Regisztráció Blogot indítok
Adatok
esencia

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Művelt Alkoholista Káli Kövek 2009.10.29 08:00:00
A történet szerint - ami a Bortársaságnál általában szükséges kellék a kínálatban frissen megjelenő borászatok mellé - a Káli medence Szabó Gyulát is rabul ejtette. Leköltözött Budapestről a Balaton partjára, átvette a régi családi pincét a köveskáli Fekete-hegyen, és…..
esencia 2009.10.29 10:10:52
A Művelt Alkoholista Másnapos bor 2009.06.16 07:04:00
Alkoholista népi bölcsesség, hogy dekantálni jó. A levegőzés jót tesz a bornak, főleg a fiatal vörösöknek. Lágyítja a tanninokat, és előhívja az aromákat. Ez azonban csak mellékhatás, a dekantálás intézménye alapvetően más okból alakult ki. Áttetsző flaskába öntve…..
esencia 2009.06.17 11:22:48
@lackó: A bort alapvetően nem kell deríteni. Magától le fog tisztulni, egy kénezésel, bizonyos boroknál nyílt fejtéssel elérhető a tükrös tisztaság a hordóban. Tehát ha azt várjuk, hogy az összes fogyasztónk oda zarándokoljon a hordóhoz, vagy a hordóból kivett tükrös-tiszta bort 2-3 órán belül széttöltögetjük a kancsóból, akkor valóban nem kell derítéeni.
A Művelt Alkoholista Jó benyomás 2009.04.20 05:30:00
Néha az ember csak kutyafuttában tud kóstolni, jegyzetelni sincs ideje, ilyenkor csak benyomásokat tud utólag papírra, blogra vetni. Ez történt velem is most, a Kézműves Borok Háza által szervezett bemutatón is, ahol pár óra alatt módszeresen végigkóstoltam jó pár borász…..
esencia 2009.04.21 16:00:15
@balafánt: Szóval először volt a családi borászat, aztán a terroir borászat, most meg ez a kézműves borászat. Nem a borokkal van a bajom, hanem az okoskodó kategóriagyártókkal. Ha egy családi borászat már felvesz egy alkalmazottat, rosszabbak lesznek a borai? Ha egy terroir borász Cserszegi fűszerest termel akkor már oda a terroir? Ha a kézműves borász megengedhet magának minimális technológiai berendezéseket, akkor már nem kézműves? Szerintem próbáljuk csak egyszerűen a kóstolás során érzelmi kapcsolatba kerülni a borral, ilyen buta, marketing szempontból megkérdőjelezhető hatékonyságú kategóriák nélkül.
Némi szünet után belecsaptunk a második furmint-körbe, s 2006-os borok kerültek a poharunkba. Komoly termelők komoly tételeit válogattuk össze, sokat vártunk tőlük. Aztán volt több olyan pillanat, amikor legszívesebben berekesztettük volna a kóstolást – elöregedett,…..
A Művelt Alkoholista Obiztatás 2009.02.17 14:00:00
Borászkörökben az Országos Borminősítő Intézet közutálatnak örvend. Hallottam már olyan megfogalmazást, hogy az OBI a sztálinizmus utolsó bástyája, de a higgadtabbak szerint is megreformálhatatlan, parazita szervezet. A közjót szem előtt tartva, szerkesztett formában…..
Az Index terjedelmes cikkben foglalkozik a tavaly augusztusban elhunyt Kiss László utódjának kiválasztása körüli politikai manőverekkel. A vezérigazgatói posztra kiírt pályázat zárószakaszához érkezik: hétfőn hallgatják meg a húsz jelöltet. Az Index értesülései szerint a…..
esencia 2009.03.10 15:53:48
@075: Nem tudok mást mondani erre, hogy, ha meg van az akarat, akkor TKH mindenre alkalmas eszközökkel rendelkezik. Tömegbor, dűlőszelekció, teljeskörű felvásárlás. Majd meg kell kérdezni a kinevezettől, hogy ezek közül mire kapott felhatalmazást,illetve ezek közül mit tud a pénzügyi feltételeivel megvalósítani.
A Béres pincészet marketinggépezetének sebváltóján  - úgy tűnik - megtalálták a kettest. A korábbi címkecsaládot - mely épp csak annyira volt jellegtelen, hogy tökéletesen eltűnjön bármely italospolcon - több bornál felváltotta egy új stílusú, melyről sok minden…..
esencia 2009.02.10 08:29:46
@borosember: Sajnos a tömegkultúra népbutítása eredményesnek tűnik. A fogyasztók többsége csak a 15 másodperces TV reklám ideéig tud bármire is koncentrálni. Ez az egész európai bor nevezéktan újragondolására kényszeríti a hagyományokban gazdag országokat. Ausztrál Cabernet, új-zélandi Sauvignon blanc ezt hajlandó megjegyezni a fogyasztó. Azt, hogy Késői szüretelésű Furmint Tokaji minőségi bor Mád Úrágya dűlő, azt kevesen. Senki nem akarja a kategóriákat megszüntetni, csak a borról való beszéd, a jelölés egyszerűsítése szükséges.
  Legnépszerűbb borvidékünk, Villány szószóló nélkül maradt. A borentellektüelek elpártoltak tőle, és ez hosszú távon nyilván hatással lesz a fogyasztók derékhadára is. Nehéz lenne megmondani, hogy a rokonszenvindex esése összefüggésben áll-e a borok…..
esencia 2009.02.03 15:11:33
@CDX: Ez a post egy kóstolási eredményről, és a villányiak túlárazásáról szól. Hogy kerül ide tokaj és a balaton-felvidék bora, amelyek ráadásul még fehérek is?
Légy szíves kíméljél meg bennünket a zagyvaságaidtól!!
Nem megoldás megtanulni franciául!
Tesséka borról magyarul beszélni, tehát a barrique az hordó, a chips az forgács, a terroir az tájjellegű bor.
esencia 2009.02.03 15:17:09
@egri Fehér: Egy frászt kell megtanulni franciául!!
Viszont ismerni kell a francia eredetvédelmi rendszert, az ellenőrzés és a származás hitelesítési rendszerét. Akár még a katalán borok esetén is sükséges ismerni a lényeget, nem spanyolul, nem katalánul, hanem az érdekeket.
esencia 2009.02.03 16:22:01
@egri Fehér: És akkor miért kellene megtanulnunk franciául?
A potenciális francia borvásárlók miatt? No ez nevetséges!! "Alapesetben nem kellene megtanulni"...., de akkor mi az ami miatt a magyar borról franciául kellene kommunikálni?
A Művelt Alkoholista Égünk 2008.12.10 15:00:00
Az elmérgesedett magyar-szlovák viszony sajátos fénytörést ad a hírnek, de aki Tokaj sorsát a szívén viseli, azt sajnos nem érheti teljes meglepetésként: a szlovák hatóságok Szlovákiában forgalmazott tokaji borokat ellenőriztek, és az eredmény gyászos. A tokaji borok…..
esencia 2008.12.11 17:45:43
Kedves Alkoholisták!
Sikerült tökéletesen összekevernetek a cseh és a szlovák ügyet, ezért Ti vagytok a felelősek. Próbálok egy kicsit rendet csinálni a fejekben.
A Csehországba szállított magyar borról a hatóság azt jelentette ki, hogy hamisítvány, és ezt a citromsav tartalom bizonyíthatja. Valóban hibás a fordítás a víz arányával kapcsolatban, mert ha a borban lévő víz 52 % nem a mustból származik, az akkor tényleg nagy gáz!!
Tanulságos azért az is, hogy semmi „ártatlanság vélelme”, semmi első-, másodfokú határozat, meg bírósági fellebbezés kivárása, amely a béna magyar közigazgatás jellemzője, hanem durr bele a közepébe!!
Fontos azt is tudni, hogy ami Csehországba vagy Szlovákiába megy, az nem export, azt nem kell külön bevizsgáltatni, tehát az egyik raklap bor megy a madarastescoba, a másik Csehországba. Az EU szabályok szerint a palackozó üzem neve helyett feltüntethető annak az engedélyszáma is. Ez elérhető következő helyen:
www.bormin.hu/index.php?akt_menu=146
Ennek az oka, hogy a neves pincészetek végezhetnek bérpalackozást, vagy egyes borukat „secondary brand”-nek tekintik, és ezért nem adják hozzá a nevüket.
A szlovák ügyről majd a magyar hatóságok fognak kapni tételes tájékoztatást, és azt majd tételesen, vagy részlegesen nyilvánosságra fogják hozni, vagy cáfolni fogják. A dolog lényege nem ez. Az itt emlegetett Macik birtok magyar szőlőt vásárolt 2008-ban, és gondolom az „Slovenské Tokajské” néven fogja forgalmazni. Erre tárgyi bizonyítékom van!
Azért az tényleg az arcátlanság csúcsa, hogy miközben a szlovák hatóságok az EU-Szlovákia-Magyarország megállapodás ellenére nem hajlandók átvenni a magyar tokaji szabályozást, ugyanakkor arra hivatkozva kritizálják a magyar tokajit, és nem csak címkézési, analitikai szempontból, hanem érzékszervileg is. Mi, aki rendszeresen kóstoljuk a szlovákiai tokaji névbitorlók borait, még egyszer sem vetemedtünk arra, hogy azokról szubjektív érzékszervi véleményt mondjunk. Ez már nem bor ügy, sikerült belőle politikai ügyet csinálni. És ahogyan tudjuk, itt már csak a fohász számít: A mi Istenünk mentse meg a bor ágazatot a belügyeibe beleavatkozó politikusoktól!!!