Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ólmosbot

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jövőre a Homár életére esküszöm, hogy megcsináljuk a kommandót egy csapat nyugdíjassal, akik minden áldott nap felváltva fogják hívogatni az Intrum Justitia munkatársait azzal, hogy a kimutatásunk szerint rengeteg tartozásuk van nálunk. Hogy bír a csoffadt ügyfélszolgálatuk…..
Ólmosbot 2008.12.30 13:38:46
@kisgalád:
"Lusta vagyok előkeresni a ptk-t, de a szolgáltatási szerződések tudtommal megszűnnek a szerződő felek vmelyikének a halálával"

Én azért előkerestem, kommentárostul:

"323. § (1) A kötelezett halálával a szerződés nem szűnik meg, kivéve, ha csak személyesen teljesíthető szolgáltatásra irányult.

Az örökhagyó által kötött mindazoknak a szerződéseknek, amelyeket jogszabály értelmében a felek valamelyikének halála nem szüntet meg, az örökös kötelezettjévé, illetőleg jogosultjává válik, mégpedig úgy, hogy ehhez semmiféle külön jognyilatkozatra nincs szüksége [lásd Ptk. 673. § (1) bekezdés]. Az örökös köteles az örökhagyó által megkötött szerződéseket tartalmuk szerint teljesíteni, illetve a szerződésszerűen felajánlott teljesítést elfogadni, és a teljesítés érdekében a másik féllel együttműködni. Az elállás joga is csak akkor és csak annyiban illeti meg, amennyiben az örökhagyó is érvényesíthette volna ezt a jogát."

Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy az intrumos telefonkapkodó magatartása legfeljebb morálisan kifogásolható, jogilag nem. Ha a tartozás a posztíró édesapja halála előtt keletkezett, akkor mint a tartozást öröklő köteles helytállni érte (örökrésze arányában és erejéig), ha a halála után, akkor pedig mint a szerződésbe belépő jogutód.

Más kérdés, mennyire rongy egy rendelkezés ez a Ptk.-ban. Így az örökösök olyan szerződések (társ)kötlezettjeivé válhatnak, amelyekről nem is tudnak, így akár évekig halmozhatja látens adóstársuk a tartozásokat, aminek a kifizetéséért legtöbb esetben vele egyetemlegesen felelnek. A Ptk. törekvése a piaci forgalom biztonságára és a hitelezővédelemre itt alaposan odavág az ember igazságérzetének.

Ólmosbot 2008.12.30 13:54:18
@kisgalád: Ó, semmiség :) Sajnos épp munkával töltöm a napot, úgyhogy pont kéznél volt.
Ezen gondolkozom. Persze van két könnyű válasz. Az első az, hogy nem is a Fidesz támogatja Gaskóékat, hanem Gaskó támogatja a Fideszt. Bár ezt a verziót könnyű alátámasztani azzal, hogy az arrogáns (vd)SS-vezér először azt mondta, hogy Karácsonykor nem lesz sztrájk, aztán…..
Ólmosbot 2008.12.30 13:02:44
@veny: "Pontosabban: ezen dolgok EGYIKE, ráadásul messze nem a legfontosabb közülük."

A legfontosabb - sőt bizonyos szempontból egyetlen - a személyi státuszbeli különbség: a szabad ember jogalany, a rabszoglga jogtárgy (volt).
Érdekes jogi alapvetéseket vet fel az alábbi levél, a MÁV általános szerződési feltételeiből lehet kiindulni, de a sztrájkért való felellőséget majdnem biztos, hogy az kizárja. Kedves Zugügyvéd!A mostani sztrájk kapcsán merült fel bennem a kérdés, hogy milyen jogcímen…..