Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sajlalajla

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Él egy kilencvenhét esztendős hölgy a Pozsonyi úton, abban a lakásban, amit házasságkötésük, 1935 óta béreltek férjével. A második emeleti névtáblán ma is ez olvasható: dr. Radnóti Miklós. Felesége, a magyar irodalom legszebb szerelmes verseinek ihletője, Gyarmati Fanni, akit…..
sajlalajla 2011.08.30 11:35:10
Kedves Teszvesz!
Egészen véletlenül akadtam erre a bejegyzésre, és kíváncsiságból kezdtem olvasni a cikkedet. Mivel nagyon intenzív érzéseket váltott ki belőlem, úgy gondoltam visszajelzek Neked.
Még a gimiben a magyar tanárom (és mellesleg a tankönyv is, amiből tanított) jónak látta minden szerzőnél az első bekezdésben közölni az illető vallási hovatartozását. Ezt azzal magyarázták, hogy a szerzők művészetének alapos ismeretéhez nélkülözhetetlen megismernünk minden körülményt, ami hatással lehetett rájuk. Én ezt el is fogadtam, bár sosem tudtam azonosulni semmilyen vallással, így nem is igazán éreztem át az ilyen jellegű műveket. A cikkedet végigolvasva arra gondoltam, hogy Berczeller úrnak valóban "beteg" a látásmódja, ha képes volt ilyen gondolatokat papírra vetni, de a Tiéd legalább annyira gonosz, mint az övé. Ugyanannak a lónak két különböző oldalára csúsztatok, és mindketten ítélkeztek Radnóti felett, mintha személyesen ismertétek volna. Mégis kik vagytok Ti? Hogy meritek őt ilyen módon megbélyegezni? Berczeller árulónak nevezi, mert az életet választotta egy olyan vallás helyett, amelyet csak örökül kapott, de sosem jelentett Neki semmit. Te ezen felhördülve a melledet vered, hogy Radnóti igenis magyar keresztény volt, és a zsidóknak csak savanyú a szőlő, mert "Radnóti nem az övék". És mégis milyen alapon, milyen jogon mered azt gondolni, hogy Radnóti a magyaroké? Mi ő, egy érdekes tárgy, amit mutogatni lehet? Gyarmati Fanni helyében én is ezt mondtam volna, ha felhív egy vadidegen, hogy a halott férjem vallási hovatartozásának utólagos megítéléséről beszélgessünk. Csak még hozzátettem volna, hogy ez marha nagy neveletlenség, és legközelebb az ilyen személyes kérdéseit tartsa meg magának.
Gusztustalannak tartom ezt a kisajátítást, könyörgöm, egy emberről beszélünk! Egy olyan emberről, aki - rengeteg akkor élt ártatlanhoz hasonlóan - néhány elmebeteg játszadozásának esett áldozatul. Ahelyett, hogy ovisokhoz hasonlóan azon civakodunk, hogy "kié volt Radnóti", inkább az embert kéne meglátni az életműve mögött. Elnézést a kifejezésért, de ki nem szarja le, hogy hogyan nevezte az istenét, és milyen imákat mondott neki? A marakodás és gúnyolódás helyett inkább az emlékét kéne tisztelni...

"Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el."

Üdvözlettel: Boró
w Szerény javaslat 2007.02.27 08:00:00
Mint tudjuk, a világ legnyomorultabb helye Közép-Afrika. Nincs mit enni, sőt inni se, viszont nagyon süt a nap, rengeteg igen fájdalmas betegség terjed, és nemhogy kórház, de fájdalomcsillapító sincs. Vannak viszont lovas és terepjárós milíciák, amelyek – államrend híján…..
sajlalajla 2007.02.27 13:50:39
sajlalajla 2007.02.27 13:58:05
sajlalajla 2007.02.28 20:39:30
Kitalátor feljegyzet · kitalator.blog.hu 2007.02.27. 08:26:29

nem a "feketékkel van baja", hanem a szenvedő afrikaiakkal. Nem ugyanaz.

Mellesleg minek kéne végigmenni a Közel - Keleten is?? Ott hol van malária, éhezés, stb? Ez, TWÁ irománya egy cinikus javaslat egy agyontárgyalt kérdésre amit nem lehet megoldani. Te meg komolyanveszed és a Szent Világbékédet SZERINTED veszélyeztető térségekre is kiterjesztenéd. Világbéke meg amúgyis csak akkor lenne, ha mindenki beállna egy ufóhívő szektába és szakrális öngyilkosságot követne el.
Forráselemzés, könyörgöm...