Regisztráció Blogot indítok
Adatok
édeslajos

1 bejegyzést írt és 123 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Természetesen közhellyel kezdem, már a természetesen is az volt. Arad marad, szól a II. Józsefnek tulajdonított mondás. Eredeti jelentése - a várost nem költöztetik el a Maros mellől, amely akkoriban évente elárasztotta – módosult némileg, valójában alapvetően átalakult, midőn az aradiak, finoman…..
édeslajos 2022.02.17 19:40:54
@nagyvarjas: Szerintem az első kérdésre a válasz megtalálható a szövegben. Mindenek előtt úgy, hogy ez nem az én meghatározásom, nem is meghatározás tulajdonképpen, hanem egy hozzáállás megjelenítése.
1948-ban még nem létezett nagyromán nemzeti kommunizmus - ne feledjük, ekkor hozták létre a Maros Autonóm Magyar Tartományt és a Bolyai egyetemet - még román kommunisták se nagyon léteztek, szinte minden visszavazethető a szovjet árnyékkormány döntéseire.

Nem, itt nem a pénz a döntő, legfeljebb onnan kezdve, hogy megvan az ember, aki elkölti. Én erről a helyzetről beszéltem, mellesleg pénz még csak lenne, a Kamaraszínház részesül a város költségvetéséből...
édeslajos 2022.04.05 15:40:43
@nagyvarjas: Kissé megkésve, de annál nagyobb szeretettel: nemzeti kommunizmusról beszéltem, az pedig csupán 1944 után lehetséges. Ezt művelte alapvetően Ceusescu 1965-től kezdődően. Ha a fogalmakat keverjük - nagyromán nemzeti politikát a nemzeti kommunizmussal - akkor bármit állíthatunk. És az ellenkezőjét is...
Enola Day Kereszt 2019.06.23 21:11:40
Lágyan ölel át A kéklő szomorúság Bevégeztetett..
Ritkán értekezünk politikusok öltözékéről, de egyszerűen nem tudunk elmenni szó nélkül Orbán Viktor Tusnádfürdőn viselt libafoszöld színű inge mellett. Eddig az Orbán-kockás ing volt a nyerő a miniszterelnöknél, olykor átcsapott egyszínű narancsosba, ahogy egy rendes fideszestől elvárható, ám most…..
A-lista menni tévé 1233. rész: két veterán színész, a 65 éves Kurt Russell és a 60 éves Mel Gibson is a tévé felé kacsingat, ahogy mondani szokták (vagy nem szokták, de kit érdekel). Már szerepeltek együtt, a Tequila Sunrise (Az utolsó csepp) című 1988-as krimiben, de az film volt, ez meg sorozat…..
Az egész azzal kezdődött, hogy a kezembe került egy Delfin-könyv. Biztos sokan emlékeznek még a sorozatra: ifjúsági regények sokaságát adta ki a Móra kiadó tizenöt éven át ennek a keretein belül, és is sokat olvastam közülük, bár a legtöbb mintha inkább fiúknak szólt volna. Nos, ez éppen a Tulipános…..
édeslajos 2016.03.10 10:19:43
@Gloria Mundi: Nem fontos, bármelyik francia enciklopédikus szótárban megtalálható. A lényeg, hogy katonai szleng, a francia forradalom előtti évszázadban a Lajosok alatt bevezetett általános katonai szolgálat nagyon megnövelte a katona szerepét a francia társadalomban. A tulipe lényegében szálláscsináló altisztet jelent ebben a szlengben, beleértve az ezzel járó pikáns társításokat. A katona ekkor vált a nők 'bálványává', látványos egyenruhák, biztos zsold, és fiatal, "tökös" férfiak szinonimájává...
édeslajos 2016.03.10 12:34:55
@édeslajos: Maga a név egy népdalnak álcázott műdalnak köszönhető, valamikor 1815 környékén született, napjainkra gyermekversként tartják számon a franciák, és lényegében a katonaélet szépségeire reflektál. Mondjuk, Napóleon kora különösen alkalmas volt a katonaélet mitizálására, emlékezzünk, e korból származik a magyar hencegő katona figurája is, Garaytól Az osbsitos 1843-ból való.
édeslajos 2016.03.11 09:19:03
@Gloria Mundi: Igen, erről van szó. A hölgyfigura papája a toborzótiszt. Plautus, mint minden, ami az ókorból származik, valami modernhez kötődve lett újrafelfedezve. A különböző tipusok - ravasz szolga, vén kujon, hetvenkedő katona - Shakespeare és Moliere figuráin keresztül jelentek meg a modern köztudatban.
Mellesleg a tulipán - kehely, hüvely, kagyló -, ahogyan valaki már mondta itt, valóban a női nemi szerv szimbóluma is lehet, és mivel a katona nemcsak a harctéren, hanem az ágyban is hetvenkedett, eléggé kézenfekvő, miért nevezték a regrutát, újoncot a franciák tulipe-nek.
Nemzeti érzelmű vagyok. Már amennyiben ez azt jelenti, hogy szeretem a hazámat. Magától értetődően, mert beleszülettem, mert benne nőttem fel. Ahogy szeretem anyámat, mióta az eszemet tudom, vagy a gyerekemet, mióta megszültem. Reflexszerűen. Nem is tehetnék ellene. Épp ezért…..
A magyar romlás századát idézi fel Orbán Viktornak a menekültügyben elért brüsszeli győzelme.  Még egy ilyen orbáni győzelem, és az ország az iszlám szélsőségesek elleni jövendő, évszázados küzdelem mocsarában találja magát. Méghozzá úgy, hogy a tőlünk…..
Tegnap jelent meg a Mandiner digitális felületén egy nagyon érdekes esszé. Két fiatal szerző ismeri el a Saul fia című film esztétikai értékeit, egyszersmind azonban kétségbe is vonja a történet valóságalapját. Szilágyi B. András és Szerencsés Márton Dániel szerint „A film…..
édeslajos 2015.06.28 19:18:22
@Zöldi László: A tájékozott kommentelőa hatvanas évek végén olvasta először a nagyváradi doktor könyvét, amelyet, valóban, 1947-ben adtak ki. Később még sok mindent olvasott a témában, többek között azt is, hogy Dr. Nyiszli visszaemlékezéseiben több a fantázia mint a valóság, s ezt nem a holokauszt-tagadó irodalomból. Amúgy minden "túlélő" a gázkamráknál dolgozó sonderkommandós elismeri, hogy elvben nem maradhatott volna életben. Ez nem vonatkozik minden sonderkommandósra, lévén, hogy a kifejezést nem csupán a gázkamráknál dolgozó csoportokra alkalmazták. Tehát a sonderkommandós tanúknak két dolgot kellene bizonyítaniuk, mielőtt Mengele ellen tanúskodnának. Az egyik, hogy sonderkommandósok voltak, a másik, hogy annak ellenére, hogy gázkamrákban dolgozó kommandósok voltak, életben maradtak. Ez, a jelenlegi állás szerint, egyetlen esetben sem forog fenn hiánytalanul.
A másik megjegyzésem a Nyiszli féle önellentmondásra vonatkozik: a nélkülözhetetlen boncolóorvosokat butaság lenne, hullaszállításra, égetésre beosztani. Mellesleg, a szabadulást követően a doktor belépett a kommunista pártba, aztán Romániában telepedett le. Halála után a titkosrendőrség elkobozta iratait.Tanúskodott Nürnbergben, viszont tanúvallomása nem Mengelét, hanem alacsonyabb rangú SS-beosztottakat jutatott kötélre.
édeslajos 2015.06.28 20:20:00
@Zöldi László: 1. A doktornak szabad mozgástere volt mind a négy krematórium terőletén. Még Cyklon B kapszulákat is tartott tenyerén és rózsaszínűnek látta őket (Kékes-zöld és mérgező, kézzel megfogni nem ajánlatos), csak azért nem vett részt a hullaszállítás-égetésben mert azt alacsonyabb beosztású sonderkommandósok végezték, ő Mengele kiemelt orvosa volt. Legalábbis igy irja le az első kiadásban. A másodikban, 64-ben, a dolgok már kissé másként jelennek meg. Viszont mindkét esetben teljes ellentétben a nürnbergi vallomásával. Másszóval, kétlem, hogy érdemes lenne vitatkozni egy egyén szavahihatőségén, aki mást mond a biróságon és mást könyvében. 2. Azért még lehet. De azért már nem ahogyan és amikor belépett. 3. Egy ideig az akkor már megint a trianoni határok között lévő Magyarországon élt. A pártba is itt lépett be. 46-os könyvét Debrecenben adják ki. Aztán mégis, valóban, visszamegy az akkor már újból Romániához tartozó Nagyváradra. Vagyis maradhatott volna Magyarországon de valamiért Romániát választotta. 4. Azt hiszem, erre nincsen mit válaszolni. Nyiszli története a megmenekült lányról a holokauszt-irodalom általánosan ismert horrorisztikus és ezért legalábbis fenntartással kezelt közhelye. Amúgy pedig mutasson nekem, kedves Zöldi László, egy holokauszt-történetet, amelyben nincsen orvos. 5. Nem találtam az ötöst, ha nem titkos, közölje velem. 6. Nem kéne. Gondolkozni kéne...
édeslajos 2015.06.28 21:02:11
@Zöldi László: Talán legközelebb. Egyébként valóban színvonalas volt, fogadja elismerésemet és viszontüdvözletemet!
Világpolitika Szubjektív Trianon 2014.06.03 15:12:46
Magyargyűlölet a palotában?   Egy „turáni törzs”, akiket semmi más nem motivált, csak a kisebbségek szolgasorsba döntése..? Érdekes, de annál meghökkentőbb idézetekkel, illetve a közvélemény előtt kevésbé ismert összefüggések feltárásával próbáljuk érzékeltetni…..
édeslajos 2014.06.04 20:53:00
Félretéve a sok bugyuta, műveletlen vagy elvakult hordalékot, ami itt összegyűlt - Trianon mindig kihozza a legrosszabbat a magyarból -, kezdjük azzal, hogy vajon miért utálták akkoriban Nyugaton a magyart.
Azért a nagyképű, pökhendi, kivagyokén mentalitásért, amit a kommentek között még mindig nagy szában találunk. Kuktúrfölény, hegyi oláh, örüljenek, hogy megneveljük őket, nahát ilyen hozzáállással nem lehet uralkodni senkin.
Valaki, nagyon helyesen, szólt itt, magyar-török összevetésben, arról, hogyan zilálták szét Károlyiék a belső ellenállást. Fontos szempont. Nyilván nem lehet mindent a Vörös Gróf nyakába varrni, de az meggondolandó, hogy csupán a "zsidó-kommunista" Kun-rezsim jutott el odáig, hogy megpróbálta megvédeni a határokat.
Ezek azonban ismert tények.
Inkább valamiről, amiről a kommentelők nagy része aligha hallott.
1904-ben, egy Ferenc-Ferdinánd köréhez közel álló lugosi(Lugoj Romániában) román jogász írt egy tervezetet Nagy Ausztia Egyesült Államai címmel. Lényegében a monarchia föderalizációjának vázlatát mutatja be ebben, mint a fenmaradás egyetlen lehetőségét.
Két nagy akadályt lát a föderalizáció előtt. Az egyik a magyarság ellenállása, a másik a magyar-zsidó sajtó, amely az ellenállás fő szószólója.
Nem tudom, lefordították e magyarra a brosúrát, én románul olvastam, de megvan német, angol és francia nyelven is.
A szerző neve Aurel C. Popovici. Nem szükségszerűen "hegyi oláh", a román mellett remekül beszélt magyarul, németül és franciául.
Jó lenne belenézni...
Még valami: az általuk Nagy Egyesülésnek nevezett anexáció utáni román politikai elit sem kedvelte Popovici urat.
édeslajos 2014.06.06 07:57:30
@Firk: Megtisztel magvas hozzászóllásod. Épp ezért néhány adalék, jelentésbővítés.
Popovici nem elgondolást, hanem tervezetet írt a trónörökös számára. Alkotmányjogász volt, részletesen kidolgozott tervezetet hozott létre. A főváros Bécsben marad, a mindenkire érvényes hivatalos nyelv a német. Azonban a tagállamok saját alkotmánnyal, kormánnyal és nyelvvel rendelkeznek.
Másszóval, Deák ellenvetése, ebben az összefüggésben, levegőben lóg.
Természetesen, így utólag ez utópia. Ne feledjük azonban, hogy akkoriban közhely volt, hogy a trónörökös nagy változtatásokra készül. A szarajevói merényletet a szerb titkosrendőrség hozta össze, ez tény. Gondoljuk végig, egy föderalizált monarchia kifogta volna a szelet a környező országok követeléseiből, mi több model-értékkel bírhatott volna. Ez nem konspirációs elmélet, hanem historiográfiai elmélkedés(épp a minap jelent meg egy európai vélemény az EU és a Monarchia hasonlóságáról).
Másrészt, igen, Popovici erdélyi román nacionalista volt, a magyar elitet mélyen megvetette, a haladás keréktötőjének tartva, de nem Nagy Romániában, hanem Nagy Ausztriában gondolkodott. A déli román törekvéseket imperialistának és civilizációellenesnek tartotta.
Nem azért mutattam be ezt, hogy egy újabb "milettvolnaha" elméletet prezentáljak, hanem azon nagyon karakteres vélemények ellen, hogy a magyar elit az első világháború előtt kényszerhelyzetben volt, nem nagyon volt választása.
Szerintem, ragaszkodott előjogaihoz, merev és fantázianélküli volt, képtelen megragadni azokat a lehetőségeket, melyek szüken vett érdekein túl mutattak.
  Jó, oké tisztázzuk az elején, hogy aljas voltam a címadással, bár egy szót sem hazudtam. Tényleg Orbán nevét vésték épp a Tisza-emlékmű kőtáblájára hétfő délelőtt, mikor ott jártam, de nem a miniszterelnökét, hanem Orbán Antalét. Ő volt ugyanis a Tisza-emlékmű…..
édeslajos 2014.06.03 21:32:29
@Herbert Norman Schwarzkopf, Jr.: Nem Tiszáról, hanem az emlékmű - mert valójában az - esztétikai értékéről van szó. És ahhoz azért értettek valamicskét a nyugatosok, ezen nincs nagyon mit rágódni.
Sajnos, értékelésük meg állja a helyét: valóban a monumentalitás karrikatúrája ez a szoborcsoport.
Ami pedig Tiszát illeti, róla sem Orbán fogja megmondani hogy ki volt és mit tett, hanem avatott történészek...
Andrew Vajna filmipari kormánybiztos jó hírnév megsértése miatt kétmillió forintra perelte be Farkasházy Tivadart, amiért a Heti hetesben azt mondta, hogy Vajna még sosem készített művészfilmet és nem véletlenül nem megy vissza Amerikába. A Bors szerint Farkasházy Tivadar ugyan…..
Egy nemzet dühe fordul a labdarúgók felé, holott ők csak azt csinálják, amihez értenek. Most nem kéne hagyni, hogy az Alkotó kushadni (sütögetni) menjen. Túl vagyunk a nehezén, kaptunk egy nyolcast Hollandiában. Aki látta a meccset, érezhette: ezek a szürke, dolgos iparos…..
édeslajos 2013.10.14 14:52:52
@Töksi: Nem költeni kell rájuk. A Barcelonára vagy Arsenálra nem az adófizetők költenek, legfeljebb megveszik a belépőt és a több millió tizes vagy hetes számú mezt. Az angol válogatottat nem az adófizetők hanem a klubbok tartják el. Ezzel kellene kezdeni: az egyéni, kevés érdeklődésre számot tartó sportokat mindenhol közpénzekkel segitik - lévén, hogy azért a sport alapvetően testedzés és játék - a focit üzletként kezelik és nem politikai propagandaként.
Nem keverjük a politikai maszlagot a focival mint üzlettel. Nem lehetne ezt megpróbálni mégis?
édeslajos 2013.10.14 15:38:31
@Töksi: Nem megy. Egészen pontosan nem törvényesen. Az adóengedmények és un. sponzorizálások a legtöbb és legjobb esetben megkerülik a törvényt. És az korrupció, ami mindenhol van, azzal a különbséggel, hogy a Lajtától nyugatra küzdenek vele.
Én a hollandokkal vetettem össze a magyarokat, ha észre vetted. Egyrészt mert focitörténelmünk legnagyobb zakóját kaptuk tőlük, másrészt mert napjaink legértékesebb magyar focistáját az ő bajnokságuk termelte ki, miközben az arányok is rendben vannak. Két kis nép nagy múlttal, mostoha körülmények között. Gondoltál már arra, kedves Töksi, hogy amennyiben a globális felmelegedés beváltja magát, Hollandia csak úgy marad meg, ha jó pár méterrel megemeli a gátakat?
Másszóval nemcsak a német, a holland, az angol sőt még az olasz bajnokság is rendben van, a spanyoloknál meg valójában a Real különleges helyzetével van a bibi, nem az egész bajnokságéval.
Még egyszer: az igazi egészség nem a betegség hiánya, hanem a szervezet reakciója, az immunrendszer, amely ellenáll a kórokozóknak.
Ami pedig utolsó megjegyzésedet illeti, nekem ad igazat: igen a nagycsapatok pénzei az egész világból jönnek, és nem állami, hanem magánpénzek...
édeslajos 2013.10.15 16:08:34
@Töksi: Hogy neked mi a fura, nem az én gondom. Amiket Hollandia és Magyarország különbségéről irsz közhelyek. Én a focihasonlóságokról beszéltem, természetesen szabadon és talán szelemesen. Elnézést, azt hittem lehet.
Amennyiben az a véleményed, hogy fogalmam sincsen a focivilág eseményeiről, skizofrén állapotban lehetsz, hogy szóba állsz velem. De lehet hogy a helyzet még rosszabb, hiszen végül kiderül, csak azért, hogy sértegethess.
Még egyszer utoljára, hátha sikerül: a gazdaságtan eléggé bonyolult, ne menjünk bele. Egy dolog azonban világos: a bankot nem a Real kedvéért mentette meg az EU, mi több, úgyis felfoghatnád, hogy a Real is segitett a bank megmentésében, hiszen Bale ára már rég megtérült.
És még egy gazdasági apróság: ár és érték nem ugyanaz. Ezt a gazdasági váltságok alatt lehet a legjobban észrevenni.
Vagyis itt is közhelyeket szajkózzol azzal, hogy Bale nem ér annyit. De. Épp annyit ér. Mert kifizették érte. Ez volt az ára. Már meg is térült, s mindenki jól járt. És ennek semmi köze a magyar foci nyomorúságához. Legfeljebb annyi: hogy szomorkodhatunk, hogy nekünk nincs egy focistánk se, akiért akár a negyedét is kifizetné valaki.
Mellesleg Bale walesi, nem angol, és ott is játszik a walesi vállogatottban.
Mit tudsz a walesi és a magyar hasonlóságokról, kedves Töksi?
Nem volt könnyű Spartacus fiaként (össze sem lehet hasonlítani a tévésorozat szereplőit Kirk Douglas-el, mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg a filmet!) megvetnie a lábát a filmiparban a friss Emmy-díjas Michael Douglas-nek. Pláne úgy, hogy sem édesapja karizmáját, sem tehetségét…..
Nézem ezt a macska-egér mentális és fizikai mészárszéket. Kaptunk másodpercek alatt egy gyépés gólt, majd egy szépségdíjast, végül egy normális akciógólt is. Az ötlettelenség, a hit és az akaraterő teljes hiánya jellemzi a mieinket, dúsítva esetenként elemi hibákkal és…..
édeslajos 2013.09.08 10:20:46
@csársz: Kubala nem a legjobb példa, kedves csársz. Neve nem túl bizalomkeltő.
Ami pedig a focit illeti, ne feledje, kedvesem, hogy amit a hetvenes évekig műveltek, az mai szemmel nézve amolyan kiskapuzás a grundon. Az legfeljebb a foci őskora, amikor a tervszerű, üzleti alapokon nyugvó labdarúgás vajódúfélben volt.
Vagy Ön netán minden héten megnézi a berni döntőt színesben, VHS, SVHS avagy dolby DVD-n?
Ha nem, gondolkozzon el azon, hogy a magyar foci egyazegyben olyan mint a magyar őstörténelem: büszkék vagyunk rá de azon kivül hogy nagyszerűnek tartjuk nem tudunk róla semmi közelebbit. Arra jó, hogy a "fekete sereg" randalírozzon Bukaresben, semmi másra.
Ja, és eveztünk, ha már elfáradtunk az úszásban és vizilabdázásban.
De ha nem tetszik Önnek ötletem - tillik, hogy úszó-evező nemzet lennénk, adja már össze a fociban szerzett aranyérmeinket - Olimpiai az is, megsúgom Önnek - s aztán vesse össze a világversenyeken nyert úszó-evező érmekkel.
Meg fog döbbenni, kedves Csársz!
édeslajos 2013.09.08 12:04:44
@aronsatie: A hangnem, a hangnem, fiam, mondta a székely bácsi miután fia, azt követőn, hogy orba vágta a gereblye nyele, lehozta a csillagos eget az öregre.
A hangnem, kedves aronsatie, humoros, ironikus, helyen-közön öncsufoló. Szerintemm inkább elfogadható, de mindenképpen célravezetőbb mint a habzó szájú egymásravicsorgás, avagy a nagyképű másramutogatás.
Nem becsülöm le a "régi idők fociját", sőt. Az még közelebb állt az egészséges testmozgatáshoz mint napjaink csúcsra járatott, profi, pénzéhes labdarúgása. Nekem kedvencem a grundfoci, nem vagyok már fiatal, de még most is megpróbálozom vele néha.
Azonban, mondta a székely bácsi aztán. A business-alapú, profi labdarúgás, az elmúlt harminc év történése, nem a magyar foci nagyságáról szól. Ellenkezőleg, biztos úr, mondta volna a székely bácsi.
A vizi sportok nagyszerűségének dicsőitését pedig nem kell annyira mellre szivni, kedves komment-társam.
Mellesleg, úgy látom, ezt az egész foci-orbán-gyurcsány-kisország-sportnagyhatalom-kapjabeakinemigylátja komplexust sem kellene ennyire.
Jobban élnénk ha nem igy lenne, higyje el, mert ez azért már mégiscsak sok, ahogy mondta a székely bácsi is a milicistának, amikor az megbüntette száz lejre hogy minek kiabálja a Ria, ria Hungáriát miközben nyakon vágja a szitkozódó fiát...
édeslajos 2013.09.08 14:05:33
@aronsatie: Sajnálom, ha igy érzed. Vedd úgy, hogy, mivel, feltételezhetően, nem csak te olvasod a kommentzuhatagot, lehetnek olyanok is akik értik mit szerettem volna mondani neked...
Nem új épület, de annál érdekesebb Pierre Cardin ikonikus buborákvillája (Palais Bulles) és egyben személyes játszótere Cannes mellett. Az épületet egyébként az 1920-ban Magyarországon született építész, Antti Lovag tervezte, és 1970-ben kezdte el építeni. A villát a…..
édeslajos 2013.08.01 23:06:38
Számvetéssel tartozom. Leginkább magamnak, de talán másoknak is. 153 nappal ezelőtt kimerészkedtem a nyílt vizekre. Addig ismerős öbölben horgonyoztam, tanultam a fortélyokat. Az arrafelé úszkálók barátságosan köszöntöttek, elvégre ismertük egymást a világfaluból, a…..
édeslajos 2013.08.01 22:53:52
Megjelent a Ponthatárok című melléklet, amely a szülők és a továbbtanulók körében bizonyára megnövelte a Népszabadság olvasottságát. Vajon ősztől kezdve milyen lesz a felhozatal? - firtatta médiatanári énem. Csakhogy a főiskolai és egyetemi pontszámok böngészése közben…..
édeslajos 2013.08.01 22:52:19
Victor(Colin Farrel) egy gengszter, méghozzá főnökének(Terrence Howard) egyik legjobb embere. Titokzatos hadjárat indul a bandájuk ellen, valamint Victor autóbalesetet szenvedett szembe-szomszédja(Rooney MaraNoomi Rapace) a helyzetet még bonyolultabbá teszi, mert arra kéri hősünket,…..
A magyar (véleményformáló, többnyire humán-) értelmiség természetesen része a nagyobb politikai játszmának, és nem épp ártatlan része. (A túlsúlyos, legbefolyásosabb, legrendíthetetlenebb, legkritikátlanabb masszáról fogok beszélni.) A publicista, blogoló, konferenciázó,…..
  A héten Ungváry Krisztián egy interjúban, majd egy azt követő cikkben is vitába keveredett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel. Mindenki felkapta persze a fejét arra, hogy Ungváry utóbbi szélsőjobboldali felmenő ági rokonának tevékenységét is előhozta.…..