Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lamb79

2 bejegyzést írt és 412 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valamiért mindig a szorgalmi időszak végére kerülnek elő az igazán időrabló játékok. Mint például az Agar.io, ami egyszerűbb talán nem is lehetne: színes pöttyökként eszünk színes pöttyöket, miközben megpróbálunk más színes pöttyöket megenni úgy, hogy minket ne egyenek…..
Esoteric Warfare címmel május 23-án jelenik meg a Mayhem új nagylemeze. Nagy öröm ez a black metal rajongóknál. Nekünk is bejött az anyagról hallható első dal, a Psywar. Most itt a második, ami jobban hasonlít a 2007-ben megjelent Ordo Ad Chao lemez hangulatára, jóval összetettebb…..
A diliháznak van egy olyan sajnálatos hátránya, hogy nem feltétlen hisznek az embernek. Például nehezen emésztik meg, ha a delikvens azt állítja, hogy ő biza' földönkívüliek ellen harcolt (ja, és nem volt kopasz). Márpedig a Madville tanúsítja mindezt, olyannyira, hogy nekünk…..
E hónapban sokak nagy örömére egy igazi death metál csemege szelte át az Öreg Kontinenst, mely kis hazánk Club 202-jének termét május 21-én érte el. A legutóbb a Behemoth és a Vader oldalán tavaly nyáron Budapesten már nem először bizonyító Septicflesh vezette The Great…..
AnyaMama Rabszolga a férjem 2013.04.26 06:48:00
Miközben a feleség minden idejét lefoglalja az újszülött, a férj szép lassan a háztartás rabszolgájává válik: takarít, mosogat, bevásárol, főz. Aztán az asszony egy szép nap arra ébred, hogy a vicces, kedves férfi sehol nincs. A napokban futottam össze a következő…..
Az Észak-Koreával való nukleáris konfliktus kirobbanása messze nem csak távoli lehetőség – írja a Foreign Affairs. Természetesen nem a neves külügyi folyóirat az egyetlen, amelyik a folyamatosan érkező, egyre baljósabb hírek hallatán elképzelhetőnek tartja a következő koreai…..
lamb79 2013.04.06 19:29:45
@Szűcs Gyula, a kurva anyád!:

1. Nem mosogatok, hanem gondozok.

2. Miért kotekedsz?

3. Szívesen elolvasnám a személyes elemzésedet a helyzetrol, utána megvitathatjuk.
lamb79 2013.04.06 20:39:13
@Meg6ó:
Minden szóval egyetértek, pontosan így gondolom én is.
lamb79 2013.04.06 22:38:43
@charlieharper:
Errol nem sokat beszéltem vele, annyit említett hogy ot "becsapták" és így kerult eloszor Dél-Koreába, onnan a hollandokhoz majd ide, hogy milyen úton-módon azt nem tudom. Amúgy nagyon jó képességu, mert az anyanyelvén kívul perfekte kínai, angol és kiváló a hollandja is, ezen a szinten igazi tehetség.

"Szerintem D-Korea ezt az egesz haborut mar azert sem akarja, mert nem akarja eltartani a sok ehezo eszaki testvertt. NSZK-NDK parhuzam?"

Szerintem a két példa nem hasonlítható ossze, azért mert a fejlettségi szint a németeknél nem volt ilyen mértékben kulonbozo mint a koreaiaknál, ezen kívul az országok foldrajzi elhelyezkedése sem igazán hasonlít.
2000-ben elindult a Koreai Egyesítési folyamat amit mindkét fél aláírt: en.wikipedia.org/wiki/Korean_reunification hát, ez a folyamat vagy nagyon hosszú, vagy nagyon rovid lesz.

Szerintem a kisgyerek pezseg a tesztoszterontól és a nagyapja nyomdokaiba akar lépni, torténelmet akar csinálni. Viszont egyszeruen túl fiatal (vagy naív) ahhoz hogy felmérje egy esetleges atomcsapás kovetkezményeit- mindegy hogy melyik oldal loné ki az elsot.
A jereváni rádiós bejegyzéshez, mert azt a videót töröltette az MTVA. A felvételen össze volt vágva magyar és német közszolgálati híradó, hogy plasztikusan látszódjon, hol mit is tartanak fontosnak, közpénzből tájékoztatásnak érdemesnek. És míg nálunk sonka körül…..
lamb79 2013.04.04 09:20:07
A Youtube szerzoi jogai az amerikai torvények szerint mukodik. Az esetek nagy részében NEM kell semmilyen írásbeli igazolás ahhoz, hogy valaki engedélyt kérjen a tartalom torléséhez.

Nekem amator zenei csatornám van, ahol a zenekarokkal/eloadókkal elore megbeszélve készítek egykamerás/multicam-es koncert felvételeket, kulon audióval (
www.youtube.com/user/lambbroadway?feature=g-user-u) amiket késobb a szóbeli engedélyukkel megosztok. Nem egyszer elofordult, hogy valaki simán leszedte valamelyik videómat és feltoltotte a saját oldalára, ebben az esetben a Youtube-nak a panaszt benyújtottam, megkérdezték hogy én vagyok-e a jogtulajdonos. Igen, én vagyok, azonnal torolték a linket.

Igaz hogy tolem mindíg megkérdezték hogy BIZTOSAN az enyém az adott video, de még sosem ellenoriztek semmit konkrétan.
lamb79 2013.04.04 09:33:11
@Con Storm:
Valóban, ilyen esetben a kritika/osszehasonlítás miatt NEM lehetett volna levetetni a videót. Ez is a Fair Use policy része. Nekem is vannak kritikáim a Youtubon, és habár a reklámok az elején pénzt nem hozhatnak bevételt a benne lévo, hivatalosan megjelent anyagok miatt, SEMMIKÉPPEN nem torolhetoek a szabályok szerint. A véleményemet demonstrálom az eredeti felvétel egy részletével (nem a teljes anyaggal!) úgyhogy a készíto simán megtámadhatja a TV kovetelését.
Marci igazi nyughatatlan lélek, aki már bekalandozta fél Európát, és lassan fél éve Berlinben él. Haza szánt levelét változtatás nélkül közlöm, mert szerintem nagyszerűen leírja, milyen is egy európai nagyváros 2013 márciusában. A képekért külön hála…..
David Cameron, brit miniszterelnök hétfőn elmondott beszédében kijelentette, nem szabadott volna korlátlan munkavállalói engedélyt adni az EU-hoz 2004-ben csatlakozott államoknak. Ezen államok munkavállalói átmeneti munkavállalói engedélyt fognak kapni és megváltoztatják a nekik…..
lamb79 2013.03.26 11:16:51
@rókafogta:

Ami itt teljesen ok. Én is csináltam egy sulit az akkor £250-os támogatásból ami alanyi alapon mindenkinek jár egyszer, de attól fuggoen hogy mit dolgozom, a munkáltató is fizeti a tandíjat ha érdekében áll hogy tanuljak, mert mondjuk jó lenne a cégnek is. Igazából nem sok embert állítanak le hogy "Te figyu, ne menj már el tanulni" :)

Asszem a felsooktatási segítség £500 korul van most éppen? Nem vagyok benne biztos, de asszem ennyi jár az HNC/HND kategóriájú végzettségekért.

Az állampolgárságnak eloszor nem láttam sok értelmét, foleg mióta felment £700-800 korulire az ára, de általában a magyar ismeroseimmel nem igazán kekeckedtek, talán egy a tízbol aki nem kapta meg de o is applikálhat megint egy év múlva. Most viszont már én is ráugrottam- menyasszonyom lengyel és hát már én sem fogok hazamenni, legalábbis nagyon úgy néz ki. Plusz igazából úgy látom hogy a magyar kormány kozéptávon ki akar minket léptetni az EU-ból, jobb ha inkább biztonságban tudom a munkavállalásimat.

(Amúgy én is Skóciában vagyok. Éltem Aberdeenben, Edinburghban, Londonban is és most ismét Edinburgh.)
lamb79 2013.03.26 11:34:13
@Larry Silverstein:

Szerintem a briteknek pont annyira van szukséguk az EU-ra, mint az EU-nak rájuk. Az EU-nak sosem jon rosszul egy (viszonylag) stabil gazdasággal rendelkezo ország, a britek bankrendszere pedig jól profitál a tobbi EU-s tagállamnak nyújtott pénzugyi szolgáltatásokból. Plusz, a britek gazdaságának kb 7-8%-a a bevándorlók munkáján/uzletein alapszik, gondolj bele hogy ha hirtelen ennyit esne a gazdasági teljesítmény azt az egyszeru brit is megérezné.

Vehetunk példának egy másik dolgot is- a skót fuggetlenségrol itt, Skóciában is élesen megoszlanak a vélemények. Viszont abban a népesség legnagyobb része egyetért hogy leválás esetén ok azonnal applikálnának az EU-ba- már csak azért is mert meg akarják tartani az elonyuket a norvégokkal szemben az Északi-tengeren fúrt olajuk eladásánél.

Azonban személy szerint úgy látom, hogy a legjobban az egészségugyi rendszer sínylené meg azt, hogyha a britek kiválnának. Rengeteg kozép-és kelet-európai novér, orvos és gondozó dolgozik itt akiknek akár fokozatos, akár hirtelen eltunése valószínuleg nagy zavarokat okozna, foleg így hogy már 2010 óta a tanuló vízum elég nehezen megszerezheto a pakisztániaknak/indiaiaknak, vagy szinte bárkinek az EU-n kívul.
lamb79 2013.03.26 12:54:27
@Larry Silverstein:

Tapasztalataim szerint az egészségugyben/idosgondozásban/fogyatékos gondozásban dolgozók nagyobb része valamilyen kulfoldi országból érkezett. Elsosorban a magánszférában lévo intézményekben, foleg a gondozásban okozna gondot Nagy-Britannia kilépése az EU-ból(persze nem a vezetoi szinten) abban az esetben hogyha ismét engedélyhez kotnék a kulfoldiek munkavállalását. Egy idoben én is idosotthonokban dolgoztam, és az ilyen helyeken az egyik legnagyobb problémát a képzett munkaero hiánya okozza. De akár azokról is beszélhetnénk, akik már az NHS-ben dolgoznak mint orvos vagy novér, azok kozott is minimum a negyede kulfoldi. Természetesen a britek is a jobban fizeto állásokra jelentkeznek- a magánkórházakban jobbak a fizetések mint az NHS-nél. Itt a fogászatot és a surgosségit leszámítva szinte mindenhová kb kétszer annyit kell várni mint otthon hogy az ember sorra keruljon.

A megoldás egy hasonló rendszer lenne mint ami az ausztráloknál van- ok képzettség, nyelvtudás és tapasztalat alapján (is) válogatják hogy ki johet és ki nem. Ahogy említetted, az elmúlt 10-15 évben rendkívul nagy számú brit állampolgár hagyta el az országot, beszélunk kb 3 és fél millió emberrol akik a Commonwealth-ben mehetnek bárhová+USA, ennek a kieso embermennyiségnek a pótlására engedtek be ennyi bevándorlót.
hacsaknem Talán van remény 2013.03.16 15:57:19
Lassan és tagoltan mondom, hogy értsd, Viktor! Alulmaradtál. Mindenben. Pintérrel, katasztrófavédelemmel (szerencsétlen megfogalmazás: elhárítás helyett mi védjük a katasztrófát) gusztustalan tehetetlenséggel és arrogáns cinizmussal együtt. De szerencsére tegnap óta tudjuk, hogy…..
Talán még soha nem láttam ennyire kiakadva Orbán Viktort. A parlamentben beszélt, s magából teljesen kikelve rángatózó arccal, önmagára láthatóan nagyon nehezen nyugalmat erőltetve adott hangot felháborodásának. Miért is?Mert az utcán tinédzserek tüntetnek a hatalma ellen? Mert…..
lamb79 2013.03.11 20:23:49
@J.László:
Az EU (és részben az IMF is) képes arra hogy kontrolláljon olyan lépéseket, amelyek ennyire ellentétben vannak a demokrácia alapelveivel. Ebben az esetben (miután a kormány sajnos íly mértékben visszaél a jogkoreivel) mindenképpen jó lenne ha csak egy kicsit is, de kozbelépnének.
lamb79 2013.03.11 20:33:14
@J.László:
Az a gazdasági model amire Magyarország próbált az elmúlt 20 évben berendezkedni, hasonló ahhoz mint ami az EU-ban van- ez pedig arra alapoz hogy a jól meno gazdasági szektoroknak profitot kell termelnie, és versenyben kell hogy legyen. Így biztosított a szolgáltatások minosége és a tisztességes árverseny.
Ha ezzel a rendszerrel buvészkedni akar valaki, hát legyen, de ahhoz kell egy eros háttér ami jelenleg országunkban nincs. Lehet ezt bármilyen múltban megtortént hibával magyarázni, de ahelyett hogy az energia árakon problémázna a miniszterelnok, inkább próbálna pl. a munkanélkuliség csokkentésén dolgozni. Józan paraszti ész- a gazdaság erosítése kulkereskedelem (és annak kontrollja) nélkul nem megy.
lamb79 2013.03.11 20:47:53
@J.László:
Én megértem azt hogyha egy kormánynak nem tetszik az hogy ha egy ágazatban kartell jon létre, és akkor értheto ha errol vitát kezdeményez a kormányfo. Viszont nem igazán lehetett olvasni errol a kozelmúltban- szerintem ennek egy kicsit figyelem-elterelés szaga van.

A legnagyobb gondot a mai napnál úgy látom hogy a kabinet egyszeruen túl sok mindent be akart szabályozni, emellett még a demokratikus alapelveket sem veszik figyelembe. Ezek nélkul pl. Te és én nem tudnánk egy ilyen nyilvános fórumon beszélni egymással. Azt már megszokhattuk hogy az éppen kormányon lévo politikai egység nem veszi figyelembe az ellenzékek (néha hasznos, néha haszontalan) észrevételeit de itt és most, ez szerintem már túl sok.
Alternatíva A tömegek lázadása 2013.03.08 11:24:16
Na de ki szervezte a tegnapi tüntetést? Gyurcsány, Bajnai, netán maga Soros George? Neelie Kroes a Twitteren? Esetleg a CIA, vagy talán Habony Árpád legördögibb trükkjével állunk szemben? Kétségek közt vergődünk. Jelen alkotmánymódosítás ellen tüntetni érthető, jogos, és…..
lamb79 2013.03.09 13:15:48
Tegnap óta elég sokat olvasom a cikkeket/írásokat hírportálokon, blogokon a székház-incidensrol (habár Pestrol származom, majdnem egy évtizede kulfoldon élek). Továbbra is elég rémiszto amit a Fideszes oldal ír, de a másik oldal se rossz na...

Aki forradalomról ír, annak szerintem nincs igaza. Aki homokos, narkós zsidókról, annak se (és az egy rasszista homofób akinek a modernkori Európában nincs helye).

70 ember egy pártszékház elott inkább egy párt elleni tuntetés, mint a rendszer ellen- annak ellenére hogy a választási ígéretek és azok betartásának osszehasonlítása íly módon nem rossz otlet. Sajnos egy hathatós szembesítéshez ez a mennyiségu ember nem elég, nincs így benne elég nyomaték. Ami viszont most már a vakok számára is világossá válhat- a kormányzó párt valóban kizárólag az ero politikáját folytatja, ami onmagában még talán elmenne ha lene mogottuk igazi ero. Nem véletlen a stadionépítés(fradis gyilkos), a nyugdíjemelés (savas nyugdíjas)- pont erre a két konnyen irányítható rétegre van szukséguk ahhoz hogy a kovetkezo választást megnyerjék (amit szerinte meg is fognak, habár már nem 2/3-al). Véleményem szerint Selmeczi volt a leggusztustalanabb a sutis akcióval- ez a lépés szimbólikusan is a lekenyerezést jelenti. Komolyan mondom, hányok ettol a notol.

A baloldaliaknak be kellene látniuk azt hogy ezek a kis akciók inkább pitiánernek tunnek az igazi tomegek szemében. Valóban szabálysértések torténtek, habár ezek még szerintem belefértek a polgári engedetlenség kereteibe. Én mondjuk biztos nem egy pártszékház elott tuntettem volna, hanem egy olyan helyen ahol nagyobb az átmeno forgalom, így az uzenet tobb emberhez juthat el. Ha a kormánypárt az eroszak eszkozeivel akarja megfélemlíteni az ellenfeleit, a baloldal szerintem a leheto legrosszabbul teszi hogyha lehetoséget ad nekik arra hogy ok is ezt bizonyíthassák rájuk. "Bent sírtunk a székházban amikor jottek torni-zúzni ezek az állatok" "szerencsére a fradis haverok pont arra sétáltak" "vittem nekik sutit hogy lecsillapítsam oket mert én olyan aranyos vagyok" "még azok is jottek megvédeni akiknek a nyugdíjából fizetjuk a zsidók egyetemét" és így tovább. Komikusan hangzik de egyáltalán nem az.

Egy szó mint száz- túl sok értelme ennek a csutortoknek nem volt szerintem. Talán annyi hogy a mai tuntetés létszámát valamennyivel novelni fogja, de hosszútávon nem mukodik. A spontán onszervezodés csak akkor mukodik, ha a mozgósítható tomeg nem passzív és nagyon elégedetlen. Jelenleg még egyuk sem érte el azt a szintet hogy egy igazi kormányváltó (jobb lenne talán az "igazi rendszerváltó" kifejezés) megmozdulás johessen létre.
Matolcsy januári bejelentése a külföldön dolgozó magyarok számáról a közgondolkodás tengelyébe emelte honfitársaink kivándorlásának ügyét. Számos írás, elemzés, vélemény és blogbejegyzés foglalkozott a kérdéssel, magunk is közzétettünk ilyent. Ma a Pézsma blog…..
lamb79 2013.02.26 10:34:07
@nevetőharmadik:
Nagyon sok mindenben egyetértek, talán egy gondolatodat ragandnám ki-

"Egy dolog adhat reményt: a magyarság gondolkodásának átformálása egy felelősségvállaló, sziklaszilárd szabadság melletti elköteleződéssel, tartással, és a szarházisággal szembeni zéró toleranciával rendelkező néppé."

Sajnos ezért nem borították még rá az asztalt Orbánékra és az egész kis szaros poszt-kommunista rendszerére. Azok a generéciók akik még Kádár alatt nottek fel, képtelenek megérteni a demokrácia alapelveit viszont rendkívul jól tudnak (béke)menetelni. Innentol kezdve az általad említett 20-30 év lenne reális amíg ez a generáció eltunik.

Egy pozitív dolgot tudnék említeni (amirol természetesen a magyar sajtó hallgat)- legalább ott van elottunk a példa a múlt heti bolgár kormány lemondatással. Nekik nem elég az hogy lemond az egyik párt- alapvetoen akarják megváltoztatni a rendszert úgy hogy a politikusok felett ellenorzést tudjon a nép gyakorolni. Persze, ilyesmi feltételekkel a két legnagyobb párt már nem is vállalja a kormányzást! Nem meglepo... De ha náluk mukodni fog, akkor lehet hogy nálunk is menne?
lamb79 2013.02.26 11:59:01
@nyisziati:

Én is így értettem. Ehhez a 30-as/40-es generációhoz tartozom jómagam is, csakúgy mint a testvérem de van koztunk 6 év az o javára, korulbelul ez lehet szerintem a határvonal a korosztályon belul. O szereti a menetelést, én meg nem. O még volt uttoro/KISZ, én már nem. Politikai hozzáállásban meg is látszik sajnos a kulonbség, habár ennek ellenére egy rendes, dolgozó ember. Én elmentem Magyarországról tobb mit 8 éve, O maradt és frusztrálja magát a sok hulyeségen... kár érte, csak az idejét pazarolja.
„Wie du weinst, wie du weinst,Daß i' wandere muß,Wandere muß,Wie wenn d'Lieb jetzt wär vorbei!“ („Hogy sírsz, hogy sírsz,/hogy el kell vándorolnom,/el kell vándorolnom,/Mintha a szerelem most odalenne!”) Muß i’denn zum Städtele hinaus („El kell hagynom a várost” - német…..
lamb79 2013.02.25 13:21:18
Érdekes írás egy érdekes nézopontból, habár nem igazán tudok vele egyetérteni (még akkor sem ha már majd' egy évtizede elhagytam Magyarországot).

"...miért kell mindazoknak elmenniük az országból, akik többet és mást akarnak, mint a „standard magyarok” és a különféle politikai elitek által felkínált „magyar standard”."
Nem kellene mindenkinek elmennie csak azért, mert a jelenlegi standard ennyire alacsony.
Ha mondjuk szuletik egy down-szindrómás gyerekem amelyik onálló dontésre képtelen, hagyjam magára egy intézetben? Nem, hanem turelemmel, megértéssel álljak hozzá és próbáljam a leheto legjobbat kihozni belole. Sajnos a magyar lakosság alaptermészetébol hiányzik a turelem, látszott már kb 20 éve is amikor mindenki a rendszerváltástól várt csodát. A folyamat sokkal hosszabb, felgyorsítani csak munkával, turelemmel és osszpontosítással lehet.

"Mindazoknak most hazafias kötelességük az ország elhagyása..."
Nem. A kotelességunk az hogy azon dolgozzunk hogy mindannyiunknak jobb legyen. Hogy a gyerekeinknek jobb legyen. Hogy a szuleinknek jobb legyen. Abban az esetben ha ez azt jelenti hogy hazakuldjuk a kulfoldon megkeresett jovedelmunk jelentos részét, akkor talán elfogadható az állítás de erosen kétlem hogy olyan sokan adnának haza.

"Ha maradnánk, akkor erőforrásokat adnánk a nép illúzióinak és irreális elvárásainak további fennmaradásához-fenntarthatóságához."
Részben egyetértek. Sajnos otthon kevesen hajlandóak szembenézni a valósággal, ugyanakkor hozzátenném, a demokrácia átvétele a szocialista rendszer után kb olyan volt, mint amikor új gyerek érkezik vidékrol a budapesti általános iskolai osztályba és még nem ismeri a járást. Lesznek akik piszkálni fogják, lesznek barátai és ellenségei de az biztos hogy egy ideig kivulálló lesz, annak elonyeivel és hátrányaival. Magyarország nem áll rossz emberekbol, vagyis nincs átlagban tobb rossz ember mint nyugaton, mindossze a anyagi/kultúrális sokkra nem voltunk anno rendesen felkészulve. Ez nem a nép hibája, mindossze egy jóval hosszabb folyamat kellett volna, amivel az 1989 elotti elittol és tanítványaitól biztosan megszabadultunk volna.

"Ne feledjük: akik elmennek, azok legtöbbje maradna, ha lenne értelme, ha ez egy értelmes ország lenne..."
Ne degradáljuk le ennyire saját magunkat! A magyar népben megvan legalább ugyanaz a potenciál mint ami nyugaton de ahhoz hogy felnojunk a demokráciához és a hozzáállás is változzon, évtizedeknek kell még eltelnie. A demokrácia fogalmát nem értik az emberek, mert a legnagyobb részuknek senki sem magyarázta el úgy, hogy meg is értsék. EZ szerintem a politikusok legnagyobb hibája 89 óta; és itt jon be a korrupció lehetosége is, a lobbi stb.

"Arról, hogy miért nem lenne megoldás az, amit a Jobbik kínál, talán felesleges is írnom. Itt már az is elég, ha belegondolunk, hogy miféle emberek kínálgatják ezt nekünk, kik ezek az alakok..." Teljesen egyetértek. Remélhetoleg egy ilyen szélso-radikális banda sosem kerul hatalomra, elsosorban gazdaságpolitikailag katasztrófa lenne.

"Hiányzik ugyanis ehhez a „humán erőforrás”: az a fajta kapitalista-polgári és közösségben is gondolkodó mentalitás, amely előfeltétele lenne egy, a szabad kezdeményezésre és hosszabb távra tervezésre épülő „gazdasági csodának”.” Szerintem ennek a rétegnek a gyokerei már ott vannak, mindossze nem tanulta még meg az individuál annak a módszerét hogy hogyan hallassa a hangját. Azok akik ebbe a csoportba tartoznának, jelenleg túlságosan le vannak kotve azzal hogy egymás torkának ugorjanak kolunbozo fórumokon, pártpreferencia vagy politikai attitud miatt. Saját családomban is van erre példa, sajnos. Az o gondolkodásmódjukat kellene saját maguknak megváltoztatni és egybol észreveheto lenne a pozitív változás. Más kérdés hogy a politikai elit mit szólna egy olyan réteghez, akik onálló gondolatokkal rendelkeznek és képesek reális kritikákat megfogalmazni. Nem lennének boldogok az biztos.

"Akkor jöhet majd egy új honfoglalás – de ezúttal nyugatról, nem pedig keletről, nyugati szellemiséggel, tudással és célrendszerrel és nem pedig keleti vágyakkal, ábrándokkal és indulatokkal." Részben egyetértek, ugyanakkor úgy látom hogy a magyar emigráns nem változik túl sokat kulfoldon, az o gyerekeiknek viszont lehet esélyuk ha esetleg majd vissza akarnak térni. A nyugati szellemiséget sem kell túlértékelni; egyértelmuen fejlettebb mint a keleti, de szerintem a legjobb egy egészséges egyensúly lenne a ketto kozott.

"Nem tudhatjuk, hogy eljön-e a pillanat, amikor majd a magyar választók többsége megérti, hogy nincs tovább az illúziók és illuzionisták útján?" Szerintem ez a kovetkezo (2014 utáni) Orbán-kormány félidejénél fog bekovetkezni. Akkor lesznek demonstrációk, amikor a rendszer elviselhetetlenné válik a két legszélesebb néprétegnek- az aktív dolgozóknak és a nyugdíjasoknak.
Lássuk be, Orbánék továbbra is kormányozni fognak a jovo évi választások után, mondjuk valószínuleg nem 2/3-dal. Mindossze azért mert az életszínvonal nem romlott drasztikusan, és mert a PR-uk nagyon jó. Amíg Magyarországon ilyen mini-diktátorok, megélhetési politikusok képzik az elitet, amíg a nép nem vonja teljes ellenorzés alá saját vezetoit, addig ilyenek fognak ulni a parlamentben. Nézzuk meg a bolgárokat, nekik most lett elég és próbálják megváltoztatni a rendszert úgy, hogy nem kormányt váltanak, hanem kontrollt próbálnak bevezetni a korrupció ellen. Szerintem Magyarországnak is erre lenne szuksége, zászlót lobogtatni utána is lehet.
David Cameron minapi beszédében kijelentette, hogy amennyiben a konzervatívok nyernek a 2015-ös választásokon, a brit állampolgárok népszavazás útján dönthetnek arról, hogy bent maradjon-e az ország az Európai Unióban. A britek EU-politikája mögött régóta meghúzódik a…..
lamb79 2013.01.29 22:02:18
A politikai játszmák hátteret nem ismerem (plusz pártatlannak tartom magam) de a sejtesem szerint ezek a százalékok kicsit torzak. Skóciában élek több mint 8 éve és itt az emberek legnagyobb része egyértelműen unió párti, beleértve az alacsonyabb neposztalyokat is. Még azok között is sokan akik el akarnak szakadni a Királyságból. A tipikus hozzáállás itt az hogy az EU regulaciói igencsak szükségesek a kormányok féken tartásához, plusz mint az egyesült államok eseteben, itt megértették hogy egységben az erő, és a növekvő ázsiai hatalmak miatt jobb összetartani. Szánalmas nézni amikor a BNP felvonulást tart, van kb 1000 ember aki az EU-ból való kilépést követeli és ennyi.

Nagy-Britanniának szüksége van az EU-ra, elsősorban demográfiai szempontból, ok sem akarnak minden gondozót/takaritót Afrikából importálni... Nagyon is jó ez nekik, még akkor is ha a rosszabb állásoknál lenyomják a béreket. 10 év alatt majdnem 4 millióan vándoroltak ki Ausztráliába, Kanadába stb. Képzeljük el mekkorát esne vissza a gazdaság ha hirtelen nem lenne itt ennyi bevándorló, vendégmunkás. Ők sem hülyék hogy ezt hagyják.

Két lehetőséget látok:
- Cameron blöfföl, mert tudja hogy a következő választáson el fogják meszelni, mindenfélével próbálkozik. Ezért mondjuk nem sok szavazót tud majd nyerni, elég átlátszó.
- Azért hogy megerősítse Nagy-Britannia pozícióját, valóban komolyan gondolja a dolgot. Viszont a szavazás elott kemény lobbiba fog kezdeni hogy NE lépjenek ki az EU-ból. Így amellett hogy többen fognak rá odafigyelni az EU-n belul, jobban érvényesítheti a brit érdekeket és talán arra ösztönözték az EU-t hogy kezdjen reformokat.

A kérdés az hogy az atlagpolgarok mennyire fogjak az ötletet támogatni, egyáltalán érdekli-e majd őket a kérdés 2015 után.
lamb79 2013.01.29 22:42:12
@kennyking:
Egyetértek. Nagy-Britanniának egy nagy előnye van- az elmúlt évszázadok során, miközben az erdekszferajuk alá vontak egy nagy rakás ázsiai országot, ok megértették az ő gondolkodasukat is és elhitették velük a saját felsobbrenduseguket, rengeteg a penzugyi befekteto, ezeket otthon lehetne max. mutyisoknak nevezni. Az itteni politikai elit (skótok saját kis nem túl okos parlamentjét leszámítva) okosan lobbizik és nem fel kockáztatni. Az alap politikai hozzáállás és kultúra is más.

Jut eszembe kultúra- a bevándorlók munkaereje mellett még egy haszna van a kultúrák nagy mértékű osszemosodasanak- ok ismerik az EU-n kívüli piacokat és tudjak hogy honnan és miből lehet pénzt csinálni, még akkor is ha esetleg etikátlan.

Szerintem ők is tudják hogy az elszigetelődés hosszú tavon nem kifizetődő. Az EU-ban véleményem szerint megvan a potenciál hogy jól működjön, de miután egyes országok más és más módon szerzik a jovedelmeiket, túl sokszor csattananak össze különböző érdekek. Mégis, ezeket a legtöbb esetben kulturált tárgyalások mellett el tudjak intézni, nem dobálnak egymásra kígyót-békát hanem a valós problémákra koncentrálnak. Általában.
"A hallgatói szerződés megakadályozza, hogy az adófizetők pénzén taníttatott egyetemisták az első adandó alkalommal hátat fordítsanak hazájuknak" – vélik sokan, kétségbe vonva ezzel a szerződés eltörlésére vonatkozó követeléseinket. Pedig szerintünk is jogos…..
lamb79 2013.01.14 23:32:27
@holas:
Ez pedig a tökéletes levezetese annak hogy miért is iszonyat nagy ostobaság a röghöz kötés. Te, mint hallgató, Kepes voltál utanaszamolni annak aminek a kormány nem volt képes... Nem vagyok diplomás, de a matek talán meg megy nekem is:)
Amúgy az írásnak teljesen igaza van, szerintem is ez kb félmillió szavazojaba került a kormánynak. Megtanulhatnak mar végre azt hogy a jól kepzett értelmiség mekkora értek, és hogy nem kellene elherdalni!

Meg mondanék egy jobbat is (kicsit off de azért kapcsolódik) - keresztanyam iskolájában ahol mint nemet tanár dolgozik, annyira jól sikerül az átállás az új rendszerbe hogy az egész pedagógusi kar egyöntetűen anyazza a kormányt ezért a döntésért. Idáig a nagy részük támogatta a kormányt de most mar ok sem. Meg kb félmillió tanár/szülő mint szavazó veszteség, ezt mar a nyugdíjas bázis se tudja majd ellensúlyozni.
Nem tartom okos ötletnek, ha akár hatásvadászat céljából, akár vágyvezérelt gondolkodás alapján olyasmit akarunk belelátni egy eseménybe, ami nincs, nem lehet benne. Nem hiszem, hogy helyesen mérték fel a decemberi diáktüntetések súlyát azok a megmondóemberek, akik jelentős…..
lamb79 2013.01.13 07:07:59
Próbáljunk a problémára koncentrálni ahelyett hogy egymás nyakában ugranank... Biztosan van valamilyen megoldás.

1. Röghöz kötésrol szó sem lehet. Egyetlen demokrácia sem engedheti meg magának hogy a saját tagjait anyagi (vagy bármilyen) eszközökkel otthon tartsa. 
2. A kormány természetesen bevezetheti a tandíjat bizonyos szakokra- de szerintem inkább utána nezhetnenek hogy milyen átlag pontszammal jutottak be a diákok és azokat a pontszamokat szakonkent emelni/csökkenteni kellene, ennek függvényében lenne meghatározva mondjuk egy 3 lépcsős rendszerben hogy mennyit kelljen fizetnie (ha kell egyáltalán). Hallgatói keretszámot el kell felejteni, nem opció. 
3. Nem vagyok közgazdász (gimnáziumi érettségivel megálltam) de azt meg a vak is láthatja hogy mennyire nincs munkalehetőség Magyarországon. (Mondom én ezt, aki 8 evvel ezelőtt Skociaba ment ápolónak. Itt van munka, viszont az egész családom vegigszopta otthon ezt az időszakot.) A diákok kilátástalansága teljesen érthető- a kormánynak le kellene vezetnie azt a folyamatot aminek a végen egy egészséges társadalomban elő fiatalság részét képezi. Kb igy nez ki visszafelé fordítva: boldog fiatalok/adófizetők-> társadalmi megbecsülés-> hivatás amit a fiatalok maguknak választottak realis munkalehetoseggel -> elvégzett egyetem. Az egyetem elvégzése és a hivatás választása a diakokon áll, a lehetőségek kialakulását a kormánynak kell elosegíteni. 

Na ez utóbbiból nem láttunk meg semmit. Hogy hogyan is tehetnék meg? Befektetői bizalom növelése, igazságosabb adórendszer, és ami a legfontosabb, kidolgozni egy épkézláb gazdasági programot. Nepnemzetizes, emuttnyoccevezes, unortodox kiserletezes meg ilyenek helyett. Azt egyszerűen ésszel fel nem foghatom hogy egy ilyen szar helyzetben miért nem azzal kezdik hogy... A többit a nálam jobban hozzáértők majd kitalálják. 
(Mondjuk az unortodoxiának is megvan a maga eredménye. Amikor a Matolcsyt megkérik hogy mondjon hangosan valami jo nagy ökörséget, akkor biztosan kiszámítható valuta árfolyam ingás fog bekövetkezni. Azon is biztosan húz valaki.)
Az állam is befektethet, gyárat alapithat ha akar, azzal is növelné a munkahelyek számat. Biztosan van valami amit olcsón vagy ugyanannyiért de jobb minőségben tudnánk csinálni mint Európában? Ilyenkor megintcsak a szakértők kellenek a képbe. 

Mindegy, lényeg az hogy ha a kormány kizárólag azon dolgozik hogy nekik jó legyen és mindenáron ujra válasszák őket, akkor azt a jónép előbb-utobb úgyis felismeri. Én nem akarok senkit megsérteni de ha 4 év alatt nem történt gazdasági előrelépés akkor le kell váltani ezt a kormányt és megvalasztani azt akinek legalább egy épkézláb(nak tűnő) gazdasági programja van. 

A népnek meg azt kellene belatnia hogy mindegy hogy melyik oldalról választ- muszáj lennie egy minőségi elvárásnak, ne azert szavazzunk mert viktor dogoljon meg vagy a gyurcsany dogoljon meg. Ha ez megvan, es meg van kedve meg ereje , vonulgathat/bekemenetelhet kedvére fel-alá amíg jólesik. Csak egyszer végre már győzne a józan ész.
lamb79 2013.01.13 10:00:44
@szoja122:
Ezekkel szinte teljesen egyet is értenék, talán egy észrevételem volna, az pedig a 6os pont. A kérdés az hogy ki fogja megállapítani hogy ki a szegényebb hallgató? Valszeg a többi is egyből diszkontot kérne a felzarkoztatobol, plusz ezzel meg a tandíjat is meg lehetne támadniuk- senki sem tehet arról hogy hova született alapon. Nehéz kérdés
lamb79 2013.01.13 10:07:01
@szoja122:
Hozzátenném meg hogy pont a legfontosabbat felejti el a kormány- a fiatalok jelen tehetségei lesznek a jövő záloga, de ez egy normális oktatási rendszer nélkül semmit sem ér. A 2/3 nem csak arra adott nekik jogot hogy alkotmanyozzanak, de iszonyatosan nagy felelősséggel is jár. Szép dolog a nyugdíjemelés de ha mar az ország érdekében muszáj választani, akkor inkább az oktatást támogatnám mint az extra nyugdíjat.
Mindenekelőtt mindenkinek boldog új évet, a világ bármely pontján olvassa is e sorokat! Ráadásul furcsa módon úgy jött ki a lépés, hogy a mai a blog történetének 500. posztja, úgyhogy tulajdonképpen dupla az ünnep – remélem, a következő 500 is olyan érdekes írás lesz, mint…..
lamb79 2013.01.01 15:10:25
@Zabaalint:

És egyet is értek veled. Pontosan ebbol az okból csak ritkán kommentelek politikai jellegu blogokba, ha egyáltalán kommentelek... A kérdés csak az hogy miért hagyják az emberek otthon hogy a politika ennyire bele egye magát a kozéletbe/agyukba? Panaszkodni lehet annyi mindenrol (ha már muszáj) de az hogy ennyire állandóan csak ezen megy a beszélgetés... Itt kint nemsokára a skótok arról fognak szavazni hogy leválljanak-e az Egyesult Királyságról. Ez egy rendkívul fontos kérdés, mégsem látok sehol tuntetéseket, transzparenseket, politikai agitációt stb. mert a hozzáállás más. Ha megkérdezem az egyszeru skótot, akkor mindenkinek megvan a saját véleménye, de nem ez uralja a koztudatot, az ilyesmit meghagyják a hivatalos politikai fórumoknak.

Ez lenne az elso dolog amit "megtaníttatnék otthon.
lamb79 2013.01.01 15:19:30
@Anti Anyag:

A folyamat mindenkinél más és más- van aki konnyen beilleszkedik és van akinek nehezen megy. Barátokat találni mindenutt lehet, alkalmaszkodni kell. Én személy szerint sosem felejtem el hogy magyar vagyok, de az itt eltoltott 8 év egyértelmuen tágította a látókoromet, sajnos ez otthon sosem tortént volna meg.
Én úgy látom hogy kb 60-40 az arány a maradók és a Mo-ra visszakoltozok kozott, vagyis valamivel tobben maradnának mint mennének (Nagy-Britannia).
lamb79 2013.01.01 15:29:40
@Zabaalint:
Ismét egyetértek, habár egy kicsit máshogy látom az ok-okozat osszefuggést.
A magyaroknak sok évszázadon keresztul állandóan harcban kellett valamivel állnia, legyen az látható vagy láthatatlan ellenség. Jelenleg nincs igazán ellenséges nemzet, konfliktus tehát a múlt/jelen sérelmeibol fakadó frusztrációt a mindenkori kormányon (mindegy hogy melyik oldalról) éli ki. Legjobb példa erre a bátyám, aki elkotelezett Jobbik-fan, állandóan vissza kell mennunk Trianonig meg a második vh-ig, évek óta ez megy és már nagyon unom. Neki is mindegy hogy Viktor vagy Feri. Otthon a stressz-szint annyira magas, hogy beindult egy fajta pszihológiai mechanizmus és azon kevesek tudják csak elkerulni akiknek nincs anyagi gondjuk, vagy dobozban élnek. (Bocs a furcsa fogalmazásért, kicsit fáj a fejem a tegnap este után.)
Azt mondják a szemtanuk, hogy a 2006-os Radiohead-fellépés volt a Bonnaroo Music Festival történetének legjobb koncertje. Ezt sajnos mi nem tudunk megerősíteni, lévén nem voltunk ott az amerikai Tennessee államban található Manchesterben aznap, meg előtte sem persze,…..