Regisztráció Blogot indítok
Adatok
A fogdoki

6 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem igazán értem, hiszen magánrendelésen a teljes árat fizetik ki a betegek. Tisztelt Praxis!   Lenne pár körkérdésem hozzátok nyilván abból az okból kifolyólag, hogy több kommentelő orvos (vagy annak adja ki magát), így biztos tudja rá a választ:   MAGÁN(!) rendelésen…..
A fogdoki 2015.01.21 19:55:12
@asztalosani:
Én sem értem, mert fogászatban beavatkozásonként 1-2000 FT-ot fizet a TB és szó sincs milliós tételekről. De ha valaki ennyire hülye, hogy ennyik miatt kockáztat...

Hozzátartozik, hogy a finanszírozásunk egy kicsit csökkent a 10 évvel ezelőttihez képest. Igaz, hogy az anyagárak, meg az adók nőttek, de még mindig ki lehet gazdálkodni az orvos és asszisztensnő fizetéseit, járulékait, a Kft vagy Bt kiadásait, a bérleti díjat, a rezsit, az anyagokat és eszközöket. Kivéve, ha valaki keveset dolgozik, ugyanis az alapdíj durván 200.000-250.000 Ft, a többit az 1-2000-es tömésekből meg 1-200 Ft-os foghúzásokból kell összeszedni. :DDD
Praxis Ha orvosra fáj a fogad... 2014.07.11 06:00:00
Van egy fájós fog, immár két hete, orvostól-orvosig járunk vele, és sajnos sehol nem kaptunk végleges ellátást. Tisztelt Praxis Blog! Megköszönném, ha megjelenítenék az alábbi írásom. Ha orvosra fáj a fogad.....   Történetünk másfél hete kezdödött. Férjem…..
A fogdoki 2014.07.11 22:16:50
Valóban érthetetlen, miért küldték el a kommentelő férjét ellátás nélkül a körzeti fogászatról. Szerintem az ok a következő: a TB-s fogászatok finanszírozásra.
Az emberek azt hiszik, hogy a fogorvos elpiszkálgat a szájakban, aztán felveszi a nagy lóvét. Persze, ilyen is van, de nem egy körzeti rendelőben.
A jogosulatlan beavatkozások elszámolását megakadályozandó, központilag meghatározták, hogy egyes beavatkozások minimum hány percig tarthatnak. A lista megtekinthető itt:

www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/SZAKMA/OEPHUSZAK_EUSZOLG/ALAPSZAKELL/FOG%C3%81SZATI%20ELL%C3%81T%C3%81S/FOGK%C3%93DLISTA%202014.05.01..PDF

Lényeges oszlop még a PONT nevezetű. Ebből látszik, hogy egy vizsgálat minimum 10 percig tart és nulla pontot ér. Gyógyszerrendelés még 5 perc és szintén 0 pontot ér.
Ebből következik: 1 óra alatt a fogorvos max. 4 beteget vizsgálhat meg, ha még receptet is ír neki. És akkor mást nem csinált! Mivel 0 pontos beavatkozások, mindezt ingyen tette. Természetesen a többi beavatkozás már több pontot ér A. pontot konvertálják hó végén HUF-ra. A legutóbbi - mivel ez hónapról-hónapra változik - 2,11 volt.
Kiszámoljuk a gyökérkezelést: Vizsgálat: 10 perc + Érzéstelenítés: 3 perc + Gyökérkezelés: 5 perc + fog trepanálása: 10 perc =28 perc. Ekkor még nem kerül gyógyszer és ideiglenes tömés a fogba. (Értéke: 150 pont, azaz 316 HUF).
Mivel a fogorvosnak vállalkozás keretében kell végeznie a tevékenységét, abből kell minden felmerülő költséget fizetnie (saját+asszisztensnő bére, járulékai, rezsi, tömőanyagok, eszközök, iparűzési adó, társasági adó stb, stb...) Ezért igyekszik mindenki úgy berendelni a betegeit, hogy a napi 6 órát (ennyit engedélyez a TB) kitöltse, hiszen az elveszett idő elveszett finanszírozás. Tekinteve, ha a várólistás betegek megjelennek a rendelésen, nehéz beilleszteni egy sürgős esetet, hiszen ha hó végén összesítve az ember túllépi a napi 6 órát, büntetésként nem csak hogy nem fizetik ki az a fölé eső tevékenységet, hanem egy egynél kisebb szorzóval az egész havi teljesítményét csökkentik...

Ennek ellenére minden megoldható, ilyenkor én az időpontra megjelenő betegeknél végzek kisebb beavatkozást (mondjuk a megbeszélt 2 foga helyett csak egyet tömök, stb.) Természetesen ezt megbeszélem a betegekkel, de ez nem szokott gond lenni, az emberek nagy részébe szorult annyi empátia, hogy az idejükből ajándékozzanak szenvedő társuknak :D
Üdv minden kedves olvasómnak! A névből ítélve nem lesz meglepetés, ha azt mondom, hogy a fogászat, fogápolás témájával kapcsolatos gondolataimat szeretném megosztani a nagy nyilvánossággal. Magamról annyit, hogy 10 éve dolgozom fogorvosként. Ebben a 10 évben rengeteg…..
A fogdoki 2014.03.25 23:08:20
@Lacííí: Kedves Laci! Köszönöm, hogy hozzászólt a blogomhoz! :-)
Nagyon örülök, amikor hasonló kérdésekkel fordulnak hozzám, ugyanis a fogaink egészsége közel 100%-ban az otthoni fogápoláson múlik. Külön örülök, hogy a fogselyemmel kapcsolatban kérdezett! Nos, valóban jók a megérzései, ha a C alakban megfeszített fogselymet húzogatjuk a fogközben, az hosszútávon a fognyak kopását, ezzel együtt extrém érzékenységet okozhat. Fontos lenne tudni, hogy milyen selymet használ, ugyanis azok anyaga és vastagsága eltérő. Így látatlanban az Oral B Pro Expert fogselymét javasolnám. Az egyik legvékonyabb, a bevonata miatt teljesen egységes, nem oszlik szálakra. Viszonylag hosszabb darabot kell letépni, ujjainkra rácsavarni (különböző fogakhoz illetve lent-fent általában másik ujjakon kényelmes). Fontos, hogy teljesen meg tudjon feszíteni egy 1-2 cm-es szakaszt, mint egy húrt, így biztonságosabb a bevezetése a fogközbe. Ha így sem megy a dolog, akkor a fogorvosának kellene majd megemlíteni a problémát, így ő meg tudja vizsgálni, hogy miben akad meg a fogselyem.
Létezik még egy kevesek által ismert fogtisztítási rendszer, kifejezetten igényes embereknek. Erről a www.soloprofilaxis.hu oldalon tud tájékozódni, illetve összefoglalót olvashat róla honlapomon is: www.csillagdent.hu.
Amennyiben újabb kérdése, megjegyzése van, továbbra is szívesen megválaszolom őket! :-)
Ezt a két mondatot nap mint nap hallom a pácienseimtől. Ilyenkor megkérdezem, hogy a fogközöket hogyan tisztítják. Fogselyemmel? Fogköztisztító kefékkel? Esetleg valami más módszerrel? Tudom, hogy költői a kérdés, de a hatás kedvéért nem hagyhatom ki. :-) A válasz…..
Úgy gondoltam, nem árt tisztázni ezt a kérdést, mivel mindenhol mást lehet olvasni. A legnagyobb elektromos fogkefe gyártója 2 percet ajánl, prospektusokban 3 percet javasolnak, szakemberek gyakran 5 percet mondanak. Akkor most melyiküknek van igaza? A válasz egyszerű: addig kell mosni…..
Általában mindenki tudja, hogy mi is az a fogkő, veszélyével azonban kevesen vannak tisztában. Kezdjük az elejéről! Egy fog egészségét két dolog veszélyezteti. Az egyik a jól ismert fogszuvasodás, a másik a fogágybetegség. A fogágybetegség azt jelenti, hogy a fog…..
Ezzel a mondattal nap mint nap találkozom munkám során. Sajnos nehéz erre a kérdésre úgy válaszolni, hogy ne tapossak a páciens önérzetébe. "Rossz" fogakat ugyanis nem lehet örökölni. Létezik egy öröklődő betegség, az amelogenezis imperfecta, amely azt jelenti, hogy a fogzománc…..
Minden kedves olvasó tegye a kezét a szívére: Mikor járt utoljára fogorvosnál és mi volt a látogatás célja? Amennyiben a válasz: kevesebb mint fél éve és általános ellenőrzés miatt, akkor nagyon boldog vagyok. Sajnos a betegek döntő többsége csak akkor jelentkezik nálam,…..
Kicsit elhanyagoltuk az "őrült" repülőterek témáját (emlékeztek még Luklára, Kai Takra és Barrára?), de ma igazi nagyágyúval térünk vissza: a History Channel szerint a világ harmadik legveszélyesebb repülőterével, a karib-tengeri Saint Barthélemy szigetén működő…..
Zoltán az oldalt található gyorsbeküldőn küldte be a történetét. Mivel a gyerekei szeretnek vonatozni, így Velencére tartva nem az autó mellett döntött, hanem igénybe szerette volna venni a magyar vasút segítségét. A család ki is érkezett a Déli-pályaudvarra, ahol az indulás…..
A fogdoki 2011.08.28 08:43:30
1. Én itthon már évek óta felhagytam a vonatozással. Maximum ha fáradt vagyok és nem vagyok időhöz kötve, akkor jó sok könyvvel felszerelkezve még nekiindulok, de csakis akkor, ha sehol nem kell átszállnom, mert az végképp reménytelen kis országunkban!
2. A vonatinfón is elgondolkodtató, hogy a zöld nem azt jelenti, hogy pontos, hanem hogy max. 5 percet késik. Tessék csak utánanézni, mondjuk Nyíregyháza-Békéscsaba viszonylatban nem ritka az 5-6 perces átszállási idő Szolnokon! A német RTL-en nemrég a híradóban botrányosnak kiáltották ki a német vasutat, mert - ha jól emlékszem - csak a vonatok 60%-a pontos, és legalább 30%-a 1-5 percet késik, míg Svájcban asszem 96%-a percre pontos.
3. Svájcban sokat vonatoztam és tényleg percre pontosak még a kis regionális vonatok is. Egyetlenegy vonat késett egyszer 6 percet, de akkor a kalauz már fülig vörösödve mentegetőzött.
Ott a 10-12 perc átszállási idő az átlagos, de bőven elég, pláne hogy a nagy pályudvarok előtt a kalauz bemondja, hogy merre lesz átszállás és - figyelem! - még azt is, hogy hanyadik vágányról fog indulni a vonat. Amit egyébként a menetrend is ír, akár hónapokkal előre! Tehát előre tudtam mindig készülni, mert tudtam, hogy hanyadik vágányra fogunk érkezni, és honnan indul a másik vonatom. Én minden MÁV-osnak megmutatnám egyszer, hogy így is lehetne ezt. Cserébe olyat is láttam, hogy indult a vonatunk, amikor valaki még szaladt volna, de az éppen elinduló vonat már nem állt meg! Egy ember miatt nem éri meg kockáztatni nekik, hogy a többi néhány száz késve érkezzen meg...
4. Na Németországban Erfurtban volt szerencsém hasonlókat átélni, mint itthon. Az IC-m, amivel a Frankfurti reptérre kellett volna eljutnom, baleset miatt 60 percet késett. Másik vonat nem volt, csak majd a következő IC, de mivel egymás mögött jönnek, az is késni fog - tájékoztattak az utascentrumban (normális emberi hangon, sajnálkozva, nem türelmetlenül, mélységes elnézésüket tolmácsolva). 60 perc leteltével 70 percre módisították, majd 80-ra. Na innen jött viszont a különbség: nem bajlódtak a további módosításokkal, hanem egyszerűen bemondták a vonatot. Hanyadik vágányra jön, melyik szektorban található az étkezőkocsi, az elsőosztályú kocsi, stb...és hogy a vágány mellett vigyázni tessék! Ezt megtették kétpercenként kb. további 15 percig!!! Na ez még itthon is durva lett volna! (Aztán Frankfurtban a reptéren a tügőm kiköptem, úgy rohantam, hogy le ne késsem a gépemet...)
A turizmus világméretű pangásának idején mi sem logikusabb, mint a fizető utasokkal parasztkodni. Nincs Megadva vérfagyasztó római kalandjai alant.Állunk egy barátommal vasárnap este a Wizz Air légi társaság Rómából Budapestre tartó járatán, várjuk, hogy Élelmes apuka és…..
A fogdoki 2009.01.13 15:21:09
@Giga Fika:

Persze, nem vitatom, mindenhol vannak bunkók. Volt már szerencsém minősíthetetlenül ordítozó francia iskoláscsapathoz meg részeg német tinibandához is, de ha az arányokat nézem, akkor fenntartom a véleményemet.
Biztosan megint lehurrogtok, de amikor néhány nap után hazajövök, akkor - mivel elszoktam a könyökléstől - a Nyugati téri aluljáróban állandóan nekem jönnek az emberek, még bocsánatot sem kérnek. Szóval fel kell venni az itthoni stílust. Nyilván külföldön is vannak hasonlóak, nekem eddig szerencsére sikerült ezeket elkerülnöm. Bpesten viszont még nem...
Időnként megfordulok egy svájci kis faluban, ahol az idősek 90%-a messziről mosolyogva köszön az utcán, bár soha életében nem látott és az öltözködésem, viselkedésem stb. alapján méterekről látszik, hogy idegen vagyok...
A luxus sokba kerül, de olcsón is kipróbálhatjuk.Update: az első RailJet a sztrájk miatt kb. negyedórás késéssel, de elindult a Keletiből. Ma koradélután olyan színvonalas vonat indul a Keltiből Bécsbe és Münchenbe, amilyen nagyon rég nem közlekedett magyar síneken rendszeres…..