Regisztráció Blogot indítok
Adatok
farmosidora

202 bejegyzést írt és 56 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Megérett az idő a változásra, így hosszas agyalás után megvásároltam a saját domainemet, és most már körülbelül egy hónapja építgetem a weboldalam, ami a következő címen érhető el: csakegypercre.hu Épül-szépül, sorozatosan kerülnek fel a tartalmak, igyekszem heti kettővel szolgálni.  Bízom…..
farmosidora 2020.08.27 06:08:09
@Szilvió: Köszönöm, nagyon kedves vagy! :)
Á, én is ezerszer olvasok át mindent, és egy csomószor írok irgalmatlanul nagy baromságokat :D
Ha tudok segíteni valamiben, keress meg nyugodtan és beszélünk :)
Lángokban álló birodalom, emberek uralma alá hajtott sámáni erők, ettől megbomlott elméjű hősök, mindent kibíró barátságok és ingatag szövetségek jellemzik a Sárkányköztársaságot, mely a piszokmód fiatal R. F. Kuang tollából csordult fantasysorozat, a Mákháború második része. Az 1996-ban született…..
Úgy tűnik, most ilyen történelmi regényes időszakomat élem, nagyon jól esik a múlt történései között kutakodni. Bíró Szabolcs Anjouk sorozata ehhez még mindig kiváló társ, hiszen könnyen, szórakozva tudok meg egyre többet a XIV. század eleji zavaros, ám valahol mégis stabil korszakról. Kicsit furán…..
Amikor nem is olyan régen Frank Herbert Dűnéjét olvastam, akaratlanul is megjelent a szemem előtt az Arrakis és Ausztrália közötti párhuzam. Ez a spontán gondolat nem hagyott nyugodni, kíváncsi voltam, milyen lehet az élet az ausztrál pusztaságban. Plusz, ki is voltam már éhezve egy jó krimire, így…..
Ha maga Gárdonyi Géza rendezi kiadás alá életművét a Dante életműsorozatban, egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy a Cyprián helyet kaphatott volna köztük. A múltbéli botlásaival, általa állított követelményeknek megfelelni nem tudó műveivel szemben oly' erősen kritikus író lehet, hogy hamarabb…..
farmosidora 2020.07.07 09:58:47
@arthurthedent: Ha Cyprián szemszögéből nézzük a történteket, veheti akár Isten által küldött kísértésnek is a nő csábítását. Mert Gárdonyi ezen művében a grófnő véleményem szerint akarattal csábít, ráadásul nem egy, de több férfit is.
Ehhez természetesen kell a férfi és kell a nő, kétszereplős az egyenlet, és ebben az esetben mindkét fél közös döntése a kapcsolat.
A dilemma, a meghasonlás viszont a férfié. Ez az egész regény központi témája.

Ez az én véleményem, de szívesen meghallgatom, te mit olvastál ki a sorok közül :)
Örömmel figyelem, ahogy a történelmi regények egyre több ember kedvencévé válnak. A műfaj népszerűsítésében igen nagy szerepet játszik Bíró Szabolcs, aki a tizenöt részesre tervezett Anjou regényfolyamával méltán került a jelentős történelmi írók sorába.  Két éve már elkezdtem egyszer ezt a…..
Olvasmányaimat ritkán választom ki az alapján, hogy épp mi a legnépszerűbb könyvmoly berkekben, F. Várkonyi Zsuzsa könyvének mégsem tudtam ellenállni. Pedig nem is kimondottan ezért mentem a könyvesboltba, de ez volt az első, amit belépéskor megláttam. Mentem egy jókora kört, aztán csak visszatértem…..
Előző hónapban megszavaztátok, én pedig elhoztam nektek Bohumil Hrabal: Házimurik című regényét. Előzetes ismereteim Hrabalról csaknem kimerültek abban, hogy a cseppet sem kedves cseh öreg irtózatos mennyiségű alkoholt volt képes elfogyasztani, miközben bárkit elküldött a picsába.  A Havi…..
Vannak olyan könyvek, amelyek hihetetlen magasságokba repítenek egy-egy műfajt. Ilyen volt Stieg Larsson: A tetovált lány és a skandináv krimi, Bán Mór: Hunyadi sorozata és a történelmi regények, Rowling: Harry Pottere és a fantasy. És igen, ilyen volt Suzanne Collins: Az éhezők viadala és a…..
A tervem, hogy elolvassam Gárdonyi Géza teljes életművét gőzerővel robog előre. Néha még vissza is kell fognom magam, hogy ne akarjam behabzsolni egyben az összes meglévő művét a polcomról. Első körben a regényeivel, kisregényeivel,drámáival ismerkedek, erről szól a Gárdonyi-projekt, mely második…..
Valahogy a kétezertízes évek elején fogtam életemben először science fiction irodalmat a kezemben. Nem apróztam el a dolgot, Asimov Robottörténeteivel kezdtem, aztán jött Philip K. Dick, Ray Bradbury, valamivel később Zsoldos Péter, Stanisław Lem, meg ahogy hozta az élet. Frank Herbert már akkor is…..
Nőgyűlölő vagy a szebbik nem egyik legáhítatosabb tisztelője? Istentelen vagy Isten munkájának alázatos csodálója? Remete vagy egy mély érzésű, introvertált ember, aki kiábrándult a városi forgatagból? Gárdonyi Géza élete bővelkedik ellentmondásokban, őt magát talán műveiből ismerhetjük meg…..
A kötelező olvasmányok finoman fogalmazva is elvették a kedvem a szépirodalmi regények olvasásától, aztán jött Gárdonyi és mindent megváltoztatott. Az ember azt várná az egri remetétől, hogy csendben belopja magát a szívébe. Egy frászkarikát! Nálam olyan dérrel-dúrral érkezett, hogy csoda.…..
farmosidora 2020.05.11 13:39:30
@gigabursch: Örülök, hogy kedvet kaptál hozzá, a gondolod, majd írd meg, neked hogy tetszett :)

A szavazást május utolsó napján zárom, nagyon kíváncsi vagyok, melyik mű fogja a legtöbb szavazatot kapni. A Nyomorultak már régóta mozgatja a fantáziámat, még gyerekként néztem egy mesesorozatot, emlékszem, mennyire szerettem.
farmosidora 2020.05.11 19:01:39
@gigabursch: Nekem négy kötetes verzióban van meg :D Azért is féltem mindig belefogni, de azt hiszem, ideje képbe kerülni a klasszikusokkal. Most érzem rá az igényt :)
farmosidora 2020.05.13 06:50:30
@David Bowman: Egyetértek abban, hogy Avar Jani volt Móricz szócsöve. Azt viszont nem gondolom, hogy minden okos paraszt képes volt kitörni a társadalmi osztálya korlátaiból. Ahogy ma is rengeteg tehetséges, okos gyerek kallódik el - pedig ma azért már lényegesen könnyebb boldogulni, mint bő száz éve -, úgy a regény idején is biztos vagyok benne, hogy nem lehetett minden értelmes gyerkőcből értelmiségi, ha egyszer paraszti sorba született.

A Nyomorultakkal kapcsolatos hozzászólásod nem értem: már öreg vagyok hozzá, vagy a könyv keletkezésekor kellett volna élnem, ahhoz, hogy élvezhető legyen?
A GABO kiadónál brutál jó akció van, rengeteg kedvezményes könyv közül válogathatunk (IDE kattintva megnézheted a kínálatot). Nosza én sem bírtam magammal, néhány hete rendeltem egy kiadós kupacot. Jonathan Lethem könyvére elsősorban a borító miatt esett a választásom, pedig ritkán döntök külsőségek…..
Vannak olyan népszerű könyvek, amelyek történetét szinte mindenki ismeri. Vagy mert olvasta, vagy mert látta a belőle készült adaptációt, vagy mert egyszerűen annyira benne van a köztudatban, hogy akarva akaratlanul is kibontakozik a cselekmény lelki szemeink előtt. Egy dolog azonban nehezen fér a…..
farmosidora 2020.05.02 15:12:32
@Csöncsön: Nagyon kíváncsi lennék egy magyar listára is. Vajon melyik magyar könyvről "menő" azt állítani, hogy olvastuk? Egri csillagok? Valamelyik Szabó Magda, Márai, Hamvas Béla? Van-e egyáltalán ilyen vagy inkább ciki magyart olvasni?
farmosidora 2020.05.02 16:45:54
@Csöncsön: Az én kedvencem Gárdonyi Géza, és rám is furán szoktak nézni, ha mondom. Szerencsére nem olyan közegben mozgok, ahol ítélkeznének emiatt, csak hát ő - szegénykém - nem tartozik a divatos írók közé.
farmosidora 2020.05.03 09:39:25
@élhetetlen: Olyan elképesztő mennyiségű új könyv jelenik meg, és olyan sok remek korábbi alkotás van, hogy lehetetlenség mindent elolvasni, még akkor is, ha csak egy műfajra koncentrálnék.
Megvan bennem a kíváncsiság a szépirodalmi művek iránt, így igyekszem minden hónapban egyet-kettőt beiktatni. Ebből egy fixen Gárdonyi, mert szeretném megismerni a teljes életművét, a másik kiválasztásánál utánaolvasok az írónak, milyen témában, milyen stílusban alkotott, és ez alapján eldöntöm, hogy érdekelhet-e. Egyelőre még nem lőttem mellé :)
A drámák világával még épp csak ismerkedek, nagyon érdekel (tartalom alapján) a Bánk Bán, Ibsen Nórája és a Faust (egyelőre). De bármilyen ajánlást szívesen fogadok.
Ha már ajánlás, szívesen veszek kézbe könyvet úgy is, hogy ismerősöktől érkezik a tipp, de nem olvasok el mindent, ezek közül még szelektálok. És természetesen vannak olyanok, akik véleményére jobban adok :)
Akinek van vagy volt már kutyája, az tudja, nem mindig olyan egyszerű elérni, hogy kedvencünk szót fogadjon. Akármilyen fájdalmas is a felismerés, az esetek legnagyobb százalékában ez sajnos a mi hibánk. De mit tehetünk, hogy egészséges, kiegyensúlyozott életet élhessünk, ahol mi is és a kutya is…..
Biztos előfordult már veled is, hogy az eszeddel tudtad, a könyv, amit olvasol csodás és fantasztikus és tényleg csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni, de egyszerűen nem esik jól. Ilyenkor az ember két dolgot tehet: lerakja vagy végigszenvedi.  Évekkel ezelőtt vettem fel azt a szokást, hogy…..
  -Ki után következek? Többen összerezzennek mintha nyakon öntöttem volna őket egy vödör jeges vízzel. Persze megint túl hangos voltam. Nevetséges tudom, de idefelé végig azon gondolkoztam, hogy kérdezzek. Ki jött utoljára? Ki után következek? Ki az utolsó? Ha szociális érintkezésről van szó, magam…..
farmosidora 2020.04.18 07:20:02
@Azile.Csagrof: Szia! Nagyon örülök, hogy itt vagy, és hogy tetszett. Bízom benne, hogy találsz még olvasnivalót az oldalon! Üdv nálam, és jó szórakozást kívánok :)
Szívügyemnek tekintem a hazai kortárs szerzőink megismerését és népszerűsítését. Hosszú út áll még előttem, sok ezer olvasásra váró oldal, de valahol el kell kezdeni. Folyamatosan bukkanok újabb és újabb kedvencekre, akik tolla hegyéből - avagy klaviatúrájukból - olyan remek könyvek látnak…..
Harcosok, vértanúk,  boszorkányok....mi kell még egy igazán ütős antológiához? Legyen mondjuk tizenhat kiváló író, akik tárlatvezetést tartanak az ókortól egészen napjainkig. A Történelmiregény-írók Társasága 2019-ben adta ki legújabb gyűjteményét, Tamási Izabella szerkesztésében. Ha valaki olyan…..
A még ki nem teljesedett rajongásom a családregények irányába - úgy gyanítom -, valahol Steinbeck-kel kezdődött. Néha irigylem azokat az embereket, akik bele tudják ásni magukat egy adott műfajba: megismerik a legfőbb műveket, írókat, fejből idéznek és úgy egészében süt róluk, mennyire otthon vannak…..
Minden médiumból zúg felénk a #maradjotthon, az emberek jókora százaléka pedig kétségbeesetten pislog a négy fal között, hogy akkor most mi legyen? Élesztőt lassan már csak a pult alól lehet kapni, de azt is csak akkor, ha jóban vagy a boltos Marika nénivel. A közösségi oldalakat elárasztják a…..
A kényszerpihenő olyan, mint a kötelező olvasmányok: lehet, hogy szeretnéd, ha nem lenne muszáj. Márpedig most nincs sok választásunk, kénytelenek vagyunk otthon ülni és kivárni, amíg minden visszatér a normál kerékvágásba. A karanténolvasás nem kötelező, de hatalmas erő lakozik a könyvekben.…..
Valamikor régen szerelembe estem a könyvekkel. A húszas éveim elejéig igen karcsú magánkönyvtárral rendelkeztem, mára ez már jócskán kinőtte magát. És a lakást. Az újdonságok mellett imádom az antikvár példányok közötti könyvturizást is. Néhány hetente online vagy személyesen járom körbe a kedvenc…..
A fantasy az utóbbi években kikopott az olvasmányaim közül. Nem is annyira az érdeklődés hiánya miatt, inkább nem találtam a számomra megfelelő könyvet. Ráadásul más műfajok is bejöttek a képbe, amelyek elvették az időt a fantázia birodalmától. Vannak azonban olyan borítók és fülszövegek, amelyeket…..