam (Pilátusként például nem egyszer a zsidók kezére adtam Jézust), még magamban is szoktam dalolászni. Igazán nem mondhatja tehát senki, hogy ellene lennék a hangok kultúrájának, de a dánok e téren megnyilvánuló mániája nekem is…..
Danmark Dér, Bjarke, madárszó 2009.10.14 17:36:48
Ma reggel első ízben láttam deret az udvaron – bizony közeleg már a tél. Pedig ezt leszámítva meglepően jó az idő: már több napja nem esett, és a nap is tartósan süt (remélem, ez így marad a hétvégén is, amikor nagy utat tervezünk Jylland északi részére). Ha jól…..
Danmark Portré: Chiara 2009.10.13 12:01:09
Amikor Askovba érkezésünkkor megtudtam, hogy csoportunk tagja lesz egy olasz lány is, megörültem, hogy lesz valaki, aki lendületes temperamentumával némi színt hoz ide az északi szürkeségbe. Nos, a másnap érkező signorina jó példával szolgált arra, mennyire tévesek lehetnek az…..
Danmark Hétvégi jövés-menés 2009.10.12 18:54:27
Ezen a héten őszi szüntet van a dán tanulóknak, így Askovból is kereket oldott minden bennszülött – csak mi, külföldiek maradtunk péntek délutánra az épületben. Már Krogerupban is kedveltem az ilyen családias hétvégéket; ha túl sokan vagyunk, akkor túl személytelen a…..
Danmark Napi rutin Askovban 2009.10.09 19:29:29
Hogyan is telik egy átlagos hét itt Askovban? Természetesen szigorú rend szerint, amelynek komoly betartását meg is követelik. A hétköznapi napirend nem csak gazdagon megpakolt, hanem bizony elég feszített is: a reggelitől kezdve egészen a vacsoráig bizony csak 10-15 perces…..
(Cseh Tamás)Arról már szóltam, hogy itt Askovban rajtunk, külföldieken kívül nem csupán a dán fiatalok népfőiskolája működik (amelybe félig-meddig mi is be vagyunk tagozódva), hanem egy-két időlegesen zsákutcába jutott életű meglett ember (pl. szomszédom, Lars) is menedéket…..
Danmark Portré: Ole 2009.10.07 11:54:58
Minden hasonló dán főiskolára jellemző, hogy a vezető személyisége a szokásosnál is jobban meghatározza a karakterét. Részben ennek a kecsegtető „önmegvalósítási lehetőségnek”, részben pedig a poszttal járó általánosan elismert presztízsnek köszönhető, hogy a…..
Az időjárásról csak most számolok be ideérkezésem után először, főleg mert ezen a téren túl sok újdonság, változatosság nincs. Szél, eső, sok szél, kevés eső, pici nap, kevés szél, sok eső – nagyjából ez a minta ismétlődik. Amikor Magyarországról elindultunk,…..
Danmark Megszentelem az Úr napját 2009.10.05 17:09:46
Vasárnap első ízben mentem el templomba – mivel katolikus legközelebb csak a 20 km-re fekvő Koldingban van, ezúttal csak ide a helyibe. A vidéki templomok vagy az angliaiakhoz hasonló középkori eredetűek, vagy jobbára a XIX-XX. századból való modern épületek – a két…..
Danmark Egy szeles kirándulás 2009.10.04 14:02:26
Első szabad hétvégénken Ágival, a lengyel Boguslaw-val és a szlovák Stanislavával máris heveny utazásba fogtunk, hiszen ki kell használnunk a még viszonylag élvezhető októberi időjárást. Jyllandon nem túl sok igazán érdekes látnivaló van, sajnos főleg nem a mi…..
Danmark Az első parti 2009.10.03 17:49:47
Nem is fiatalos dán közegben lennénk, ha nem lenne a közösségi élet egyik oszlopa a közös buli (aki olvasta Krogerup-beli beszámolóimat, annak a téma már ismerős). Askovban is az egyik első dolog a „bulibizottság” felállítása volt, amelynek a péntek esti partik…..
Danmark Ismét dánul tanulok 2009.10.02 17:28:00
Kedden volt az első dán órám. Korábban írtam róla, milyen várakozással kezdtem ebbe már tavasszal, és hogy milyen nehézségek után, mekkora csalódással adtam fel végül is hónapok után. Szó ami szó, nem voltam felkészülve rá, hogy a dán bizony egyszerű nyelvtana mellett az…..