Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dvhr

0 bejegyzést írt és 925 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    "A Magyar Tudományos Akadémia-BME Morfodinamika Kutatócsoport 3 és fél év alatt bizonyította be Platón ókori filozófus elgondolását, amely szerint a világmindenséget alkotó négy elem, a föld, a víz, a tűz és a levegő mindegyike szabályos testekből épül fel; ezek közül a Föld hexaéderekből,…..
dvhr 2020.12.28 07:30:11
@Bolygó Hollandi: Valami kavarodas van: a cikk 1 reszeben valoban nincs idezve, de a 4-esben van: esurf.copernicus.org/preprints/esurf-2020-101/esurf-2020-101.pdf
dvhr 2020.12.28 15:22:26
@Bolygó Hollandi: Egyebkent az arXiv-on 19 decembere ota fent van, tehat egy ev volt idezetek gyujtesere.
dvhr 2020.12.29 07:25:40
@ATCG: Felesleges. O erre azt valaszolna: nagyon orulok, hogy erdekel a munkam, dolgozzunk egyutt, itt van egy sejtesem, miszerint minden 10-zel oszthato szam primszam. Erre te azt mondod, ez nem stimmel, hiszen van valodi osztoja. Erre o azt mondja: szuper, nagyszeru, irjunk kozos cikket rola. Es el is keszul a kozos cikk, rajta a neved, van benne minden, Fermat, Euler, gyonyoru kepek, minden.
       Domokos Gábor professzor hosszabb interjút adott a Qubitnak a felfedezéséről, hogy a testek kockaszerű darabokra esnek szét.     Egy részlet az interjúból:      "Itt a Műegyetem kertjében, ahol ülünk, zúzott kő van a lábunk alatt. Ha felmarkolunk egy adagot ezekből a kövekből, látjuk,…..
dvhr 2020.12.28 07:22:56
@incze: Ez inkabb filozofia, Platon elmeleterol szol.
       Nekem most nincs semmiről mondanivalóm. Ezt kell elolvasni. TGM írását Szőcs Gézáról. Ebből valamit meg lehet érteni a világunkról. Valami keveset, mert mindig csak keveset lehet megérteni a világból, ami soknak látszik az mindig hazugság.     Választottam hozzá egy Szőcs Géza verset.…..
       Ha epidemiológus lennék, akkor kétszer gondolnám meg, hogy milyen véleményt alakítok ki nyilvánosan a járványról. Mivel nem vagyok epidemiológus, a dolog egyszerűbb, az egyetlen dolog, amiben meglehetősen biztos vagyok az az, hogy fogalmam sincs. Egyszerűen, fogalmam sincs.      Néhány…..
dvhr 2020.09.27 16:28:43
@incze: Ez erdekes, Lukasenka vodkat, gozfurdot es traktorvezetest ajanlott a Covid19 ellen.
   "Azok a világ élvonalába tartozó tudósok, akikért mindenhol két kézzel kapkodnak, nem bírják ezt a bizonytalanságot, és elmennek, a gyengék pedig itt maradnak. Azok, akik nemcsak híján vannak a külföldi állásajánlatoknak, de a teljesítményük tényleges nemzetközi mércével mérve elégtelen,…..
dvhr 2020.07.08 09:04:14
@harmadikszem: "Kilenc tagot delegál a miniszter, kettő tagot a Magyar Tudományos Akadémia, egy tagot a Magyar Művészeti Akadémia, három tagot a Magyar Rektori Konferencia, kettő tagot a felsőoktatási intézményt fenntartó egyházi jogi személyek, egy tagot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, egy tagot a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, egy tagot a Doktoranduszok Országos Szövetsége." (MAB tagok valasztasa.)
Láncreakció Pillangóhatás 2020.06.26 07:01:09
Szeretem a Balatont. Csendes nyárestéken, amikor lemenőbe fordul a Nap, a szél és a strandok elcsendesednek, ráereszkedik a vízre egy semmihez nem fogható, páratlan jelenség: rózsaszín-narancs-zöld-türkiz színű, pasztelles, olajos máz telepszik a vízre, egy olyan, lassan de folyamatosan változó…..
dvhr 2020.06.26 07:59:32
"Nem igaz, hogy a pillangóeffektus szerint a világ kiismerhetetlen.Edward Lorenz 1972-ben előadást tartott a következő címmel: „Előrejelezhetőség: Okozhat-e tornádót Texasban egy brazíliai pillangó szárnycsapása?”. A pillangóeffektus elnevezés Gleick könyvének szóhasználata alapján terjedt el, ráadásul abban az értelemben, hogy a kérdésre pozitív a válasz. A szakirodalmon kívül ezt gyakran úgy értelmezik, hogy a modern természettudomány szerint semmiben sem lehetünk biztosak. Ezzel szemben a kaotikus rendszerek vizsgálata azt mutatja, hogy az előrejelezhetetlenség korlátozott, csakis a kaotikus attraktoron áll fenn. Az attraktor elérését megelőző mozgásról biztosan tudjuk, hogy egy nagyon kicsi, nulla térfogatú (de kiterjedt) halmaz – az attraktor – felé tart a fázistérben. Ráadásul az attraktoron kialakuló mozgás statisztikai szempontból teljesen pontosan megismerhető. A Lorenz-előadásban feltett kérdésre tehát csak akkor adható meg a válasz, ha el tudjuk dönteni, hogy a Brazíliából induló eredeti és a szárnycsapással odébbpöckölt mozgáspálya rajta van-e azon az attraktoron, amelyhez a texasi tornádó tartozik. Erre már csak azért is kevés az esély, mert a déli és az északi félteke légtömegei között gyakorlatilag nincs kölcsönhatás. A történeti teljességhez hozzátartozik, hogy előadásában Lorenz azt is megjegyezte [7], hogy ha egy pillangószárnycsapás kiválthat tornádót, akkor meg is akadályozhatja azt. A szélsőséges események statisztikai gyakorisága tehát nem nő a pillangó miatt; a hasonlat csupán a jelenség véletlenszerű viselkedését illusztrálja. Mindezzel Lorenz az időjárás-előrejelzési nehézségekre utalt, és a címben feltett kérdésre végül is nem adott választ. Az újságíró Gleick mindezt nem említi könyvében. "www.termeszetvilaga.hu/tv2002/tv0207/kaosz.html
       Pár napja nyilvánosságra hoztak egy elitegyetemi rangsort, a CWUR-t.      A rangsor első ötszáz egyetemében nincs magyar intézmény. Van viszont öt izraeli.      A másik lista az idei STOC 2020 konferencia elfogadott cikkeinek jegyzéke. A STOC a Symposium on Theory of Computing, sponsored…..
        Josemaría Escrivát 1992-ben avatták boldoggá, miután csodálatos módon meggyógyította a súlyos betegségből Rubio nővért. Amikor szentté avatták  már egy Manuel Rey nevű embert is kigyógyított a rákból, mindezt pedig  jóval halála után tette Escrivá, ami még nagyobb csoda. Monsignor Escrivá…..
         "Az elnök kiemelte: az elmúlt egy évben végbement átalakítás célja a kutatóhálózat hatékonyságának növelése volt. Ennek két területen kell megmutatkoznia: a mennyiségi mutatókban, valamint a kutatási eredményeket minőségileg is javítani szükséges. Mint mondta, utóbbival kevesebb baj…..
dvhr 2019.09.20 07:48:32
@Flageolet: Sot, Szigeti mar az ELHK idiglenes fotitkara.
         Yossi Amrani, Izrael Állam távozó nagykövete interjút adott a legjobb ellenzéki lapként működő Válasz Online-nak (leánykori neve Heti Válasz, igen az,  I don't fucking believe this shit) és beszélt az arab gyökereiről. Az Amrani egy marokkói-arab név, de valószínű, hogy Amrani nagyszülei…..
dvhr 2019.09.12 07:01:23
@labrys: 1. Egyetertek. 2. Egyetertek.
dvhr 2019.09.12 10:42:28
@Dárnok: ""Ebbol evidens, hogy a benyujtok (MSZP, SZDSZ, MDF, KdNP es FIDESZ frakciovezetoi) szandeka az volt, hogy a 4/5-os szabaly megszunik 1998-ban." - feltéve, hogy megszületett az új alkotmány. "

Felteve, ha nem.
dvhr 2019.09.13 17:26:45
@Dárnok: En ezt a vitat remenytelennek tartom, nem reaglasz az ervekre (marmint Domany erveire), lesoprod oket. Szomoru. Tobbet ne vitatkozzunk egymassal, jo?
       Palkovics László azzal indokolta a Corvinus átalakítását, hogy így az egyetem bekerülhet a világ kétszáz legjobb társadalom slash közgazdaságtudományi képzései közé. Matolcsy György egyenesen arról beszélt, hogy tíz éven belül egy magyar egyetemnek a világ száz legjobb felsőoktatási…..
dvhr 2019.08.29 09:24:08
@dvhr: Pedig micsoda amici curiae inditvanyok lettek bekuldve: http://public.mkab.hu/dev/dontesek.nsf/0/af27b40ba3b0b821c1258109003f9b19/$FILE/II_1036_5_2017_%C3%A1ll%C3%A1sfoglal%C3%A1s.002.pdf/II_1036_5_2017_%C3%A1ll%C3%A1sfoglal%C3%A1s.pdf
mta.hu/data/dokumentumok/ix_osztaly/2017.5.3.%20Amicus%20curiae.pdf
dvhr 2019.09.03 07:39:24
@Flageolet: Mondhatni eppen a fonok mondta, hogy tegyek felre nehany evre az ugyet.
       Ez a poszt lazán kapcsolódik a korábbihoz. Csak sokkal szomorúbb.      Nyilván sokkal több embert érdekel a magyar futball állapota, mint a magyar matematikáé. Ez teljesen természetes. A probléma az, hogy Orbán Viktort nem csak sokkal jobban érdekeli a magyar futball állapota, mint a magyar…..
dvhr 2019.08.29 09:27:21
@Mickey Pearce: Szekeres Gyuri bacsi a harmincas evek vegen Shanghai-ba menekult a nacik elol - hona latt egy csomo bekotott KoMaL-lal.
       A nemsokára a rezsim nyomtatott ideológiai folyóiratává való Mandiner vezércikkben támadt meg valakiket, valamiért. A szerző Orbán egyik önjelölt ökle és fogalmam sincs, hogy miről beszél. Azzal vádol meg bizonyos jobboldaliakat, hogy tudományos intézetekben engednek dolgozni, illetve…..
  – Még az első polgári kormány idején vettem részt az oktatás és a kutatás kapcsolatát áttekintő fehér könyv kialakításában, ami sok tanulsággal járó munka volt. Kiderült, a felsőoktatás nem járul hozzá igazán a tudományos kutatásokhoz, részben azért, mert az oktatókat leköti a tanítás. Azt…..
       A HVG szerint Maróth Miklós lesz az Akadémiától elrabolt intézethálózat irányítótestületének vezetője.     Maróth Miklós tudományos munkásságáról jogi képviselőnk kifejezett kérésére nem nyilatkozhatok.  Gondolom Tatár és Bodnár professzor urak recenziójának linkeléséért nem járunk még úgy,…..
dvhr 2019.07.28 17:06:51
@jotunder: De szeret matematikat magyarazni. Igy mondja el peldaul az NP-teljesseget: "Several computational problems encountered in network science have no known polynomial time algorithms, but the available algorithms require exponential running time. Yet, the correctness of the solution can be checked quickly, i.e. in polynomial time. Such problems, called NP-complete, ..."
          Egyszerűen nem megy...
dvhr 2019.07.05 09:26:23
       Ezért támadt az Akadémia a magyar kormányra - címmel uszult rá az állampárt ökle az MTA-ra. Nem, nem vicc, tényleg ez a címe. Természetesen névtelen a szerző, és holnap, az akadémiai közgyűlésen Palkovics miniszter le fogja tagadni, hogy tudott a cikkről.  Sőt, ki fogja kérni magának, hogy a…..
dvhr 2019.05.06 08:56:00
@h.kovacs: Bollobas egy komoly elsorangu matematikus, az orulunk vincenten is sokszor szerepel. Politikaban egy hulye, sajnos.
dvhr 2019.05.08 07:30:25
@jan: Volt egy nagyon furcsa jogi helyzet (kb a kovetkezo: ha egy szavazassal mdositottunk egy javaslatot, akkor mi legyen az eredeti javaslat egy kovetkezo modositasaval). GYakorlatilag pillanatonkent szolt hozza valaki es javaslatot tett valamire ami minden addiginak ellentmondott, arrol hogy mit kell csinalni.

Ha jol ertem ket vonal kzudott:
1: Kimondani, hogy semmi valtoztatasrol szo nem lehet (2. osztaly)
2: Ugy csinalni, mintha belegyeznenk a miniszterium felszolitasaba, es hosszas elemzes utan gyakorlatilag semmi valtoztatassal az akademia alatt tartani a KH-t.

Persze en is tamogattam (1)-et, de a cel nem golt loni, hanem megnyerni a meccset. Csak ugy megjegyzem, hogy kb husz hozzaszolasaval a 2. elnoke tette a legtobbet a 2. osztaly javaslatanak leszavazasaert.

Igen, hagyomany, hogy alelnok vezesse a vitat.

Amit Vekasrol irsz, hulyeseg. Az elnokot leszamitva o az elnoksegben aki a legerosebben a KH megtartaasa mellett van. Vedeni nem akarom, egy ponton tenyleg osszekavarta a dolgokat.
         "A kelták az  Ister folyó mellé építették szent városukat Pirénét (Hérodotosz) "         1881-ben a Kaiserliche Gesellschaft der Wissenschaften, más néven az Academia Fridericianum, ásatásokat kezdett Heuneburg térségében. Egy év múlva Eduard Paulus találta meg az ókori citadella…..
dvhr 2019.04.14 08:10:43
dvhr 2019.04.14 09:09:26
@Flageolet: Bosszanto, de keptelen vagyok megtalalni az eloadasat az mta.hu-n.
     Persze nem tudom, hogy fog-e Orbán a kedvenc ideológusának Széchenyi-díjat adni, de tehetségtelen rezsimszolgák egész sorának kitüntetése után olyan nagyon nem lepne meg. Még pár órát kell csak aludni a fotelben, és kiderül. ..
dvhr 2019.03.17 09:42:38
@Bogomil: Talan azt varja, hogy O. V. idezetekkel valaszoljatok.
        Nagyon úgy néz ki, hogy Manfred Webernek elege lett Orbánból.           Lehet, hogy Orbánnak súlycsoportot kell váltania. Az egyik lehetősége az, hogy elszakad a konzervatívoktól és fullba fasizálja Magyarországot. Ez nagyon kockázatos. Ha egy nap egy megerősödött francia liberális elnök…..
dvhr 2019.03.13 14:46:02
@Hölderlin ist ihnen unbekannt?: "– Komolyan gondolom, Yossarian. A nap minden pillanatában talpon kell lennie. Eget-földet fölforgatnak majd magáért, hogy elkaphassák.
– Minden pillanatban talpon leszek. .
– Ugrania kell.
– Akkor ugrani fogok.
– Ugorjon! – kiáltotta Danby őrnagy."
Örülünk, Vincent? Vi coactus 2019.03.09 12:58:47
V.C...
dvhr 2019.03.10 08:20:42
@fortin2: Gondolom, errol beszelsz:

"A két napról annyit, hogy valóban, egy vacsora közben a miniszter megemlítette: van olyan terv, hogy a kutatóintézetek finanszírozása – ha jól emlékszem a szavaira – nem támogatás, hanem megrendelés formájában fog érkezni. Hozzátette, ennek az is nagy előnye lesz, hogy az intézetek januárban megkapják a teljes évi ellátmányukat, tehát jobban tudnak majd gazdálkodni. Erre azt válaszoltam, hogy nem értek a pénzügyi részletekhez, mire felajánlotta, akkor majd az MTA költségvetésével foglalkozóknak, azaz a főtitkárnak és a gazdasági igazgatónak elmondja, hogy ez miként értendő. Törvénymódosításról nem esett szó. Két nappal később épp vezetői kollégiumi ülésünk volt, amikor jelentkezett a jogi főosztályunk vezetője, hogy levelet kapott. Akkor egyébként valójában már csak negyvenvalahány perc volt arra, hogy véleményt mondjunk. Közöltük, nem értünk vele egyet. De nevetséges elvárás volna, hogy ennyi idő alatt fejtsük ki, miért nem."
dvhr 2019.03.10 17:48:41
@Grrr: Valoszinuleg a Velencei Bizottsagra gondolt.
dvhr 2019.03.10 19:37:28
@Grrr: Tudomasul veszem a kommentedet.
        Erről a levélről szól a poszt.        Az aláírók között húsz ERC győztes van, és, ami számomra talán még fontosabb, három olyan kutató, aki írt már közös cikket Vincent-bloggerrel. Én tudom, hogy kik ezek az emberek, mit érnek, mit jelent az ERC-grant, mit jelent a Lendület, az…..
dvhr 2019.03.06 18:15:18
@Flageolet: Irod: "Mégis, úgy vélem, hogy ez a mai törvény nem az MTA miatt lett így kiegészítve átnyomva, hanem a Corvinus érdekében, hogy ilyen jogcímen is pályázhasson majd a későbbiekben. Minden sajtóorgánum átvette az mfor értelmezését, és senki sem gondolta végig, hogy az elsődleges cél a BCE helyzetbe hozása minden létező fronton." A felsorolasban mar ott volt a "felsooktatasi", igy a Corvinusra mar alkalmazhato volt. mfor.hu/cikkek/makro/megtalaltuk-igy-csempeszik-be-a-torvenybe-az-mta-kutatohalozatanak-levalasztasat.html
   "Bár többen kétlik, hogy szükséges önálló matematikai intézet"  A címben szereplő mondat Palkovics Lászlótól származik. Ott van a híres 52 perces telefonbeszélgetés leiratában. Az MTA matematikai intézete a CEU és a KOKI mellett a legsikeresebb ERC pályázó volt. Kilenc ERC grant-et nyert el. …..
dvhr 2019.02.17 09:16:12
@Grrr: Azt mondod: "Ej, legyetek most még egy picit türelmesek. Két hónapon belül elkészül az MTA intézeteinek átvilágítás, amiből kiderülhet, hogy hol vannak esetklegesen problémák, fejlesztendő területek, hogy milyen lépéseket lehetne tenni a jövőben a szektor erősítése érdekében. "

Ehhez kepest: "több forrásunk is egyértelműen megerősítette, hogy február végéig eldől a Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek, és így az MTA-nak a sorsa is."
merce.hu/2019/02/16/februar-vegegig-eldol-az-mta-sorsa/
dvhr 2019.02.17 17:36:48
@jotunder: A poszt cimeben levo idezetnek mi a forrasa?
   Parragh László : Abban nagyjából közmegegyezés van Magyarországon, hogy keresztény gyökerű és fehér bőrű munkaerőpótlást keresünk. Lehet, ez egyszerűsítés, sokat is szidtak emiatt a mondat miatt. Azonnali: A keresztény fehér emberek jobban dolgoznak? Parragh László: Más a kultúránk. Amikor a…..