Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kopfrkingl

0 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vendégszerzőnk, dr. Rigó Mihály újabb alapos cikke ezúttal az M0 körgyűrű problémáját, illetve különböző tervezők megoldási javaslatait járja körül. Előrebocsátjuk, hogy egyesületünk nem ért mindenben egyet az itt bemutatottakkal, például mi alapvetően nem közúti megoldásban gondolkozunk: szerintünk…..
Kopfrkingl 2022.02.02 15:35:02
@Adani: Nyugodj meg, a Megyeri-híd és M3 közti néhány km-es szakasz is fizetős. Főleg azért van megyei matricám, hogy el tudjak menni egyik Auchanból a másikba, ha esetleg kéne, illetve tudjam használni az M3 bevezetőt.
Nem hiszem, hogy az a minimális éves összeg bárkit visszatartana az M0 használatától (bár, hogy sarc, az tény). Az már sokkal inkább, hogy vagy 80 km hosszú és baromi forgalmas. Nagyon kéne a budai szakasz is, lehetőleg minél közelebb a városhoz, mert a jelenlegi elképzeléssel (Kesztölc, Bicske) az észak-Pest Balaton vagy Pécs kb. teljesen egyforma hosszú lesz a keleti szakasszal.
Kopfrkingl 2022.02.02 18:48:56
@gigabursch: Igény kérdése. Az egyik kocsin nekünk is van országos, talán tavaly sikerült is nullszaldóra kihozni vagy viszonylag keveset bukni rajta.
A másikra bőven elég a megyei is - sajnos muszáj, mert pont itt mellettünk fizetős az M0 és azt viszont szoktuk használni.
Nyilván, ha mondjuk havi többször hagynám el Pest megyét, akkor én sem sokat gondolkoznék rajta.
De továbbra is fenntartom, hogy kb. 12l üzemanyag árát teljesen értelmetlen megspórolni és csak ezért nem járni az M0-on, ahogy a poszter felvetette.
Tátrai kiruccanásunk második napján a Tengerszem-csúcs (Rysy) megmászása volt tervbe véve, mely a legmagasabb, túraútvonalon elérhető csúcs a hegységben, valamint Lengyelország legmagasabb pontja is egyben. Az előző napi túráról maradt még egy jó adag izomláz a lábunkban, ezért Doki úgy döntött,…..
Kopfrkingl 2022.01.14 12:35:21
@zsoltiahegyrol: Kérlek szépen, abszolút a teljesség igénye nélkül, a következőknek nézz utána.

Bovec mellett:
Rombon. Célszerű lanovkával felmenni, esetleg ott az állomás környékén tenni egy kört, majd "átsétálni". Kb. 15 km, mintegy 400m felfelé. A csúcsról lefelé olyan 1700, mintha lépcsőn mennél. Másnapra semmit nem szabad betervezni, gyilkolja a térdeket.
Mangart. Fel lehet menni 2000 köré autóval, onnan a csúcs tovább 600 méter azt hiszem, de ott nem jártam még. Nincsenek állások. ;)
Kobarid fölött a Krn. Megközelíthető Bovec irányából a Lepena-völgy felől, először a tó, majd fel a csúcsra, visszafelé át a Batognicán át vissza. 25-30 km, közel 1500m szint.
Ellenkező irányból Krn falu fölött van egy menedékház (Kuhninja). Onnan emelkedik a régi hadiút, 1200m szint, merő dögunalom, továbbá meleg. Elvileg megoldható, hogy ugyanonnan a Luznici-tó irányából a Batognicán keresztül fel (van egy 700m-es meredek szakasza), majd a fent említett úton lefelé. Ezt évek óta tervezem, de még nem lett belőle semmi.

Könnyebb túrák: Bovecből.
Golobar fennsík. Sajnos, a könnyebbik utat elvitte egy hegyomlás, a rendelkezésre álló meg meredek.
Bovec-Hermann-erőd-Kluze-Bovec a Rombon oldalában. kb. 450m szint, viszonylag könnyen járható. Lehet róla kitérőt tenni a 1313-as magassági pontra, jó a kilátás, de nem igazán éri meg.
Kal Koritnica fölött a Svinjak. Nem voltam a tetején, marha magas, de az oldalában van egy ütegállás Celo néven, kitűnő kilátás a Boveci-medencére. Kicsit feljebb a csúcsra vezető út kb. egyharmadánál van kilátás az ellenkező irányba, onnan lehet jó képet csinálni nagy zoommal a Hermann és Kluze erődökről, hoyg egy képen látszódjanak.
Bovec mellett van egy fél óra alatt bejárható szabadtéri múzeum, a Ravelnik. Lámpa szükséges.

Kobaridnál a Kuhinjáról elérhető a Mrzli vrh, magyar vonatkozású emlékekkel, mint pl. a kaverna-kápolna.
Tolmin után van a Tolminka-völgy, az szép, a várhegy megmászása ugyanabból a parkolóból szintén ajánlott, a falakról jó a kilátás a Soca völgyére (BTW, Bovec környékén több helyen szép a folyó, de rettenetesen hideg).
Zatolmintól lehet elmenni Javorcára, ott egy szecessziós fatemplom van, szerencsés esetben nyitva. Oda vissza négy óra viszonylag kényelmes séta, ha jól tudom, a gépjárműforgalom elől lezárták. Kerékpár ajánlott.
Kolovrat szabadtéri múzeum. Autóval fel lehet menni, fölötte a hegyről a tengerig le lehet látni, ha jó az idő.
Mengore-domb. Parkoló Kozarsce után. A tetején kis kápolna (zárva), az út mellett állások, kavernák, romos épületek (kavernák a csúcs alatt balra kezdpdnek, egyenesen a tisztáson át, majd fel a templomhoz, alatta nagy bazi kaverna, jobbkézre megy lefelé az út, nagyon szép erdőn át kerüli a dombot vissza a fent említett "kezdeti" kavernákhoz.
Svetagora (Monte Santo). Tetején bazilika, ki lehet sétálni egy gerincen egy szoborhoz, onnan nagyon jó a kilátás az Adria és a Doberdó irányába. A felfelé vezető autóút és a szobortól Grgar irányába menő ösvény között a hegy alatt van egy 270m hosszú alagút, 35m szintkülönbséggel (nem láttam még, de tervezem).
A parkolótól ellenkező irányba indulva fel lehet menni a Vodice nevű magaslatra, szekérúton, vagy egyenesen egy ösvényen (emellett kavernák), a teteján sosem használt mauzóleum, szobor, kavernák. A domb mauzóleummal átellenes oldalán kavernát jelölnek az erdőben, ez valami elképesztően nagy, több szintes darab, aki szereti az ilyet, annak kihagyhatatlan.
Nova Gorica fölött van a Skabriel (San Gabriele). Tetején kilátó.
A Soca (Isonzó) jobb partján magasodik a Sabotin. Megközelítése autóval a folyón sokkal feljebb lévő Plaven keresztül lehetséges, vagy Olaszországból. A határt általában nem őrzik, de a vírus persze belepofázhat. A Sabotinon van egy kis I. VH-s múzeum, hétvégente nyitva. Sajnos, a kavernák korlátozottan (vagy sehogy) sem látogathatók nyitvatartási időn kívül. A déli csücskében van egy kis templom romja, odafelé egy kényelmes gerinctúra vezet. Árnyék viszont nincs rajta, tehát nem 32 fokban kell vele kísérletezni (tapasztalat ;) ).

Van egy Pot miru, Walk of Peace nevű kezdeményezésük az olaszokkal közösen. Ez a csatateret mutatja, nagyon szép helyeken megy keresztül, esetleg érdemes ezt is bejárni.
Kopfrkingl 2022.01.14 12:52:44
@zsoltiahegyrol: Nagyon szívesen. Magánhangzó nélkül Bovecben ajánlom a Letni vrt éttermet, jó a pizza. :)
Kopfrkingl 2022.01.15 13:15:19
@zsoltiahegyrol: Még egy kis segítség a fentiekhez.

Ezen az oldalon vannak túraleírások. Sajnos szlovénül, de vannak képek és a célokra keresve ki is dobál mindenfélét. Bizonyos esetekben fenntartásokkal kezelendő, mert vannak olyan részek, amelyek hegyomlás miatt nem járhatók. Ilyen pl. a Slatenik-ösvény, ami Cezsoca és a Predolina fennsík között ment egykor, pedig arról lehetne a legkényelmesebben elérni a Golobart, ha valakit az érdekel. Persze, ha valaki nagyon ott van extrém túrákban, avagy csak simán unja az életét, kísérletezhet. :)

www.hribi.net/

Ezen pedig jól ráközelítve kvázi turistatérkép nézet is van. Így pl. ha minden igaz, pont a Krn környezetét mutatja, némely utak is látszanak, de azért ez messze nem olyan részletes, mint egy normál turistatérkép. És hiányoznak is róla utak. Pl. az is, ami a Rombon oldalában megy Ft. Hermannhoz.

www.geopedia.si/#T105_x396826_y124296_s15_b4
Sej, haj, mozi, vasárnap kirándulunk – idézhetnénk a Csehországból eredő szöveget és dallamot némileg másképpen. Márpedig filmszínházak terén valóban csehül állunk, legalábbis ahhoz képest, amennyi néhány esztendővel – vagy évtizeddel – ezelőtt nyitott vetítőteremmel várta Budapesten a szórakozni…..
Korfu északnyugati szeglete maga a szépség. Sidariból egy keskeny, semmi kis aszfaltcsík vezet a Sunset beach irányába. A Sunset beach nevével ellentétben nem strand, hanem egy taverna. De nem akármilyen! A magas homokkő szélén építették és aki létrehozta bizonyára rendkívül optimista ember. Nem…..
35 évvel ezelőtt, április 26-án következett be az emberiség által okozott egyik legnagyobb műszaki katasztrófa. A csernobili atomerőmű-balesetet számos könyv, regény, dokumentumfilm és fikciós alkotás dolgozta fel, mégis az amerikai – brit koprodukcióban készült, Johan Renck által rendezett…..
Kopfrkingl 2021.04.25 23:12:25
1. Anno dacu, a '80-as évek első felében az MMG-AM-ben dolgoztam. Kollégák jártak ki a SZU-ba, emlékeim szerint egy Lubni nevű városba is (Lubny-ként meg is találtam a Google Mapsen). Furcsa rémtörténeteket meséltek, többek között azt is, hogy akkoriban az utcák uszkve 60+ százaléka nem rendelkezett szilárd burkolattal.
Ennek okán az egyik kolléga, akinek a szállása ablaka egy iskolára nézett, ahol kb. napi rendszerességgel álltak katonás rendben a sportpályán a nebulók, hallgatva a hangosbeszélőt, amelyből kollégám leginkább a "Lenyin", illetve "Lenyina" kifejezéseket vélte kihallani, egy idő után ki is ordított nekik, hogy "A K. anyátokat, inkább aszfaltoznátok!!!".

2. Amikor a csernobili baleset volt, már a KFKI-ban dolgoztam. Szakszervezetben komolyan érdekelt, igen csinos Zsuzsanna kolléganőm mesélte, hogy összehívtak valami aktívát, amin egy illetékes és igen komoly pártfunkcionárius elvtárs, magából a Pártközpontból jött megnyugtatni mindenkit, hogy nem kell félni, alig valamilyen aprócska értékeket mértek. Mire felállt valaki, hogy ugyan már, ő a saját kezével mérte annak a nagyon sokszorosát (bocs, ennyi év távlatából nem tudom, hogy 10* vagy 100* annyit, de mindenképpen EÜ határérték fölött, ha jól emlékszem). Nyilván nem a saját szakállára cselekedett, hanem küldték. Plusz komplett iskolákat hoztak mérni az egész országból, de természetesen, semmi baj nem történt.
Ennyit arról, hogy mennyire "nyugatias sztereotípia" ami a filmben megjelenik. Lehet, hogy adott esetben valamelyest az, de a napi tapasztalatok alapján tökéletesen mutatja az akkori való életet.

Kedves Hölgyem, a bejegyzés előtt kicsit több információ beszerzése nem ártott volna, bár érdekes volt.
Amennyiben csak elmesélem, hogy nekem van egy önjáró erdei kunyhóm boszorkánnyal és sárkányokkal nem hinnétek el. Hihetetlen, de mégis igaz. Az alábbi képeken be is mutatom. Igazi Orosz csoda a KGST időkből. Nem tudom ki találhatta ki, hogy a felhúzott kis erdei kunyhó…..
Policity Kedves Munkatárs! 2011.12.28 15:29:00
A család levelet kapott Orbán Viktortól, Magyarország munkatársától. Mindent tud rólunk, ehhez nem fér kétség. Segíteni akar – nyilvánvaló –, ezért küldött a szüleimnek levelet, de azért van pár érdekesen orbánviktoros a levélben. A levelet, amit csak…..
Kopfrkingl 2011.12.28 22:59:25
@Doubledecker:
Közalkalmazottak is kaptak.
Julius Jacob von Haynau táborszernagy Magyarország történelmének legsötétebb figurája, és ámbár katona volt, a Milstory hasábjain nem találkoztam még vele. Most sem róla írok, csak a nevét kölcsönzöm. Az alábbiakban szereplő Haynau tehát már egy másik korszak szülötte,…..
Kopfrkingl 2011.10.27 23:48:43
@Bigjoe(HUN): Nem, már az őrnagy is főtiszt.
Elvileg mindannyiunkat – akik átéltük a hadsereg intézményét – erre, mármint a háborúra készítettek fel (pláne a hivatásosnak jelentkezőket), de szerencsére nem nagyon kellett a „tudásunkat” alkalmazni. Szögyi azonban találkozott olyannal, akivel a sors…..
Kopfrkingl 2011.08.29 12:32:44
@Bigjoe(HUN):
Kicsit off:

"Minél többet tanulok annál hülyébb vagyok, annál kevesebbet tudok, és aki ezt nem ismeri be az a legnagyobb marha!"
Ez pontosan így van. Olvastam erről egy hasonlatot, melyszerint a nagy feketében a fehér pötty az ember megszerzett tudása. Minél nagyobb tudása van, annál nagyobb a fehér pötty. A pötty kerülete az, amiről a delikvens tudja, de legalább sejti, hogy létezik, de nem ismeri, mert a sötéten van. Nyilván minél nagyobb a fehér pötty, annál több dologról tudja, hogy nem ismeri, azaz a tudásszintjét egyre kisebbnek érzi.
Más megfogalmazásban, akinek egy órája van, mindig tudja, mennyi az idő, akinek kettő, sosem biztos benne.
A kormány nem látja, hogy bármilyen döntés kapcsán az érintettekkel tárgyalni nem valami rendkívüli kegygyakorlás, hanem a normális eljárás része. (Fotó: Huszti István/Index) Pénteken a rendvédelmi dolgozók Parlament elé szervezett demonstrációján szokatlan dolog történt:…..
Michael Knight Bukott csúcs 2011.02.17 15:30:00
Még egy nyamvadt informális EU-csúcs sem jut a magyar elnökségnek, a hivatalos indoklás szerint "logisztikai okokból". Hát persze, már megint azok a fránya nemzetközi körülmények...Az unió keleti partnerségi csúcstalálkozóját nem májusban tartják Gödöllőn, hanem az…..
Kopfrkingl 2011.02.18 10:46:26
@igényes: Az utolsó bekezdés "Hungary refused to..." értelmezhető úgy is, hogy azért nem tartjuk meg, mert a G20 és az OECD 50. születésnapja mellett félő, hogy nem lehetne értékén kezelni. Mondjuk a nagy kérdés az, hogy ez az "underestimated" mit jelentene a valóságban, azaz a lemondás valóban nemes gesztus, avagy valami más van a háttérben.
Kopfrkingl 2011.02.18 11:35:46
@igényes: "Miért mondanék le egy bulit?" Például azért, mert külső okok miatt szinte garantáltan nem lehet olyan jó, mint amilyenre tervezték. Mondjuk kerti partit én lemondanék, ha az előrejelzés szerint az adott napon 10 fok lesz és szakadó eső.

Ami nekem inkább furcsa, az az, hogy ha a kommunikáció a dátum "eltévesztése" helyett abba az irányba mozdul, hogy "azért nem, mert így kiszúrunk keleti partnereinkkel, mert nem kapnak elég figyelmet, míg bezzeg majd az ősszel", még jól is ki lehetett volna jönni a dologból.
Kopfrkingl 2011.02.18 12:17:29
@igényes: Nézd, értelmetlen lenne a nézőpontoddal vitatkozni, mert nem látunk be a színfalak mögé.
Azért légyszíves olvasd el van Rompuy nyilatkozatát, az szintén inkább az én verziómat támasztja alá.

Mindemellett természetesen előfordulhat, hogy az is csak mellébeszélés, Orbán miatt ugrott a csúcs, vele tudatták is, de nem verik nagydobra.

Csak azt nem értem, ennek mi lenne az értelme. Ahogy azt sem, miért nem képesek normálisan kommunikálni, minek kell örökké hazudozni.
Mai történetünket, amelyben a Magyar Néphadsereg további nemzetközi kapcsolatairól hull le a jótékony fátyol, Jani2 kollégának köszönhetjük, aki bebizonyítja, hogy egy jól képzett mozigépész honvéd már a Kádár-korszakban sem ismert lehetetlent. Pedig – legalábbis a…..
Kopfrkingl 2011.01.19 18:38:27
@trendo+: Miért? Zefirelli Rómeó és Júliája nagyon szép szerelmes történet. Basznak is benne, lehet többször is, mielőtt a pacsirta szól. Sőt, emlékeim szerint nekrofil szexjelenet is van benne, amikor Júlia a frissen elhalt Rómeó ajkáról próbál méreghez jutni. :D
Az a szociológusok és pszichológusok dolga, hogy elmerengjenek azon: vajon miért ivott a sorkatona többet, mint - tőle máskülönben alig különböző - civil kortársai? A társaság teszi? Az összezártság? A macsóság? Közösségi elvárás lenne? Menekülés? Frusztráció- és…..
Kopfrkingl 2011.01.13 10:18:51
@zweitakt: Orr rontó gyomor rotty.
Az olasz határtól légvonalban mintegy 800 méterre (közúton 1500-ra), a komeni községi járásban található egy 300 lelket számláló kis szlovén falu, Gorjansko. A környéken különösebb természeti látnivalók nincsenek, de az első világháború iránt érdeklődő magyaroknak…..
Kopfrkingl 2010.07.16 20:44:35
@tiboru: Írhatok vendégposztot, de sajnos a direkt temetői képek egy-két kivételtől eltekintve elég harmatosak. Pl. az Ajsevicai temető az konkrétan egy bekerített mező egy emlékműszerűséggel a közepén.
Majd valamit rittyentek. Wordben jó?

Állásokról is vannak képeim, de sajnos azokat fotózni művészet. De én tudom, hogy az. :)
Kopfrkingl 2010.07.16 20:45:55
@tiboru: "szervezünk egy csoportos leruccanást a doberdói tájakra... "

Mondjuk busszal az ozeljani kempingbe, mint a holland kerékpárosok? :)
Kopfrkingl 2010.07.16 22:43:22
@tiboru: Rendben, majd ichlek valamit.Sajnos arról vajmi kevés tudomásom van, hogy az egyes temetőket ki, mikor, milyen célból hozta létre.
Most amikor véget ért egy Csillag születik, és egy új Megasztárra készíthetjük fel az idegeinket, éppen most időszerű ez a poszt, ami a 60-as évek nagy tehetségkutató helyéről a Budai Ifjúsági Parkról szól. Amikor a KISZ nagyeszű vezetőinek agyából kipattant, mint isteni…..
Kopfrkingl 2010.01.04 00:30:54
@SzocsO:
Tény, hogy ifjúkoromban vérciki volt táncdalt még hallgatni is, ám most, sokkal vénebb fejjel meg kell állapítanom, hogy semmivel sem voltak rosszabbak, mint az éppen akkor futó olasz slágerek, amelyekre szerintem hajazni kívántak.
Azt hittem, hogy a Nokia tyúkos-kertitörpés- reklámkampánya után már nem lesz nevetségesebb reklámhúzás ebben az évben, de megint alulbecsültem a magyar rögvalóságot. Hogy ki volt, az, aki az Ovis reklámok színvonala alá tudott menni? Nem más, mint a Satrurn és a Médiamarkt,…..
Kopfrkingl 2009.11.25 17:42:08
@Pilgram: Klassz dolog az argep.hu, meg klasszabb a webshop, de azért én nem vennék ott olyat, ami drága, mint a dög. Kétszer szoptam MM-ben vett termékkel, egyszer egy DVD-lejátszóval, egyszer pedig egy notebookkal, mindkét esetben szó és hang nélkül (próba sem volt) kicserélték. Sőt, mivel olyan DVD nem volt több raktáron, visszaadták a pénzt. Tessen szíves ezt megcsinálni webshoppal!
Fantasztikus utóélete van a Belváros közepén kitört parkolótűznek, amiről a benzinkút fölött lángoló Mercedest oltó Naiv Ügyfél számolt be a Homáron. Ha valaki nem olvasta volna: miközben lángolt, majd fojtogató füstöt árasztott a kocsi, és odabent semmiféle tűzjelző nem…..