Regisztráció Blogot indítok
Adatok
parlagfűző

36 bejegyzést írt és 163 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kakofónia Blog persze 2012.05.15 13:32:00
Mi persze ártalmatlannak gondoljuk, pedig a perse (ejtsd: persze) egy trágár kifejezés, legalábbis észt nyelven az. Nem csak a segg szót jelenti önmagában, de indulatszóként is használják. Nagyjából a magyar elefes betűszó, pontosabban annak hátulsó anatómiai szekciójával…..
parlagfűző 2012.05.15 18:28:53
10. helyezés: nincs kéró, ahová felviheti a nőt Ezt a problémát mindenki ismeri, kivéve az újazdag kölyköket, akiknek már kamaszkorukban lakást tolnak a seggük alá. Bosszantó, amikor csak azért marad el a kielégülés, mert nincs egy nyomorult hely. Mintha a…..
parlagfűző 2012.04.30 09:59:30
@famfam: Hello, én főleg a szakmámban dolgozom, mást (aktivista dolgokat) nem igazán csinálok. Várom a forradalmat...
  Úgy látszik, Krausz Tamás a múlt héten napokra bevette magát a Népszabadság hadiszállására, hogy a publicisztika rovatot szerkessze. Így most úgy reagálhatok a Népszabadság véleménycikkeire, mint korábban tettem sorozatban a Népszaváéira. Nem lesz ebből állandó…..
parlagfűző 2010.09.21 13:06:21
@_csak_mi_lényegem: Mivel a rendszeren kívülről elég nehéz a rendszert érezhetően és észrevehetően bírálni (többek között azért, mert ebből a pozícióból kb. 12 emberhez jutna el egy ilyen írás), elég szemét és visszatetsző dolog azzal vádolni a közírókat, hogy a köznek írnak. Vagy hogy nem akarnak éhen halni (egy éhező ember kicsit nehezen írna cikkeket). Rendszeren belül elég nehéz a rendszeren változtatni, kívülről megdönteni, hatni rá meg pont azért nem lehet, mert túl nagy az ellennyomás. Most akkor mi is a te problémád?
A következő történetet Holdsugár küldte nekünk:"Sziasztok!37éves leszek lassan, a dolog 8-9 éves koromban történt. Szóval nem valami friss, de maradandó élmény.A suliban jó tanuló voltam. Nagyon jó. Kis szőke copfos, nagy kék szemekkel, állandó vidámsággal és teli…..
El Mondo blog Önző kapitalizmus 2010.08.31 09:00:00
A dédnagymamám egész életét egy vályogházban élte le, amiben nem volt folyóvíz, a konyhába csak a kert felől volt bejárat és a budi a ház végében, a sufni mellett volt. Én csak nyáron voltam ott néha, akkor a kertben teknőben fürdettek, és ugyanabban a vízben fürdették meg…..
parlagfűző 2010.08.31 13:19:38
@maxval.co.nr: így van, és akkor még többen halnak majd éhen, és még közelebb kerülünk az ökológiai katasztrófához.
parlagfűző 2010.08.31 13:57:59
@maxval.co.nr: nem tűnik úgy, mintha egy kicsit is ismernéd a marxizmust. ha így lenne, minimum azt tudnád, hogy Lenin, vagy a többiek tetteikben nem marxisták, hanem valójában ellenforradalmárok voltak.
Ugyan nem félrefordítás (bár lehet belőle), de talán többek érdeklődését felkelti:Jan Wagner : Quittenpastetehttp://www.muforditok.hu/index.php?submenu=news&id=124Sok sikert!..
parlagfűző 2010.08.23 16:31:03
@Amici111: Egy dolog, hogy leugatod az embereket, agresszív, bántó stílusban, másik dolog, hogy helyesen írni sem tudsz magyarul. Az első szerintem megbocsáthatatlan, a második aranyos lehet, kivéve, ha te is próbálkozol a fordítással, mert ez esetben elég nagy égés lesz belőle.
parlagfűző 2010.08.23 17:05:37
@manókomment: Nem tudom, milyen lett a fordításod, de ez a levelezés is csak azt erősíti meg bennem, amit a kommentekből is sejtettem. Amici egy arrogáns, bunkó, bántalmazó "ember", aki vagy tud fordítani, vagy nem (gyenge helyesírás mellett is lehet jól fordítani, szóval ezt nem vitatnám el tőle), de a lényeg, hogy nem kritizál, hanem kioktat és lekezel másokat. Egyértelműen a kommunikációs stílusával van baj, és innentől kezdve teljesen mindegy, hogy van-e relevanciája, igazságtartalma annak, amit ír. Ha gondolod, küldd át nekem a fordításodat!

Amici111: Neked ezt ajánlom tanulmányozásra: hu.wikipedia.org/wiki/Er%C5%91szakmentes_kommunik%C3%A1ci%C3%B3.
Nem fordítástechnikai anyag, csak a mindennapi életben való boldogulásodat segíti.
parlagfűző 2010.08.23 17:17:50
@Amici111: köszi, tudom, mások is mondták.
Itt Közeltávolt története volt, aki kérte, hogy vegyük le, de szeretne olyanokkal beszélni, akik nemi erőszak túlélők és gyereket nevelnek...
parlagfűző 2010.08.02 09:18:18
@Közeltávol: Nem lehet előre tudni, milyen tüneteid jönnek elő a terápia alatt, és hogyan fogod majd érezni magad. Csak az jöhet elő, ami benned van, és "kiprovokálni" is csak azt kell, ami előjönne, de valami miatt nem tud.
Lehetséges, persze, hogy valaki átéli ezeket az érzelmeket, és túl van rajta anélkül, hogy pszichológushoz menne, persze ehhez kellenek más támogatók valamilyen szinten. De amiket írunk neked, azokat az alapján írjuk, amit itt belőled látunk, és ez alapján tűnik úgy, hogy nem vagy túl rajta. Te is mondod, hogy rosszul vagy, a gyerekednek is különböző tünetei vannak, és gondolom nem írnál ilyen sokat a blogra, ha jól lennél... Mindez nem jelenti azt, hogy te rosszul csináltad volna a dolgokat, ne lennél elég ügyes, stb., csak arról van szó, hogy magunktól nem jövünk rá, hogyan lehet ilyen problémákat megoldani. És kell a segítő kapcsolat.
parlagfűző 2010.08.10 09:26:41
@Közeltávol: Szerintem nem az a fő probléma, hogy valaki iszik, vagy drogozik, hanem az, ha pl. emiatt nem tud (vagy nem akar) felelősséget vállalni a gyerekeiért, ha így "kezeli" a problémáit hosszútávon, ahelyett, hogy szembenézne velük. És persze az alkoholra meg a drogra azt is rá lehet fogni, hogy ezek miatt lesz valaki erőszakos. Az biztos, hogy mindennek van oka, annak is, ha valaki nemi erőszak elkövető lesz, de magát a viselkedést ő választja, és semmivel sem lehet igazolni.
parlagfűző 2010.08.11 10:13:44
@Közeltávol: Én is hasonlóan gondolom, mint szárnyas fejvadász, csak még annyit tennék hozzá, hogy ha lehet, arra is figyelj/figyeljetek, hogy ne írjatok túl sok kommentet. Tudod, a "túl sok" relatív, csak nem szeretném, ha egy-egy emberről szólna a blog, jobb lenne, ha mindenki szót kaphatna. És szerintem megpróbálhatnád, hogy írsz gyerekneveléssel kapcsolatos fórumokra, lehet, hogy fogsz kapni támogató hozzászólásokat. Persze lehet, hogy tényleg nem állnak jól hozzá, ez sajnos benne van. Egyébként meg nem hiszem, hogy ne lennél "szokványos", és ami a gyerekeddel kapcsolatos, azt több dologgal párhuzamba lehet hozni, ezt meg is tettük. Úgy értem, általános alapelv, hogy ne titkoljunk a gyerek elől fontos dolgokat, vagy hogy megérzi, ha valami bajunk van, illetve hogy jól kell lennünk ahhoz, hogy boldog gyereket nevelhessünk. Ebből a szempontból ugyanazok a dolgok igazak rád, amik más szülőkre. Olvasd el a Mérgező szülőket, illetve a Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje című könyveket! Ez utóbbiban nagyon jó gyakorlatok, példák vannak arra vonatkozóan, hogyan lehet kölcsönös, bizalmon és szereteten alapuló kapcsolatot kialakítani a gyerekeddel. Én csak most olvastam el, ezért nem ajánlottam korábban, nagyon jó könyv. Szerintem nem is kell, hogy olyan nővel beszélj, akinek úgy született a gyereke, mint a tiéd, mert ha kicsit mások is a körülmények, a helyzet még lehet hasonló.
Ezt a történetet PindurPandur küldte nekünk: "Már régóta le akartam írni a történetem, de eddig nem volt hozzá elég bátorságom, hogy megtegyem. Míg egyik nap összeszedtem a gondolataimat, leírtam mindent egy füzetbe, és most leírom ide is.20 éves lány vagyok, mikor…..
Nemi erőszak és túlélés 2010.06.22 10:33:00
Már többször írtunk arról, hogyan segíthetnek a családtagok, barátok, ismerősök, és a társadalom a nemi erőszak túlélőinek. Ezekben a cikkekben feltételeztük, hogy minden, a traumát átélt nő, gyerek környezetében vannak olyan emberek, akiket foglalkoztat, mi lesz az…..
parlagfűző 2010.05.06 19:14:32
@cleopatra-nyusz: Szia! Nem hiszem, hogy bárki haragudna rád, amiért írtál, sőt, nagyon jó, hogy ilyen korán írtál, és hogy olvasod a blogot, mert így talán könnyebben megy a gyógyulás is majd.
Nem tudom, milyen a pszichológus, akihez jársz, remélem, hogy tud segíteni, és hogy megfelelően áll hozzád, támogat. Ha nem, akkor érdemes másikat keresni, ebben is szívesen segítünk. Sajnos a feljelentés tényleg nehéz ügy, és gyakran nem lesz pozitív eredménye, így teljesen megértem, hogy félsz tőle. Ha mégis meggondolnád magad, érdemes felhívnod a Patent jogsegélyszolgálatát az oldalt található számon.
Azt meg, hogy miért tette, nehéz megérteni, de elsősorban arról van szó, hogy hatalmat akart gyakorolni feletted, és nem arról, hogy te váltottad volna ki bármivel is ezt a viselkedést.
parlagfűző 2010.05.13 20:07:39
@d'Anthina: Hogy érted azt, hogy ha haragszol, beteg leszel? Nem arra gondolsz, hogy ha magadban tartod a haragodat, dühödet, vagy ha magadra haragszol ahelyett, aki bántott? Mert ez tényleg nem jó, és megbetegít. Viszont ha ki tudod magadból üvölteni, vagy valamilyen fizikai tevékenységgel levezetni, az nagyon hasznos. A haraggal önmagában nincs baj, hiszen az is egy érzelem, és fontos, hogy tudatosítsuk. Az a gond, ha titkolnunk, vagy szégyellnünk kell, hogy haragszunk arra, aki bántott.
parlagfűző 2010.06.15 14:51:09
@csunyalany: Szia! Megértem, hogy nagyon megráz a szakítás. Viszont ha azt mondod, csak a halál maradt neked, és úgy tűnik, már el is döntötted ezt, akkor nehezen tudnánk neked segíteni, vagy bármit mondani! És az az érzésem, hogy ez traumatizáló lehet a többi túlélőnek.
A következő történetet RoseMay küldte el nekünk:  2010. 01. 19.Igaz történet..„…Én azt hittem ez velem nem történhet meg ,hogy ilyen csak a krimi filmekbe van..,tévedtem..velem is megtörtént..”/..én is egy újabb áldozat lettem…./Most mikor írom…..
 A történetet Túlélő küldte nekünk: "Egy darabig gondolkoztam, hogy leírjam-e az én történetemet vagy se..ugyanis még mindig van bennem egy jó adag szégyenérzet. Mintha én lenneék a rosz, aki ezt tette önmagával és most még szégyelnem is kéne. Idáig csak két…..
parlagfűző 2010.05.15 09:58:24
@Túlélő vagyok: Nyugodtan leírhatod ide is, miről van szó, nem gond, ha nem ehhez a témához kapcsolódik. Természetes, hogy az élet más területén is szükségetek lehet segítségre, és remélem, hogy valaki tud majd segíteni. Ha nem szeretnéd ide, emailt is küldhetsz.
parlagfűző 2010.05.17 15:30:33
@Túlélő vagyok: Megkérdeztem egy román barátnőmet. Azt írta, hogy kell, hogy legyen munkahelyed először (vagyis ebben az esetben megállapodsz a családdal), és utána lehet intézni a munkavállalási papírokat. Többet nem tudok, saját tapasztalatom nincs ebben. Remélem, sikerül valamit találnod, biztos jót tenne, ha elkerülnél otthonról! És ezek szerint angolul jól tudsz, akkor nem lesz olyan nehéz dolgod.
parlagfűző 2010.05.24 11:48:36
@Túlélő vagyok: Akkor ezek szerint adminisztrációs szempontból ez könnyebb lenne, mint másfajta munkát végezni. Ha nem is kap sok pénzt, az mindenképpen pozitív, hogy világot látsz, kikerülsz a mostani környezetedből. És a megélhetés nem lesz gond. Csak vigyázz a család kiválasztásánál, legyenek olyan emberek, akiket esetleg egy ismerősön keresztül találsz, vagy akikről tudsz pár dolgot.
Wen-Do feminista önvédelmi képzés nőknek, osztrák női trénerek vezetésével 2010 június 12-13-án! Várunk minden olyan nőt, aki szeretne hatékonyan védekezni az őt vagy társait érő, férfiak által elkövetett, nemi alapú erőszak ellen.Ezen a hétvégén megismerkedünk a…..
parlagfűző 2010.05.15 09:56:52
@Lultimaa: Szia! Jó, hogy leírtad ezt nekünk, a tanúid vagyunk! Nem mindig lehet kézzelfogható bizonyítékot találni, ezért fontos, hogy bízz az emlékeidben, mert azok árulják el a legtöbbet. És tarts ki!
A múltkori poszt az öngyilkosságról néhány kommentelőnél vegyesen negatív érzelmeket váltott ki, többek között azért, mert úgy érezték, hogy egy segítő hogyan segíthet, ha maga is segítségre szorul. Pláne annyira, hogy ezt muszáj megosztania másokkal.Szeretném elmondani,…..
parlagfűző 2010.04.24 15:41:47
@birss: Szia! Aha, ez ijesztő lehet. De bármi olyasmit olvasol itt, ami neked sok, vagy úgy gondolod, hogy másoknak sok lehet, nyugodtan szólj nekünk. Hozzászólásban, vagy emailben. Nem mindig könnyű eldöntenünk, mi az, ami sértheti a túlélőket, vagy megijeszti őket.
1. Ne tegyél drogot nők italába.2. Na egyedül látsz egy nőt sétálni, hagyd békén.3. Ha megállsz vezetés közben, hogy segíts egy nőnek, akinek elromlott az autója, jusson eszedbe nem megerőszakolni.4. Ha egy liftben vagy, és egy nő beszáll, ne támadd meg. Tudod mit? Ne is…..
parlagfűző 2010.04.20 09:08:42
@birss: Persze, a potenciális nemi erőszak elkövetők nem fogják majd vissza magukat, ha ezt elolvassák, de ennek az írásnak nem is ez a célja, ha jól gondolom. Inkább arról van szó, mennyire álságos csak azt hangsúlyozni, hogyan előzzük meg a nemi erőszakot, miközben bárkit érhet erőszak. És ebben nem az áldozat hibás, hiszen nem ő váltja ki, hanem csakis az elkövető, illetve azok, akik az elkövető mellett állnak. Emellett mindenképpen védenünk kell magunkat, de akkor sem mi vagyunk felelősek.
Szil Péter levelét szeretném továbbítani az önismereti tornával kapcsolatban: "Kedves "Lultimaa"Több napja már, hogy megkaptam a blogon feltett kérdéseidet, de csak mostjutottam hozzá, hogy válaszoljak (nem azért, mert kisebb gondom is nagyobb ate…..
 A következő cikket egy német nyelvű, már idézett segítő honlapról fordítottam.  Prevenció, megelőzés. Megelőzheti egy nő a nemi erőszakot? A többség azt gondolja, igen. És ha a nő nem előzi meg, ne csodálkozzon, hogy megerőszakolják. Azok a viselkedésformák,…..
Emlékeztek a néhány évvel ezelőtt dúló Danone-ellenes hisztériára? Akkor egy fél ország fogott össze a francia multi ellen, és bojkottálta annak termékeit. Valami ehhez hasonló zajlik most a Nestlével, csak éppen nem lokális, hanem világszinten, és nem az utcán,  hanem a…..
parlagfűző 2010.03.22 13:30:53
@registraal: vicces. a gyarmatosításról gondolom nem hallottál, ugye? azoknak az országoknak, amiket te nagy fehér férfiként lenézel, nagyon sok nyersanyaguk volt, van, csak éppen a kedves és "civilizált" európaiak pár száz éve odamentek, és mindent, amit tudtak, leromboltak, hogy saját területeiket és a profitjukat növeljék. ezen is el kellene gondolkodni.
parlagfűző 2010.03.22 19:07:44
@bolomba: Egyetértek, bár azt gondolom, hogy sajnos csak egyéni változtatásokkal nem lehet tartós eredményt elérni. Nincsenek elegen azok, akik máshogy élnek vagy élnének, hiába lesz egyre nyilvánvalóbb, hogy ez az életmód nem fenntartható.
Te mennyire tudsz magadnak termelni, hogy oldod meg?
Varánusz Szadizmusra hangolva 2010.03.20 08:00:00
"SzerelmedértFa lennék bérc fején,Felölteném zöld lombozatját,Eltűrném villám s vész haragját,S meghalnék minden év telénSzerelmedért.SzerelmedértLennék bérc-nyomta kő,Ott égnék földalatti lánggal,Kihalhatatlan fájdalommal,És némán szenvedő,Szerelmedért.…..
parlagfűző 2010.03.20 13:55:34
@standup: ez nem igaz, minden réteget egyformán érint a családon belüli erőszak. nem tudom, mire alapozod a véleményedet.
parlagfűző 2010.03.20 14:12:45
@standup: Az érzelmi szempontból rendezett családi háttér biztos, hogy segíti azt, hogy ne kerüljenek olyan könnyen a nők ilyen helyzetbe. És persze ha rendezett a háttér, akkor ha megtörténik a baj, a család még mindig tud segíteni. De ez tényleg csak érzelmi háttérre igaz (tehát hogy mennyi támogatást kap valaki gyerekkorában), nem a szociálisra. Ez az anyagiaktól független akkor is, ha sokan anyagi nehézségekkel próbálják igazolni a viselkedésüket. Persze ott van az is, hogy bárki kerülhet ilyen helyzetbe, mert nem feltétlenül könnyű felismerni, ki fog bántani. Főleg azért, mert ezek az emberek az elején nagyon kedvesnek, figyelmesnek tűnnek. Ezt rengeteg tanulmány leírja.

Igen, a jogi szabályozás segíthetne, csak sajnos ez nálunk nagyon rossz helyzetben van. De ahhoz társadalmi változás kell, főleg az attitűdökben, bár a jogi változás is segíthet az attitűdbeliben.
parlagfűző 2010.03.20 16:11:42
@dukeekud: mert vagy nem derül ki, vagy mert sokan "megszokják" a bántást, pl. gyerekkorukban is ezt kapták. nem is tudnak róla, hogy lehetne máshogy, hogy egyenlőség is lehetne a kapcsolatban. emlette a társadalom sok szempontból támogatja a férfiak ilyen bántalmazó viselkedését, még ha nem is olyan nyilvánvaló ez.
Az erőszak egyik legkárosabb velejárója a csönd lehet. Titokban kell tartani, nem lehet róla beszélni. A legtöbbször maga az erőszaktevő kényszeríti hallgatásra az áldozatát, akár úgy, hogy megfenyegeti valamivel (megöli, intézetbe küldi, bántani fogja a kistestvérét is,…..
parlagfűző 2010.03.11 11:27:20
@andrea.33: A tortenetedet elkuldheted emailben is, oldalt talalod a cimunket. Igy ki tudjuk rakni kulon bejegyzesben (es persze emailben is kerdezhetsz tolunk dolgokat). Ha szeretned, kommentben is leirhatod.
Nagyon orulok, hogy a ferjed ilyen tamogato, es hogy o segitett ide talalni! Ez jo alap lehet a kesobbiekhez. Ha jol ertem, nem az o hozzaallasa miatt kellemetlen otton beszelni errol, hanem azert, mert igy olyan, mintha beferkozne egy meghitt helyre valami ismeretlen szornyuseg? Vagy mashogy ertetted?
parlagfűző 2010.03.12 13:19:08
@andrea.33: Oke, varjuk! Azt hiszem, ertem, mirol van szo, es nem olyan nehez belekepzelnem magam. Azokra a helyekre, ahol valami rossz tortent velunk, nem szivesen megyunk vissza, es felni kezdunk maguktol a helyekrol is (vagyis atvisszuk ra az erzest). Emiatt ha beszelsz a szornyusegrol, az is hasonlo hatasu lehet. Szerintem jo megoldas erre, ha valami mas kornyezetben beszeltek rola, foleg az elejen, amikor meg eleve nehezebb.

Nekem nincs tortenetem, mivel szerencsere nem tortent velem ilyesmi. (Persze a ferfiak szexizmusa, noellenessege, a verbalis bantalmazas engem is erintett, de szerencsere ma mar el tudom kerulni az ilyen embereket.) Pszichologuskent kerultem kapcsolatba az egesszel, igy indult ez a blog is. Meg persze nekem is volt a kornyezetemben olyan no, akit megeroszakoltak, ahogy a legtobbunkeben...

Csoportos talalkozorol volt mar tobbszor szo, de meg nem valosult meg. Szerintem jo lenne, csak persze nehez megtenni az elso lepest, meg vigyazni is kell, mert sok serules adodhat ebbol. De barki kezdemenyezheti a talalkozot!
parlagfűző 2010.03.12 16:27:07
@andrea.33: Egyaltalan nem primitiv, amit mondasz! Nagyon sok no van ezzel igy, es ennek megvan az oka. Majd nezd meg a Nane honlapjat (www.nane.hu), ott sok mindent talalsz ezzel kapcsolatban, irasokat, linkeket mas oldalakra, foleg a Miert marad? cimu iras fontos a temaban. Roviden annyi, hogy ha pl. gyerekkorodban is bantottak, akkor ezt a legkort szokod meg, es eleve fel sem ismered, hogy ez rossz neked, es nem hagyjak, hogy kifejezd az erzelmeidet, vagy higgy magadnak. Emiatt nem is tudod felismerni, ha bantanak, amig nem beszelsz olyan emberekkel, akik ravilagitanak erre... Emelett nagyon sok olyan ferfi van, aki verbalisan, vagy fizikailag is bantja a noket, mert ez tarsadalmilag elfogadott.
Az alábbi cikket Ma-vi fordította:  Általános tanácsok a mindennapokra Ezek a tippek egy német túlélő egyéni tippjei, és így természetesen nem biztos, hogy minden esetben érvényesek illetve mindenkinél így működnek. Neked is meg kell keresned a saját utadat, de talán…..
 A történetet a túlélő kérésére töröltük. ..
Az alábbi képen olyan elvek és tanácsok vannak összefoglalva, melyeket mindenkinek tiszteletben kellene tartania, figyelembe kellene vennie aki szexuális tevékenységbe kezd! (A kép kattintással nagyítható.) ..
parlagfűző 2010.02.17 20:34:45
@Lultimaa: Szia, nem tudom, mennyit segítek ezzel, de azt hiszem, sokan ugyanezeken a fázisokon esnek át, mint te, teljesen hasonlóan éreznek! Másnak is nehéz kimondania, hogy megerőszakolták, gondolom azért, mert ahogy kimondjuk, mintha ott állna előttünk az a rossz dolog. Valahogy valóságosabbá válik, és visszavonhatatlanná. És azért is nehéz kimondani, mert a környezetünk nem támogat, így magunkat érezzük hülyének... A te eseted ezért is nehéz, ha barát követi el, vagy exbarát, akkor sokan tényleg nem veszik komolyan. Pedig ez az egyik leggyakoribb! A lényeg, hogy a saját érzéseidnek higgy, először el kell fogdnod, hogy megtörtént, hogy veled történt meg, és hogy szörnyű volt. Ez is egy hosszabb folyamat, aztán jön a többi, és lassan jobban leszel, de most, hogy elkezdett az egész kijönni belőled, nem csoda, hogy rosszul vagy.
Szerintem először is fogadd el, hogy természetes, amit érzel. Nem szabad megijdeni a heves reakcióidtól, el fog múlni! Ha nem félsz magadtól, már egy fokkal jobb. És próbálj mélyeket lélegezni, figyelni arra, hogy lassuljon a szívverésed!
Reméllehtőleg mások is írnak majd valamit.
A nap bajnoka:Állitom,hogy az evolúcionisták, a kvázi a legnagyobb hívők!Nem mellesleg,(persze nem "szórólapokon"),már be lett ismerve,hogy a darwinista/evolúcionista eszmerendszer megrendelésre készült.Oka,az uralkodó osztály(mert az mindig volt/van/lesz,mivel az…..
parlagfűző 2010.02.16 22:45:47
@flugi_: továbbra sem érted, amit írtam, így elég vicces azt feltételezned, hogy én vagyok manipulálható.
a manipulálhatóság meg nem az "igényességen" múlik, hanem rengeteg tényező együttjárásán és kölcsönhatásán, ahogy az is, hogy az egyes emberek mennyire tehetőek felelőssé azért, ha áldozattá válnak.
azért atudományról beszélek, mert arról volt szó a blogon, beszélhetnék sok mindenről, de nem arról volt szó a blogon.
"szegény" országok, meg kevesebb tudomány, igen, persze, kérdés, mit értünk tudomány alatt, meg vajon mi az oka a különböző országok szegénységének. te tényleg nagyon fárasztó így vitatkozni. ráadásul marhára leegyszerűsítesz mindent, és csak nagy közhelyeket puufogtatsz, száz ilyne véleménnyel találkozom minden nap, szinte szó szerint.
parlagfűző 2010.02.16 23:56:31
@pounderstibbons: jó, hogy a közhelyeid mellé egy közhelyes viccet is betettél, így kellően közhelyes, amit írsz.

ahogy korábban is írtam, a hatalomnak nem érdeke eltiporni a tudományt, hiszen együtt tud vele működni. ahogy korábban is írtam, természetesen nemcsak a tudományból profitálnak a hatalmon levők. de gondolom nem okosokodsz úgy, hogy ha más dolgokból is profitálnak, akkor a tudományból meg nem.
parlagfűző 2010.02.17 00:01:45
@flugi_: elnyomás és elnyomottság tisztázásához lásd: hamis tudat fogalma.
Parlagfűző már írt a pszichológusválasztásról, azért vettem elő megint a témát, mert a Courage To Heal Workbook-ban találtam egy nagyon jó listát, amiben össze vannak szedve az (erőszaktúlélőkkel foglalkozó) jó pszichológus alapvető ismérvei. Praktikus, mert könnyen végig…..
parlagfűző 2010.02.10 11:45:54
@Lultimaa: Szia! Ez tenyleg szornyu, es jol latod, azt is meg kel szokni, hogy mar vannak olyan emberek, akikkel beszelhetsz a problemaidrol. Gondolom elsore nehez is elhinni, hogy vegre valaki meghallgat, de mi tenyleg itt vagyunk, es fontosnak tartjuk, hogy segitsunk egymasnak.
En azt tanacsolom, hogy menj el a pszichologushoz. Nagyon jol latod, hogy ha elkezdesz komolyan foglalkozni a dolgokkal, rosszul fogod magad erezni. Sajnos ez elkerulhetetlen! De ahhoz, hogy ki tudj majd maszni a godorbol, kellenek ezek a zuhanasok, melypontok, a szembesules, es persze egy jo segito. Ha lesz pszichologusod, akkor lesz valaki, aki segit kimaszni, tamogat, megert. Es akkor nem egyedul kell szembenezned a problemakkal, amiket amugy sem lehet sokaig eltemetni... Ez olyan, mint egy vulkan, ami barmikor kitorhet. Idolegesen el lehet nyomni, de tul sokaig nem. Nem gondolom, hogy mindenkinek feltetlenul pszichologusra van szuksege ilyen esetben. Ha lenne tobb ember, akivel beszelhetsz, aki minden szempontbol megert es elfogad, akkor talan nem kellene. De igy fontos lenne, hogy elmenj a pszichologushoz. Es vele meg tudod azt is beszelni, hogy felsz a zuhanasoktol. Kerheted, hogy csak lassan, ovatosan kozelitsetek meg a problemat. Nagyon drukkolok neked! Eros leszel, hiszen ahhoz is sok ero es batorsag kellett, hogy ide irj.
parlagfűző 2010.02.16 23:41:22
@Lultimaa: Ugyan nem nekem címezted, de mivel én meg "a másik oldalon" állok, talán tudok segíteni! Nagyon jó, hogy elmentél, ez hatalmas lépés. És látod, nem kell semmiről sem beszélned elsőre, amiről nem tudsz. Örülök, hogy egy ideig gyakrabban mehetsz, szerintem ez kell is, ha az ember nagyon rossz állapotban van (bár a vélemények ezzel kapcsolatban is megoszlanak).

Azt, hogy mire gondolt, mit értett stressztünetek alatt mindenképpen kérdezd majd meg tőle! És bármit kérdezz, ami nem világos. Ne aggódj, nem fog emiatt tudatlannak hinni, vagy ilyesmi. Ez azért fontos, mert mást és mást érhetünk különböző szavak alatt. PTSD elvileg tényleg az esemény után van, de lehetnek simán most is olyan tüneteid, ha most jönnek elő az emlékek, és ha olyan, mintha újraélnéd.

És beszélj mindenről, amitől félsz, pl. hogy miért félsz a relaxációtól (nem világos, hogy mondtad-e ezt neki), hiszen így ő is könnyebben tanácsol dolgokat. És mindenkinél más működhet, a relaxáció és a sport sokat segíthet a legtöbb embernek, de tisztáznotok kell, hogy te miket gondolsz ezekről.

A Trauma és gyógyulás nekem pszichológusként is megterhelő volt, úgy, hogy velem nem is történtek olyan dolgok... Szóval érthető, hogy félsz tőle. Nem baj szerintem, ha óvatos vagy.