Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Charybdis

0 bejegyzést írt és 453 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sakkozz mindennap! Elkerülhetetlen 2020.08.10 05:26:46
Néhány lépésben megoldódik... Világos lép!A megoldást a hozzászólásokhoz várom!..
Tömeges jelenség lett, hogy a kisemberek megszüntetik a bankszámlájukat. Teljesen kivonulnak a banki szolgáltatásokból, mindent készpénzzel intéznek. Nincsen se bankszámlájuk, se bankkártyájuk, se banki hitelük. A "kisember" nem jelent feltétlenül szegény embert. Dolgozókról…..
Magyarországon nem öröm banknak lenni, masszív veszteségeket szenvedett el a szektor és egyes bankok masszívan pirosban vannak. Erről már írtam egy posztot. Ma a Magyar Állam átvette az MKB-t, ezért az eddigi tulajnak "csak" €215M-t kellett fizetnie. De még így is örült, hogy…..
A szavazatok összeszámolása megtörtént 99,99%-ig, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem változhat már az eredmény. Megvan a FIDESZ 2/3, de csak csisszre. Aminek gyakorlati jelentősége van.  A FIDESZ-nek 133 képviselője van a parlamentben 199 képviselő közül. Ez pont kiadja a…..
Beszakadt a Szocialista Klikk támogatottsága, 21%-on állnak most, pár nappal a választások előtt. Eddig sem remekeltek, a legutolsó bejegyzésemben 27%-on álltak, de a 21% bizony egy negatív csúcs. Legalábbis eddig. A Klikk keresztüz alatt van, a FIDESZ egy remekül megszervezett és…..
Sok emberben felmerül a kérdés, hogy mennyire van biztonságban a brókercégnél befektetett pénzünk. Ez a cikk erre ad választ. 1.      Az első kritérium az, hogy „valódi brókercégről” van-e szó egyáltalán?! Magyarországon minden brókercégnek rendelkeznie kell MNB…..
A NAV-hoz bekötött pénztárgépek a gyakorlatban ellehetetlenítik a nyugtaadás nélküli eladásokat. Még nincsenek bekapcsolva a rendszerbe, de már érezhetően nőtt a legális forgalom elsősorban a kiskereskedelemben és a vendéglátásban. Nagy vitát váltott ki annó a blogon, amikor…..
A rövid válasz: Nem. A hosszú válasz pedig, hogy egy kicsit. A legtöbb külföldre menekült hazánkfia egy életre búcsúzott Magyarországtól. Még akkor is, ha most úgy gondolja még, hogy egyszer haza fog térni, nem fog. Emiatt aztán nem fog Magyarországon ingatlant…..
A mai napon egy "normál" lekötött bankbetétre 3,5%-ot fizet egy átlag bank - 6 hónapos lekötésre. Lehet trükközni és átutalásokkal akciós kamathoz jutni, de már az átutalásoknak is komoly költsége van, tehát nem feltétlenül éri meg. A 3,5%-os kamatot még terheli a kamatadó,…..
Charybdis 2013.05.14 20:35:24
Bőven van ennél magasabb kamat: www.bankracio.hu/betetkalkulator/lekotott-betet/feltetelek-nelkul

az én bankomnál van 5,3% EBKM 1 évre. Ha 2% infláció lesz, ez még mindig majdnem 2,5% reálkamat.
Az ingatlan alap és SZIT egy hagyományos és biztonságos befektetési forma. Aki nem vágyik nagyon nagy hozamra, de biztos hozamot szeretne, annak tudom ajánlani. Az első, amit mindenképpen le kell ellenőrizni Magyarországon, hogy nyitott vagy zárt végű ingatlan alapról…..
Charybdis 2013.05.08 17:24:21
szóval visszatérve az ingatlan befektetéshez, szerintem magyar ingatlanalapot egyáltalán nem érdemes venni, mert általában csak Magyarországon fektetnek be, maximum még néhány környező országban, de ez nem eléggé diverzifikált befektetés így. És ugye volt már szó a nyíltvégű ingatlanalapokról, ami elég veszélyes akkor, amikor a befektetők pánikszerűen elkezdik visszaváltani a befjegyeket. Ez történt 2008-2009-ben néhány magyar ingatlanalappal: fizetni kellett volna a jegyeket visszaváltóknak, de mivel az ingatlanok illikvidek, ezért nem tudtak fizetni az alapok. Bővebben: www.privatvagyonkezeles.hu/hu/alapblog/19-bankar/1589-a-nyilt-vegu-ingatlanalapokrol

Nekem személy szerint van ingatlanbefektetésem egy REIT ETF-en keresztül, dollárban. Ez úgy működik, hogy vannak a külföldi REIT-ek, amelyek tőzsdei részvénytársaságok. Ezek a részvénytársaságok szinte csak ingatlant birtokolnak (jellemezően irodákat, lakóházakat, bevásárlóközpontokat, hoteleket, raktárakat stb.). A nyereség 75-90%-át ki kell fizetniük osztalékként, cserébe adókedvezményeket kapnak. Emiatt az osztalékfizetési kényszer és az ingatlanok magas tőkeigénye miatt gyakran hiteleket vesznek fel ezek a REIT-ek, mert máshogy nem tudnának működni, de ez alapvetően nem baj.

A REIT-ek jellemzőek az USA-ban, Hong-Kongban, Japánban, Ausztráliában, UK-ban, Szingapúrban stb.

Azért nagyon jó a REIT, mert adókedvezményekben részesül, és sok ingatlanja van, tehát megvalósul a diverzifikáció (magánszemélyként elég bajosan lehetne részesedni több orzságban lévő, többfajta ingatlanból REIT-ek nélkül).

Namost megvenni egyesével sokfajta REIT részvényeit nagyon költséges, mert minden egyes részvénytranzakciókor van egy fix díj, amit ki kell fizetni összegtől függetlenül, ezért ez nem éri meg. Viszont csak néhány REIT részvényt venni meg túl kockázatos. Ekkor jön képbe az ETF, ami előre meghatározott arányban tart a portfóliójában REIT-ek részvényeit. Utána már csak egyetlen tranzakció kell ahhoz, hogy megvegyünk 1 ETF befektetési jegyet, és innentől kezdve közvetve ingatlantulajdonosok lettünk (enyém az ETF befektetési jegy, az ETF-é a REIT-ek részvényei, a REIT-eké pedig az ingatlanok).

És én gyakorlatban tudom, hogy ezeket a REIT ETF-eket lehet magyar TBSZ-re venni és nem kell így adózni (dollárban vagy euróban). Mivel újabban már dollár vagy euró alapú TBSZ-t is lehet nyitni.

Ami nekem van REIT ETF, annak 431 különböző REIT részvénye van 39 országból (leginkább USA, Japán, UK, Ausztrália, Szingapúr, Kanada stb.) Tehát eléggé jól diverzifikált, mindezt egyetlen tranzakcióval.

Persze nincs teljes adómentesség, mert vannak osztalék forrásadók, amiket a TBSZ sem küszöböl ki. Amikor az ETF osztalékot kap a REIT részvények után, akkor az ETF legtöbbször nem kapja meg a teljes osztalékot, mert osztalék forrásadót tart vissza a legtöbb ország, pl. az USA-ban lévő REIT-ek részvényei után érkező osztalék 15%-át visszatartja az USA magának, ha az ETF nem az USA-ban van bejegyezve. De még így is megéri a REIT ETF.

Szerintem nagyon érdemes ilyen REIT ETF-et tartani a portfólióban, mert viszonylag alacsony a korrelációja a nem ingatlan részvnyekkel és kötvényekkel, és a potenciális hozam is magas.

De azt a mítoszt el kell felejteni, hogy az ingatlan csak felfelé mehet, meg lehet nézni REIT indexek teljestményét, kb. a sima részvénybefektetéssel egyenértékű a kockázat! Ugyanis ezek is csak részvények, hiába van mögöttük ingatlan; ha a befektetők lufit fújnak ezekből a részvényekből, akkor akár évekig mínuszos évek jöhetnek. De én ajánlom mindenkinek valamilyen REIT ETF-et, a portfólió kb. 5-20% erejéig (nekem 15% az arányom).
Charybdis 2013.05.08 17:34:38
@Charybdis: ja igen , még az ETF-ek két nagy előnyét elfelejtettem írni:

1) olcsóság: ezeknek az ingatlan REIT ETF-eknek az éves teljes költség mutatója (alapkezelés + minden egyéb költség) kb. 0,2-0,6% / év között mozog, ami sokkal kevesebb, mint bármelyik magyar befalap éves költsége.

2) likviditás: az ETF mindig likvid, bármikor meg lehet venni és el lehet adni az árjegyző miatt. Az árjegyző megállapodik az ETF kibocsátójával, hogy mindig jegyez vételi és eladási árfolyamot. Az árjegyzők általában nagyobb bankok. Ez azért éri meg az árjegyzőnek, mert minden vételen és eladáson keres valamennyit. Mert mindig picivel drágábban lehet csak megvenni az ETF-et, mint amennyit ténylegesen ér, és mindig picivel olcsóbban lehet csak eladni, mint amennyit ténylegesen ér (ez az árjegyző haszna). Viszont cserébe mindig likvid az ETF.

Továbbá a REIT ETF-ben lévő REIT részvények is likvidek, hiszen azok sima tőzsdei részvénytársaságok. Attól még, hogy zuhan egy REIT részvényárfolyama, még nem kell eladnia az ingatlanjait, szemben egy magyar nyíltvégű ingatlanalappal.

3) mivel nem forintban és nem magyar cégekben tartja a REIT ETF a pénzét, ezért nem vagyunk kitéve a Magyarországi országkockázatnak.
Charybdis 2013.05.08 17:42:23
@Charybdis: vannak olyan magyar brókerek, akiknél lehet TBSZ értékpapírszámlát nyitni. Olyan magyar brókert kell keresni, ahol elérhető a TBSZ értékpapírszámla nem csak forintban, hanem mondjuk dollárban vagy euróban is. Továbbá ezek a REIT ETF-ek legkinkább a német és a londoni tőzsdén érhetők el, tehát ezt is meg kell nézni, hogy milyen tőzsdék érhetők el a brókernél.

Ha ezek megvannak , akkor egyszerűen nyitni kell értékpapírszámlát, majd megvenni a tőzsdén a kiválasztott REIT ETF-et az árjegyzőtől.

A pénznemre kell még figyelni, a német tőzsdén csak euróért lehet ETF-et venni, a londoni tőzsdén viszont dollárban is. Persze igazán az számít, hogy maga a REIT ETF a belső portfóliójában milyen pénznemben tartja a pénzt, de az sem mindegy, hogy mi, a befektetők, milyen pénznemben vesszük meg az ETF-et, ugyanis ugyanaz a REIT ETF elérhető többfajta pénznemben is (legtöbbször USD, EUR).
Az élet egyik iróniája, hogy a legnagyobb tiltakozást az OV kormány pont azokért az intézkedésekért kapja, amit éppen jól csinált. A tandíj rendszer, amit kitaláltak, majdnem jó. Mondjuk 90%-ban jó. A diákok tiltakozása ellene helytelen. Ha az OV kormány minden mást jól csinált…..
A pénzügyi ismereteikre büszke magyarok már vizsgázhatnak is, vajon megértik-e majd azt az információtömeget, amellyel az egy hétvégén felkészített, képzett ügynökök árasztják majd el őket.A Brokernet végigvágtázott a magyar pénzügyi piacon, s a viharnak jó pár áldozata…..
Charybdis 2012.11.28 22:57:26
És jó nagy TKM-et vonnak le ezek a unit-linked szörnyűségek: www.mabisz.hu/hu/tkm.html

Ha ekkora TKM jön le, aztán még az inflációt is levonjuk, ami ugye mostanság jó magas, akkor mi marad a befektetőnek? Nem sok. 5-6%-os TKM-ek? ne vicceljünk már.

És ezeket a bonyolult unit-linked termékeket nem sokan látják át.

Közben az USA-ban mit vesznek az emberek, hogyan tesznek félre nyugdíjra? Pl. vesznek befektetési alapot a Vanguardnál, ahol az átlagos költség évi 0,16%. De ebben már benne van a számlavezetési, tranzakciós és alapkezelési díj is.
Görögországban a gyakorlatban omlott össze a szocializmus, vele együtt a fenntarthatatlan pályán futtatott nyugdíj rendszer. Hogy néz ez ki a gyakorlatban, a kisember nézőpontjából? Görögország erősen szocialista pályán haladt, párhuzamosan Magyarországgal. Egyetlen…..
Charybdis 2012.11.06 11:56:42
Kapcsolódó: www.zsiday.hu/blog/le-kell-vinni-nyugd%C3%ADjakat

Ennek ellenére nálunk épp most emelték a nyugdíjakat. Jó igaz, hogy csak infláció mértékével, de az infláció meg magas. Meg amikor mindenhol megszorítás van, miért a nyugdíjakhoz nem nyúlnak hozzá soha? Legalább a magas nyugdíjakat kéne csökkenteni, ha már az alacsonyabb nyugdíjakhoz nem is nyúlnak hozzá.

Lehetne jobban ösztönözni a nyugdíj célú megtakarításokat, pl. a NYESZ esetében ki kellene bővíteni az elérhető értékpapírok körét (jelenleg csak forintban denominált értékpapírok érhetők el, devizásokat is elérhetővé kéen tenni), az Államkincstárnál is jó lenne, ha lehetne NYESZ-t nyitni, az osztalékot is adómentessé kéne tenni a NYESZ-en, illetve ne csak nyugdíjbavonuláskor lehessen hozzájutni a pénzhez, mert a nyugdíjkorhatárt emelkeik, így ködbe vész, hogy mikor lehet kivenni a NYESZ-es pénzt.
A BKK az új Magyar, forradalmi balfaszkodás állatorvosi lova. Ha valaki ostoba, semmitérö FIDESZ által létrehozott szörnyedvényt akar látni, akkor nem kell messzebb mennie a BKK-nál. Most kiderült, hogy az egész BKK-nál senki sem beszélni angolul. A BKK ellenörök karszalagján…..
Nincs kedvem posztot írni sem, kiestünk. Húsz napot töltöttünk Lengyelországban, négy mérkőzést játszottunk, két győzelem, két vereség. De a show megy tovább, gyalázzák egymást az angolok és az olaszok, nemsokára kezd a görög-német meccs, játékosaink pedig délután…..
Charybdis 2012.06.22 22:56:46
Lehet, hogy már kicsit elfogott a karácsonyi hangulat, de valahogy nem visz rá a lélek, hogy érdemben foglalkozzak az elmúlt napok politikai-gazdasági történéseivel, mégha mégoly jelentős események is zajlanak éppen. Valahogy olyan lerágott csont érzése van az embernek. És a…..
Még januárban Ékes Ilona fideszes képviselőnő levelet írt a fideszes Pintér Sándor belügyminiszternek, többek között jelezve, az új szabálysértési törvény és a BTK között felfedezhető egy kis jogi anomália: "a büntetőtörvénykönyv a 18 év alatti prostituáltat…..
Vastagbőr Segít az OTP 2011.08.12 11:01:00
Két intézkedéssel is segíti a devizahiteleseket az OTP. Egyrészt lehetőséget ad, hogy az ügyfelek két évig csak a hitelkamatokat fizessék, emellett fél évig, maximum egy százalékos kamatkedvezményt is ad. Kereszturi Zsolt az OTP-től azt mondta, hogy azoknak készült ez az…..
Egy úr a pokolban is úrSoros György már megint mindent előre tudott. Néhány hónap alatt készpénzre váltotta 25,5 milliárd dollár értékű befektetéseinek (a neves Quantum hedge fund eszközeinek) 75 százalékát, majd bejelentette, hogy visszavonul. Jól tette, könnyen lehet, hogy…..