Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pirosmate

60 bejegyzést írt és 133 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Apa futkározik 2:21:52 2017.04.24 09:41:49
Némileg futkorászok egy ideje, csak nem blogolom. Történt, hogy tavaly szeptemberben beneveztem az idei bácsi maratonra, mondván, legyen cél a távolban. Persze töredékét se tudtam edzeni a szükségesnek, és a túlsúlyom is megmaradt. Viszont úgy döntöttem, kimegyek, és lekocogom a féltávot.…..
Lássuk, mit hozunk ki belőle. :-D Újévi fogadalmat nem tettem, illetve de, csak még Harácsony előtt. Mondjuk semmi extra, csak a szokásos "lefogyok-lefutom". Trigger: Levente gyermekem 11 éves lesz hamarosan, momentán kosárlabdázik. Az ünnepek előtt szerveztek egy szülők versus kölkök dogfigth…..
Újfajta kehével gyarapodtam: napallergiának hívják. Remek dolog, gyakorlatilag lehetetlenné teszi az edzést nyáron. Kimegyek a napra, és kiver a ragya. Szép, vörhenyes, kurvára viszketős bőrpír jelentkezik, és napokig tart, mire elmúlik. Bróbáltam technikaiban, lenvászonban,…..
Apa futkározik Csigabiga fut 2015.06.17 10:04:40
Legutóbb ott hagytam abba, hogy az állóképességem 6-7 kilire elég, maradjunk csak 10 kili alatt. Nos, az előrelépés megkérdőjelezhetetlen. :-) Az elmúlt két hétben már 10 fölé merészkedtem. És itt most nyissunk egy zárójelet: Az angol nyelv jól elkülöníti az endurance és a…..
Ahogy nézem, lassan három éve nem jártam itt, kissé pókhálós minden. Kivontam magam a forgalomból, hosszú időre. Rövid pihenőnek indult, a túledzettség kipihenésére. Summa summárum: 28 hónapja nem csináltam szinte semmit. Itt-ott kocogtam, néha kosaraztam, ennyike. Annyi időt…..
pirosmate 2015.04.17 14:07:57
@lukacszoli: Még megy. :-D
Apa futkározik 10k 2015.04.17 14:03:58
Tegnap tíz kilit futottam. Pontosabban arra vetemedtem, hogy tíz kilit fussak. Igazából még nem kellett volna, egyszerűen nem tartok még ott. Őszintén szólva a vártnál sokkal nehezebben viselem a múltbéli teljesítmény és a jelen közötti szakadékot. Ráadásul hétvégn lesz a…..
Apa futkározik Elsőztem 2015.03.16 11:10:24
Valaki nagyon nem akarhatja, hogy futkározni kezdjek. A múltkori bejegyzést követően kisvártatva belázasodtam, és ágynak estem von influenza: gyíkká változtatott, de már elmúlt. Pénteken végre eljutottam futni. Kábé ideális idő volt, 5-6 fok, szél nélkül, tiszta levegő.…..
Lássuk a részleteket, mármint azt, amit kihüvelyeztem a doktori rövidítések, grafikonok és fél-latin szótöredékek halmazából! (Demagóg szemét vagyok, mert a doktor tűrhető összefoglalást írt a lényegről, csak a részletek maradtak zömmel érthetetlenek. Viszont…..
Futóblog Mi történt 25-nél? 2012.10.02 14:19:03
..
pirosmate 2012.10.03 17:53:53
@mgergoo: Bécs után pont ugyanerre jutottam: 90+ kilóval nem lehet 4 órán belüli maratont futni.

Daniels kalkulátora elég pontosnak mondott, eszerint a 88 kilóval futott 4:22-es időm 79 kilóval 3:59 lett volna, azonos körülmények között.

Nálad 82 kiló köré teszi a négyórás időt. Simán megcsinálod áprilisig! ;-)
Évek óta kacérkodtam már a laboros állapotfelméréssel. Egyfelől nagyon profi dolognak tűnt, másfelől úgy éreztem, kár belém az ilyesmi. Tudjam már, hol a helyem, a magamfajta ne faxnizzon itten. Ráadásul évekig pénzem sem volt ilyen úri huncutságra, inkább cipőt vettem az…..
Ott hagytam abba, hogy abbahagytam. Azaz mégse. Szóval futogatok azóta is, ha nem is szorgalmasan. Sokáig tartott, mire hiányozni kezdett a futás, de most újra érzem: lesz még Moszkva magyar falu! Az elmúlt két hétben nyaraltunk, volt időm kissé komolyabban edzegetni. Viszont van…..
Hát feleim, & Kedves Naplóm! Sokáig halogattam ezt a posztot. Őszintén szólva hosszú időre elment a kedvem az egész futás-témától, blogostól, mindenestül. Azonban akkor teljes az önarckép, ha a Sötét Oldal is helyet kap rajta, lássuk tehát, mi a f**z történt velem…..
Apa futkározik Two more days to go 2012.04.13 18:06:41
Itt a vége, lezárult a felkészülésem. Az első olyan, amit nem előzött meg sokhetes szünet. Tavaly év végén 10 hétig alapoztam, majd' 30 kilis átlaggal. Még Karácsony körül is futkároztam. Ezután jött 16 hét tervszerű felkészülés. Két gyengébb, beteges hetet nem számolva…..
pirosmate 2012.09.04 09:26:36
@Gyűrött Papír: izé. szó, mi szó, kissé elment a kedvem a futástól is, meg a blogolástól is. Röviden: shit happened. bővebben hamarosan.
Hettekel ezelőtt meghúzódott az ágyékom. Vagy mim. Nem röhög! Nem olyankor... A Szigeten rámjött a pössenthetnék, a Centrum bejáratánál. Nem mentem be 200 forintért, hanem leléptem a partoldalra. Jó nagy lépés, legalább 50 centis. Lefelé nem volt nagy baj, végül nem gurultam a…..
Futóblog Csak egy éve volt 2012.03.30 15:05:00
Visszanézem a tavalyi képeket és feltörnek az emlékek. Visszagondolok, amikor tavaly ilyenkor egyedül bolyongok a tömegben, nincsen még blogom, nem ismerek senkit és engem sem ismer senki. Topogok, nem tudom, hogyan kell viselkedni, tisztára, mint egy kamasz az első randin. Nézek jobbra,…..
pirosmate 2012.04.03 17:52:07
@mgergoo: Köszi! Most is tervben volt, de az elcsatangolt gyerkőc felülírta a prioritási listát. Majd legközelebb, mert úgyis lesz olyan. :-)
Vége a felkészülés kemény részének, végre lehet merengeni, latolgatni, álmodozni: jöhet a taper. :-)Az elmúlt 14 hét alatt 50 alkalommal futottam. Ha a két beteges hetet nem számolom, heti négyszer edzettem, majd' 60 kilis heti teljesítménnyel. Az átlagos futáshossz a…..
Valamikor régen nem tudtam elképzelni, mi értelme van a félmaraton fölötti edzéseknek.Utólag visszatekintve elképesztően fogalmatlan voltam, kész csoda, hogy sikerült maratonokat futnom. Elvégre a tempós 10 kili bőven elég edzésnek, hetente hétszer, nem? :-) Aztán a…..
Tavaly szeptember óta vártuk ezt a pillanatot, amikor újra jelentkezni lehet a soron következő JUST 30 versenyre. (A tegnapi és tegnapelőtti napon már láthattátok, hogy felvezető vírusmarketinget is csináltunk az esemény köré, ami szerintünk olyan jól sikerült, hogy a…..
Tegnap, hirtelen felindulásból elkövettem valamit, amire legutóbb öt éve vetemedtem. Az pedig már elévült, ugye. Töredelmesen bevallom, hogy ismét Cooper-tesztet futottam. Mentségemre csak annyit tudok felhozni, hogy hétfőn 2000 méteres résztávokat futottam, és meglepően jól…..
Pénteken megesett az idei első harminc plusszos edzésem. Sajna, trágya idő volt, maradt a robotizált futás. Nem mondom, isssssszonyúan unalmas három órát gépen futni. Szerencsére volt a masinában tévé, úgyhogy megnéztem közben egy komplett sífutó világkupát, egy hokimeccset…..
Futóblog Pulzusmérés 2. 2012.02.15 12:17:00
Az előző részben a maximális pulzus és a nyugalmi pulzus meghatározásáról volt szó. Miért is van erre szükség? Mert ezen pulzusadatok alapján lehet besorolni, hogy az egyes pulzusértékek a teljes pulzustartományt nézve nagyjából mekkora terhelést is jelentenek…..
Elkezdődött. Tavaly nagy hirtelen beneveztem Európa egyik legnagyobb maratonversenyére, a Berlin Maratonra. Az első boldogsághullám lecsengése után (alig néhány nap múlva:-) a Nike Futóklub edzőit kérdeztem arról, hogy milyen célidőt látnának számomra reálisnak. Nagy…..
pirosmate 2012.02.08 16:23:15
@pannonfunk: igen ám, de pont arra akartam felhíni a figyelemt, hogy a testtömegnek mekkora a hatása.

Jack Daniels (nem a viszkis...) szerint ha én a 90 kilómmal 4 órát teljesítek, akkor 79 kilósan 3:35 menne. Gergő még az én súlycsoportomba tartozik, ezért gondolom, hogy jobb felesre van szüksége az 1:50-nél.
pirosmate 2012.02.08 16:46:06
@pannonfunk: pár éve bolondgombát ettem, és elemeztem a 2009-es Budapest Maraton végeredményét. :-)

3:50 és 4:10 között kb. 500 ember futott be, ők átlagosan 17 perccel futottak lassabb második féltávot. Vagyis élesben, a versenyen futottak 1:53 körüli 21,1 kilit!
pirosmate 2012.02.09 09:02:23
@--Pierre--: Egyetértünk: a statiszitka nem szentírás, a nagy többség pedig rosszul választ tempót. Negatív splitre, vagy legalább egyenletes futásra alig 10% képes. A netes futó-guruk, pl. Yasso és McMillan 5-7 percre teszi a lassulást egy jól felkészült futónál, vagyis akár 1:55 is elég lehet. A valóságban 90%-nak mégsem elég. Ezért mondom, hogy 1:45-tel bátrabb lehet az ember.
Furcsa dolog az évkezdet. Valamiért mindig úgy érzem, feltétlenül szükséges mérleget vonni, célokat kitűzni, különben lemaradok valami fontosról. Pedig semmi különös nem történik, a lényeg nem ilyenkor van, hanem az év többi 364 (idén 365) napján. Egyébként is az utóbbi…..
Futóblog Paklis montázs 2010.08.02 15:55:07
Papp "paklis" Ádám fogyásásról már megemlékeztünk itt a blogon. A minap küldött nekem egy montázst, ahol jól megfigyelhető, hogy miből lesz a cserebogár. Paklisnál is a futás jött be, mint új "hobbi". Máshogy ezt nem lehet. Vannak még olvasóink…..
pirosmate 2012.02.03 15:36:12
@azilinha: kiegészíteném: nincs rossz idő, csak lusta futó ÉS nem megfelelő ruha.

Múlt pénteken este ráfagyott a kabát a hátamra... Nagyon szép idő volt, de hideg, és sokat voltam fent a hegyen (János). Alul technikai rétegek, felül egy ócska széldzseki. Failed.