Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Varj

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Holocaust. Trianon. Márianosztra, Recsk, GULÁG. Valahányszor meghallom ezeket, mindig az jut eszembe, hogy már megint zavar valakit az, hogy túl jó kedvem van. Pedig érintett vagyok: ami a család zsidó származású felét illeti, dédfater megjárta Dachaut, majd kétszer is…..
 A hatalom szép. Ez van. Egyszerre felcsigáz és magával ragad, mint a szex, és megrémiszt. A klasszikusok is jól tudták ezt, azonban valahogy megfékezni, megzabolázni igyekeztek. Azután felfedezték Longinus rétort, és a sublimis fogalmát: a fenséges esztétikai, erkölcsi,…..
Varj 2008.08.22 23:54:02
Hm.

Ahogy én látom, ha mostanság újra divatba jön a politika "realista" megközelítése, ennek oka leginkább a hosszútávú történelmi emlékezet kóros hiánya lehet.

Igen, a mai hír az, hogy Oroszország különösebb utóhangok nélkül átgyalogolt Grúzián, ezzel párhuzamosan pedig Kína olimpiát rendez, vagyis a nyugati demokráciák - így tűnik - félszegen rábólintottak a két nagy ázsiai rosszcsont csínytevéseire. A tegnapi hír viszont ugye az volt, hogy az amerikai és orosz hadigépezet - tulajdonképpen szintén párhuzamosan - úgy elakadt Irakban illetve Csecsenföldön, mint tank a mocsárban. Hol van itt a realizmus? A világ önjelölt első számú szuperhatalma 1991-ben tíz nap alatt térdre kényszerít egy 1,2 milliós gyalogságból, 19,000 páncélozott járműből és 950 katonai repülőgépből álló haderőt, majd amikor 2003-ban visszamegy ugyanoda, néhány ezer, javarészt házibarkács bombákkal felszerelt gerilla úgy kikészíti, hogy 2008-ban már csak az a kérdés foglalkoztatja, hogy gyorsan vagy lassan vonuljon ki?

Ha a Hearts of Ironban ezt megpróbálná megetetni velem a gép, 'csíter!" üvöltés kíséretében vágnám falhoz a DVD-t. Gondolom, kb. ugyanazzal a mentalitással, mint ahogy Sztálin nyugtázta annak idején a Téli Háború kudarcát - és ahogy minden "realista" politikus reagál, amikor az élet nem a "realitásnak" megfelelően akar működni.

Apropó, Szovjetúnió. Az ugye magától éretődő, hogy a liberális irányzat 1989 környéki megerősödése nem a politológusok átmeneti elmezavarának tudható be (ahogy a realisták vélhetik). Azokban a napokban esett szét a Szovjetúnió, mégpedig belülről, magától, és leginkább azért, mert a vezetése annyira "realista" módon állt a dolgokhoz, hogy képtelen volt megérteni a közgazdaság, a pszichológia és az efféle kapitalista hülyeségek összefüggéseit. Emlékszünk arra, amikor Sztálin megkérdezte az akkori pápától, hogy "hány tankhadosztálya van Őszentségének?" Nos, a mai elemzők szerint a SZU felbomlásában határozottan szerepe volt annak, hogy a Vatikán lengyel pápát választott, illetve azoknak az utaknak, amelyeket ez a bizonyos pápa a Vasfüggöny túloldalán megtett.

És még valami. A méloszi dialógus azzal végződik, hogy az athéniak megölnek minden férfit, a nőket pedig eladják rabszolgának, majd a saját soraikból népesítik újra a várost. Ez a realisták szemszögéből tiszta, meggyőző befejezés lehet, a baj csak az, hogy egy ideje már nem működik. Túl sokan lettük hozzá - néhány ezer embert el lehet tüntetni, néhány milliót a jelek szerint nehezebb. Holocaust? Az aztán sokat segített a Harmadik Birodalmon. Gulágok? Az egy szál Szolzsenyicinnel legalább annyi külföldi aktivistát vesztett el a kommunizmus, mint ahány "reakciós" elemet Szibériában megsemmisített. Ki gondolná úgy, hogy az örmény népirtás vagy a hutu-tuszi polgárháború bármiféle szempontból előnyös volt azokra az országokra nézve, ahol lejátszódtak?

Mondhatom ezeket, vagy 1956-ot, 1968-at, vagy Gandhi függetlenségi mozgalmát, Irakot, Csecsenföldet, Afganisztánt, tökmindegy. (Ja, 1956... Kádár, a nagy reálpolitikus... ha nincs az idealista '56, sose kerül hatalomra, maradhatott volna Rákosi és végigjárhattuk volna kb. ugyanazt az utat, mint Románia a maga véres rendszerváltásával.) A tapasztalat azt mutatja, hogy ha a huszadik-huszonegyedik században a lakosság valahol nem akarja, hogy létrejöjjön vagy fennmaradjon egy rendszer, akkor az a rendszer hosszabb-rövidebb távon bukásra van ítélve. Lehet, hogy ezt a törvényszerűséget "idealista" módon indokoljuk (szabadságvágy, magasabb emberi szükségletek, blabla), de ha valaki emiatt azt hiszi, hogy kevésbé hatékony történelemformáló faktor, mint a tankhadosztályok, az keservesen csalódni fog... és a történelem folyamán nem ő lesz az első.
w Szerény javaslat 2007.02.27 08:00:00
Mint tudjuk, a világ legnyomorultabb helye Közép-Afrika. Nincs mit enni, sőt inni se, viszont nagyon süt a nap, rengeteg igen fájdalmas betegség terjed, és nemhogy kórház, de fájdalomcsillapító sincs. Vannak viszont lovas és terepjárós milíciák, amelyek – államrend híján…..
Varj 2007.02.28 11:47:18
Kedves TWÁ, én eddig még sosem kommenteltem ide, de nem bírtam tovább nézni ezt a hatalmas sötétséget. Igazából annyi, hogy én teljesen értem, miért, hogyan és mit írtál, tehát legalább egy ember akad, aki köszöni szépen... :)
A többieknek meg: kedves agyatlan barátaim, 2007-ben az ember nem úgy alkot szatírát, hogy ÚJRAÍRJA az idestova 300 éves Johnatan Swiftet! Ha valaki nem vette volna észre, időközben átment rajtunk a felvilágosodás, a pozitivizmus, két világ- és egy hidegháború, mely utóbbi során nagyon is komoly emberek nagyon is komolyan gondolkodtak rajta, hogy ideális megoldás volna a világ gondjaira, ha a büdös komcsikat/rohadt imperialistákat leatomoznák a picsába. Mellesleg ugyanilyen komoly emberek most éppen Irán (vagy éppen Izrael) leatomozásán gondolkodnak, és higyjétek el, az ő elemzéseikben sem mutatható ki a legkisebb szatirikus él sem. Rettentően szépen kidolgozott és körültekintő tervek ezek, a TWÁ által vázolt megoldástól egyetlen dologban különböznek, és ez a betervezett áldozatok mennyisége. És pontosan ez az, ami miatt attól nem dobja le az agyatok a gépszíjat (noha technikailag ugyanarról van szó), ettől meg igen. Kapisga?

Egyébként igen jól mulatok, mert egyszer ezen már én is átmentem néhány barátommal, amikor megalapítottuk a Nagy Piros Gomb Egyházát. Idézek az alapító okiratból:

"Az NPGE egy modern spirituális közösség, amely újszerű megoldásokat keres az atomkor problémáira. Meggyőződésünk szerint egyedül ezek a módszerek vethetnek véget a környezetszennyezésnek és a túlnépesedésnek, valamint biztosíthatják a társadalmi egyenlőséget és a világbékét. (...) Egyházunk politikai kérdésekben nem foglal állást, leszámítva, hogy támogatja az atomenergia széles körű elterjesztését és ellenzi a nukleáris leszerelést. Egyházunk messzemenően kompatibilis más vallásokkal, főleg azokkal, amelyek hisznek az apokalipszis mielőbbi beköszöntében."

Nah, hát ez egy fokkal azért szatirikusabb, de ezt se vette le senki. Komolyan gondoljuk? Nem, természetesen nem hatolunk be holnap a NORAD-hoz, hogy elindítsuk a rakétákat. Akkor valami vicc? Nem, teljesen komolyan gondoljuk, hogy amilyen irányba halad az emberiség, ez egy megfontolandó irányvonal. Na de még ha ti nem is gondoljátok komolyan, majd jön egy terrorista, aki azt hiszi, hogy igen, és... áááá.

Részvétem, TWÁ.