Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mesterkurzus

11 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Caruso Lakossági operaslágerek 2011.04.06 10:02:00
 Kishazánkban kezdetben volt a Ki Mit Tud?, ahogy akkoriban nevezték: kulturális tehetségkutató műsor. A fekete-fehér képernyők előtt egy ország izgult szombat esténként a gondosan előválogatott résztvevőkért, egyet értet, vagy átkozta a szellemes zsűrit, melynek olyan…..
A legtermészetesebb, legkönnyedebb, legkidolgozottabb interpretációja ennek a nem könnyen értelmezhető áriának. Ha nem voltunk még igazán elkötelezetten szerelmesek, ha nem tudunk minden pillanatot (akár kívülről szemlélve) élvezni annak fájdalmaival együtt is, ne próbáljuk…..
Egyenletes, meleg hangszín, tökéletes légzés. Sajnos nem gyakori az ilyen erőlködésmentes éneklés, ahol a technikai stabilitás teret ad a kifejezésbeli gazdagságnak. Ne felejtsük el azonban, hogy Martinelli korában még nem a realista színjátszás volt az alapértelmezett, hanem a…..
Az egyetlen, akitől elviselem, hogy sötétít, mert nem skalpolja meg a spektrumát a szokásos sötétítési módszerrel, hanem körülbelül úgy hozza létre a jellegzetes hangszínt, mintha egy savanyúcukrot egyensúlyozna a nyelve közepén, és szerencsére nem is sötétít folyamatosan.…..
Egy bolgár impresszáriótól egyszer megkérdezte egy magyar énekesnő, mi a bolgár hangok titka, mire az így válaszolt: eleve csak azokból csinálnak operaénekest akiknek kifejezetten kiemelkedő hangi adottságaik vannak. Dimitrovának hatalmas, ritka színes, dús hangja van, és tud is…..
Az előzőekhez képest itt egy újabb dinamikára ható elemet láthatunk: amikoris az énekes a pianók érdekében direkt nem csücsörít. Ugyanezt alkalmazza kisebb szájnyitás mellett amikor több fejrezonanciát akar beletenni egy frázisba. ..
Samuel Ramey szerencsére ezen a fölvételen le van rendesen vetkőzve és láthatjuk, milyen erővel támaszt, majd a taps alatt mekkorát ventillál. Egy sportoló teljesítményét végzi a tüdeje, a rekesze és egyéb izmai. Mindez a gyönyörű, hatalmas ívek szolgálatában. Csücsörít…..
A német dalénekes-óriás etalonisztikus dalciklus fölvétele. Ne fogjunk bele a mű éneklésébe úgy, hogy nem tudjuk minden egyes szó mit jelent pontosan, hiszen a szöveg tartalmát kell követnünk a zenei megformálással még akkor is, ha a kottaképnek nem mondhatunk ellent. (Régebben…..
Egy másik hasonlóan lassútempójú Bach interpretáció, ahol szintén teljes pompájában tárul elénk az énekes technikai tudása, és az érett művész lelki nagysága. Figyeljük meg, milyen  fölényesen használ hatalmas levegőket, s még a szünetek alatt is előrehaladnak és…..
A szokatlanul lassú tempó azért indokolt, mert így ki tud teljesedni a drámai, nagyvivőerejű hang. Mennyei hatású, ihletett és ihlető egyszerre. Egy olyan interpretáció, ahol az énekes nem küzd végig saját technikai korlátaival, s a zene nincs ezzel lerombolva. ..
Úgy gondolom, Max Emanuel Cencic a legtartalmasabb hangszínű kortárs kontratenor. Valódi mellregisztere is van, amely törésmentesen illeszkedik a "többi hangjához", - ezért nem volt kénytelen a magasabb fekvések felé orientálódni, hanem megmaradhatott az alt- és mezzó…..
Bármilyen fegyelmezetten is áll Marilyn, érezzük, hogy ez a dinamikus zene utolsó sejtjéig megmozgatja. Alaposan átgondoltan építi föl a koloratúrákat, s egyéb íveket. Az ívek amikor grupettókból állnak, akkor is feszülnek - ezt a grupettók első hangjainak hangsúlyozásával…..
MedIQ Ezért ne dohányozz! 2007.03.01 16:35:00
A dohányzásellenes kampány egyik kulcspontja a nemdohányzó.lap.hu, ahol olyan teszteket is találhatunk, mint a nikotinfüggőségi teszt vagy az a kalkulátor, mely azt mutatja meg, hogy amióta valaki abbahagyta a dohányzást, mennyi cigarettát nem szívott el, mennyi pénzt nem költött…..