Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dél-Balaton

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A sertésoldalas (pork ribs) a barbecue legismertebb, legnépszerűbb étele. Kultusza semmi máshoz nem fogható, a BBQ-technikán belül is végtelen számú fűszerezési és elkészítési megoldása létezik. A sertésoldalas ideális adottságokkal rendelkezik a barbecue-hoz. Csontján sül,…..
Három év kutatás után az az Ausztrál Borkutató Intézet (AWRI) összeállította a Brettanomyces nevű élesztőgomba géntérképét, újságolja Jancis Robinson és a Decanter honlapja. (Egy európai kísérletről korábban mi is beszámoltunk.) Ez a baktérium felelős a borok…..
Az első humbug-installációmban közzétett felhívásra alig érkezett válasz, ezért megismétlem: kérem a Burgundia-rajongókat, hogy nevezzék meg azokat a burgundi borokat, amelyeknek a rendszeres beszerzésével és kóstolásával ébren tartják magukban a tüzet! Saját…..
A Wine Spectator arról tudósít, hogy a New York állambeli Cornell Egyetem kutatói újszerű és olcsó megoldást találtak a borászok és borfogyasztók esküdt ellensége, a metoxipirazin ellen. Ez az a vegyület, amely a magyar cabernet-kből is jól ismert zöld, paprikás aromákért…..
A Művelt Alkoholista Versenybor 2010.01.26 06:00:00
A borászok sem mind szentek. A borversenyek szabályai kijátszhatóak. A bizonytalan fogyasztó bölcs tanácsadóra vágyik. És máris kész a baj. A fair play szelleme azt kívánná, hogy borversenyen csak kereskedelmi forgalomból beszerzett borokat bíráljanak. De többnyire nem így…..
A Művelt Alkoholista Elalmásodás 2009.12.29 09:55:00
A magyar borsajtót olvasva nem egyszer támadt olyan érzésem, hogy a száraz furmint útjában már csak egyetlen trónbitorló áll, a burgundi fehér. Ez a bizonyos burgundi fehér viszont a leglegebb a fehérek között, és az egész világot elbűvölő és meghódító chardonnay-ból…..
Dél-Balaton 2010.01.03 19:31:04
Vannak olyan pillanatok (az ezotériában hívők szerint úgynevezett karmikus pillanatok), mikor az ember úgy érzi, valamit épp neki teremtett a sors, a Mindenható, a véletlen, vagy aki amiben hisz. Mintha életünk ösvényén elérkeznénk egy táblához, amire ki van írva a nevünk csupa…..
Dél-Balaton 2009.12.19 06:56:33
@BZoltan: o.k. ott a pont, egy körrel lemaradtam a törvényi változásokról.
Dél-Balaton 2009.12.18 07:31:07
@BZoltan: Szerintem fordítva, min 2g/l-rel haladja meg a titrálható sav a cukrot, nem a cukor a savat. Ha ez nem így lenne okafogyottá válna az a. pont. Ez miatt félszáraz kategória
A hvg.hu arról tudósít, hogy Vincze Béla borászatát 30 napra bezáratták, miután a 2007-es Egri Bikavéréről kiderült: hozzáadott glicerint tartalmaz. A glicerin valószínűleg azért került a borba, hogy a gyenge minőségű, vékony anyagnak testet adjon. A laborvizsgálaton…..
Dél-Balaton 2009.10.01 07:33:05
@czudarka: Úgy lehet megállapítani, hogy a glicerin gyártás során nyomokban képződik néhány melléktermék, amit az OBI mérni tud. Tehát, ha ezek az anyagok benne vannak a borban, akkor glicerin hozzáadás történt....
Idén nyáron újabb fejezetéhez érkezett a globális borbiznisz jelenleg legfontosabbjának tartott Óvilág kontra Újvilág all-star mérkőzés. És ahogy az várható volt, mindkét fél a rá jellemző módon kezdte vívni ezt az asszót. Európában a szabályozás, az Újvilágban pedig a…..
Dél-Balaton 2009.08.09 20:11:00
Nem tehetnek bele aromákat. Csak annyira, mint nálunk. Nálunk és náluk sem engedélyezett az aroma, mégis néhányan raknak bele. A vízre vissza térve: mit csinálnátok egy 35 MM-fokos Shirazzal?
Mégegyszer, szerintem a különbségek a klímában, birtokszerkezettel vannak. Példának Dél-Afrikát hozom fel,ezt egy kicsit jobban ismerem.
Birtokszerkezet: Az országban nagyon sok 150 ezer hl feletti, de nem ritka a 500-700 ezer hl-es pince. Ezek általában szövetkezeti pincék, a tagoknak ültetvényei vannak. Egy tag min. 40-100 ha szőlőterülettel rendelkezik. A nagy pincéknél a tárgyalási pozíció már más ekkora méreteknél, legyen szó dugóról, üvegről, bentonitról, stb... Ezek a pincék nagyon olcsón relatíve jó minőséget produkálnak. Ami nem nehéz, hiszen a héjon tartás ideje a klíma miatt mindössze 4-5 nap. Ezáltal a borok nem lesznek túlextraháltak, gyümölcsösek, könnyen ihatóak, gyorsan kint vannak a piacon. Cash-flow bor. Esetleg az utóprésbor megy brandy alapanyagnak, nem is rossz áron. A kisebb pincék általában gazdag emberek "hobbypincéje", ami magas minőségben állít elő borokat. Aztán ha az üzem nem nyereséges, ám legyen, más üzletág úgyis kompenzálja a veszteségeket. A harmadik tulajdonosi kör hasonlít az előzőhöz, csak nem olyan gazdag, törekszik a jó minőségre, egyediségre, neki már gondot okoz, ha veszteséges. Meg arról persze a fáma nem sok helyen szól, hogy az állam régen elég nagy mértékben dotálta a mezőgazdaságot.
Termésmennyiségek: öntözés mellett könnyedén, jó minőségben lejön egy hektárról 150 - 200 q. Ha nem akarnak ekkora termést, igazán extra minőséget tudnak termelni. Az öntözéssel a fenolos és cukorérést összhangba tudják hozni és sajnos nem 40 q/ha-ral.... Vagy pld.: Kalifornia: nincs fagy,mélytermőrétegű talajokon gyerekjáték nagy termést jó minőségben lehozni.
Export költségek: gondoljatok bele, KWV-nak egy palack borának a behajózása 0,50 EUR... Persze nem 2 karton van egy hajón. Egyébként a gasztro borok áremelkedése 3-400% mire Európába beér... Vajon mennyire fogja az Óvilágot lemosni a porondról az Újvilág, ha ezt az extra profitot nem a kereskedők fogják lenyelni?
Munkabérek: országban alacsonyak, de ez nem mondható el a többi újvilágiról, de ott embert spórolván technológiákat fejlesztenek.
És még nem szóltunk a marketingről...

Sajnos nem áll jól a szénánk, de ebből inkább erőt kéne merítenünk, össze kéne fognunk és nem egymást fúrnunk! Úgyhogy HAJRÁ!!! :-)
A Nyakasban nem leltük meg az ártudatos alkesz védangyalát. Szeremley Huba feje fölé viszont glóriát rajzolhatunk. A nyughatatlan kalandor és világcsavargó immár tizenöt éve futó pincészete máig a borvidék dinamója. Osztozva a kollektív hanyagságban egészen mostanáig mi is…..
Ráértem, olvasgattam – legutóbb éppen sok-sok kommentet, mert azokból mindig tanul az ember: talál más nézőpontot, új ötletet, elbizakodottsága bírálatát, akármi hasznosat. Így tűnt fel a „cuccos” témaköre, jelentsen bármit is a szó. Óhatatlanul eszembe…..
Dél-Balaton 2008.02.22 12:36:35
Azért én úgy gondolom, hogy istenes a helyzet az EU-ban. Pld.: California: egy nagy borászatnál minden héten egyszer vezetőségi alatt kiértékelik az aktuális bortrendet. Milyen fogyasztói réteg, milyen borstílust, milyen illatokat kedvel a legjobban. Teszem azt kiderül, hogy a maracujás ízek mennek a legjobban a fiatalok körében ilyen és ilyen árkategóriában, utasítják a kutatási osztályt, hogy keresse meg milyen összetevők alkotják e jelleget és milyen szőlőben, vagy borban van a legnagyobb mennyiségben. Ha ez megvan, a kiindulási bort rárakják a híres-hirhedt "Single-cone-column"-ra, ami képes kiválasztani a borok összetevőit. Ezzel szépen kivonják azokat az anyagokat, amikre szükségük van és berakják abba a borba, amit dúsítani szeretnének. Ez egy elég drága gép, de ezredfordulón kb. 180 ilyen gép létezett Californiában.... Ezzel a géppel egyszerűen készítenek alkoholmentes bort is (aki nem hiszi járjon utánna: www.devinehealth.co.nz/) Na, kérem, hol itt a terroir, szőlőszemlélet, stb. Mondavinál, ottjártamkor, persze azt kommunikálták, hogy a szőlő mindenek felett, csak az számít, x féle kikóstólható mikroklíma van Napában, kóstoljuk meg a gyümölcsöt ami a winery mellet lévő "látvány szőlőikben" van, érezzeük a zamatot, amit majd később érezhetjük a borban is... Ja, EU szerint az amerikai premium borok 60%-a SCC segítségével készül... (aki nem hiszi járjon utánna: derstandard.at/?url=/?id=2262722 ) Tehát ez a titka a kirobbanó zamatoknak, gyümölcsöknek.... :-(
Olyan párosítást sikerült bontanom, mintha egy este néztem volna meg egy Spielberg- és egy Hal Hartley-filmet. Melyik a jobb? Valamelyik Indiana Jones vagy az Egyszerű emberek? Én azt mondanám, nehéz dönteni, sőt inkább fölösleges. Ám a két kategória fanatikus fogyasztói nagy…..
18 óra 35 perc, híreket mondunk. 1. A szerb hírszerzés értesülése szerint az újabban sommelier-kkel is fölszerelt Metro áruházakban (diszkont!) a Gere Kopár és Solus után kapható immár Opus One is, egészen pontosan 71 998 forint 80 fillér bruttó áron. A 72 000-et már kicsit…..
Ha villányi termelőket kérdezünk az évjáratokról, általában arra a következtetésre jutunk, hogy az anyatermészet Villányt csupa "kiváló", "igen kiváló" és "egészen csodálatos" évvel örvendeztette meg. Na már most, ha ez igaz – és miért ne…..
Ahogy szokta, a Pannon Bormíves Céh az idén is megcsinálja előbb a Pannon Bormustrát, utóbb a Pannon Bországgyűlést. Mustrából a nyolcadik, szággyűlésből a hetedik következik, tehát a legöregebb fesztiválozások egyikét tisztelhetjük a fővárosi városligeti mulatságban.A…..
Özv. Burgundi Sándorné kontribúciója a Gere-stílgyakhoz, de annyira szép, hogy önálló posztban is felhívnánk rá a nagyérdemű figyelmét: minden idők legellenszenvesebb magyar borászinterjúja (verzió: interjú minden idők legellenszenvesebb magyar borászával), avagy Garamvári…..