Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mama60

0 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jezsuita bloggerek Halál Testvér 2010.02.11 11:15:00
Az alábbi történethez kevés kommentár is elegendő. Egy európai hospice-önkéntes vallomása egy sorsformáló találkozásról. Az írás érdekes kérdéseket vet fel elmúlásról, együttlétről, szolidaritásról. Talán nem túl erőltett a párhuzam a közelgő nagyböjttel, amely a…..
mama60 2010.02.11 18:42:50
@jabbok: igazad van : elméleti.

De csak annak,aki nem élte át a halál közelségét
abban a szobában,ahol volt egy órát,egy napot,egy hetet.
Annak elméleti ,aki nem látta ,hogy napról- napra gyöngül,szenved.
Annak elméleti,aki nem érezte hozzátartozója ágyánál,hogy itt már ember tehetetlen,csak széttárja a karját,aztán összekulcsolja a kezét és szivéből remegi:
Uram,legyen meg a Te akaratod,
Uram add,hogy szent akaratodat elfogadjam .
Réges-régen találkoztam egy öreg és bölcs emberrel, akit mindig csak Apónak szólítottam. Sokféle dologról beszélgettem vele és nagyon sokat tanultam tőle. Ezeket szeretném megosztani veletek. Egyszer megkérdeztem tőle: - Apó, te egész életedben hívő ember voltál. Miben…..
mama60 2009.10.21 10:53:16
Amióta pap lettem az egyik furcsa dolog, amivel szembesülök, hogy időnként olyan dolgokról is megkérdeznek, amiről magamtól úgy érzem, hogy nem vagyok igazán kompetens. A minap egy rádióműsorba hívtak meg, hogy katolikus papként vegyek részt egy az öngyilkosságról szóló beszélgetésben. No ha már…..
mama60 2009.05.14 22:56:40
@kispap:
Ha sötét van,akkor tessék keresni.
(mert aki keres,az talál)
(és ha sötét másnál van,akkor segiteni kell neki keresni )
mama60 2009.05.15 15:28:43
@cziczmiczpindur:
a lélek is el tud törni, és azt is be lehet és kell "gipszelni".

Igazat adok és azt gondolom,hogy a lelkibetegre az odafigyelés,ilyen esetben olyan ,mintha a törött lábú támaszkodna rád,mig elkiséred a gipszelőbe.

@izrael miszteriuma:igen:a böjt és az imádság szükséges az Isten közvetitéséhez.De nem elégséges,mert ehhez még többek között fontos az isteni kegyelem müködése (ami meg ingyenes ajándék Isten tetszése szerint,hogy kinek adja a gyógyitás,vagy a meghallgatás,vagy a prófétálás ,...karizmáját)
Mert a múlt században sem volt minden pap "arsi plébános",de ez nem azt jelenti,hogy ők nem böjtöltek,nem imádkoztak,és nem közvetitették Istent. (de minden ember kapott kegyelmi ajándékokat ,igaz nem a mi tetszésünk szerint,hanem az Úr tetszése szerint)
mama60 2009.05.15 22:24:12
@zzzsuzsa:
izrael nem azt irta,hogy azért gyógyitott,mert Viennay Szent János képezte magát,hanem,hogy annak ellenére,hogy gyenge volt a tanulásban (állitolag hires volt arról,hogy a helyesirása sok kivánnivalót hagyott maga után,az elméleti tudása olyan csapnivaló volt,hogy a pappá szentelése előtt a vizsgán nem tudott semmire sem felelni.Úgy engedték át,hogy "mivel,bár nem tud semmit,de Istent nagyon szereti,a többit elvégzi a Szentlélek")
Ha valaki pontositani akarja a történetet,hát egész nyugodtan :)

De a lelkekbe belelátott(és gyógyitotta is őket anélkül,hogy pszichológiát tanult volna) ,állitolag külön vonatszerelvényeket inditottak,hogy a sok gyónót elvihesse hozzá.Reggeltől estig görnyedt a gyóntatószékben,hogy lelkeket mentsen,nem törődve a saját egészségével.
Igen : és böjtölt, és imádkozott,és teljesen az Úr eszközévé vált.
Idén a papok éve van.Próbáljunk az Úrtól kikönyörögni ilyen papokat és minél többet.Akkor a pszichológusok lehúzhatják a redőnyt.

Uram adj nekünk olyan papokat,akik a hüséges szolgáid,és a mostaniak is váljanak az "arsi plébánosokhoz " hasonlóvá.
Azt is tudjuk,hogy nem érdemeljük meg őket,de ilyenek által kerülünk a Te közeledbe.Amen.

Asztrológia, okkultizmus, ezoterika - megannyi gyanús csengésű szó a keresztény füleknek. Mindez persze bizonyos fokig érthető is: az ilyesmi gyakran eltorzítja az igaz hitet, könnyen válhat "valláspótlékká" is. Ami azonban engem mindig fájdalmasan érint, hogy ezen a…..
mama60 2009.05.10 21:40:46
@cziczmiczpindur:
Volt az Ensure és a Nutridrink is.

(elnézést az OFFért)
mama60 2009.05.14 11:02:48
@izrael miszteriuma:
először leukémia,ami miatt
csontvelőátültetést hajtottak végre.
Rá 4 hónapjára : gerincvelőgyulladás,ami miatt azóta deréktól lefelé béna a teste (és nem érzi).
Naponta többször tornáztatom,de az inak egyre merevebbek,görcsösebbek.
Deréktól fölfelé viszont OK.Jövő héten érettségizik.
Bár ezt nem ebbe a topikba kellett volna irnom,hanem olyan nevezetübe,hogy:
" Jézus könyörülj rajtunk!" :)
mama60 2009.05.14 11:03:40
@kis_csirke:
Nagyon megköszönöm az imákat.
Úr áldjon meg érte!
Az idei húsvét különleges volt számomra. Mivel tavaly nyáron szenteltek pappá ezért most először végezhettem a nagyheti szertartásokat. A jezsuita jelöltekkel együtt egy Mátra közeli, aranyos faluba Mártaszőlősre mentünk, ahol nemrég szűnt meg az általános iskola és már évek óta üres a plébánia is,…..
mama60 2009.04.29 21:09:43
@Felicitasz: Józsi bácsi van,csak nem templomba mennek,hanem máshová.:( kocsma,meccs,TV...)

Nálunk a faluban sok helyen gond,hogy ki vigye el a nagymamát misére,pedig be sem kell vele menni,csak oda vinni meg haza autóval (összesen 1-2 km,mert biciklizni nem tud,gyalog meg olyan sokat nem.Nem érti a gyereke,hogy mi húzza a templomba,próbálja lebeszélni,és látom az öregek fájdalmát.És ez a "sima " vasárnapi szentmise .
mama60 2009.05.07 10:27:35
@Kitalátor feljegyzete:

Isten áldja meg fiadat és a családját!
Tegnap este a jezsuiták anyatemplomában egy olasz jezsuita azzal kezdte beszédét, hogy éppen Aquilaban (az a város, ahol rombolt a földrengés) sétált délután, és azon gondolkodott, hogy ebben a helyzetben mit lehetne mondani az embereknek, egyáltalán lehet-e az evangélium…..
Vajon létezik reinkarnáció? A hinduk és a buddhisták szerint: minden esetre (az pedig minimum összesen kb. 1,3 milliárd ember). No persze az igazság nem többségi szavazás kérdése (meg ugyebár amúgy sincsenek többségben! :) Minden esetre elgondolkoztató, hogy a reinkarnáció…..
mama60 2009.03.06 09:38:47
Kedves @Satori:
" Keresztényként nem a reinkarnációt kérdőjelezem meg tehát, csupán azt a beszédmódot, amely ..."

Ebből egy kereső,aki nem találkozott a Hiszekeggyel,még azt is leszürheti,hogy a reinkarnáció része a keresztény hitnek.
Vége a pótvizsgaidőszaknak. Kész’vagytok? És? Régebben volt már úgy, hogy nem sikerült elsőre? Ezt most komolyan kérdezem! Nem csak merő kíváncsiságból. Engem ugyanis már volt, hogy kirúgtak… Kicsit nehezemre esik bevallani, de így van. Még egyetemistaként is…..
Jezsuita bloggerek Ki neked Jézus? 2009.02.04 18:25:00
Talán mindannyiunknak ezen a blogon van véleményünk Jézus Krisztusról. Néhányaknak talán személyes kapcsolatuk is van Vele. Hadd meséljek valamit az enyémről. Kezdjük a születés titkától. Ha valaki hittel nézi, mint én, „megtestesülést” is mondhat. Mindig…..
mama60 2009.02.05 17:37:48
@pacsy:
Az Úr maradjon a lelked őre.

Nagyon köszönöm ezt a beirásodat,és a bizalmadat ,hogy megosztottad velünk.
Ebben a félévben a kurzusaim az ember nagy krédéseire vannak kihegyezve: Honnan a szenvedés? Miért a halál? Mi jön utána? Olyan kérdések, amelyek attól lesznek nehezek, hogy nincs rá válasz. Márpedig ma az azonnali válasz uralkodik... Ha valaki nem tud választ adni a saját…..
mama60 2009.02.03 10:21:14
@homo secuiens secuiens:
De a legvégén Jób azt mondja az Úrnak,hogy :
"Hallgass meg csak,hadd beszéljek , én kérdezlek,te meg felelj nekem!"
Vagyis a Jób könyvének története után kezdődik csak az igazi kérdezés...
mama60 2009.02.03 17:17:20
@homo secuiens secuiens: Sok sikert a vizsgához!

Egy megjegyzés a könyv végén a 42.fejezet 4. versét Jób mondja,vagyis a választ ő már (ezután) megkapta:

"hallgass meg csak, hadd beszéljek, én kérdezlek, te meg taníts engem "
   Néhány nappal ezelőtt az egyik blogunkban néhány nagyon kritikus komment született a rendünkkel kapcsolatban.   Erről szeretném megosztani Veletek néhány gondolatomat:..
Nemrégiben történt, hogy beszélgettem egy több gyermekes anyukával, akinek – hétköznapi eset a XXI. századi Magyarországon – gyakorlatilag semmilyen egyházi-vallási tapasztalata sem volt. Olvasott egy jezsuita spiritualitásról szóló újságcikket, ám egyszerre csak…..
mama60 2009.01.20 19:37:33
@Felicitasz:
Nagyon szépen leirtad,sok mindenben egyetértek.
Ezzel nem teljesen:
"Aki az átlagnál gyakrabban és intenzívebben érzi, az egyébként is felismerhető és előbb-utóbb lelkivezető lesz belőle "
Ahogy sok jó túrázóbólnem lesz hegyi vezető,mert talán nem tudja a másik képességeit felmérni,vagy a szakadéknál nem tudja megóvni.De ezektől is el lehet lesni egy-két "fogást".

Az Isten utáni vágy,mint a szivbe ültetett vasszög,amit Isten mágnese vonz,magunk se tudjuk hogyan,de ajándékba kaptuk ,mint Isten kegyelmét.Azt gondolom,ezt mindenki megkapta,csak soknál vastag rajta a porréteg,és a mágnes vonzása szinte észrevehetetlen.

Ahogy itt megpróbáljuk körülirni az Istenhez vezető utat,az jutott eszembe,hogy Isten meg föntről mosolyog rajtunk,mert olyanok lehetünk,mint azok aki egy asztalra rajzolt pohárba szeretnének vizet önteni.:)
Évekkel ezelőtt, még kanadai tanulmányaim ideje alatt találkoztam azzal a ténnyel, hogy Észak-Amerikában úgy általában a teenagerek próbálgatják szexuális orientáltságukat. Az elején nagyon meglepett a tény, de aztán hozzászoktam. Itt már csak ilyenek, gondoltam, és azzal…..
mama60 2009.01.18 19:37:55
@Felicitasz: Kedves Felicitasz!
Köszönöm a válaszod,de nem tudom,hogy mire utal a kérdőszó máshova helyezése.(hiába,a születési évem telibe talált:).)
Tudom,minden változik,meg ez már nem a huszadik század,....
Azért vannak,amiket még senki sem változtatott meg.Pl.az anya 9 hónapig hordja a szive alatt a magzatot (az igaz,hogy van rövidebb idő is,csak az már veszélyes). És van ,ami soha meg nem szünik:( 1Kor13,8).

Köszönöm a csodakivánást (Istennek semmi sem lehetetlen.Tudom.Jézus 30 éve bénán feküdt embert gyógyitott meg.Mi 5 évnél tartunk...).
Az Úr áldása legyen rajtad mindig!!!
(bocs a kitérőért)
mama60 2009.01.19 21:39:42
December közepén egy előadást kellett tartanom. A témát én választhattam meg. Azt a címet adtam neki: "Amikor hallgatnak az istenek..." Kedvenc időtöltésem a vallás helyének és szerepének az elemezése egy társadalom vagy közösség életében. Az első részben arról…..
A szilvesztert idén Dobogókőn töltöttem, „óévbúcsúztató” lelkigyakorlatot adtunk. Ez egy olyan lelkigyakorlat volt, ahol a résztvevők korosztályi spektruma meglehetősen széles volt. A legfiatalabb résztvevő még kilenc éves sem volt és a legidősebb a nyolcvanas éveinek közepén járt. Eddig mindig…..
Szeretnék egy eseményt megosztani az életemből. Nemrégiben „képzési napokon” voltunk, ami amolyan programszerű, másfél-kéthavonta esedékes, szokásos, „kötelező” találkozó a „fiatal dolgozó jezsuiták” számára. (Ha azt akarod, hogy majdnem…..
mama60 2008.12.30 22:12:59
Kedves Felicitasz!( 2008.12.07):
"a szülőktől bocsánatot illik kérni,a gyerekkori engedetlenségek miatt." stb.

Igazad van,mert biztos nem igy mondta,hogy ILLIK,hanem hogy kérjetek bocsánatot,vagy valami ilyesmi ( ma azt mondanám,hogy kiengesztelődés).

És én gyerekként nagyon szégyelltem magam amiatt mindig,hogy feleseltem (mert azt hittem,hogy én tudom a tutit),vagy szépen kivártam,hogy az otthoni kötelességeket átvegye valamelyik testvérem (bevásárlás,mosogatás, ...-ezt úgy hivják,hogy mulasztás) Ezt csak akkor kellett megcsinálnunk,ha tanulási kötelességünk nem volt, és a szüleink meg tényleg mindig dolgoztak,édesanyám otthon az öt gyerek körül és az édesapám anyja körül...Ha nem csináltunk meg valamit ,"nem rótták fel a rosszat,mindent elhittek,mindent eltürtek,mindent elviseltek",és
szerettek.
Szóval éreztem,hogy nem "kóser",ahogy viselkedem,és ha azt mondták volna,hogy haragszanak,akkor gyerek ésszel jogosnak tartottam volna .Ő általuk tanultam meg,hogy
a gyermek,ha nem fogad szót,akkor rá kell vezetni jó szóval,hogy a másiknak örömet szerezni a cél , és nem mindenféle elvárásokat teljesiteni .
Általuk tanultam meg,hogy ha megbántok valakit(persze,ha úgy érzem),akkor bocsánatot kérek,igy tisztázhatom a félreértéseket.Indulhatok új lappal és nálam is indulhatnak új lappal.
(ha más bánt meg,és nem veszi észre,az külön tanulmány:)

Tudom,hogy a megbocsátás nem megy parancsszóra,de akarni kell megbocsájtani,és az Úr megajándékoz bennünket a megbocsájtással .
(én is dolgozom egy ilyenen,vagyis meg akarok valakinek bocsájtani,...- imát szivesen fogadok,
és az a helyzet,hogy ő állitja nem bántott meg)

Bár az Adventi készülődés vége van(és sokan azt gondolhatják,hogy már nem aktuális a téma),de szivünkben mi mindig az Urat várjuk,hogy eljön...

Az Úr áldjon meg bennünket a jövő évben,adjon nekünk bölcsességet és szeretetet mindenki irányába !!!!