Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mortX

0 bejegyzést írt és 177 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Xiaomi Redmi 6 ellenfele, de olcsóbb, jobb a kamera,a kijelző és a processzor, több a memória és nagyobb az akkumulátor...
A Légiót újabb tragédiák érték. A brazil srác, aki egy éve ment ki a szakaszomból Guyanára, kint motorbaleset áldozata lett. Engem kérdezett még meg anno Guyanáról, én javasoltam neki a kiküldetést, és jól is érezte kint magát… a motorral nem számoltam. Egy másik brazil srác a szakaszunkból…..
mortX 2019.01.24 11:29:10
@Equalizer.: Nem hízni mennek oda. El is kell bírniuk a saját tömegüket, elég csak arra gondolni, hányszor kellett magukat felhúzni mindenféle akadályra.
Szerintem nagyon normálisan néznek ki, látszik rajtuk, hogy izomból van több és nem a semmittevés hája terpeszkedik rajtuk. Csak azért tűnik furcsának, mert manapság itthon minden nő és férfi tohonya puncs - én magam is - rossz ránk nézni. :(
(forrásaimat az elmúlt évek aktív strandcsekkolásán gyűjtöttem)

@Dobri: Neked mennyi idő telt el a légióból "civilizálódás" és a Magyar Honvédségbe behívás között? Biztos leírtad már itt ezerszer. Arra vagyok kíváncsi, hogy mire megkaptad a behívód, már hiányzott nagyon a laktanya, vagy kellett még, mint púp a hátadra?
mortX 2019.01.24 14:13:38
@Equalizer.: @Dobri: "Az Egyesült Nemzetek Szervezete által összeállított gyarmati területek listáján (...) jelenleg 17 terület van belistázva, mint gyarmat.
Ebből francia:
- Új-Kaledónia Franciaország tengerentúli terület (Új-Kaledóniát 1947-ben Franciaország kérésére távolították el a listáról. 1986-ban került vissza, miután a függetlenségi törekvések felerősödtek.
- Francia Polinézia Franciaország tengerentúli terület (Francia Polinéziát 1947-ben Franciaország kérésére távolították el a listáról. 2013-ban került vissza, miután a függetlenségi törekvések felerősödtek."
hu.wikipedia.org/wiki/Gyarmati_ter%C3%BCletek_list%C3%A1ja
mortX 2019.01.24 14:56:18
@Equalizer.: Vigyázz, nehogy úgy járj az olvasás alapú információgyűjtéssel, mint én, amikor bátran javasoltam, hogyha valakit nem vennének fel a francia légióba, még mindig mehet a spanyolba! :) Vagy az az amcsi fickó, aki a youtube-on nagyban magyarázza, hogy a szerb katonai csajka olyan jó, hogy még a jugoszláv hadsereg is rendszeresítette, márpedig azok nem szaroznak... :)
2-in-1 UJJATLAN, GYAPJÚ VADÁSZKESZTYŰ, BARNA SOLOGNAC   -2017.08.02- Nálam inkább zöld vagy zöldesbarna... Kesztyû témában igen érzékeny vagyok, így mikor ezt megláttam igencsak megörültem. Alapvetôen szeretem az univerzális, vagy legalább a praktikus dolgokat, ez elsôre annak tünt. A 3000 FT-os…..
Visszatérve a laktanyába kaptam két hét szabit, ez aztán szokatlanul gyakran megismétlődött a következő hónapokban. A szerződésem vége előtt el kellett használnom az összes megmaradt szabadságot, és jó sok volt belőlük. Két hónapra ebbe a vendée-i városkába települtem át..
mortX 2018.10.25 22:22:35
@Balazs_: Szia!
Hú, és ennyi év után milyen érzés? Jó, látom, még két rész és nyilván leírod majd. Továbbra is a francia rendőrség, vagy mi van ott a következő állomás?
mortX 2018.11.22 22:34:04
@Balazs_: Az elmúlt években voltál Magyarországon, vagy tudsz bármit Magyarországróp? Ha igen, hogy mi a véleményed róla? Mármint, el nem tudnád képzelni, hogy itt élj valaha /hogy élhettél ott valaha, vagy semmi különös? Fontos még a magyarságod, vagy már más számít?
Utána kaptunk öt hét szabit, amiről visszatérve az egyik leggyűlöltebb dolog, az ezred felszereléseinek nagyellenőrzése várt ránk. Én voltam a felelős a század járműveiért, az alám rendelt tucatnyi sofőrrel két teljes hétvégét is bent töltöttünk. A szerelőink olyan szinten letisztítatták a…..
Mivel maradt még egy rakás jó képem Maliról, amit nem tudtam besűríteni az eddigi részekbe, ebben a posztban csak ezek lesznek. Indulásra várva..
mortX 2018.06.21 18:49:18
@Dobri: Amíg voltak tábori kupik, a nőket húzták nyársra? :D
mortX 2018.06.27 13:23:53
@MócZi13: halkan jegyzem meg, hogy Budapesten elenyésző kisebbség a lakosság ostoba, tudatlan része.
mortX 2018.07.08 23:38:47
@Dobri: mivel tud többet egy vbci, mint a vab? Újabb? Vastagabb a lemeze?
Otthon az ezredünk egyik fiatal olasz légiósa golyót röpített a fejébe egy őrjárat alatt. A mi körzetünkben meg a csádiak futottak pokolgépre, 2 halottat és 4 sebesültet vesztettek.  Mi a konvoj távozása előtti éjszaka a területet biztosítottuk, ahol másnap reggel a konvoj elhaladt. A slaborok a…..
mortX 2018.05.01 16:34:47
@TamáSS: ezeket a kérdéseket már többször is megválaszolta Dobri is, meg Balázs is itt. Ha a googleval rákeresel az oldalon meg fogod találni a kommentek közt. - ha esetleg nem írnák le megint, hogy EU-n belül nem kell útlevél, de azért jó, ha va, meg, hogyha megvan a jegyed haza, akkor el se indulj, vagy, hogy hány nap van a farm előtt.
mortX 2018.05.02 22:10:55
@Dobri: Nem nem baj, legalább megnevettettél. :)
Csádi szövetségeseink nem voltak olyan szívbajosak a civilekkel, mint nálunk a slaborok. Egy motorost igazoltattak, aki tiszteletlenül beszélt velük, ezért feldobták a motorját a teherautójukra, a tagot meg otthagyták a sivatag közepén. A motort aztán kidobták a bázis előtti szeméttelepre, onnan…..
mortX 2018.04.06 15:25:17
@TitanF: szerintem Dobri úgy értette, hogy a nők nehezebben viselik el a többiek látványát, nen arról van szó, hogy a pasik sírnának, mert meghalsz. :) értsd, a férfiak lelketlensége - kikapcsolják az oda nem való érzéseket pozitív ilyen helyzetben, a nők viszont erre nem képesek. Aztán ha tök faszságot mondtam, majd kijavítotok
mortX 2018.04.10 15:06:38
@axy: Az izraeliek a sertés vérét se bírják, pedig gondolj bele egy átlag magyar hány disznó hullát lát évente :D Bocsánat az ízléstelen viccért, de nem bírok magammal.
mortX 2018.04.11 04:21:10
@MócZi13: De mennyire, hogy kondiztak! Azok az asszonyok korán keltek, befűtötték a kemencét, három kilós kenyereket gyurtak, dagasztottak, megetették az állatokat, ahova nyilván a nehéz terményt is vinni kellett, egész nap a karjukban volt a gyerek, nehéz fizikai munkát végeztek egész nap. Állatokat tartottak, kézzel művelték a földjeiet és még otthon is rendet tartottak, főztek sütöttek, mostak. Csupa nehéz fizikai munka. Nem körmöt festettek egész nap meg picsogtak. Lehet itt felemlegetni középkori nőket, csak nem kell elhinni, hogy a kisujjujig felértek. És még mielőtt : Dobri már leírta, hogy a mai férfiak sem csapkodják baltával egymás fejét.
Augusztus közepén többnapos hadműveletet kezdtünk a környéken. Az első két nap bevettük magunkat a városba, őrjáratoztunk, ellenőrző pontokat állítottunk fel, éjszaka meg házakat kutattunk át. De csak üreseket és elhagyatottakat, nehogy felzaklassuk a lakosságot, így nem csoda, hogy nem lett semmi…..
mortX 2018.02.20 23:00:13
@Gaben777: például érdekes lenne, hogy mik vannak a felfűzött zsebekben lőszeren kívül, vagy, hogyha ez a terep elkoptatná teljesen a bakancstalpát, kapnak-e egyből újat, vagy meg van szabva, mennyi időnként jár új fölszerelés? (azért kétlem, hogy mezítláb kéne járnia a katonának :D)

@Balazs_: Azért van olyan éles helyzet, amikor parancsba adják, vagy egyértelműen mindenki magára veszi a teljes védő öltözetet?
A bázisunk mellett a mali hadsereg egyik egysége állomásozott, nem voltunk tőlük elragadtatva. Még egységes egyenruhájuk sem volt, úgy néztek ki, mint akik egy katonai turkálóból öltöztek fel. A lábbelik még ennél is változatosabbak voltak, volt ott a különböző bakancsoktól kezdev a sportcipőn át a…..
mortX 2018.02.05 21:10:37
@Dobri: Bár franciául nem tudok, valamiért azt megértettem, hogy ő amerikai. Azért kapták a kiképzést a srácok!
mortX 2018.02.06 12:13:41
@Dobri: Azt nem értem Dobri, hogy erre a tanfolyamra elmentek már katonák - tisztek, altisztek, külföldi katonák - és egy olyasmi képzést kaptak, mint egy légiós az alapkiképzésen?
mortX 2018.02.12 16:31:08
@Dobri: Nem kell hozzá lángésznek lenni, hogy a múltkori linked alapján rátaláljon, akit érdekel. :D
A mi őrjárataink súlypontja áthelyeződött a közeli városra és a falvakra. A települések még az afgánokénál is lepukkantabbak voltak. Düledező vályogviskók, földutak, kecskék, szemét és bűz minden mennyiségben. Az aszfaltot és a közműveket hírből sem ismerték. A falakon mindenhol az „Azawad” felirat…..
mortX 2018.01.07 01:14:01
@Norbert0: gyanús, hogy amikor megkérdezik, hová szeretnél kerülni azt kell válaszolni, hogy a 1v2REP-be.
mortX 2018.01.07 09:40:26
@Dobri: Nem, nekik Zéralda, Algéria a bázis.
A mi szakaszunk az ország legészakibb francia helyőrségébe érkezett, szinte az algériai határ mellé. A bázisunk a sivatag közepén volt, az utánpótlást repülővel kaptuk. Klimatizált sátrakban laktunk, mindenkinek volt egy 4 m2-es szobája. Vízből nem jutott sok, néha ásványvízben kellett zuhanyoznunk.…..
mortX 2017.11.17 13:53:40
@fiatal_veteran: Azért azt itt megjegyezném, csak én gondolom, hogy esetleg fiatal kopasz barátunk van, mert rockerként sok kopaszhoz volt szerencsém, a harcos, warrior, stb feliratok mindig náluk bukkantak fel. Lehet, hogy semmi köze az egészhez, csak én asszociáltam erre a nickjéből.
mortX 2017.11.23 21:38:05
@Kronenbourg: Felháborító, hogy vannak csóró népek is a világon, nem megy mindenkinek olyan jól, mint a kanadai srácnak, hogy nem kell hazaküldenie a zsoldja felét...
mortX 2017.12.02 20:52:01
@Dobri: Hogy fogsz csodálkozni, mikor beállít hozzád vendégségbe! :D Nem mondta, hogy a légióba indul. ;)
A következő említésre méltó eseményre egy hónapot kellett várni, ekkor néhányan a svájci határ mellett lévő slabor laktanyába mentünk, hogy letegyük a jogsit VBHP-re. Ez egy páncélozott felderítő jármű, a luxus kategóriából. Volt benne Mercedes motor, automata váltó, 7 külső kamera a tolatáshoz és a…..
mortX 2017.10.08 22:54:06
@Dobri: jó, komolyabban - vagy egyáltalán - belegondolva teljesen igazad van és logikus, amit mondasz, csupán - ha jól tudom - néhány éve vette át a magyar honvédség a NATO egyenruhát - pl ha az utcán most katonát látsz, úgy tudom, abban vannak. És csodálkoztam, mert most újítottak be a magyarok is egyenruhát, ami totál máshogy néz ki. Ha a szín el is tér, a pozitív fejlesztések, vagy a szabás, vagy akármi alap lehetne hasonló, de akkor - gondolom - inkább az van, hogyha pénz és igény adódik új ruha megalkotására, megnézik a többit és koppintják, amit akarnak. Látod, ilyen egy civil képzelgése a katonadolgokról. :D
mortX 2017.10.09 11:01:23
@Dobri: ez volt az, amit nato egyenruhának gondoltam
m.blog.hu/co/combatgear/image/ruh%C3%A1k/uj_magyar_egyenruha/download_www_kepfeltoltes_hu.jpg
És igen, az meg a legújabb, színben teljesen eltérő, amit közben belinkeltek
mortX 2017.10.09 22:09:33
@Dobri: azért ez elég gyász, végülis csak ezer éve lakunk itt, már felismerhették volna az uralkodó színvilágot, mintákat, stb... A lényeg ezek szerint az, hogy minden ország maga intézi az egyenruha divatot.
Camerone és az otthoni szabadság után végre elérkezett  Maliba indulásunk napja. Ezt aztán kétszer is elhalasztottak, úgyhogy csak június elején értünk az országba. Mali egy koldusszegény nyugat-afrikai koszfészek, a nagyszámú francia ex-gyarmat egyike. Területre kétszer akkora mint Franciaország,…..
Kétezer évig titok volt, hogy mitől olyan szilárdak a római kori építmények. Ez a kérdés foglalkoztatta már 77-ben idősebb Pliniust is a Naturalis Historiában, amelyben azt írta a tengervíz által áztatott kikötők kapcsán: „Egységes kőtömbökké válnak, amelyet nem kezdenek ki a hullámok és minden nap…..
Csodálatos példája az egymást nem értő, aztán egymást a lövészárok árnyékából tüzelő ügyfélről és ügyfélkapcsolati munkatársról. Utólag, kívülállóként naná, hogy látszik, hogy csúszik félre a beszélgetés, és jut el a viszonylag kulturált formában tálalt, de kétségkívül a te anyádat típusú végszóig.…..
A következő terepemre csak néhány napot kellett várni. Egy másik századunk az olasz határra ment járőrözni, az első másfél hétben hiányzott tőlük egy rajparancsnok, és engem küldtek helyettesnek. A feladat a határsértő migránsok elfogása volt a csendőrökkel együttműködve. A hideg idő, a hegyes terep…..
mortX 2017.03.24 16:17:39
@Dobri: Ha egyszer lesz pénzem, én tuti ilyet fogok venni. :) Drukkolok, hogy megtaláld számodra a tökéletes darabot, amiben élvezet a menetelés :D

(még egyszer megkérdem, a katonák használnak ivótasakot, vagy kulacsot használnak és csá?)
mortX 2017.03.25 17:20:40
@Dobri: igen, sejtettem, nem is hiszem, hogy van kellemes menetelés. Lehet csatlakozni hozzád?
mortX 2017.04.02 22:36:29
@Márk0317: a club sátorban vörös bor és pálinka kapható a kantinosnénál, vagy van benne egy öreg arab kávéfőző? :)
Amúgy hány liter víz fért bele a tasakotokba?
Talán Ádám és Éva óta ott motoszkál a kérdés a férfiakban, de a nőkben is. A férfi keresi a racionális magyarázatot, pl. biztos a pénzemet akarja, de legalábbis tuti csak akar valamit tőlem. A nő pedig szintén nem érti, hogy miért színlelt, hiszen tudja jól, hogy hosszabb távon semmi értelme.   Mi…..
comment:com Megszűnik a Heti Hetes 2017.02.22 08:38:35
A hírt Para Kovács Imre, a műsor egyik állandó résztvevője közölte kedden este a Facebookon: "Mától hivatalos: végleg megszűnt a Heti Hetes" - írta. A döntés nem lehetett teljesen váratlan, hiszen már eleve kevesebbet rendelt belőle erre az évre az RTL Klub: januárban jelentették be, hogy 40…..
mortX 2017.02.22 12:45:32
@morph on deer: Pedig Bajor meg Gálvölgyi folyton Hernádinak bókoltak...
mortX 2017.02.22 17:26:24
@EU zászlót mindenhova!: bizonyára azért, mert Puzsérnak vannak önálló gondolatai, nem teljesen egysíkú ballib eszméket szajkóz. Azon kívül bizonyára hanyhatnékja van az olyan műsoroktól, ahol egymás faszát szopkodják mély egyetértésben, nem egymással teljesen ellentétes gondolkodásúak vitatkoznak érvek, gondolatok mentén.
mortX 2017.02.22 20:04:08
@EU zászlót mindenhova!: azért annyi van Hajós rovásán, hogy amikor eleinte egyszer őszintén beleszállt Farkasházyba, valamit mondott róla ami igaz volt, de szarul esett neki, akkor ahelyett, hogy azt mondta volna, hogy bocs haver ha szarul esik is ez van, inkább odament és kezet csókolt neki. Szóval azért nem mert teljesen nem meghunyászkodni.
Ebben az időszakban egy másik rendőrség vs külvárosi patkányok összecsapás sokkal tragikusabb eredménnyel ért véget, és országos hírnévre tett szert. Október 8-án Viry-Chatillonban, Párizs elővárosában egy arab-afrikai horda felgyújtott két rendőrautót és eltorlaszolták az ajtajaikat, két rendőr…..
Augusztust szabadságon töltöttük, szeptembert meg gyakorlatozással a laktanyában. Közben mégis szerződést hosszabbítottam másfél évre, így volt a leglogikusabb. Adminisztrációs okok miatt legkorábban 2018 szeptemberében mehetek felvételizni a rendőrséghez, és az addig hátralévő időt pont kitöltöttem…..
mortX 2017.02.03 14:15:02
@Kronenbourg: Kár, hogy katonába kötött bele és nem rendőrbe, akkor a fejébe lőttek volna.
A kényelmes életünk a foci-EB kezdetéig tartott, ekkor laktanyát váltottunk, és felváltottuk a rendőröket néhány nagykövetség védelménél. Nem irigyeltük őket, nekik a nyitómeccs a kiemelt terrorkészültséget és a futballhuligánokat jelentette a tüntetések és sztrájkok mellé. A figyelem középpontjába…..
mortX 2016.10.21 16:00:19
@Dobri: Batáviában a fogházfolyosón jobbra van a főfoglár szobája, balra a keresztfolyosó, onnan lejárat a munkaterembe, a fal pedig végig zöld olaj sárga szegéllyel :D
mortX 2016.10.21 16:04:16
@Dobri: ez a fűző kötés... Mi az oka? Biztos van valami tuti mögötte, nem csak az újoncok szopatása.
mortX 2016.11.06 21:19:29
@Kronenbourg: nem csak a franciák, én is! :)
Miután visszabuszoztunk az ezredbe, kaptunk 3 hét szabit, de addig sem állt meg az élet. A Guyanán minket váltó slaborok tűzharcba keveredtek az aranyásókkal, nekik egy könnyebb sérültjük lett, a Surinameba visszamenekülő ellenségnek meg két súlyos. Marseilleben ugyanekkor egy helyi lakos fegyvert…..
Aki már járt telt házas koncerten mondjuk az Arénában, az biztosan állt már teljesen lekornyadva is a büfék előtt kígyózó sorokat látva, és tuti bele tudja képzelni magát szegény James helyébe.  A problémára azonban szerintem nincs megoldás, főleg mert általában nem csak…..
mortX 2016.06.30 23:00:36
@The Crazy One négypontnulla: vallás szabadságról hallottál már? Néhány száz éve alap még ebben a poshány országban is. Mehetsz muzulmánkodni be buzulmán
Belsőkamerás felvételben újat mutatni nagyon nehéz. Vannak már 4K-s, meg 360 view, és 3D felvételek. Megesik, hogy egy autóban tíznél több kamera is dolgozik. Olyant még nem láttunk, hogy a belső kamera önállósítsa magát és a történetet kívülről mesélje el. Május 20-21. között a…..