Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nem_karóka

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az legyen a legkisebb bajunk, ha nem sikerül pontosan megállapítani, hogy egy politikai demonstráción hányan vettek részt. Sőt, ha ez kinek-kinek kell a boldogságához, akkor teljesen felesleges kiábrándítani abból a hitből embereket, hogy ő és elvbarátai sokan voltak, ellenfeleik…..
nem_karóka 2012.11.20 16:14:31
@J.László:
(és @BM)

Becsülni tényleg bárki tud, még én is.

Az oké, hogy a Kossuth tér tele volt (www.youtube.com/watch?v=5hg44q3jZCg), de mégis hány ember fér el ott?

Területet lehet a Google perimeter-rel mérni pl: acme.com/planimeter/

Komoly tömegbecslök szerint (The Center for Media
Freedom and Responsibility, MSNBC
[www.cmfr-phil.org/2012/03/27/estimating-crowd-size/
és www.msnbc.msn.com/id/28662672/#.UIwjbbQrg3d%5D

“A loose crowd, one where each person is an arm’s length
from the body of his or her nearest neighbors, needs 10
square feet per person. A more tightly packed crowd fills
4.5 square feet per person. A truly scary mob of mosh-pit
density would get about 2.5 square feet per person.”

Azaz, laza elhelyezkedésben, kartávolságra egymástól, kb. 1 m^2-t foglal el 1 ember, sürü elhelyezkedésben 0.4 m^2-t, és válltól-vállig, mondjuk egy durva koncerten, 0.23 m^2-t.

A Margit-híd + Szt István körút olyan 50000 m^2. Alakzatban, kartávolságot tartva, alig több mint 100 000 embert lehet ott végigsétáltatni. Kossuth tér, nagyon böven becsülve is csak úgy 20 000 m^2-re jön ki. Vagyis 100 000 embert esetleg be lehet préselni válltól-vállig szardíniaként. 400 de még a 200 is eltúlzottnak hangzik. Valahol 50-100k körül lehettek a téren a szomszédos utcákkal együtt.
nem_karóka 2012.11.21 15:46:58
@lyken: be lehetne írni egy alaptörvénybe, hogy a rendörség nem becsülheti a tömeget módszeresen.
Miklós beküldése azért a véleményes hosszú hétvégén jelenik meg, mert egyrészt aktuális, másrészt nem klasszikus félrefordítás, hanem egyszerűen másról beszélés: Helló, jó a blog, szeretem olvasni. Itt egy valószínűleg tudatos félre- (vagy inkább…..
Így szegezi neki szemtől szembe saját véleményét Schmitt Pálnak a riporter, Perjés Klára a Kossuth Rádió vasárnap reggeli műsorában, alkalmazkodva az Obersovszky-féle közszolgálati tévéinterjú kérdezői hangneméhez.A Vasárnapi Újságban sugárzott, csaknem 13 perces interjút…..
nem_karóka 2012.04.01 18:31:14
@exdr.exph.exmed.univ.exdeBill Vérmókus:

Én végignéztem a szöuli konferencia weboldalát. 53 országból voltak ott. Nagy emberként ott volt Obama, Medvedev és a kínai vezér. A legtöbb országból valamilyen miniszter érkezett (pl. környezetvédelmi), vagy miniszterelnökhelyettes: ezeknek nyilván volt valami dolga ott. A magasan dúsított uránium-ról írtak alá valamit, Obama valószínüleg ennél többet is csinált. Magyarország ugye nem nukleáris nagyhatalom, a közpénzek elherdálása egy ilyen protokollút (pl. szlovákok nem mentek). De ugye meglátoigatott egy egyetemet, és valami gazdasági kapcsolatokat is ápolt satöbbi.

Persze ezek után bármelyik egyetemista mondhatja, hogy a másolás nem az ö hibája, hanem azé aki nem vette észre idöben. [teccikérteni?]

Az egész világ rajtunk röhög (múltkor a New Yorker-ben a felsorolás: Zimbabwe, Oroszország, Magyarország). A fideszt lehet szeretni vagy nem, ugyanúgy az mszp-t is vagya jobbikot stb, de a külföldi imidzsünk folyamatosan romlott az elmúlt 6-7 évben, és az országon belül se jobb. Sajnos, ez a demokrácia, ennyit tudunk mi magyarok.
"Most aztán se föl, se le, se té, se tova. Néha mind a négyen egyszerre kiabáltak, de így se tudták a helyzetet megoldani. És úgy maradtak, ahogy voltak, egyik magyar a másikon."
A kék norvég megérkezett, nyugdíjazta a Pannon márkát, és helyette a nemzetközi Telenort adta nekünk. Szerintük jó az, ha a norvégok tapasztalataira is építhetünk, mert így legalább megtaláljuk a családot a Szabadság téren héderező hippik között. Vagy valami ilyesmi a…..
Marosán György írása „Hát nem veszitek észre – fakad ki Asimov Alapítvány-trilógiája első részének egyik szereplője – hogy az egész Galaktikában nincs már ember, aki értene az atomenergiához?” Az írói fantázia meghökkentő részletességgel rajzolta fel, miként válik a…..
nem_karóka 2009.07.16 11:28:39
Jobbára teljesen egyetértek az írással, és nekem is herótom van a sok hülyeségtöl amit mostanában úgy nyomnak.

Viszont a gyógyszergyártókat nem kellene szerintem annyira tudomány-központúnak beállítani. A gyógyszerek túlnyomó többsége egyetemeken és kutatóintézetekben végzett munkán alapul, melyet ugye általában közpénzböl finanszíroznak. Aztán persze kell még az alapkutatáshoz hozzátenni, meg a klinikai teszteket lefolytatni, azt nem vitatom. De az már nem annyira tudományos tevékenység. Valahol mintha azt is olvastam volna, hogy a marketing tevékenységre 30%-nál többet költenek, érdekelne, hogy mi a forrása ennek az adatnak. Én inkább valami 50%-ra emlékszem. Nem véletlen, hogy az elmúlt években a gyógyszergyárak valami irdatlan méretü profitot termeltek.És ugye nem mkindig van úgy, hogy tényleg jó minden gyógysze. Teszem azt a köhögés-csillapító szirupok (konkrétan dextrometorfan) abszolúte semmit nem használnak [Arch Pediatr Adolesc Med 161:1140-1146, 2007], és egy kanál méznek lefekvés elött van kimutatható hatása.

A felelösséget pedig ne tessék a "tudósokra" hárítani. Ebben sokkal inkább a médiákok a ludasak, legföképpen a tájékozatlan újságírok. Saját tapasztalatból beszélek: engem már interjúvoltak meg ún. tudományos úságírók, és ami sületlenség lejött belöle, amiatt azóta is szégyellem magamat. A tudomány népszerüsítése maga is tudomány. Másodsorban pedig lehet a gyönge oktatást hibáztatni: most akkor hogyan mondja el az ember, hogy milyen érdekes dolgot kutat, ha a publikum ott akad el, hogy mi a genom?
Norbert egy visszatérő jótanácsra hívja fel a figyelmet, azazhogy mindig tessenek kiolvasni a termék csomagolását, mielőtt kifizetik, mert hiába utal minden külső jel tejre, ha azt egy szóval nem írják a dobozon. Nyilván nem véletlenül: Nemrég volt szó róla: megpróbálják…..
nem_karóka 2009.03.26 16:36:39
@Kiddy (Laura Lovebite): Hadd védjem meg a tejet egy kicsit, mielött ezen a blogon is elterpeszkedik a pszeudotudomány. Azt megértem, hogy laktóz-intoleránsoknak savanyú a szölö (tej!), de azért nem kell a tej-absztinenciából vallást csinálni. Nem véletlen, hogy annyian nem laktóz-intoleránsak felnött korukban (csecsemö-kor végén nem kapcsol ki a gén, ami a lebontáshoz kell), ez egy nem olyan régi pozitív szelekció eredménye, állattartó emberi populációkban. A laktóz-intoleránsak halászó-vadászó-gyüjtögetö népekben éltek túl inkább. Ennyit az evolúcióról: annak idején még számíthatott, ha valaki felnött korában is tudott tejet inni, még ha ma már anélkül is megvan az ember, mert megveheti a sört a boltban helyette. (Apropó, nem kellene már valami védelem a "sör" névre is, mert van épp elég amit nemsörnek kellene hívni.) Azért én még szeretem a tejet is (3.5% bébi, fullmetál!), és valami szójagányt biztos nem innék helyette: azt biztosan nem kell se felnöttnek se gyereknek se másfajta föemlösnek.
Subba Hülye tánc: Anima Libera 2008.12.15 09:25:00
A videó bátran indulhatna a hülye zene kategóriában, de ott túl könnyen nyerné meg a kategóriát. Amennyiben már látta a kedves olvasó, idézze fel a kellemes emlékeket bátran. Ani-ani-anima! ..