Regisztráció Blogot indítok
Adatok
OpenMinded

84 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
TIT-alapon Krimit olvasni ciki 2010.07.29 22:22:43
... vagy mégsem?Én, bevallom, szeretek krimit olvasni. Vannak, akik "lenézik" ezt a műfajt. Persze, egy átlag krimi biztosan nem nevezhető irodalminak. Ahogy egy átlag romantikus regény sem (ezért átlag, nem?)... És még akkor is a krimit választanám, ha csak kommersz…..
 Hogy is jutott eszembe történeteket írni? Na ezt az első mondatot máris törölni kéne, mert túlságosan nagyképű. Történeteket híres regényírók szoktak papírra vetni, neves novellisták, Oszkár-díjas forgatókönyvírók. Tegyem fel magamnak inkább úgy a kérdést: miért…..
Nagyjából ez merült fel kérdésként a mai vitanapon, amit a nyest.hu szervezettLaikusok, szakértők, tanárok és szülők beszélgettek arról, hogy van-e értelme nyelvtant tanulni. Főleg úgy, ahogy a legtöbb iskolában most tanítják. Kell-e nekem tudni, hogy a jelzős szerkezet, amit…..
Amerikai kutatók szerint nem az egészséges életmód, hanem a gének miatt élnek egyesek több mint 100 évig. A kérdés csak az: akarunk-e?Az Index cikke szerint egy amerikai tanulmány alapján "az egészséges életmód a legtöbb embernél néhány évvel meghosszabbítja a…..
Az áramlástan első hallásra arról szólt nekem, hogy tudósok azt figyelik, hogyan ömlik át a víz egy csövön, hogyan örvénylik a tenger a hajótest a levegő a repülőgép körül. Tegnap, Lajos Tamás professzor előadásából kiderült, erről kicsit többről van szó.Szívet…..
A világ Koreából Farewell Korea 2009.12.15 18:30:00
Vannak kapcsolatok, amik úgy végződnek, hogy az egyik elmegy. És vannak, amelyeknek akkor sincs vége. Vannak, akik megváltoznak egy kapcsolatban a másikhoz alkalmazkodva. És vannak, akiket örökre megváltoztat egy kapcsolat. Vannak kapcsolatok, amikben két szív együtt lángol, mígnem…..
As we know the Korean people are very competitive, the society is based on the realitivization of results. True, this is in great part the reason why Korea became a leading industrial country, this is how it could fight poverty. But there are obvious side-effects, too...I have already told you about…..
A koreaiak mechanikus és mániákus tanulásának szimbóluma az ún. "chamber". Magyarul legyen mondjuk "tanulószoba". Pontosan úgy néz ki, mint a call centeres kis fülkék.A szobák ajtajára ki van írva, hogy he hagyj bent személyes tárgyakat, mert esetleg más is…..
A koreai ittlétem lassan a végéhez közeledik, több mint kilenc hónapja élek Szöulban. Éppen két hónap múlva hazamegyek, és már most azt gondolom, hogy - annak ellenére, hogy NAGYON várom, hogy lássalak benneteket - szomorú szívvel megyek vissza. Azzal az elhatározással, hogy…..
A koreai férfiak nőies viselkedéséről már írtam, bár a metroszexuális módi igazából csak a 30 - sőt, a 25 - alatti korosztályt jellemzi. Most mégis azt kell mondjam, ez a dolog valamivel több mint a metroszexualitás: a koreai fiúk, férfiak nőiesen viselkednek bizonyos…..
Az MTV Iggy honlapján megjelent egy érdekfeszítő cikksorozat a kurrens k-popról, egy bennfentes koreai-amerikai jegyzi az írásokat és az interjúkat, illetve olvashatunk két kapcsolodó anyagot (Rain és Shin Joong-hyun) Mark Russell Pop goes Korea című hiánypótló kötetéből...
Miután visszarázódtam a szöuli kerékvágásba, még mindig a nyári szünetet élvezve, rájöttem, hogy nem bírok a koliban ücsörögni, a környéken lődörögni. El kell menekülni a városból - amíg lehet. Szombat este tízkor eldöntöttem, hogy utazom, és másnap reggel hatkor már…..
A világ Koreából Back to Seoul 2009.08.31 18:31:00
Három hét. Ennyit töltöttem a lányokkal, nagyon hamar elrepült...Ma délben, egész pontosan egykor búcsúztam el tőlük, integettem a biztonsági ellenőrzési pontnál, aztán felültem a metróra és visszavonatoztam a koliba. Az Airport Express 40 perc alatt vitt a Gimpora, onnan még…..
OpenMinded 2009.09.02 09:49:42
@Judy.hu: Köszi, tényleg jobb a derekam! Tegnap is mentem edzésre, de a mai napot inkább kihagyom - fő az óvatosság.
A jejui képek 1-19-ig Seogwipo tengerpartján (Jeju déli részén) készültek. 20-39-ig a Halim Park nevezetű helyen, ami a sziget keleti oldalán van.
Öt nap alatt szinte mindent megnéztünk, ami tervbe volt véve, és az időjárás is kegyes volt hozzánk. Augusztus derekán ez sokat számít!Első nap a Tiltott Városba látogattunk el (képek a korábbi bejegyzésnél). Hat pénztárnál állt a többezer bejutásra váró látogató, de…..
Kicsit sűrűek voltak a napjaink, és az utazás miatt kimaradt a Lantau szigetre tett kirándulásunkról szóló beszámoló. Ami késik, nem múlik... :-)A szigetre ugyan autópályán keresztül, sőt metróval is át lehet jutni, mi mégis a kompot választottuk. Gyönyörű időnk volt, a…..
Hosszú szenvedés után 85 évesen elhunyt Kim Dae-Jung, azaz DJ, ahogy a koreaiak hívják, az első koreai politikus, aki Béke Nobel-díjat kapott az Észak- és Dél-Korea közötti kapcsolatok fejlesztését célzó "Napsugár politikája" nyománHetek óta számítani lehetett rá,…..
Csak röviden: Most fedeztük fel, hogy a fényképeinket nem tudjuk feltölteni a Facebookra, mert kb egy hónapja a "tiltott" weboldalak közé került a többi népszerű közösségi oldallal együtt. Az indokokról nem szereztünk hivatalos információt, de tippelni…..
Nem akarnék olyan sablonos dolgokat írni, hogy meleg van (30 fok) párás a levegő (90%), vagy hogy magasak a felhőkarcolók... Még akkor sem, ha tényleg ezek a legerősebb élmények az első itteni napunk utánA felhőkarcolók között nem is gondolnám, hogy tizenkét éve itt is…..
OpenMinded 2009.08.12 05:01:24
@Koronix: Tegnap nem sikerult a FB-ra feltoltenem a kepeket, de most mar lathatoak, belinkeltem a postban is. Itt lathatoak: www.facebook.com/album.php?aid=9956&id=1684041535&l=51f3fb903f
OpenMinded 2009.08.14 03:38:23
@Judy.hu: köszi a dicsérő szavakat! A 12. képen a 11. kép hátterében látható szökőkutat örökítettem meg - kicsit "beszűkítve".
Az első két napunk alatt a városból főleg a felhőkarcolókat láttuk. Meg a kis utcákat pici boltokkal és mindenféle értékes, gagyi, illatos és büdös dolgokkal tele.A kajálás különösen nagy kihívás, na nem éppen nekem, hanem a lányaimnak. Az egyik nem szereti a húsos illetve…..
Ugyan sok ismerősöm fordult már az akupunktúrához, nekem eddig nem volt rá sem indíttatásom, sem alkalmam, hogy kipróbáljam. Így életem első (kínai típusú) akupunktúra kezeléseit Szöulban kaptam.A taekwando nagyon jó sport, és rettentően élvezem. Tíz nappal ezelőtt az edzés…..
Részben, hogy ellensúlyozzam a tegnapi bejegyzést...Most olvastam a The Korea Heraldban, hogy a bíróság 2.450 USD-re büntetett egy férfit, mert állítólag hipnotizált egy nőt az első randijukon, és... MEGCSÓKOLTA!Namármost, itt egy ún. Blind Date esete forog fenn, ami Koreában…..
Igazán megszokhattam volna már az életben, hogy minden egyszerre szokott történni. Nem kérdezi senki, hogy felkészültél-e rá, hogy tudod-e majd kezelni... Csak úgy megtörténik veled. Tetszik vagy sem.Hát, nekem most kicsit ilyen érzésem van. Nem mintha nem tudnám kezelni, csak úgy…..
Hogyan legyünk koreaiak? A koreai lélekbúvár tanfolyamom első vizsgáján nemrég estem át, persze anélkül, hogy különösebben készültem volna rá, és anélkül hogy tudatában lettem volna, hogy vizsgázom...Egy koreai barátommal egész estébe nyúló beszélgetést folytattam, volt…..
OpenMinded 2009.08.02 04:05:34
@Judy.hu: Jó a kérdés! Ott kezdődik, hogy nem orvoshoz mennek ha bajuk van, hanem kórházba (azaz rendelőbe, de ők a kórház szót használják rá). A náthával is. Itt ugyanis nincs háziorvosi rendszer.
A koliban élő koreaiak közül többel is beszéltem amikor orvosnál jártak, hogy "na mi van mit mondott az orvos". És egyetlen eset nem volt amikor ne lett volna az okok között a túlterheltség. De nem jellemző a szív- és érrendszeri betegség.
Az életmódhoz az étkezési szokások is hozzátartoznak. És itt nagyon sok a tengeri herkentyű a főzéshez nincs zsír, nincs só...
A lelki gondokhoz tartozik az öngyilkossági ráta hihetetlen növekedése az elmúlt évtizedben - erről Roh elnök halála kapcsán írtam régebben: szoul2009.blog.hu/2009/05/23/ongyilkos_lett_a_volt_koreai_elnok
Április elején készítettem először fényképet a szomszéd Kyung-hee Egyetem kampuszáról. A gyönyörű szökőkút hátterében látható katedrálist közelebbről is lefényképeztem azóta többször is, de nagyon jó képet nem sikerült összehoznom, mert akkora nagy az épület (és…..
Otthon a hűvös őszi napokon szokott csak amiatt fájni a fejem, hogy a kiteregetett ruha nem szárad meg. Itt más nehézségek is adódnak...Először is, a mosógép. Még januárban írtam róla, hogy a fürdőszoba (illetve a WC) használatához pilótavizsga kell. Akkor nem is említettem…..