Regisztráció Blogot indítok
Adatok
beyo

0 bejegyzést írt és 89 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A melanoma az egyik legagresszívebb daganattípus, ezért különösen fontos, hogy tisztában legyünk az alábbi 10 tudnivalóval...
beyo 2019.06.07 20:40:28
Nekem két évvel ezelőtt operáltak le a lábszáramról egy ilyen csodát (29 éves voltam!). A korosztályomban mortalitást tekintve a legveszélyesebb betegség.
Nekem relative szerencsém volt, mert úgy néz ki áttét képzés előtti állapotban kapták le, de senkinek sem kívánom az élményt.
Csak néhány élmény: A melanoma pozitív betegeket az első műtét után még legalább egyszer kés alá helyezik, hogy nagyobb biztonsági zónát vágjanak. Nekem egy 10mm x 10 mm-es képlet miatt egy jó féltenyérnyi területet kellett kimetszeni, teljes mélységben, mindezt helyi érzéstelenítéssel, kb. egy órás processz volt. Bő egy hónapig mankóval közlekedtem.
Utána képalkotó vizsgálatok, nekem PET/CT, hetekig tartó stresszes várakozás a szerecsére negatív leleletre. Ezután jöhetett a következő műtét, lágyéki nyirokcsomó eltávolítás, szintén csak vizsgálati jelleggel. (Az esetek többségében először a nyirokhálózatban jelentkezik az áttét). Vannak, akiknek ilyenkor több csomóját is eltávolításra ítélik, itt is mázlim volt mert negatív lett és csak egy nyirokcsomómba fájt. Ennek a műtétnek lett némi szövődménye, szóval még azt is kezelni kellett, plusz megint nehezebb volt a mozgás.
Ezután lehetett csak elkezdeni a megelőző gyógyszeres terápiát, ami az én leleteim alapján egy másfél éves, alacsonydózisú interferon, injekciós terápiát jelentett. Ez azt jelenti, hogy 18 hónapon keresztül kellett magamnak injekciózni egy elég erőteljes hatású immunterápiás gyógyszert, amit egyébként rákosokon kívül Hepatitis C-ben, olykor HIV fertőzötteknek adnak. Kezdeti mellékhatások, amik jöttek vele: magas láz (ami tök normális és az orvosok szerint azt jelenti, hogy jól reagálok a szerre), izom- és izületi fájdalom, reggelente szájszárazság, fejfájás stb. Ezek némelyike pár szúrás után elmúlt, de voltak olyanok, amelyek a kúra végéig velem maradtak. Pár hónappal később a hajam is elkezdett ritkulni, egyre nehezebben bírtam a fizikai megterhelést és olykor-olykor a hangulatom is minimum ingadozó volt. Ennek lesz most végre vége, pont a napokban. Ezek mellett folyt közben havonta, két havonta laborvizsgálat, három hónaponként ultrahang, évente röntgen. Innentől szerencsére ritkábban, mostmár csak 3 havonta fogok orvost látni, de az is még jó pár év.
Ezeket nem panaszkodásból írom, hiszem, hogy több lettem vele és én is ahhoz a boldog 95%-hoz tartozom, akiknek nem lett a korai stádiumú melanómából komolyabb baja.
Sokkal fontosabb, hogy mindenki elmenjen szűrővizsgálatokra évente, ne hagyja, hogy bármi elkezdjen rajta vagy benne az akaratán kívül növekedni!
Aki rendszeresen ellenőriztet, nem lesz semmi baja, esetleg megússza egy apró műtéttel, kicsit rosszabb esetben lásd az én példám. Úgyhogy hajrá!
Ha félsz és nem mész el, kivársz - na azt ne csináld! Áttét képződés után az 5 éves túlélésre is alig néhány százalék az esély, az amúgy tök szuper és modern gyógyszerek mellett is.
Kicsit eltérve a blog tematikájától (ez már lassan szokás lesz), kortárs filmekről állítottam össze egy áttekintést. Mint azt korábbi bejegyzésemben írtam, sajnos a rendszerváltást követő két évtized nem a magyar film fénykoraként vonul be a kultúrtörténetbe, ennek…..
Tallinnban Tallinn Pride 2014.07.05 11:57:12
Észtországban felvonulás helyett az utóbbi években inkább egy helyhez kötött fesztivált szervez a helyi LGBT közösség. A rendezvény szervezője történetesen a mi egyetemünk hallgatója ezért a minap első kézből tudtam tőle megkérdezni a dolog hátterét és információkat…..
beyo 2014.07.06 01:47:14
@tisztapista: tőlem mondhatod, akárhányszor, akármilyen hangosan, de attól még nem lesz igaz, amit mondasz.
Az elfogadott tudományos vélekedés szerint a szexuális identítás és irányultság nem választható - hanem maximum elnyomható - , sőt akár változékony is lehet, és nem betegség. Teljesen természetes, rengeteg fajnál tapasztalható magatartás forma.

A jogaid érvényesítése és a másik ellenvaló önérvényesítés között pedig sok árnyalatnyi különbség van.

Egy meleg téged nem direkt bánt azzal, nem provokál azzal, hogy ugyanolyan formában szeretne párkapcsolatban élni egy vele azonosneművel, mint te egy ellenkezőneművel.
Amikor tüntetési jogával él, és ezért lezárják a várost, ugyanúgy él a tüntetési jogával, mint egy egyszeri békemenetes ( de mondhatnék millást is). Van ilyen, ezeket el lehet viselni, viszont sokkal gördülékenyebb lenne a helyzet, ha nem kellenének kordonok, amik most azért vannak ott, hogy védjék őket az agresszív homofób csoportoktól.

És arról sem kéne meggyőződni, hogy a többségi társadalmat ennyire zavarná homokosok jogérvényesítési mozgalma, legalább annyian támogatják, mint ellenzik és mégtöbbeket valószínűleg egyáltalán nem is izgat.
Vendégszerzőnk évekig egy nagy budapesti egyetem hallgatói önkormányzatának tisztségviselője volt. *  Az egyetemisták körében sokan elégedetten csettintgetnek a nyelvükkel, hogy no, most végre lelepleződtek a HÖK-ösök. A baloldalhoz kötődő sajtó megmutatja, hogy bizony…..
beyo 2013.02.22 11:36:45
@Tündér_Lala: Szerintem ez az ügy a HaHa-nak sem tesz különösebben jót. Decemberben eléggé egymásra voltak utalva a HÖOK-kal, minden nagyobb eredményt abban az időszakban tudtak elérni, amikor erősebb volt az együttműködés, kölcsönösen tudták egymás véleményét legitimálni. (konkrét összetűzés csak az ELTE BTK HÖK-el volt). A HaHa azóta is folyamatosan keresi a kommunikációt a Hallgatói Önkormányzattal...
Szóval szerintem minimum kérdőjeles, hogy kinek az érdeke itt most a port kavarni és csökkenteni a HÖOK politikai befolyását és legitimitását...
Szerkesztőségünknek némi utánajárással sikerült kiderítenie, hogy a hangzatos ,,civil” és ,,független” szavak mögé bújó Hallgatói Hálózat, amely papíron elhatárolódik minden párttól, valójában tagjain keresztül szorosan kötődik a Fidesz és más, úgynevezett…..
beyo 2013.01.29 08:55:11
@Foxtrotty:

válogass: @oktatoihalozat.blogspot.hu/p/tagjaink.html

ennyi exszadeszes elempés liberáááális lenne egyetemi körökben? nagggyon paaraaaaaa!
beyo 2013.01.29 09:12:31
@Foxtrotty:
Mert a többségükről egyáltalán nem tudom, hogy kicsoda, de nem kezdek el róluk ítélkezni.
Akikről tudom, hogy kicsodák, azért van mert tanítottak vagy tanítanak az egyetemen, egyikükről sem tudnám megállapítani a politiaki kötődésük.
maradjunk annyiban, hogy trollkodsz, olyat próbálsz tényként közölni, amiről valójában fogalmad sincs.
Lehet, hogy nem ismerem a listán lévő embereket annyira, hogy tudjam, hogy az elmúlt 20 évben kire szavaztak, de annyit tapasztalati úton tudok, hogy itt semmiféle összeesküvésről és kormánybuktató szándékról nincs szó... lassan már terroristát fognak faragni néhány békésen tüntető fiatalból és értelmiségiből, megáll az ész...
A kezdetektől fogva hangoztatjuk, hogy nem specifikusan az Orbán-kormány ellen vagyunk, nem ezért jöttünk létre, és akkor sem fogunk feloszlani, ha nem ők lesznek hatalmon - beleszólási követeléseink a mindenkori kormánynak szólnak, így mindenkor hallatni fogjuk a hangunkat. Ezt…..
beyo 2013.01.27 17:02:41
@beyo: irgalalmatlanul sok a hiba és az elütés, bocsánat, legközelebb átnézem küldés előtt...
beyo 2013.01.27 19:06:32
@rdos: Szanyi kapitány ilyen kérdésekre nyilván nem fog válaszolni. Tele is lenne vele a sajtó, legutoljára amikor egy politikus őszinte beszéde (magánvéleménye) kiszivárgott, felgyűjtották a fél várost.
Nem halottam politikust évek óta olyan kérdésre egyenesen válaszolni, amire ne adott volna már korábban a mögötte álló párt választ, vagy esetleg ne ők rágnák az adott politikus szájába azt.
Akármennyire is pofás, hogy Szanyi Úr itt van, újdonságokat ne várjunk tőle...
beyo 2013.01.28 08:51:33
@Kedves Loránd x: Nem biztos, hogy kielégítő választ fogok tudni adni a kérdésedre! Lehet igazad is a felvázolt jövőképpel kapcsolatban, és lehet, hogy nincs. Egy biztos, a dolgok a válság hatására elkezdtek változni. Abban is biztos vagyok, hogy a válság megoldására régionként csak eltérő válaszokat lehet adni, ami szintén, ha úgy tetszik egy új világrend irányába mutat, de, hogy ez az új világrend pontosan mit is fog jelenteni a gyakorlatban még a jövő kérdése. Az már látszik, hogy a klasszik bal-jobb, nyugat-kelet struktúra borul Európában, inkább értelme van centralista-radikális és észak-dél párhuzamokban gondolkodni.

Azt viszont gondolom, hogy egyelőre botorság lenne ebben az országban a tudásalapú társadalom eszméit feladni. Olyan változások történtek az elmúlt években az országban, hogy a tekintélyesre nőtt társadalmi szakadék mellett generációs szembenállás jelei is elkezdtek mutatkozni.

Egészen mást jelent a tudás ma, mint a tudás jelentett mondjuk 20-30 évvel ezelőtt, és nagyobb a kettő között a különbség, mint mondjuk 1960 és 1990 között volt. Egy tanárom mondta az még gimiben, hogy már nem akkor számítasz okosnak, ha minnél több dologra tudod a választ, hanem akkor, ha tudod, hogy a válaszokat hol kell keresned. Egy másik blogban is írtam már, olyan mértékű a tudás, hogy ez a kor nem kedvez mindenhez értő reneszánsz géniuszoknak, az emberekeknek specializált tudásokat kell megszerezniük, mert csak így van esélyük a munkaerő piacion. Az, ami most történik a felsőoktatásban egy régi, ma már nem működtethető rendszert akar konzerválni. Ha tágabban értelmezzük ezt, akkor kormány törekvései egyfajta újfeudalista rendszer irányát mutatják, biorobotokkal (amit te egy kicsit talán más kontextusban írtál). Ez pedig egy olyan dolog, ami ellen fel kell lépni, nem lehet megengedni, hogy az emberekben rejlő tőkét egy felülről jövő akarat ilyen mértékben sorvassza el.
Nem lehet azt mondani, hogy Balog Zoltán nem próbálkozik. Pozitívum például, hogy ő nem fidelitasos fiatalok félelmeit hallgatta meg, hanem egy elvileg demokratikusan választott, tehát elvileg a diákokat jogosan képviselő szervezet vezetőivel tárgyal. Az persze már más kérdés,…..
beyo 2013.01.23 00:51:55
@Éhes_ló: Csak ma olvastam a fórumot, kicsit összeszedem hogy látom a HaHa-t, illetve a működését (válasz a kérdéseidre)
A HÖK és HaHa működése között óriási különbség van. Ha az alapokat nézzük, akkor mind a kettőről elmondható, hogy demokratikusan működik (kéne működnie). A HÖK esetében ugye vannak választott tagok és képviselők akik hivatottak képviselni a hallgatók érdekeit, illetve intézni bizonyos ügyeiket (szoctámok, ösztöndíjak, bulik, etc.). A HaHa szintén demokratikus, de itt nincsenek választott tagok, minden önkéntes alapon szerveződik, "alulról". Nem feltétlenül szervezetről kéne beszélnünk, hanem inkább mozgalomról.
Volt egy baráti társaságokból álló diákcsoport, akik úgy gondolták, hogy ideje lenne megreformálni az oktatási rendszert, demokratikusabbá, innovatívabbá, korszerűbbé tenni. Amikor kirobbant ez mostani felsőoktatási válság úgy gondolták, hogy érdemes lenne ezekről a problémákról országos szinten beszélnie a hallgatóknak egymás között, közös véleményt alkotni, amit aztán képviselni lehet.
December elején Pesten és több vidéki nagyvárosban már voltak olyan kis közösségek "sejtek", melyek a HaHa szellemiségét hírdették. Elkezdtek hallgatói fórumokat szervezni, voltak kész terveik amelyeket meg akartak beszélni, szavaztatni minnél több egyetemistával, különböző egyetemeken. Így jött létre az a hat pont amiről most mindenki beszél, ezeket a múlt év végén ezres nagyságrendű egyetemista támogatta szavazatával. Tehát mondjuk úgy, legitimitása mindig a fórumaikra ellátogató, őket támogató, hozzájuk csatlakozó, tüntetéseiken jelenlévő hallgatókból ered.
Kik a vezetőik? Nincsenek vezetőik. Aktivisták vannak, akik mindig az aktuálisan érvényben lévő, hallgatók egy nyitott közössége által kinyílvánított álláspontot képviselik (lásd 6 pont, ha nézed a mostani összes HaHa-s megnyilvánulást, mindegyik egyedül a 6 pont fontosságát hangsúlyozza). Vannak még ún. sejtek, ezek mindig egy adott egyetem HaHa-s közösségeit jelölik. Pl, ha egy HaHa tagban felmerül az ötlet, hogy kéne valami megmozdulást csinálni, azt először a saját sejtjén szavaztatja meg, ha átmegy, akkor elkezd a dolog szerveződni és kívülről is lehet hozzá csatlakozni.
Ötleteket bárki dobhat be, de csak annak lesz keletje, amit a tág közösség meg is tud szavazni.
Egy korábbi posztban már írtam a felsőoktatással kapcsolatban felmerülő egyik problémáról, a tandíjról, ahol a hallgatóknak adtam igazat. Most a másik, kényesebb téma következik: a felsőoktatás minőségi és mennyiségi értékelése. A hallgatói követelések jól kivehető…..
beyo 2013.01.21 02:39:34
Nagyjából egyet értek a poszttal, azzal azonban nem, hogy a bolognai rendszert el kéne törölni, szerintem inkább épp, hogy végre normálisan kéne bevezetni. Az egész Világ arra megy, hogy az egyetemen elvégzők olyan speciális tudást szedjenek össze, aminek csak ők vannak birtokában, hogy a munkaerőpiacon jobban megállhassák a helyük. BA-n elsajátíthatnak bizonyos alapokat, MA-n specializálhatják tudásukat azon a tudományterületen ahol a BA-t szerezték, ez még itthon sokszor itthon is megvalósul, de érdemes átvenni azt a nyugati trendet, hogy egy egyetem több féle MA képzés van (kevesebb hellyel), mint BA. De ez csak az egyik fele, nagyobb mobilitási lehetőséget kéne hagyni szakok közötti átjárhatóságra és nagyobb hangsúlyt tenni a kutatásokban való részvételre.
A régi rendszer csak konzerválja az egyenképzéseket, a Bolognai esetében legalább lehetőség van ezeken bontani, amit a mai magyar felsőoktatás egyáltalán nem használ ki.
Ami pedig szintén kissé torz meglátás, és remélem még módosul, hogy a hallgatók az elmúlt évek felsőoktatási gyakorlatát sírják vissza és betonoznák vissza. A HaHa eredetileg az oktatási rendszer megreformálására alakult emlékeim szerint, az már rohadtul más kérdés, hogy jelenlegi kormány olyan intézkedéseket vezetett be, hogy nehézkessé teszi radikális, miden eddigitől különböző új oktatási szisztémák propagálását, mert a fidesz és a kdnp újabbnál újabb kisstílű és gyomorforgató ötletek tárháza tematizálja az egészet. By the way, tavaly még Pokorni Zoltánnak egészen jó ötletei akadtak, kár, hogy most az Orbán-Hoffman-Balog tengely a menő...
Énvezettem? Mennyi is a tandíj? 2012.12.18 11:45:15
Az egyik nagy kérdés a tandíj ügyben, hogy mennyinek is kellene lennie. A kérdést azért nehéz megválaszolni, mert intézményenként, karonként a költségek változnak, a hallgatószám is változik évente (s néha évközben is), s azért is, mert eddig nem volt közvetlenül…..
beyo 2012.12.18 19:08:15
@Ludovikás Levente:
aha, akkor ne járj színházba, ne nézz tv-t (tele van a szakma az szfe-n végzett szakemberekkel), magyar filmet se nézz (régit se, hiszen már régi a képzés), ne járj kiállításra (a képző még régebbi), ne hallgass magyar zenét (a zenészek között diplomás művészek is lehetnek), a weben is óvatosan, mert simán lehet, hogy nem egy hírdetést vagy alkalmazást képzőn vagy iparművészetit végzett grafikus vagy dizájner tervezett, ne ülj le egy jól kinéző székre, mert lehet, hogy iparművész munkája, ne vegyél a családnak karácsonyra étkészletet, mert lehet lehet, hogy egy diplomás magyar dizájner munkája... tulajdonképpen ne csinálj semmit. Álljon meg ebben az országban minden, ami egy kicsit is több luxust nyújt a szürke hétköznapok robotjában.

De ha eddig olvastál volna híreket tudnád, hogy tegnap a színműt más egyetemekről érkező diákok, többek között mérnökök, orvosok és más hasznos területen tanuló diákok töltötték meg.
“Emberemlékezet óta nem volt példa ilyen megmozdulásra” – harsogja a Magyar Nemzet online címoldala. Hm. Ezek szerint elég rövidnek tartja a kormánypárti lap a zemberek emlékezetét: alig pár hete volt egy hasonló ellenzéki megmozdulás az Opera előtt. Azt persze…..
beyo 2012.01.22 17:49:05
@midnight coder:
1.) Ebben nagyon nem értünk egyet. De most nem Gönczről van szó, ne terelj! Ha miatta esetleg még többeknek kell visszavonni a diplomáját, leszarom, vonják vissza, mert ők sem érdemlik meg. Ellentétben azzal, hogy szerinted milyen érzés ez azoknak akik a hasonló doktorijuk elkészítésébe éveket feccöltek, ahelyett, hogy kerestek volna maguknak "törzsanyagot"? Ha bebizonyosodik, hogy érdemtelenül szerezte a diplomáját, akkor le kell mondania, még akkor is ha olimpiai bajnok, ha amúgy jó fej, de lehet tőlem az új Megváltó is, akkor is le kell mondania, ha hazudott és lopott. De arra nem alapoznék, hogy olyan kurva sok lopott diploma lenne, hogy nemzeti katasztrófát okozzon. Ha van valaki aki ezt nem engedheti meg magának akkor az a Köztársasági Elnök!

2.) Másfél éve van a Fidesz kormányon, igen az előző két kormány is hasonlóan sok baromságot csinált, le is lettek váltva annak rendje és módja szerint. De még egyszer, most a Fidesz van kormányon, aránytalanul sok eszeveszett baromsággal, amit egy kormánypárt NEM ENGEDHET MEG magának.

3.) Nem azt mondom, hogy ne segítsünk a devizásokon, hanem azt, hogy ne úgy segítsünk rajtuk, hogy a legtöbbjük helyzetén még rontunk is, miközben álságos szövegekkel bombázzuk a közvéleményt.

4)
Mikor már senki nem kerülhette ki a szomorú igazságot, hogy alkotmányunk teljes mértékben érvényét veszítette, üres lap csupán, úgy döntöttünk, a magunk módján emléket állítunk a múltnak. Emléket állítunk a Magyar Köztársaságnak és Alkotmányának. Az 1989 és 2011…..
beyo 2012.01.06 18:01:30
@mikka: Ácsi, a nagykövet nem azt állítja, hogy az index hazudik, hanem, hogy értesülései, amiket leközöltek valótlanságokat állít. Ez így önmagában nem hazugság, remélhetőleg eszközölik is a kiigazítást.
"Egy névtelen külügyi forrásra hivatkozva" írák, nem saját véleményüket közölték tényként, ez fontos különbség. :)
beyo 2012.01.06 18:30:18
@mikka: Nem csak a baloldali média sajátja, hogy hisz nem kelleően megalapozott értesüléseknek, de ez részben a sajtószabadság sajátja. Attól, hogy egy újságíró leír valamit még nem lesz tény. Az enyhe csúsztatás, hogy egy újságcikk állítana kényszerpályára. Egy újságíró szava még nem igazán súly, ha ilyet egy politikus állít az már inkább... Félre ne érts, egem is bosszant, ha bebizonyosodik, hogy egy sajtóorgánum valótlanságokat állít, de van ilyen és lesz is ilyen. Az, hogy ez kiderült, épp azt bizonyítja, hogy a rendszer jól működik és a hülyeségek kiderülnek. Ettől a cikktől senkinek sem rosszabb, maximum az indexnek.

más: Ha kormány hülyeséget csinál és kiderül, nem az ellenzéket kell ekézni, hogy előszeretettel csámcsog rajta.
beyo 2012.01.06 18:49:06
"félő, bohócot csináltok magatokból, ha a nem létező diktatúrától rettegtek meg a köztársaságot siratjátok feleslegesen ahelyett, hogy világosan megmondanátok, mi az, ami nem tetszik."@Sir Galahad: Látod, ezt hívják populizmusnak, ami fidesz jó régi fegyvere, és most az ellenzék is szeretettel használja. Mondjuk Szalai Ervin esetében legalább elmondhatjuk, hogy nevesítetette is, hogy pontosan mi nem tetszik neki.
Antal Nimród a Kontroll után Hollywoodba igazolt, letudott egy közepes horrort, Az elhagyott szoba (Vacancy) után szintén ismert nevekkel dolgozhatott, de A szállítmány (Armored) sem robbant nagyot, majd Robert Rodriguez őt választotta ki a Ragadozók (Predators) rendezői posztjára.…..
Már a 2006-os önkormányzati választás utáni, 2010-ben súlyosbodott színházi kinevezésekkor elkezdtem gyűjteni az adatokat a színházigazgatók kinevezéseiről. Aztán a VI-os kategória körüli Vidnyánszky-haláltánc után belekezdtem egy posztba a színházi kultúra és a…..
A villalányok először jól bebasztak a Való Világban (lásd fotónk), majd kiakadtak, mert az új beköltöző egy szilikoncsöcsökkel bíró egykori Playmate. A bent tartózkodó nők közül mellesleg csak egynek vannak eredeti másodlagos nemi jellegei. Fotó: Blikk.Na, megvolt az első…..
beyo 2011.09.25 23:17:43
@Kisvesza: én pont Michelettót láttam (túléltem). Egyébként már a hó eleje óta forgatják...
  „Reméljük, továbbra is készülnek Magyarországon filmek, senki nem akarja, hogy ne készüljenek!” - nyilatkozta a napokban a fiatal, filmszemle fődíjas rendező. Ebben majd mindenki egyetért. De hogyan, kik, miből, milyent?   A hangos…..
beyo 2010.12.15 17:21:53
@csillámpóni: a magyar színészekről annyit, hogy nincs magyarországon filmszínész képzés, csak színházi, ezáltal a filmekben játszó színészek 99%-a a probájáról esik be a forgatásra, és igyekeznek minden teátralítást lemosni magukról, de hát mit tegyenek, ha főiskolán egyetlen filmszínész kurzusuk sem volt. Amúgy ha egy színész kitalálná itthon, hogy ő már csak filmben játszik akár éhen is dögölhet, mert maximum évi két produkcióba fogják hívni pár százezres tételért, miközben a lelkét kiteszi. Szerintem a színészekkel nem ilyen drámai a helyzet, ahogy lefested, amúgy...

Láttál te már magyar producert? A magyar producer a következő képpen dolgozik: Megkeresi őt egy rendező egy forgatókönyvvel, vagy filmötlettel. Ha tetszik neki, akkor azt mondja, hogy segít az alkotónak megírni a pályázatot, amivel pályáznak az MMKA-hoz, ha szerencséjük van, kapnak némi pénzt, amivel megkezdhetik az előkészítést. Előkészítés során fejlesztenek a forgatókönyvön, majd el kezdik összeszedni a stábot, megpróbálnak további elsősorban külföldi támogatókat taláni, ez nem mindig megy, de hát a rendező lelkes, a forgatókönyv jónak tűnik, megpróbálnak valamit kigazdálkodni, extrém esetben fel hívnak x embert, hogy nem-e lenne kedve kivételesen olcsóbban, vagy INGYEN adni a kamerát, vagy hangtechnikát... Ezek után már tudják mennyi pénz kell nekik a filmre, ezzel újra pályáznak, és már nagyobb valószínűséggel megkapják a kellő összeget. De csak, hogy érthető legyen, a magyar producer (és a producer már úgy általában) sohasem a saját pénzét fekteti a filmbe, és itthon esze ágába sem jutna, hogy ebből a filmből venné meg a legújjabb ferrariját. Minden pénzt, amit egy film esetén a munkájéáért kap rögtön költheti az irodja rezsijére, a családjára, esetleg valamennyit félre tehet, egy következő projekt elkezdéséhez. Magyar országon a producereknél a pénz nem a bevételekről, hanem a kiadásokról szól, ezért is fog most szépen bedőlni jó pár magyar produceri iroda itthon... Ez nem Amerika...
beyo 2010.12.15 18:04:28
@Alfőmérnök:
"Medgyessy kezdett el ígérgetni az MMKA-nak pénzt, és itt kezdődött a felelőtlen költekezés.
Oké elhiszem, csakhogy felmerül néhány probléma.
- hogy nem vették észre ezt a túlköltekezést?
- ha észrevették, hogyan gondolták, hogy ez nem fog kiderülni?
- meg egyébként is 2002-től kezdve a filmes szakma többsége (köztük Grün) kiállt az MSZP mellett, szóval az nem megy, hogy Medgyessyre kenjük a dolgot, és eljátsszuk a naivat, hogy hát beszoptuk amit ígért..."

A dolog úgy történhetett meg, hogy még szép, hogy kiállnak egy olyan politikusért, aki azt mondja, én adok nektek pénzt a munkátokra. A probléma akkor kezdődött, amikor az MMKA elköltött filmre minden az adott évre előirányzott pénzt, de a forgatókönyvek csak jöttek. Ekkor az MMKA, nem mondott rájuk nemet, hanem csak annyit, hogy "várjatok egy kicsit,
majd valahogy szerzünk pénzt!". Elballagtak hát a minisztériumba, ahol azt modták nekik, hogy ebben az évben már nincs ehhez elég pénz a költségvetésben, eztért ott azt a tanácsot kapták a mininsztériumban, hogy vegyenek fel további filmekre hiteleket, ők majd a következő évi költségvetésből ezeket utólag kifizetik, erre szerződéseket is kötöttek a közalapítvánnyal. Ez több esetben is megtörtént, de a kormány halogatta kifizetéseket, míg végül nem jött a kormányváltás és végleg nemet mondott ezekre a kifizetésre, amik amúgy jogilag megilletnék. Csak hát az a probléma, hogy nem minden támogatást filmekre költöttek. Ezek a sikkasztások a sajnos/nem sajnos büdös életben nem derülnek ki magyarán, ha 1. nem lépik túl az évente előirányzott összeget. 2. a magyar állam kifizeti az általuk megígért és szerződött összegeket.
beyo 2010.12.16 00:29:11
@Lámpavas:
Rosszul gondolod. Léhűtések magyar televíziónál vannak, legalább kétszer annyi ember dolgozik ott, mint ahány kéne, nem véletlenül a legnagyobb költségvetésű csatorna, egy riport leforgatására átlagosan öten mennek, míg ugyanezt az RTL leprodukálja három emberrel...

Ha egy film nem dolgozik az indokoltnál nagyobb költségvetéssel, akkor ott nincs helye léhűtőknek. Néhány kivételtől eltekintve ez így is van. És látom nem jártál még forgatáson, mert akkor tudnád, hogy egyetlen nem csak úgy tébláboló embert nem látsz, ugyanis kurvára útban van.
Szerinted mi a pazarlás? Kifizetni egy világosítót? - fix ára van, a cég ahonnan jön mondja meg mennyi az annyi, mással nem csinálhatod meg? A nyersanyagon általában spórolnak, mert aranyárban van. Sajnos ez van, a fimgyártás nem olcsó, és senkinek sem érdeke túlórázni.
Amúgy tényleg vannak sajnos kivételek, de szerencsére kevés esetben. Bár veled valsz kár vitázni...
A Jobbik belecsapott a lecsóba.A kormányoldalon mindenki a költségvetéssel és a manyupokkal van elfoglalva, és kölönben is a romeltakarítás utáni újjáépítés elvette az időt a szellem pallérozásától. A Jobbik ötleteit rendre felülírta a kormány, ezért enyhe vákuum…..
beyo 2010.12.02 01:11:13
Nekem ebben csak az fáj a legjobban, hogy akik szerencsétlen Alföldit ekézik, TÉNYLEG fogalmuk sincs róla, hogy valójában miről beszélnek.
1.) Bizonyára tök jól esik nekik elmondani, hogy liliomtiprást, szodómiát és egyebeket hívnak életre a nemzet színházában, és ez mennyire csúnya dolog. Ez pusztán arról szól, hogy kiragadtok apró részleteket, egy egészből és halovány segéd lila gőzötök sincs róla, hogy ezek a részletek egyáltalán pozitív vagy negatív kontextusban kerültek elő. Vannak azt hiszem társadalmi problémák, amelynek ábrázolása a nemzeti színház művészeinek feladata kell, hogy legyen.
2.)Ehhez az Iluskás dologhoz. A művészettörténetében bizony-bizony megeseik, hogy egykori műveket újra értelmeznek. Alföldi soha egy szóval sem állította, hogy ő most egy az egyben Petőfi -amúgy önmagában felülmúlhatatlan- művét állította színpadra.
3.) Ki mondta, hogy a Nemzetiben csak és kizárólag közérthető, -akár a jó értelemben- kommersz darabok futtathatók? A Nemzeti felválallta azt a feladatot, hogy igyekszik reprezentálni azt a sokszínűséget, ami magyar színház kultúrát jellemzi.

A közhiedelemmel ellentétben a nemzetiben csak modernista és explicit darabok vannak, sőt.

És most komolyan mi a valószínűbb? 1) Hogy Alföldi a szexuális beállítódottságát a senvedő magyar nemzetre erőszakolja, miközben tudatosan izrael kezére játsza az ország kultúráját, és markában röhögve várja, hogy az ország egyszer felszámolódjon a térjépről? vagy az, hogy művészi motivációtól hajtva igyekszik egy minnél sokszínűbb, a 21. század társadalmi mozgásait feldolgozva előadásokat hozni a Nemzetibe, miközben bizony-bizony előfordul olyan, hogy téved, esetleg olyat csinál, ami néhány embernek nem teszik?
A lehető legtöbb hiba egyetlen ingatlanfotón Jól hangzik, jól is néznek ki a modellek, de egy-két fotó azért elkelne Nagy-Magyarországgal díszített családi ház Öt éve eladhatatlan a Győzike-villa (korábban ugyanerről itt) Falikutas, lugasos kert a Belvárosban…..
A siker mindent igazol, a kudarc mindent megcáfol. Ha vitatható is a végletekig lecsupaszított igazság – hiszen a szavazatmaximalizáláson túli célok is létezhetnek -, alapvetően jól ragadja meg a politikai stratégiák értékelésének lényegét. Így aztán azzal kapcsolatban,…..
Az alábbiakban Zixus vendégpostját olvashatják. Az országgyűlés első napja tele volt mókával és kacagással. A Rosszabbik egy jól irányzott huszár-, akarom mondani gárdista vágással sikeresen tematizálta az ülést. Reagált rájuk Papír-Turul is, akinek - talán a Sólyom for…..
beyo 2010.05.16 14:06:18
nem is önmagában a mellénnyel, vagy a neoszékely himnusszal van a baj... A baj abban van, hogy a jobbik nem hajlandó betartani az alkotmányos kereteket a parlamenten belül. Úgy gondolják, hogy ha már a szabályok rosszak, akkor az rájuk nem vonatkozik, csak a saját felsőbb rendű szabályaik. Ha tetszik ha nem, a gárda egyenruhája (az oroszlánnal és az árpádsávos címerrel) alkotmányosan betiltott viselet -pont leszarom, hogy félelmet kelt. - de törvény van róla, amit be kell tartani. Ha azt akarják, hogy ne legyen, akkor emeljék fel ellene a szavukat, kérjenek rá szavazást, de ne tőből szarjanak mindenki fejére, aki véletlenül méltóztatik nem egyet érteni velük. A székely himnusz már kevésbé para, az csak nem elegáns, az új parlament beiktatásának van egy bizonyos ceremóniája, ennek része a végén a Magyar Himnusz és a Szózat, a Székely Himnusz nem, de erre is fel lehet hívni a figyelmet inteligensen, hogy esetleg a határontúli nemzettársainkal való szolidarításként esetleg énekelhetnénk, mert lehetne, de akkor üljünk le megbeszélni. Ez a mocskosul undorító a jobbikban, okosan kéne használni a törvények adta lehetőségeket, nem felhatalmazásnélküli provokatív akciókat végrehajtani. Bent vannak a parlementben hajrá, most már nem egy underground szervezet, ugyanazok a jogok illetik meg őket, mint a többi képviselőt, ezáltal mindenki kötelezve van arra, hogy meghalgassa őket és vitatkozzanaka velük. De nem, nekik mindenképp szarni kell a többiek fejére, pár perc -a szavazóiknak tett- népszerűségért cserébe.
Az meg a másik vicc, hogy külön esküt tettek a korona előtt a koronára. Vígan romantizálnak a királyság visszaállításának irányaba, miközben ebben az országban a királyság eddiglen csak az önkényuralmat és feudalizmust jelentette. Jah meg persze újra felül állnak valamin. Az MSZP-s képviselők kitűzője is több mint szerencsétlen, mert a kommentekből is látszik, nem csak a harcos antifák a hivatásos rettegők, henem a másik oldalnak is megvannak az antiszemita rettegői. Persze mindenről a cigányok meg a zsidó nagytőke tehet, meg a kormányzati szintű vörös kommunisták, hahahahahaha. nehogy néha esetleg hibát kelljen magunkon is keresnünk.
beyo 2010.05.16 16:55:52
@cicmen: lehet, hogy némiképp kicsit elragadtattam magam. DE, azt is írtam, hogy minimum szerencsételn húzás, a magyar zálszló és izraeli zászló által alkotott kereszt, amit a képviselők hordtak ettől függetlenül még csak a két nemzet közötti barátságot hivatott szimbolizálni, azonban mások ezt sajnos ebben az izraeli hatalmi érdekeket, a magyar állam elnyomását látják. És azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy a jelenlegi izrael kormámy valóban sok ponton hibás és egyébként több esetben nacionalista politikáját kollektíven a zsidók hibájának tekintintik. Kicsit illene tehát vigyázni az ilyen kijelentésekkel, hogy a zsidók így meg úgy... Miközben még az Izrelben élők között is nagyon sokan, sőt többségben nem értenek egyet a kormányuk háborús intézkedéseivel.
Akik pedig akik a MÁV-ot perlik csak egy kis az egyesült államokban élő kisméretű csoportosulás, akik némileg elvesztették a realitás érzéküket, és 60 éve valószínüleg még az ország közelébe sem szagoltak...
Pár perc múlva kezdődik a parlament alakuló ülése. A fontosabb eseményekről és beszédekről folyamatosan frissítve beszámolok az alábbiakban, illetve érdeklődéssel várom az érdemi hozzászólásokat is. (Fotó: Index) Sólyom László megnyitójából nem hiányzott a viszonylag…..
beyo 2010.05.15 00:45:10
No végre, hát összállt az új patkó!
A mai nap tanulságai alapján a következőkben reménykedem:
A Fidesz remélem az elkövetkezendő nagyon kevés hónapban sikeres szenzációhajhász és populista turné után végre elkezd majd kormányozni is. Remélem azok az igen fennhéjázó gondolatok amik ma Viktorunk száján kiestek nem csak a NÉP szájának betömésére szolgáltak, hanem érdemi, a gyakorlatba is lefordítható tartalommal rendelkeztek.
Remélem az MSZP legalább egy éven belül képes lesz magát újra számolni, és felnőni az ellenzékiség feladatához. Képes legyen arra a többi pártot és első sorban a Jobbikot a helyén kezelje, mert csak akkor lesz képes nála jobb lenni és az erejét elvenni - mert ez így ugye csak további dühöt és indulatot szül.
A Jobbik esetében reménykedem, hogy egyszer is képes lesz önmaga korlátoltságán túlnőni, bebizonyítani, hogy képes a demokráciát építeni is, így rászolgálva azon választók bizalmára akik melléjük húzták az X-et. Sajnos látva Vona Gábor mai napi bohóc striptízét a gárdásmellényben és Morvai Krisztina elmés benyögéseit nem táplálok túl sok reményt hozzá, dehát csak felnőnek egyszer és a problémákat majd nem csak felvetni tudják majd, hanem felelősséggel, kellő körültekintéssel, kettős mércék nélkül kezelni is, hogy tényleg mindenki mosolyogjon és szebb legyen az a bizonyos...
Az LMPs képviselők remélem mihamarabb megtalálják a helyüket a szó konkrét és átvitt értelmében is és nem kívánnak okot szolgáltatni, hogy néhány hülye össze keverje őket az SZDSZel.
Sólyom Lászlónak kívánom, hogy azt a tökök amit a mai napon növesztett tartsa meg hosszú távon is, remélem nem kell rövidtávon kiköltöznie a Sándor palotában, egyelőre elnézve a mai viszonyokat alkalmas bérlőt nem találni széles e hazában.
beyo 2010.05.15 00:47:36
Filmdroid Az Eredet előzetese 2010.05.08 11:16:40
A nyár agyatlan és látványos akció-és kalandfilmjei között feldülés lesz megnézni egy szintén látványos, de agyatlannak nem nevezhető művet. Az Eredet eddigi anyagai legalábbis arra engednek következtetni, hogy Christopher Nolan nem csak úgy összecsapta a forgatókönyvet és nem…..
[ElPadre] szóval, ahogy ígértem, a folytatás: Onnan indult az egész, hogy pár hónapon belül lehetséges, hogy videoklipet kell forgatnom, és mivel iszonyatosan tetszettek az új Star Trek moziban (és a Fringe (nálunk A Rejtély) c. sorozatban) használt erőteljes…..