Regisztráció Blogot indítok
Adatok
godbacchus

0 bejegyzést írt és 67 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A közhiedelemmel ellentétben nem az ördög találta fel, és nem is ő használja, hanem Clark Smith cégétől, a kaliforniai Vinovation-től származik a borászok legújabb high-tech játékszere, a híres-hírhedt fordított ozmózisgép. (A vén patás legfeljebb az áfát igényli vissza…..
Octopus betévedt a kiskőrösi Borászparadicsomba, és a kígyó rögtön a tiltott gyümölcsökhöz vezette. Ilyenekből lehet itt csemegézni: "Cabernet aroma 25 kg-os (olasz) Legkisebb rendelhető mennyiség: 1 kg (11250 Ft/kg). Szölőből kivont természetes aroma. Adagolás 0,1 g/l.…..
A Művelt Alkoholista Forró hír 2011.05.27 06:00:00
A korábbi találgatásokkal szemben nem a Sauska borászattól pánikszerű fürgeséggel távozott Kúcs Gyula lesz a Gróf Buttler Történelmi Borászat új főborásza. Egy ilyen döntésben talán találhattunk volna valamilyen perverz logikát, de azt soha, semmilyen körülmények között…..
Herczeg Ágnes megjelenésével a Gróf Buttler Borászat mind szakmailag, mind emberileg olyan irányt vett, olyan szintre süllyedt, amihez már sajnos nem tudjuk, és nem is akarjuk tovább a nevünket adni, így a Bukolyi család elhagyja a Gróf Buttler Borászatot. Ez a hír publikus. …..
godbacchus 2011.04.08 22:10:02
Az MTI által kiadott közlemény szerint a tavaly decemberben fölállt és eredetileg 13 fős Bormarketing Bizottság létszáma 7 főre apadt azt követően, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter négy tagot menesztett, köztük Geönczeöl Attila elnököt. Szepsy István még…..
Nem ismerek magyar borokkal rendszeresen foglalkozó külföldi szerzőt, aki Wojciech Bońkowskinál mélyebben ismerné a borainkat és borászainkat. Nem válik dicsőségünkre, de a net felől nézve valószínűleg ő a legfontosabb idegennyelvű kritikus információforrás a magyar borok…..
A Wine Spectatorben Bruce Sanderson 19 tokajit értékel, zömmel aszúkat. Az Oremus Eszenciája galaktikus pontszámot kap, és a Királyudvar 2003-as Lapisa is befér a 95 pontnál kezdődő "klasszikus" kategóriába. A szárazakkal nem sikerült elérni a bűvös 90 pontot, sajnos a…..
godbacchus 2010.06.03 15:57:51
@fiatalborivo: igen amerikaban nagyon sok helyen ki van rakva a pontszam is a borok melle. ez marketing igy tudjak jobban eladni a borokat. ez kb olyan mint amikor aranyerem plecsnik vannak a kitudja milyen borversenyrol a palackon gondolom lattal mar ilyet.
A Revue du Vin de France májusi számának vezető interjújában David Khayat-t, az egyik legelismertebb francia rákkutatót kérdezik. Az interjú háttere egy évek óta húzódó polémia a boros szakma és egyes francia rákkutatók között. Utóbbiakat az INCa (Institut national du cancer,…..
Ráspiról, azaz Horváth Józsefről, a magyar borászat angry young manjéről mindenkinek van egy jó vagy rossz szava, nekünk meg rengeteg, ezért most fölöslegesen nem ragozom. A szortiment legolcsóbb borának, a Kopárnak igazából nem is volna szabad léteznie. Először is az árban és…..
godbacchus 2010.05.19 21:07:37
@czudarka: redukton tomeg??!!
Ez kurva naaagy!!! meg meg meg!! ne hagyd abba!!
A magyar borok minősége a borvilág egyik legjobban őrzött titka lehet, írja új posztjában Jancis Robinson. Ez egy olyan állítás Európa legismertebb és elismertebb borkritikusától, amit még nagyon sokszor fognak idézni, és mi is büszkén hivatkozhatunk rá. Jancis Robinson szemmel…..
godbacchus 2010.04.23 08:01:53
@Oreg: A 8 eurós chilei vörös hordót sohasem látott, chipsszel és tanninporral agyon tunningolt vegyileg könnyen ihatóvá varázsolt valami amit nem lehet egy nehezebb borral összehasonlítani. van mit tanulnunk de nem hiszem hogy a Kopár és a szintjén lévő borok térdre rogynának egy 8 euró körüli bortól. ezek inkább a mindennapok borai amit könnyű inni
Kabar néven hódít immáron a korábbi hangzatos T10 (Tarcal 10) helyett Tokaj legújabb hivatalos szőlőfajtája. A hír nem igazán újdonság, fajtaborként lepalackozva azonban még nem sűrűn találkozni vele az üzletekben, a több éve feltünedező Chateau Dereszla próbálkozásokon…..
godbacchus 2010.04.04 07:16:33
@kegyetlenkirály: Nem különleges csak egy új fajta Tokaj kínálatában (nem véletlenül). volt szerencsém kostolni három négy alkalommal még a T-10 formában is és a legjobb fehér fajták között tartom számon azóta.
jó lennne más pince előadásában is elővezetni ezt a fajtát a nagyérdemű borkostoló közönség poharába
Szepsy-bort bontani számomra mindig különleges alkalom. Olyan pedig, hogy itthon egyálltóhelyemben négyet is kidugózzak egymás után, még nem is volt soha. Most sem. Eredetileg azt terveztem ugyanis, hogy megnézem együtt az Úrágya és az Urbán furmintokat 2006-ból és 2007-ből. A…..
godbacchus 2010.02.25 09:54:24
@Kóstolómester:
"Meglátásom hogy a hordózás és magas alkohol nem a helyes út bizonyos magyar fajtáknál "
Ja! de Tokajnak szerinted acélos pompában kellene feltünnie? Még gondolni is rossz lenne ha a prémium kategóriában erre vennénk az irányt...
Gábor vagyok, alkoholista. Ezekkel a szavakkal kezdtem életem első olyan borkóstolóját, amin nekem kellett beszélnem a borokról. A figyelmet a kezdő mondat után megkaptam, mondani sem kell. Művelt alkoholista, magyarázkodtam. Nevettek. Majd előre mosakodtam kicsit a borsor miatt. A…..
Sokat elmond egy pincéről, hogy milyen a belépő bora. Mert bizony nem olyan könnyű igazán jót alkotni ebben a kategóriában. Legyen az alapbor tartalmas, jellemző a birtokra, csillantsa fel a magasabbra pozícionált borok erényeit; de azért legyen könnyen érthető, jól fogyasztható…..
godbacchus 2010.02.10 10:55:12
@Sárfehér: meg nem esküdnék arra a következtetésre amit linkeltél , de az én ehhez köthető felületes tudásomat előkaparva vannak egyes szőlőfajták, pl rajnai többek között, melyek bizonyos anyagot "termelnek". Ezen anyagok reakciója (petrolosság kialakulása)az érés során "csak" az ültetvényünk intenzív napsütésnek kitett fürtjeiben játszódik le...

javítson valaki ha nem ez képlet én már nem emlékszem pontosan
godbacchus 2010.02.10 10:57:21
godbacchus 2010.02.11 20:27:44
@Nfreeman: a vajas jelleg nem egyenes kovetkezmenye az almasbontasnak, es az almasavat is csak azoknal adagoljak utolag ahol a magas alkohol vagy egyeb dolgok miatt nehezen indul be a folyamat. egyebkent kb 2-3 eve mar nem "trend" a vajas stilus megis majd minden Chardonnay almasavbontott.
A válasz voltaképpen egyszerű, leginkább ott, ahol jó kis meszes talajt és kellemesen mérsékelt klímát talál. Persze ilyen körülmények között sem mindegy, hogy éppen hová telepítik, de ha kedvére való területre akad, bőven szórja áldásait. Etyek és Pannonhalma Eger…..
godbacchus 2010.01.30 07:02:11
@BZoltan: Azthiszem teljesen egyetértek veled nem lehet ezeket a borokat szembeállítani elegáns v. koncentrált jegyek alapján, bár szerintem van kettősség ami egyedül talán a Pinotnak áll jól.
Ahhoz hogy magas pontszámok lettek kiosztva a kostolt tételekre és netán nemzetközi vetélytársak fölé emelkedett némelyik számomra azt jelentik hogy a magyarországi termőterületek döntő többsége alkalmas Pinot noir termesztésre
Miközben szeretett hazánkban épp omlik összefele a bormarketing, déli szomszédaink, a horvátok gőzerővel indultak el a nagyvilág borszerető közönségének meghódítására. Kis mennyiségekkel, de néhol igen jó borokkal. Ebben még hasonlítanak is ránk. Viszont - velünk…..
A vörös középosztály gyászos középszerűsége után középfehérekhez fordultam vígaszért. A nagy bukta után kevéssel is beértem volna, de szerencsére nem csak emiatt éreztem magam jobban. A szándéknak megfelelően volt a válogatásban egy kis részrehajlás, azaz a…..
Elérkezett a nagy nap, amit már augusztusban beharangoztam magamnak nevezetesen, hogy egyszerre három Kabócást bontok. Ezek a borok huszonegyedik századi olaszrizling történelmünk legendájává váltak, még a legendákat izgalmasabbá tevő bizonytalan homály is körüllengte egy ideig…..
godbacchus 2009.12.13 12:03:28
@BZoltan: Ez már szőrszálhasogatás. Szerintem is a szürettel van vége a szőlészeti munkának de csak akkor ha levágtam a fürtöt nem pedig a vesszőt.
Az én filozófiám szerint a borász csak ronthat a dolgokon jobbá már nem nagyon teheti a minőséget, mint amilyen a szőlő minősége.
Kommentjeidnek pedig teljesen ellentmondasz amikor hozzáadni szeretnél a borhoz valamit...
godbacchus 2009.12.14 14:50:13
@BZoltan: tehát ilyen vessző elvágást somlón kívül bárki tehet mivel nincs más törvényi szabályozás.
godbacchus 2009.12.15 15:06:25
@BZoltan: Na latod!
ezert vannak a torvenyek es rendelkezesek hogy ezeket betartva tudd mit tehetsz es mit nem. Es hat mindent szabad ami nem tilos, a torveny fekete es feher, azon kivul pedig te szinesited meg ahogy csak akarod.
A Művelt Alkoholista Balcsillagzat 2009.12.11 10:00:00
A középosztály hiányán sírni menő. Én persze vagyok olyan ümmög, hogy ne sírjak azon, amin mindenki más. Én a szarból is kicsipegetem az arabicát. Ennek szellemében válogattam össze 7 palack 3000 forint körüli vöröset remélve, hogy csupa óriásölőt fogunk kóstolni. Hát,…..
Idén nyáron újabb fejezetéhez érkezett a globális borbiznisz jelenleg legfontosabbjának tartott Óvilág kontra Újvilág all-star mérkőzés. És ahogy az várható volt, mindkét fél a rá jellemző módon kezdte vívni ezt az asszót. Európában a szabályozás, az Újvilágban pedig a…..
godbacchus 2009.08.09 18:09:09
@BZoltan: en ertettem amit irtal de ugy latszik te azert megfejelted megint egy adag butasaggal. Ha jol tudom Magyarorszag volt aki kikerte maganak az EUnal a cukrozas lehetoseget es cukroznak a franciaknal is!
Ha nem vagy tisztaban azzal miert vizezik a bort California egyes reszein akkor inkabb ne ird le mert magadrol allitasz ki bizonyitvanyt. Vagy szerinted azert vizezik hogy tobb legyen es hogy hogynem meg a sok viz ellenere gyumolcsosebb es koncentraltabb? Mi a fenet tehetnek ezek bele meg????
Azert sokkal egyszerubb a keplet es a dolgok egy reszevel Del-Balatonnal ertek egyet de hozzateve hogy szerintem is valtoztatni kellene az itthoni szabalyozason.
godbacchus 2009.08.10 02:22:48
@BZoltan: Ismered a mondast hogy minden vicc fele igaz?
marpedig ez igy van 33-38brixel erkeztek be hozzank a szolok es ebbol ha a tanult ismereteim jok akkor ebbol edes bor lesz es nem is minden esetben tulerett hanem csak dehidratalt mivel az eres utolso szakaszaban mar nem ontoznek eso pedig nincs. de meg kell varni a fenolos erettseget a zold tannin meg egy kicsit rossz izu (szerintem)
szoval ez nem vicc ez komoly de majd megkerdezem holnap a munkahelyemen ezt a tokle dolgot biztos legalabb olyan sikert fog aratni mint nehany hete szinten magyar kollegatol hallottam a kaliforniai borok es az illatositott mutragyak kapcsolatat amit a gyokeren keresztul sziv fel a noveny es allitolag ettol illatos a kaliforniai bor.
tovabbi jo szorakozast!!
Az egyetlen ausztrál borikon, a Penfolds Grange 2006-os évjáratának néhány palackját próbaképpen üvegzárral zárják. A szupershirazt készítő Penfolds főborásza, Peter Gago elmondása szerint a most induló kísérlet két-három év múlva hozhat eredményt. Az általuk kipécézett…..
Június 18-21. között, Sopronban zajlott a tizedik VinAgora, mely ezúttal is az ambíciózus "Közép-Európa Bor-iránytűje" szlogent aggatta magára. A Borkultúra Kht. közlése szerint a verseny a világ 10 legelismertebb borversenye között foglal helyet. Igaz, 2 éve még a…..
Alkesz szemszögből a 7x7 bemutató ezúttal is az év egyik fénypontja volt/lesz. Gyenge bort nem kóstoltunk, de természetesen köpve sem lehetett végigkóstolni a teljes kínálatot. Az én kapacitásomból idén sem futotta új pincészetek megismerésére, inkább azokra koncentráltam,…..
Folytattuk lassan már szokássá - mi több: hagyománnyá - váló közös kóstolásainkat a Gold Centerben. Ezúttal az eredetvédett Egri Bikavér Superior került a kollektív tapasztalás célkeresztjébe. Szándékaink szerint megvakteszteltük volna az összes valaha volt és jelenlegi…..