Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GadóJános

14 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sajnos a jelenlegi politikai klíma a kérdés kezelésére különösen kedvezőtlen. Sok tekintetben különböző kultúrák együttéléséről van itt szó, ahol az előrelépés négyéves ciklusokban nemigen mérhető. A mai magyar politikai kultúra viszont a kormányokon kéri számon az…..
Szombatblog Kedves vendégeink! 2009.02.16 10:12:00
  A Rotten Tours üdvözli önöket Budapesten, Közép-Európa kulturális fővárosában. Jelmondatunk: sokszínűség és békés egymás mellett élés. Ma délelőtti programunkon, mely a Nemzetközi Hagyományőrzés II. címet viseli, Önök a Hősök terén zajló hungarista és…..
GadóJános 2009.02.17 21:13:36
@Charlie__:
"Mi abban az új, ha úgy bánok a cigányokkal, ahogy a harmincas években a kisbíró, meg az alispán bántak?"
Abban az országban, ahol a cigányoknak érdek-képviseleti szerveik, országos hálózatuk, országgyűlési és EU-parlamenti képviselőik vannak, továbbá 120 mrd. támogatást kaptak az elmúlt tíz évben - a szociális juttatásokon felül! - , továbbá egy roppant harcos értelmiség és egy politikailag korrekt média fogja pártjukat a nyilvánosságban, nem lehet azt állítani, hogy úgy bánnak velük, mint a 30-as években. Akkor mindez nem volt. Ez roppant egyoldalú kép, alkalmatlan a helyzet leírására. Én arról írtam, hogy ezt a tabut kéne ledönteni.
GadóJános 2009.02.18 18:05:26
@HaKohen: (Át-e jön, hogy most nagyon dühös vagyok?)

Nem, nem jön át, nekem legalábbis nem. Úgy látszik, a humorérzékünk nem kompatibilis. :)

De mi van furcsa abban, amit mondtam? Minden közeg a maga kulturális hagyománya ("kódja") szerint értelmezi az üzenetet. Amit mi viccnek veszünk, az antiszemitáknak véresen komoly. Kitelik tőlük, hogy felkapják az itt olvasottakat, hogy "már a zsidók is beismerik", stb. és ezt viszontlátjuk valami náci fórumon. Vérmérséklet dolga, hogy ezt aztán röhejesnek vagy nyomasztónak tekintjük.
GadóJános 2009.02.18 18:14:42
@Charlie__: Nem tartom hatalmi arroganciának, ha a szociális segély kiosztásához feltételül szabják, hogy a gyerek járjon iskolába. (A közmunka bonyolultabb ügy.) Arrogancia inkább az volna, ha az iskolába járást kötnék feltételekhez.
Ráadásul a "monoki modell" ellen is, mellett is komoly mozgalom indult, az országos médiában vitáztak róla - ahogy demokráciában dukál. Ez messze nem az alispánok világa.
Így döntött a Katalán Autonóm Tartomány kormánya, azzal a pompás indoklással, miszerint „nem helyes a zsidó holokausztról beszélni, miközben a palesztin holokauszt zajlik.”       A táblán: "zsidók gyilkosok". Welcome to…..
„B… meg a zsidókat, úgy sem szavaznak ránk!” – e szavakkal kommentálta 1990-ben James Baker, republikánus külügyminiszter a zsidó szavazókkal kapcsolatos várakozásait. Igen, az amerikai zsidók is zsigerből balra szavaznak – ezt a magyar olvasóknak nem…..
GadóJános 2009.02.03 11:44:08
@Hadrian VII.: Igaza volt Vágvölgyinek az ÉS-ben: Obama a messiás - legalábbis ami a fogadtatását illeti. Ám ha valaki messiás akar maradni, annak egyetlen biztos módja, ha még idejében megölik. Akkor a hívek szemében megdicsőül. Obama sorsa, reméljük nem ez lesz. Így viszont olyan problématömeggel kell szembenéznie, amelyek jó alaposan megtépázzák a nimbuszát. Beletelik 1-2 évbe, amíg rájön: Iránnal és az iszlámistákkal nem érdemes tárgyalni. Akkor majd stratégiát vált és a baloldal megharagszik rá, odalesz a nimbusza. Ami az amerikai gazdaságot illeti, ki fog derülni, hogy a baloldali stílusú állami beavatkozás nem csodaszer, ott is visszakoznia kell.
Szóval: eltelik 1-2 év és kiderül majd, hogy mindazon nemes eszmék, amire kampányát építette, a valóságban nagyon nehezen működnek. Akkor majd meglátjuk, hogyan reagál az amerikai választópolgár.
A Haaretz izraeli napilap angol nyelvű internetes kiadása beszámol arról, hogy egy izraeli emberjogi szervezet (Yesh Din) a hadsereg főrabbijának távozását követeli, mert ez a hadseregnek eljuttatott kiadványaiban megengedhetetlen hangot használ. A kiadványból – egyebek közt…..
Tamás Gáspár Miklós (Az írástudók újabb árulása, január 14.) egy olyan baloldali aktivista értelmiség honi hiányán kesereg, amely csípőből lőne minden adandó alkalommal a mindenkori kormányra, ha nem ad azonnal több pénzt, jogot, kedvezményt valamely hátrányos helyzetű,…..
GadóJános 2009.01.21 00:15:36
@Panyi Szabolcs: Köszönöm.
TGM, mint tájékozott értelmiségi, nagyon jól látja és érzi, hogy Nyugat-Európában a pro-palesztin, iszlámista, (ultra)balos tüntetéseken roppant erők mozognak. Londonban 50 ezer, Brüsszelben 30 ezer ember tüntetett a palesztinok mellett. (Izrael mellet pár száz vagy ezer.) Az az értelmiségi, akinek a forradalmi aktivizmus mindennél fontosabb, ezt a ziccert nem hagyhatja ki. Itt mozdul meg a forradalmár számára oly kedves Tömeg. Ebből a buliból nem maradhat ki. Csak ott csúszott hiba a számításba, hogy Nyugat-Európában a pro-palesztin tüntetőket az (ultra)bal kíséri, nálunk viszont a szélsőjobb. Párizsban az Izrael-ellenes tüntetők a trockistákkal menetelnek együtt, nálunk viszont a Jobbikkal. És ez utóbbi a ballib közvélemény szemében még kevésbé szalonképes társaság.
GadóJános 2009.01.21 21:18:54
@aritus: Valóban, az érvek itt már nem győzik meg azt, aki a másik oldalon áll. Izraellel kapcsolatban már valami sokkal ősibb, primitivebb kommunikációs forma uralkodik: aki többször és hangosabban mondja, annak van igaza. És ez a gépszíj elkapta a nyugati közvélemény és média jelentős részét is: a nekik nem tetsző tényeket (pl. az öngyilkosnak öltöztetett palesztin óvodások képeit) egész egyszerűen kizárják a látóterükből és a tudatukból. Ma már a BBC-ben is fölfedezhetők ennek jegyei, így nem sok jóra számíthatunk. Nem vagyok benne biztos, hogy ezt az öngerjesztő hisztériát föl lehet-e tartóztatni.
Mintegy négyszáz Izrael-szimpatizáns gyűlt össze a Fullánk utca és Gárdonyi Géza utca sarkán rendezett rokonszenv-tüntetésen. (A követség épületéhez biztonsági okokból nem engedte közel az embereket a komoly erőkkel jelen lévő rendőrség, még az utcába sem volt szabad…..
A média beszámolói a gázai harcokról túlnyomó részben politikai és spekulatív jellegűek. (Kinek az érdeke a háború, meddig tart, mit mond az Európai Unió, stb.) Az alábbiakban egy tűzközeli beszámoló olvasható.Hétfőn az izraeli hadsereg mintegy 80-100 Hamasz fegyverest ölt…..
GadóJános 2009.01.08 01:05:23
@Ani Ani: Szervezzünk tüntetést a január 15-én csütörtökön 18 órára Palesztin
nagykövetség (1025. Cseppkő u. 71.) elé a terrorista erőszak ellen, az
izraeli önvédelem mellett!!!!

Ezt írja a felhívás szerzője, M. Gábor, de ha jól értem, ez még csak felhívás és nem eldöntött dolog.
Szombatblog Izrael soros háborúja 2009.01.05 12:02:00
Gázában a fegyverkezés és a radikalizmus gazdasági blokádot hozott, a blokád szegénységet és nyomort, ez pedig tovább fokozta a radikalizmust és a fegyverkezést. A Nyugati Parton a nyugat logikája került fölénybe, Gázában pedig az iszlámistáké. Előbbit Amerika és Európa…..
Szombatblog Csereszabatos termékek 2008.12.30 07:03:00
Avagy: két publicisztika a gázai háborúról A veterán Aczél Endre a Népszabadság, az ifjú titán Sitkei Levente a Magyar Nemzet hasábjain fejtette ki álláspontját a gázai harcokról. Álláspontjuk lényege maradéktalanul egybecseng:Itt ez a demokrácia, amely most Izrael…..
GadóJános 2009.01.03 17:37:18
@Fogadott Prókátor: Sitkei Levente kétségkívül létezik, jó pár alkalommal találkoztam vele az izraeli követség által szervezett sajtó-reggelik alkalmával, ahol igen nyájasan és kordiálisan viselkedett.
Ami az Izraelt szidalmazó zsidó újságírókat illeti: ebből a szempontból kétségkívül "helyreállt a rend". Ma már ezt a feladatot Magyarországon túlnyomórészt nem zsidók végzik. Ennek alapvetően strukturális okai vannak: a mai Magyarországon anticionizmus és antiszemitizmus gyakorlatilag egybeolvadt, így a zsidók nem lehetnek jó szívvel anticionisták. A fejlett Nyugaton, ahol a politikailag korrekt anticionizmus elvált az antiszemitizmustól, jó pár antcionista dísz-zsidót találni. (Noam Chomsky, Norman G. Finkelstein)
Egy szélsőjobbos portálon olvastuk  Felhívás palesztin-magyar szolidaritási istentiszteletre! „Boldogok a szelídek, mert ők örökségül bírják a földet.” (Máté evangéliuma 5:5)  PALESZTIN-MAGYAR SZOLIDARITÁSI ISTENTISZTELETa Budapest Szabadság…..
Hanuka a Műcsarnok előtt Mintegy háromszázan gyűltek össze vasárnap délután a Műcsarnok előtt (a Hősök tere helyett), s fáklyáikat magasba emelve ünnepelték a hanukát. A sok vita és fenyegetés megelőzte ünneplés derűs volt, de igen szelíd, visszafogott, hogy még…..
GadóJános 2008.12.23 21:28:11
@maszada: Valóban, a kiengesztelés (appeasement) politikája nem juttat el bennünket a boldog révbe, a többségi társadalommal való harmonikus együttélés állapotába. Mint "turbulencia" kommentárja mutatja, éppen elegen vannnak,akik teljesíthetetlen feltételeket szabnak el/be-fogadásunkhoz. "Nem szeretünk benneteket, de ha velünk lesztek akkor más lesz a helyzet." Nagyjából ez az üzenete. Valóban nem érdemes a kiengesztelésükkel próbálkozni.
Csupán az a praktikus kérdés, hogy ilyen légkörben bölcs dolog-e a Hősök terén hanukkázni, nem nyújtunk-e túlságosan széles támadási felületet? Önfeladás-e,ha "védhetőbb határok" mögé húzódunk?
GadóJános 2008.12.26 10:27:00
@Attila Novak:
Van egy tiszteletre méltó elvi álláspont, mely szerint szabad és egyenjogú állampolgárokként épp annyi jogunk van a Hősök terén hanukázni, mint másnak megakoncertet rendezni, avagy éppen egyenruhában masírozni.

És vannak az elveknél és a kodifikált szabályoknál sokkal bonyolultabb hagyományok, politikai erőviszonyok, stb.

Van a hagyomány – amit felrúgni akkor sem bölcs dolog, ha a törvény nem tiltja – s ami azt mondja, hogy „Zsidó, keep low profile!” Ne mutogasd magad, ne menj az utcára kipában, ne feltűnősködj, mert az itt „ciki”.

Van aztán a média társadalma, ahol mindenki minden eszközt igénybe vesz, hogy reklámozza magát, mert másképp esélye sincs, hogy eljusson a célba vett „fogyasztóhoz”. A katolikus egyház éppúgy óriás plakátokon hirdeti magát, mint a Volkswagen meg a Pampers pelenka. Ebben a közegben találták ki örökösen utánpótlás-hiányban szenvedő zsidó szervezetek, hogy egy mostanában trendi mega-, gigaakcióval hívják fel magukra a figyelmet. Haladnak a korral, mint bárki más.

És van a jelenlegi magyar politikai helyzet: a Hősök tere bizony a (Fidesztől a Magyar Gárdáig terjedő )"nemzeti" oldal szimbolikus területévé vált az utóbbi években, és a másik oldal itt (vagy a közelben) tartott rendezvényeit "idegen behatolás"-ként értékelik - legfőként a zsidókét.
Nem lenne ez olyan tragikus, ha a baloldalnak (vagy bármely más, a szélsőjobbot irritáló "oldalnak") meglennének a maga bejáratott utcái és terei, ahol éppoly otthonosan demonstrálhat, mint a jobboldal a Hősök terén. Ha az informális viszonyok nem vágnak egybe a demokrácia formális törvényeivel, az nem feltétlen baj – amennyiben az informális téren is fennáll az egyensúly és a stabilitás, legfeljebb más módon.

Nálunk sajnos nem ez a helyzet: 2006 óta az utcákat szinte teljes egészében a "nemzeti" oldal uralja és a nekik valamiért nem tetszők rendkívül agresszív reakciókra számíthat, ha kimerészkednek. Ez egyértelműen gyengíti a demokráciát.

Az "okos enged" elv ilyen körülmények közt annyit jelent, hogy átengedjük nekik a köztereket, s ezzel lemondunk egyik alapvető demokratikus jogunkról. Ezt nem kéne.
Ezzel együtt van taktika is a világon: nem biztos, hogy ott kell kiállni és megmutatni magunkat, ahol a legagresszívebb fogadtatásra számíthatunk. A Hősök tere ezért talán nem volt a legszerencsésebb választás. A Chabad gyertyagyújtása a nyugatinál viszont más: több mint tíz éves múltra tekinthet vissza, már hagyománynak nevezhető, ha ettől kéne visszalépni, valóban a szabadságunkból veszítenénk el egy darabot.
Sajnos. Demokráciában ez a szabály. Ha minimális formaságokra ügyelnek, az agresszív gyűlölködők vidáman masírozhatnak – mindig valakik ellen, a valakik pedig félhetnek. Budapesten leggyakrabban mi, zsidók vagyunk valakik – mostanában, leginkább 2006 óta, mióta az új…..
GadóJános 2008.12.17 14:30:54
freehckr hozzászólóval egy dologban értek egyet: amiket felsorol, azok valóban "tények", így idézőjelben. Vagyis nagyobbrészt nem azok. A 2006-os választásokat nem csalták el; Apró Antal (akit egyébként nem kell szeretni) nem volt ÁVH-s és nem lövetett semmilyen tömegbe, stb. Ami valóban tény - a kormány két éven át hazudott a gazdaság állapotáról - azt is teljesen más megvilágításban látom: választási igérgetési verseny zajlott, amit az MSZP nyert meg. S azért lehetett ilyen verseny, mert a nagyérdemű közönség erre volt vevő.
Egyszóval: nincs köztünk semmilyen közös nevező, nem tudunk értelmesen eszmét cserélni, csak egymás állításait tagadni és egymás jóhiszeműségét kétségbe vonni.
Medve2 kommentjére: a Fidesz nem határolódott el saját kebeléléből delegált parlamenti alelnökének, Lezsák Sándornak Prohászka Ottokárt méltató és súlyosan kirekesztő szavaitól. (Lásd Seres L. fent linkelt írását.) Annyit tudok, hogy Lezsák szavai (angolra fordítva) megjártak néhány internetes antifa fórumot. Ez talán visszajutott a Fidesz főhadiszállásra.
A debreceni zsinagógának a kristályéjszaka évfordulóján bevert ablakairól pedig a nemzetközi sajtó is beszámolt. Ha ez utóbbi tény bejárta a világsajtót, a pesti nagyzsinagóga előtti árpádsávos randalírozás alighanem még súlyosabb hír lett volna. A két nagy párt persze nyilván egymást tette volna felelőssé, de egyik sem jött volna ki jól az ügyből.
Gyanítom, hogy a magyar szélsőjobboldal utóbbi két évi randalírozásai annyit ártottak az ország jóhírének, hogy az már a kormány, ill. a két nagy párt külhoni imázsára is hatással volt. Ezért érdekük a látványos garázda akciók megfékezése.