Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aftermodern

11 bejegyzést írt és 77 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Én ugyan kis eséllyel fogok visszatérni a karóraviseléshez, viszont az Apple betörése az ékszerpiacra már érzékelteti a hatását. Nem, nem elsősorban a közepesen érdekes Pebble-re, FuelBand-re, vagy a még szörnyebb androidos "okosórákra" gondolok, hanem a következő három…..
Megbillent a való világ. Nem vagyok vevő a világvége-szcenáriókra, de tegnap este a Financial Times –ot olvasva kicsit sok volt, ami aznapra összesűrűsödött a brit üzleti napilapban. Az Egyesült Államok kongresszusa a deficit-csökkentésről tárgyal. Obama elnök és a…..
Ez a kezdeményezés lehet, hogy hamar elbukik, lehet, hogy nem talál követőkre, de mi bízunk minden ember jó ízlésében, és abban, hogy lesznek olyanok, akik szinte kötelezőnek érzik majd az eseményen való részvételt!1970. szeptember 15.-én került adásba először a Monty Python…..
 > Ki kell választanom 12 nőt (akik hatással voltak az> > életemre) és akikről azt gondolom, hogy részt vennének> > ebben. Úgy gondolom, ha ezek a nők valaha is mind egy> > szobába kerülnének, semmi sem volna számukra lehetetlen.> > > >…..
forward nem lehet megszakítani 2011.01.21 17:09:04
> > --Bocsi de ezt nem lehet megszakítani!Én próbáltam,és> > tényleg nem lehet!!!!!!!!!!!!(Bocsi babonás vok) Ez a> > szerelem csillaga* és ha 60 perc alatt elküldöd minden> > ismerősödnek,(nekem is) azzal fogsz járni akit szeretsz,>  ha> > nem…..
Kérlek olvasd el , mert szívszorító! Beteg kisbaba kér segítség , NEM PÉNZT ! ! ! Drága Barátaim! Elnézést mindenkitől , ha levelemmel zavarok , de úgy gondoltam ezt kötelességünk megtenni , ha már másként nem segíthetünk. "Beteg kisbaba kéri a segítséget ! ! ! Kérlek…..
forward Fw: Bm Közlemény 2011.01.21 16:56:12
 ----- Original Message -----From: "Fidesz XII. kerületi csoport"To: "FIDESZ XII. kerületi Csoport"Sent: Friday, January 21, 2011 2:53 PMSubject: Fwd: Bm Közlemény Tárgy:  Bm KözleményBelügyminisztériumi közleményValamennyi…..
forward Benzinár csökkentés!!! 2011.01.14 09:03:09
Nem szoktam körleveleket küldeni, de ebbe télleg van valami.Fogjunk össze egységben a jövő !BENZINKUTAK ELLENI KAMPÁNY Január 17, 18 és 19-én fogjunk össze és lássák meg a MILLIÁRDOS kőolaj-ipari cégek és az állam, hogy milyen amikor pénzt vesztenek. A következő a recept,…..
> Kedves felhasználó!> Ha nem küldöd tovább ezt az üzenetet 5 napon belül minden > ismerősödnek, akkor kénytelenek leszünk törölni téged a> rendszerből, mert le van terhelve van a szerver, és> rengetegen nem használják a fiókjukat(fiókjaikat).>> Üdv:…..
 Akik ismernek tudhatják, hogy soha, de soha nem küldtem még spam-et és körlevelet, mióta regisztráltam az  -re (2003.júl.) azóta egyszer sem fordult elő. Viszont ez most tényleg működik. Akár személyesen is megmutatom. Szerintem egy próbát megér. Veszíteni valód…..
forward Fw: Fw: Fw: segítség 2011.01.12 15:26:38
Fw: Fw: VÉRRITKA VÉR KELLENE!!!Ha nem tud segíteni, akkor legalább KÜLDJETOVÁBB,KÉREM!B RH pozitív jótevők segítségére vár egy 29. hétreszületett kritikus állapotú kisfiú!(a levél 30 felesleges e-mail cím társaságában jött.)..
forward Fw: FW: FONTOS!! 2011.01.11 17:08:00
Az elkövetkezendő napokban e-mail útján képeket küldhetnek, amelyen Oszama bin-Laden vagy felakasztva, vagy elfogása látható. Ha ilyen e-mailt kap(sz), ezt a mellékletet nem szabad megnyitni, mert a merevlemezt azonnal, menthetetlenül tönkreteszi, leégeti. Kérem, küldje(d) tovább ezt…..
Az alábbiakban közzéteszem hosszadalmas munkámat, Richard Dawkins Coyne atyával készített interjújának magyar feliratos verzióját. Régóta el akartam már készíteni, és megfogadtam, hogy addig nem is írok a blogra. Végre itt van hát. Az interjú valami tévéprogramhoz készült…..
aftermodern 2010.08.03 21:58:55
(megnéztem, és kösz' a feliratot)

ehhez a 'double thinker' dologhoz:

Nem double thinker, csak ért valamit, amit Dawkins nem. Dawkins szemlélete akkor is hibás, ha Isten történetesen nem létezik.
A természettudomány a természetről beszél és az azon belüli eszközökkel vizsgálja.
Ha én egy olyan állítást teszek, ami alapvetően ezen a határon kívüliről szól, akkor a természettudománynak sem állítani, sem tagadni, sem vizsgálni, sem kérdeznivalója nem marad.

másszóval:
Protonokról ne kérdezz irodalmárokat!

Dawkins és a többi ateista általában annyira rá van csavarodva a tudományos magyarázat dolgokra, hogy az igazán durva kérdéseket fel se teszik.

Tegyünk fel egy filozófiai kérdést a filozófiai térben:
- Isten nélkül az élet szomorú, reménytelen, céltalan és sivár.
- Oké. Ebből még nem következik, hogy az élet, az univerzum nem szomorú, reménytelen, céltalan és sivár.
Ez igen kemény felvetés, mivel 1) nem lép ki a saját teréből 2) a felnőtt megtérők többsége ezzel az érvvel tér meg.

Ez azonban csak egy egzisztenciális kérdés, amit se cáfolni, se bizonyítani nem lehet. A válaszod a saját személyiséged határain belül dől el, csak a személyed határain belül válaszolhatsz erre a kérdésre, és a határátlápés problémája miatt a válaszod sehol máshol nem lesz érvényes.

Dawkins nem terelget senkit sehova. Egy pozitivista, 20. századi, technokrata tudós, akinek semmi érzéke a filozófiához a jelek szerint. A gondolkodásmódja mindenképpen elavult.
aftermodern 2010.08.09 17:30:29
Bocs. Talán nem fogalmaztam megfelelően.
Két dolgot akartam állítani.

1) A természettudománynak logikailag semmi keresnivalója egy olyan beszélgetésben, ahol a természet-feletti dolgokról van szó. Kivéve, ha bizonyítja valaki, hogy ott nincs semmi, de ezt _bizonyítani_ nem tudja senki, legfeljebb állítani valamiféle meggyőződésből, vagy ha tetszik, annak a hiányából.

2) Ez az "Isten nélkül az élet szomorú..." dolog nem állítás, és mégkevésbé bizonyítás. Egyszerűen csak saját magam alatt kezdtem vágni vele a fát: számos keresztény érzelmi alapon hisz, azaz úgy gondolja, hogy mert a világ rossz lenne Isten nélkül, tehát léteznie kell, tehát létezik. (erre mondtam, hogy csomóan így térnek meg)
Ez egy igen gyakori érvelés (erre mondtam, hogy főleg felnőtt megtérők között hallottam), ellenben nem állja ki a logika próbáját.

Ha nem tudod mi az hogy egzisztenciális kérdés, az sajnos nem az én hibám. Ezt speciel nem fogalmaztam félre. Nagyjából a személyes lét egészére vonatkozó filozófiai kérdéseket szokták így nevezni.

Azt gondolom, hogy mivel tudományosan el nem dönthető kérdéssel állunk szemben, és a filozófia működhet Istennel és nélküle is, nem marad más hátra, minthogy mindenki maga kell eldöntse, hogy hisz-e vagy sem, és hogy miért.
A saját személyed határain belül döntesz, az érveknek csak előtted kell megállniuk. Mondhatod, hogy ezzel az utóbbival a kereszténység gyermeteg hozzáállását akarom legitimálni, de valójában semmivel sincs több alap Isten nemlétében hinni, mint a létében. Se közvetlen, se közvetett bizonyíték nincs egyikre se, csak egy halom ember mindkét oldalon, aki azt állítja, hogy igaza van. Ezeknek az Istenhívő része gyakran bizonyos élményekre hivatkozik, amiket te ha akarsz, tekinthetsz bárminek. De ettől még nem cáfoltál, és nem bizonyítottál semmit.
Ilyenre még nem volt példa: a Népszabadság szerint a Fidesz-KDNP – ahogy erről Orbán Viktor már korábban is beszélt - mindössze a határidő lejárta előtt pár nappal kívánja megnevezni jelöltjét a köztársasági elnöki posztra. Miközben korábban – emlékezzünk csak…..
aftermodern 2010.06.02 16:42:16
Már nem először merülnek fel bennem kérdések a csíksomlyói búcsúval kapcsolatban, s most, hogy ismét ott lehettem, gondoltam, megosztom Veletek is. Személyes kis életemben azért fontos Csíksomlyó, mert hatvan kilométerre laktunk onnan (szüleim most is ott élnek), és gyakran…..
aftermodern 2010.05.28 11:33:47
 Fogta magát egy tízgyermekes mozdonyvezető és egész családjával kiköltözött tanyára biogazdálkodni, mert a városban már a rezsire sem futotta. Mások üdülőket alakítanak ki az alföldi városok határában, esetleg turizmusba fognak. Ezzel együtt rohamosan fogy a tanyák…..
Lukács evangéliumában mondja a feltámadt Jézus két búsuló tanítványának: „Hát nem ezeket kellett elszenvednie a Krisztusnak, és így bemenni dicsőségébe?” Utána pedig, „kezdve Mózesen és valamennyi prófétán, mindent megmagyarázott nekik, ami az Írásokban…..
aftermodern 2010.03.28 20:54:55
Így tökéletes a megtestesülés.

A másik lehetőség az lett volna, hogy megtérít mindenkit, ahogy később Pál tette. De akkor csak okosít a magas lóról, ilyet sok vallás tud, de minek, az csak filozófia.

A megbocsátás szempontjából Isten megteheti azt, hogy simán megbocsát, bár ezzel lényegében komolytalanná tette volna a saját törvényét bizonyos szempontból.
De ennél fontosabb, hogy kimaradt volna a lényeg.
A kiengesztelődés ember és Isten között.

Jézus lement legalulra, az Istentől való elszakítottság legaljára, sőt az embertelenség legaljára.
De nem szakadt el Istentől.

Megmutatta, hogy van út le és föl.
Mindezt emberként élte át, illetve vitte végig.

Az "ár" szerintem nem valamiféle fizetség.
Senki felé.

Nevezzük inkább útiköltségnek.

Ennyibe került a hiba kijavítása.
Ekkora bajt okoztunk, ekkora volt a lyuk, amit be kellett foltozni.

Ahhoz hogy Isten megmutathassa, hogy feltétlen és közvetlen kapcsolatra vágyik velünk, a legalacsonyabb sorban lévőkkel is, ahhoz hogy ezt láthassuk, hihessük, (nekünk) szükségünk volt arra az emberre aki bejárja az utat le és fel.

Mert a kereszténység lényege a kapcsolat Istennel.
A bűnbocsánat lényege is ez, a kapcsolat az eszköz és a cél is. (Más-más értelemben.)

Isten ugyanúgy viszonyult Ábrahámhoz mint hozzánk, de mi emiatt másként viszonyulhatunk őhozzá.
Mert ebből megtudtuk, hogy mindig van fölfelé, és sose szakad meg a kapcsolat.

A megváltás egy spirituális felszabadítás az immanens világból.
A megtestesülés-halál-feltámadás az elszakítottságot, mint a bűn következményét törölte el.

A gát bennünk lehetett, hiszen Isten mindig is tökéletesen szeretett minket.
A gyógyszer nekünk kellett.

Az ördög nyilván nem kap semmit, Istennek meg nincs szüksége rá.
Nekünk van.

Emberi kapcsolatban is van ilyen...
Egy nagy bűn helyretételét sokszor a sértett kell hogy elkezdje, különben a maga-is-sérült bűnöst örök magányra ítéli a sérülése.

(most ez jött. remélem nem eretnek :D holnap elolvasom újra)
Amikor Ágival ültünk a suliban, és beszélgettünk a vallásosságról, és ő megkérdezte, milyen vallásosnak lenni, hirtelen nem tudtam, mit mondjak. Aztán hozzátette: biztosan jó egy közösséghez tartozni. Itt már felvettem a fonalat, gyorsan helyeseltem is, hogy igen, ez pontosan…..
aftermodern 2010.03.16 11:53:41
Egyszerűen szólva, ez nem igaz. Vagyis nem feltétlenül, nem mindig, de semmiképpen sem általánosan.

Amikor nem mersz kimondani valamit, vagy "nyelvet váltasz" akkor azt előfeltételezed, hogy a másik nem fogja tisztelni a szubjektivitásodat, elfogadni az észlelésedet, mint személyes és tiszteletreméltó dolgot.

Sok esetben igazad van, de sokban nem.

Nekem nem esik nehezemre döntően nemkatolikus, nemkeresztény környezetben vállalni a hitemet. Nem abban a formában, hogy "katolikus vagyok" hanem abban a formában hogy "Isten létezik és szeret."

Nem mint igazságot kell elfogadni ezt a másiknak, hanem, mint a gondolataim axiómarendszerét. És a másik gondolatainak axiómarendszerét így-is, úgy-is meg kell ismernünk és el kell fogadnunk ahhoz hogy megérthessük. Ha akarjuk.

Katolikus barátaim között pedig a mesterkélt teatralitás hiányzik, viszont igenis hivatkozunk Istenre, nem mint valami mézesbödönre, hanem mint a létezésünk egy igen fontos viszonyára. Tárgyilagosan.

Nem vetek keresztet a vendéglőben. Nem demonstrálni akarok, hanem kommunikálni.

A kereszténység beteg. Egy kommunizmus után a posztmodernbe csöppenve ez nem meglepő. Lehetett volna jól reagálnia az Egyháznak erre, de nem sikerült.

Ettől még a dolog tudhat működni.

Amit te írsz le, az két különböző axiomarendszerben élő ember kommunikációja nehézségeinek rossz megoldása.

Sokféle axiomarendszer van, jóval több mint katolikus és ateista.

És az emberekben ritkán van annyi nyitottság, hogy valóban akarják érteni egymást. De ha van, akkor akár azt is állíthatom, hogy Isten szeret.

Nem fáj senkinek, nem nyomok le semmit a torkán.

Ha meg akar érteni, meg fog, ha nem akar, bármit mondhatok bárhogyan.

Btw tényleg szeret. Ez nem függ semmitől :-)
Na most elmondom mi van. A videó vágását befejeztem. Készen van. Legyűrtem a vadat. Ami hátravan: a renderelés. (értsd: egy, a legtöbb lejátszó által emészthető formátumba konvertálás) A baj ott van, hogy egyrészt ha minden jól megy, akkor is több nap, mire lerenderelem a…..
A TechCrunch ugyan elismeri, hogy nem első kézből hallotta megnyilatkozni a vezért, tehát Steve Jobs nem magának Michael Arringtonnak mondta, hogy az Apple Tablet lesz a legfontosabb termék, amin valaha dolgozott. Ugyanakkor a lap hangsúlyozza, hogy közvetve már rendkívül sok…..
Az utóbbi időben erősen foglalkoztat a nevelés kérdése. Mi is az, amire lelki, emberi és szakmai formáció keretében egy jezsuita egyetemi kollégiumban törekednünk kell? Ennek egy aspektusa nagyon fontossá vált számomra, ezt szeretném veletek most megosztani. Tézisem a következő: törekednünk kellene,…..
Kerek egy hónapja jelentette be a Google saját, ingyenes navigációs rendszerét. Az Androidportál szerint a szoftver androidos telefonokkal, 1.6-os firmware-rel immár az egész világon, így Magyarországon is működik. Elindítod a navstartert, s miután megadtad a címet, működik a…..
Nemrég megjelent könyve címében (Time to Eat the Dog: The Real Guide to Sustainable Living) kutyaevésre buzdít egy új-zélandi tudós-házaspár. Robert és Brenda Vale a provokatív felvetést ugyan nem gondolja komolyan, de helyette javasolja a nagyobb méretű háziállatok kisebbre…..
Közel harminc magyar híresség twitteres aktivitását monitorozza a Celebstalk.hu nevű magyar szájt. A rangosorolásból az is kiderül, hogy a legtöbben Papp Timit olvassák. Őt követi Zimány Linda, A bronzérmes magyar celeb pedig Winkler Róbert. A legaktívabb magyar celeb a Twitteren…..
aftermodern 2009.10.08 11:57:24
“Imádkozz úgy, ahogy tudsz és ne úgy, ahogy nem tudsz.” Így tartották a régiek, és így tartják ma is, akik gyakorolják szerte a világon. Az imádság egyesek számára kötelesség, mások számára dög unalom, ismét mások számára fölösleges időtöltés. De vannak,…..