Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Burden

51 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
KönyvesBlog Horror, foci, irodalom 2011.11.04 14:24:00
Férfiatlan vagy sem, azt hiszem, nyugodtan bevallhatom, hogy a foci engem teljesen hidegen hagy. Nem arról van szó, hogy nem érdekel, nézem is, játszanám is, ha tudnám, csakhogy, amikor nagy ritkán kimegyek a gyepre a fiúkkal, vagy mondjuk BL-meccs kezdődik a tévében, valahogy…..
KönyvesBlog Tranströmer magyarul 2011.10.06 14:10:00
Tomas Tranströmernek három kötete jelent meg a mai napig magyarul, az első 1979-ben az Európa Kiadó Új Pegazus sorozatában, Tomas Transtörmer versei címmel. A kötet összesen harminchárom verset tartalmaz, amelyeket Csatlós János fordított. A kötet utószava szintén az ő munkája.…..
Margó Lapozz bele a nőbe! 2011.04.17 12:04:00
A szülés az egyik legtitokzatosabb, legborzongatóbb élmény, amit anyaként megélni egészen mást jelent, mint mondjuk apaként vagy egyszerűen csak nem nőként. De vajon hogyan játszódik be ez az élmény az irodalmi szövegekbe? A Bölcsőd az című beszélgetés papírforma szerint…..
Burden 2011.04.17 21:29:58
@sámán kajac: "Az ember visszavágyik az anyukájába, csak erről nem nagyon beszélünk." - Pontosan ezt mondta Forgács Zsuzsa. Ha ott voltál, hallhattad.
Burden 2011.04.17 21:30:38
@sámán kajac: "Az ember visszavágyik az anyukájába, csak erről nem nagyon beszélünk." - Pontosan ezt mondta Forgács Zsuzsa. Ha ott voltál, hallhattad.
Burden 2011.04.17 22:54:19
@sámán kajac: a blogbejegyzés szerzője nem vitatta a felolvasó szerzők és szövegek kiválóságát, épp ellenkezőleg, minden a felolvasott szövegekre vonatkozó megjegyzése elismerő volt: szép, pontos, okos, komoly és poétikus stb. Ebben iróniát látni dőreség lenne.

Ami viszont a beszélgetés mikéntjét illeti: nem a szövegekről volt szó, azok értelmezéséről, hanem a szövegek ürügyén a nőiségről úgy általában és konkrétan. A szülés, az abortusz, az érintés kultúrája stb. került előtérbe, úgy, hogy a szövegek tulajdonképpen mellőzve voltak. Primer tapasztalatokról volt szó, nem pedig arról, hogy az irodalom miként játssza be ezeket a tapasztalatokat, és hogyan lesz a női tapasztalatból műalkotás.

A blogbejegyzés szerzője egyébként közvetlen módon nem állított olyat magáról, hogy férfi lenne, kikéri magának a feltételezést, és azt, hogy beletuszkolják bármilyen megbélyegző szerepbe.
Per Olov Enquist a svéd irodalom megkerülhetetlen figurája, rendszerint a Nobel-díjra esélyes szerzők közé sorolják. Író, drámaíró és zsurnaliszta, életútját és műveit egyaránt áthatja a romantikus kétértelműség. Prózaíróként dokumentarista stílusú regényeivel…..
Grecsó Krisztián új regénye, a Mellettem elférsz olyan családtörténet, amely sok szempontból túlmutat a családregények hagyományos közelítésmódjain. A szerzővel irodalmi útkereséséről, nemzedéki tapasztalatokról és a kortársak olvasási szokásairól beszélgettünk.…..
A Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz Magvető Kiadó, Budapest, 2011, 292 oldal, 2990 Ft Mindenkinek vannak történetei. Nekem is, apámnak, nagyapámnak és nagyanyámnak, sőt a nagybátyámnak is vannak. Utóbbi már meghalt, tragikusan korán, így már nem tudja elmesélni a sajátjait.…..
B+ Falvai Mátyás: Gépindák Fiatal Írók Szövetsége, Budapest, 2010, 1950 Ft Érdemes komolyan vennünk a Falvai Mátyás második kötetének kolofonoldalán elhelyezett figyelmeztetést, miszerint „a kötetben szereplő személyek és események kivétel nélkül az írói fikció…..
  „A mester minden mondata meg volt szorítva. Az egyik csak éppen, a másik meg annyira, hogy egyetlen szó maradt belőle. Ezek lettek a legsúlyosabb mondatok, hiszen ezekből majdnem minden hiányzott. A mondatok között pedig olyan néma mondatok, amelyekből minden egyes szó…..
Fotósunk, Valuska Gábor harmadik helyezést ért el a 2010-es Magyar Sajtófotó Pályázaton Művészet (Egyedi) kategóriában. Az egész szerkesztőség nevében gratulálunk!  Frida Kahlo festménye a New York-i MOMA múzeumban. A mellette lévő tükörben éppen…..
Burden 2011.01.19 14:07:12
A- Gerőcs Péter: Zombor és a világ Scolar Kiadó, 2010, 160 oldal, 1990 Ft.   A Zombor és a világ a Gerőcs Péter első kötete. Olyan novellafüzérről van szó, melynek darabjai igen sokfélék, és első látásra csupán a főhős neve fűzi össze őket. Mégis, ha azt…..
A múlt héten mutatták be Térey János legújabb verses regényét, a Protokollt a Nyitott Műhelyben. A könyvbemutatón jártunk.Régen találkoztam egy helyen annyi reflektálatlan, már-már rajongó lelkesedéssel, mint Térey János legújabb kötetének bemutatóján. Igaz, a Protokoll…..
A Stereoboard magazin szavazásának köszönhetően végre megtudhatjuk, kit utálnak a legjobban a zenerajongók. A választék szép, a helyezések viszont meglepőek. Persze szerepel rajta természetesen a koncertjeit rendszeresen egy órával eltoló, majd emiatt a szervezőket leanyázó Axl…..
Az ovis tea borzasztóan cukros, tudja ezt mindenki, aki járt óvodába, ahogy azt is, hogy csak annyi citromot adnak hozzá, amennyi feltétlenül szükséges. Ehhez hasonló kollektív tapasztalat kevés van, ezért különösen jó, ha egy friss gyermekkönyv bemutatóján ilyen teával…..
Spiró György a napokban megjelent Tavaszi tárlat című kötete 1956-ról és a korai Kádár-korszak hatalmi játszmáiról mesél. Spiró Györggyel kutatómunkáról, az 56-os szilveszteri rádiókabaréról és az irodalmi siker meglepetéseiről beszélgettünk.…..
Ha van téma, ami bármikor alkalmat adhat a borongásra, és apokaliptikus jóslatok kibontására, akkor az olvasás helyzete ilyen. Ezt a kérdést igyekszik alaposan körbejárni a Könyvhét szeptemberi száma, a szeptember 8-i lapszámbemutatón is erről folyt a vita a PIM-ben. A…..
Burden 2010.09.09 23:41:44
@mistinguett: teljesen igazad van. Soha ennyi ember nem olvasott még, mint ma. Internetes fórumok, közösségi oldalak, fájlmegosztók, egyéb multimédiás eszközök. Meg utcai hirdetések, közlekedési táblák stb. Szóval ha könyvet kevesen is olvasnak - sosem olvastak sokan könyvet - olvasni azért sokan tudnak. És ez megnyugtató azért.
KönyvesBlog Nincs feloldozás 2010.07.02 12:00:00
Miklya Anna: Eloldozás Jelenkor kiadó, 2010, 133 oldal, 1615 Ft   Az Eloldozás Miklya Anna első kötete. A szerzőt korábban leginkább a versei alapján ismerhette az olvasóközönség, ez azonban most egy kisregény, vagy inkább hosszabb elbeszélés, amiben alig van nyoma lírai…..
Néhány olyan klasszikust választottunk a könyvheti újdonságok közül, amelyekre mindenképp érdemes odafigyelni. Megkésett ajánló.   Csalog Zsolt: A tengert akartam látni, Palatinus, Bp., 2010, 464 o., 3600 Ft.   A tengert akartam látni 1981-ben jelent meg először. A…..
Belőlem majd bús lobogó lesz,mit összetép idők viharja,emlékemet is elsodorja,s nem kísér lárma, suttogó nesz. Belőletek lesz cafra dísz tán,bankár-kisasszonyoknak éke,de az enyém, a jó, béke,a becsületnek gyolcsa, tisztán. Mert odaadtam mind a kincsem,szivem jobbik…..
 A ház. Röpülj, lelkem, keresd meg hazámat! Áll a régi ház még, zöld zsalúja mögött halkul anyám mélabúja: ősz hajú, de gyermekarcú bánat. Röpülj, lelkem, keresd meg hazámat! Itt a szoba, melyben megszülettem, melyet szemem legelőször látott; itt a kert, amelyben…..
Nincs, ahova hazatérjek, ténfergek, mint a kísértet éjszaka.   Süt a napfény, mégse látnak, a magyar a nagyvilágnak árvája.   Megy az élet, jő az élet, ebek vagyunk és cselédek, bolondok.   Jajgatok, de nincs, ki hallja, vizes a kalapom alja a könnytől.   Jaj,…..
Szép kincses Kolozsvár, Mátyás büszkesége,Nem lehet, nem, soha! Oláhország éke!Nem teremhet Bánát a rácnak kenyeret!Magyar szél fog fúni a Kárpátok felett!Ha eljő az idő - a sírok nyílnak fel,Ha eljő az idő - a magyar talpra kel,Ha eljő az idő - erős lesz a karunk,Várjatok,…..
            1. Az ott a határ. Nézd az alkony  pírjában lent a vén Duna  úgy vöröslik, mint a térképen  határok piros vonala.   A tárt rét közepén a régi  ködlõ rejtelem, ott halad  elevenen, mint…..
 I. Vagy félezernyi dalt megírtam s e szót: magyar, még le nem írtam. Csábított minden idegen bozót, minden szerelmet bujtató liget. Ó, mily hályog borult szememre, hogy meg nem láttalak, te elhagyott, te bús, kopár sziget, magyar sziget a népek Óceánján! Mily ólom ömlött…..
 Rólad álmodtam, Erdély,kamasz koromban, Erdély,messzirül süvegeltekhegyek és fejedelmek.S ki voltál könyvem, Erdély,ezeregyéjem, Erdély,lettél ifjonti házamés tanuló lakásom.Három nagy évig, Erdély,laktam földedet, Erdély,ettem kürtös kalácsáts a tordai…..