Regisztráció Blogot indítok
Adatok
excopp

0 bejegyzést írt és 507 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vonatrablás, robbantás, gépeltérítés, túszejtés, forradalom, diktatúra. Mára ezt dobta a gép. Nézzétek! 1980. 20 dolláros bankjegyeket mutatnak be a sajtónak, miután a sorozatszámuk ellenőrzése kimutatta, hogy azok megegyeznek a gépeltérítő D. B. Cooper által elrabolt bankjegyekkel. A pénzt egy…..
excopp 2023.11.06 11:16:12
@queenagi:
bizony a szokás még a törvénynél is erősebb kötőerővel bír. Ráadásul jóval régebbi is az írott jognál. A ma emberének talán furcsa lehet, hogy a jogszabályokon túl, sőt, gyakran azok ellenében, más szabályrendszerek is működnek (erkölcs, divat, illem, no meg a már említett szokás), nagyon gyakran hatásosabban, mint a jog. Az öltözék (például a kendő is) fontos szimbólumrendszer eleme is volt. A lányok szabadon hordhatták a hajukat, ám amint bekötötték a fejüket, már a kendő volt a viselet, ami jelezte, hogy nem eladólányról, hanem asszonyról van szó. Ahogy az sem a kortól függött, hogy a gyerek mikor ülhet az asztalhoz: nem életkortól függött, hanem mikortól volt képes kaszát ragadni. Vagy a háziasszony mindig a konyha küszöbén ült és evett egy kis sámlin, hogy azonnal ugrani tudjon, ha arra szükség van. A paraszti világnak is megvannak a - néha nagyon kegyetlen - szokásai, de egy előnye biztosan volt, mint Drakón törvényének: kiszámíthatóvá tette az életet. És ezt a világot az akkori emberek- beleszületvén - nemigen bánták.
1889. Poligámiát tiltó törvény ellen vétő mormon férfiak börtönben, Salt Lake City, Egyesült Államok ..
excopp 2022.03.07 15:42:45
@lomposfarkas: igazán respect, kolléga
1897. Villamos a Néva jegén, Szentpéterváron. A téli időszakban számos vonalat létesítettek a befagyott folyón..
excopp 2022.02.08 10:10:31
@Guillam:
- a történelem tényleg összetettebb
- az amerikaiak ui. nem a koreai vagy vietnami nép érdekében cselekedtek, hanem a sajátjukat képviselték (ahogy nekünk is azt kell tenni)
- a globális politikában vannak kedvező együttállások, ennek lehet haszonélvezője Dél-Korea, bár elég nagy árat fizettek érte vérben, vasban
- Vietnam már más tészta, talán nem is véletlen, hogy az idegenellenes balosok győztek (a függetlenségi eszme nagyon erős tud lenni)
- és hát Ausztria is szerencsés volt, hiszen egy olyan örömujjongás után, amit az Anschluss kapcsán láthatunk a korabeli felvételeken, megszállt áldozatként tetszeleghetett a nemzetközi fórumokon
- nekünk nem volt sokáig szerencsénk az erőviszonyok alakulása kapcsán, de ("És annyi balszerencse közt, oly sok viszály után, Megfogyva bár, de törve nem, Él nemzet e hazán") talán most egy szerencsésebb korszak következhet, bár hihetetlen ellenszélben
- a történelem tényleg bonyolult...
Tegye fel a kezét, aki várta már az új év első Napi érdekes posztját! Letehetitek, én is kíváncsian vártam, mit dob majd a gép. Hát íme itt van, és ezzel kívánunk Nektek és minden kedves olvasónknak, támogatónknak, követőnknek Boldog Új Évet! Az idei évben nagyon szeretnénk már újra élő előadásokat…..
excopp 2022.01.12 13:28:23
"@Vaszilics Fedor Emánuel:
Ez is csak az USA-ban lehetséges."

- nem így van
- itt a különböző bíróságok ítéleteinek egymás döntéseire vonatkozó kötőerejéről van szó
-csak összehasonlításképpen a magyar büntetőeljárási (Be.) és a polgári perrendtartási (Pp.) törvényből idéznék:

Be. 7. § (5) Abban a kérdésben, hogy a terhelt követett-e el bűncselekményt, a bíróságot, az ügyészséget és a nyomozó hatóságot nem köti a polgári, a közigazgatási, a szabálysértési, a fegyelmi vagy más eljárásban hozott határozat, illetve az abban megállapított tényállás.
Pp. 263. § (2) A bíróságot határozatának meghozatalában más hatóság döntése vagy a fegyelmi határozat, illetve az azokban megállapított tényállás - a 264. §-ban foglaltak kivételével - nem köti.
Pp.. 264. § (1) Ha jogerősen elbírált bűncselekmény vagyoni jogi következményeiről polgári perben kell határozni, a bíróság a határozatában nem állapíthatja meg, hogy az elítélt nem követte el a terhére rótt bűncselekményt.

- ami a konkrét ügyet illeti: az egyik bizonyítási eszközt szolgáltató Fuller nyomozót és a bizonyítékát - ha jól emlékszem - rasszizmusa miatt kizárták az eljárásból
1900-as évek. Vasúti pálya hóeltakarítása valahol Kanadában..
excopp 2021.03.02 13:59:27
- figyelmesen olvastam a bejegyzéseket, és számomra különösen érdekes, hogy mikor melyik téma generál sok hozzászólást
- a tárgyalótermi gyilkosság ilyen, és ennek kapcsán persze szó esik a halálbüntetésről, és a büntetések "igazságosságáról"
- a halálbüntetés, ahogy minden, élet/halál kérdéshez kapcsolódó döntési helyzet (öngyilkosság, eutanázia, abortusz) megosztó témák
- a halálbüntetés esetén, amikor a vita fellángol, mindig ua. az érvek bújnak elő: pro és kontra
- ellene szól, hogy a generális prevenció nem bizonyított ( a krónikák szerint a nyilvános akasztások helyszínén valósággal ficánkoltak és működtek a tolvajok, egyéb bűnözők); és ellen szól a bírói tévedés korrigálhatatlansága
- pusztán érvek mentén aligha eldönthető a vita, ez értékválasztás kérdése (ahogy az volt az 1970-es évek elején az amerikai gyakorlatban, majd lassan visszaállították, most pedig újra fogyatkozni kezdenek az ezt alkalmazó tagállamok)
- amúgy visszatekintve az első magyar Btk-tól (1878. évi V. törvény, a Csemegi-kódex) kezdve voltak olyan egymást követő évek, hogy egyetlen halálbüntetést sem szabtak ki , még a létezett szocializmusban is évente legfeljebb féltucat köztörvényes kapta a kötelet
- még annyit szeretnék, hozzátenni, hogy kevés közvetlen tapasztalat híján az emberek zöme az idevágó filmekből szerzi ismereteit, ahol 1. elkapják a tettest; 2. az igazi tettest kapják el; 3. ha nem lehet, mert a törvény túl laza, akkor a rendőr vagy más bűnüldöző szolgáltat igazságot; 4. ám ezzel egyetértünk, mert TUDJUK az előzményekből, hogy kétségtelenül az elkövető bűnhődött...
- ám az életben a nyomozó hatóság is, az ügyész is, a bíró is tévedhet, vagy nem képes ellenállni a közvélemény vagy politika nyomásának; ennek iskolapéldája a móri eset (dr. Kovács Lajos ezredes remek könyvet írt erről: A Mór megtette címmel)
excopp 2021.03.02 14:09:06
@leroi:
- egy dologra szeretném a figyelmedet felhívni (én nem láttam még az ominózus emléktáblát, de:)
- biztosan nem véletlen a megfogalmazás
- ha kétségkívül megállapítható lett volna, hogy a rendőri intézkedés KÖVETKEZTÉBEN halt meg, úgy lett volna kiírva
- a rendőr(ség) felelősséghez kell okozati összefüggés, ahogy bármilyen más elkövető cselekménye és következménye közt: ez maga a bizonyítási eljárás
- a fogalmazás kétségkívül sugallhat olyan értelmezést (sőt lehet ez az igazság is), hogy az intézkedés MIATT következett be a halál, de az is lehet, hogy pusztán véletlen egybeesésről van szó
- hiszen volt már többször is példa arra, hogy a szavazófülkében, szavazat leadása közben halt meg valaki, de ez aligha hozható összefüggésbe a választás lebonyolításával (és aligha függesztenének ki ilyen személyek emlékére táblát, bármennyire is sajnálatos maga az eset)
Az 1935-től Kodachrome néven forgalmazott diapozitív (Európában pedig az Agfacolor) tette lehetővé a színes fotózás tömeges elterjedését. Az Egyesült Államokban a Kodaktól kapható film sajátos színvilága oly annyira jellemzővé vált a korszakra, hogy a korabeli színes képeken látható "mesevilág"…..
Rövid pihenő után újra itt veletek, de mindenekelőtt: nektek. Mindjárt egy Napi érdekessel kezdünk, és kérünk, hogy olvassátok a következő bejegyzéseket is, mindennél jobban kell kitüntető támogatásotok ezekben a hetekben hogy így maradhassunk, és itt maradhassunk. Ha ritkábban néztek az indexre,…..
excopp 2020.08.24 09:58:05
@gigabursch:

- a rendőr öltözetét áttanulmányozva, valószínűleg a Massachusetts State Police egyik tagját látjuk
- a csizma különben nagyon elegáns viselet (a carabinieriknél, de a magyar díszelgő katonáknál is)
Egyre többen – leginkább a fiatalabb korosztály tagjai – éreznek növekvő, nem múló aggodalmat a klímaváltozás, a természet pusztulása miatt. Az öko- vagy más néven klímaszorongás hivatalosan egyelőre nem betegség, de kétségtelenül létező állapot, amit megkeseríti a mindennapokat. De hogyan…..
Itt vagyunk, megjöttünk! Remélem vártatok már minket, annyira amennyire mi vártuk, hogy posztolhassunk. Szóval itt az első bejegyzés, ami mindjárt egy Napi érdekes. Az a népszerű sorozat aminek jövő hét végén már a 300. részét láthatjátok, ami egy monstre válogatás lesz! További újdonság hogy amíg…..
1885. Gyémántbányászok speciális kötélvasútja a dél-afrikai Kimberley gyémántbányájában..
Na most van az, hogy George Orwell világhírű disztópiája kőkemény valósággá vált mindazok számára, akik Magyarországon kénytelenek élni. Nem hiszed? Mutatom! 1. Gyűlöletkampány Amikor azt mondjuk, orwelli állam, akkor általában a lehallgatásokra, megfigyelésekre, a magánszféra teljes megszűnésére…..
Manapság sokan gondolkodnak azon, hogy mi által lehet behatárolni azt a fogalmat, hogy kit is nevezzünk értelmiséginek, és sokan arra a következtetésre jutnak, hogy ez annak a függvénye, hogy az ember diplomát szerzett-e, és tartozik-e ehhez egy felső fokú nyelvvizsga. Azokra is rászokták aggatni…..
Oswald Spengler pont száz évvel ezelőtt, 1917 tavaszán zárta le A Nyugat alkonya első kötetének kéziratát. A hatalmas történetfilozófiai mű eredeti módon értelmezte újra az emberiség történelmét. Ezzel persze sokan kísérleteztek már, és ha szkeptikusak akarunk lenni, azt mondhatjuk, hogy csak a…..
excopp 2017.03.22 16:54:07
Hétfőn lemondott Szabó Ferenc, Körmend alpolgármestere, akiről kedden a rendőrség is megerősítette, hogy nyomozást folytatnak ellene, mert egy tanítványával folytatott szexuális viszonyt...
excopp 2017.02.09 13:20:29
@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:

- valóban, a büntetőjog nem, de a büntetőeljárás-jog igen (merthogy oda való):
- lásd 1998. évi XIX. törvény 7. §-a (az alcím)
excopp 2017.02.09 15:57:53
@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:
- ez a tétel Földvári József Kriminálpolitika (ha jól emlékszem 1987) könyvében is előfordul
- ennek ellenére - mármint a terjengős és kissé suta fogalmazás meg a joggyakorlat miatt maradt ez a megfogalmazás, mármint ártatlanság vélelme (amely megdönthető vélelem)
- a vélelem teljeskörű érvényesítése nem teszi lehetetlenné az előzetes letartóztatást, illetve más kényszerintézkedést, hiszen az NEM büntetés
- és a világ majd minden jogrendszerében létezik az előzetes letartóztatás, vagy annak megfelelő intézkedés
- ahogy Földvári írta (nem tudom szó szerint idézni): a törvény nem azt várja a hatóságoktól hogy higgyenek a terhelt ártatlanságában, hanem hogy bizonyítsák az ő bűnösségét
Magyarország középhatalmi státuszának megszerzése érdekében Orbán Viktor eddig húzott merészeket – finoman szólva. Minthogy sem a gazdasági teljesítmény, sem a Brüsszel elleni közös fellépés nem vezetett eredményre, Putyin barátságával háta mögött most hadsereget toboroz, hogy „komolyan vehető”…..
Egyre nyomasztóbb az idei év (és most hagyjuk a politikát), hiszen egyre több híres embert, nagy művészt veszítünk el. Idén hagyott itt minket Prince, David Bowie, Leonard Cohen – hogy csak egy párat említsünk egy hosszú és szomorú listáról. Mi történik itt?..
Ennyi hülye vén kurvát! - mondta Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere az új parkoló ellen tiltakozó idős lakókról, csak azt nem tudta, hogy ezt mindenki hallja, mert bekapcsolva maradt a mikrofonja. Ezt megírta az Index is, meg jó néhány másik újság is, aztán páran még azt is, hogy az MSZP…..
Noha akadnak politikai erők, melyek az európai kultúra és gazdaság végét vizionálják, ennek a fantázián kívül egyelőre nem sok jele akad. Legalábbis ha hinni lehet egy friss, rendkívül átfogó felmérésnek, amely a leginkább prosperáló országokat mutatja be. Elöljáróban…..
Az ember az FNA-ból kettesével-négyesével lakhatna, ehetne otthon megfőzött olcsó dolgokat, vehetne olcsó ruhákat, meg mondjuk hetente elutazhatna állásinterjúra. Minden másra csak ezek rovására tudna félrerakni. Domonkos Tamás válasza  Istvánffy András a Feltétel Nélküli Alapjövedelem = A…..
Soha ilyen ordenáré kampány nem volt még az országban az elmúlt 26 évben, mint a mostani. Soha ennyi pénzt, embert, hazugságot és aljas indulatot nem vetett még be a Fidesz, hogy megnyerjen valamit. Nincs az a hitványság, amitől visszariadnának, hogy növeljék a hisztériát és a részvételt. Már ott…..
excopp 2016.10.01 10:36:29
@Tibi !:

- akkor nincs mese, meg kell várnod, hogy beérjen Musk projektje és talán a Marson eléred a célod...
excopp 2016.10.01 11:35:46
@TanNé:

- "állítsátok meg a Földet! Ki akarok szállni..."
Másra nemigen lehet következtetni abból, hogy a kampányhajrában nemhogy emelni igyekezne a tétet, és apokalipszissel riogatna, hanem ellenkezőleg, visszafogja a hangulatot, hogy minden mindegy, nem is számít, hogy érvényes lesz-e a népszavazás...