Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Shepherd_68

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Mikulást mindenki másképp ünnepli. Valaki csízmába lopja a festett alufóliába tekert tejbevonós masszát, valaki énekel, valaki pedig tudatában annak, hogy egész héten esett az eső, elmegy a Bakonyba a Mikulásnak énekelni. Ami rosszabb, tudtam, hogy mire számítsak.Már…..
Shepherd_68 2008.12.11 09:28:27
Sziasztok!

Rendszeresen olvasom a futoblogot és a futóbolondok fórumot. Most nekem is van egy kérdésem, ti tapasztaltabbak vagytok, biztos tudtok válaszolni.

Alapadatok: férfi, 40 éves, 2 és fél hónapja futok. Eleinte 4-5 km-eket futottam (én is átesve a percfutásokon, fokozatosan szoktatva a szervezetem). Immár 6 hete nagyobb távot teljesítek hetente 4 futónap (3x10 km és egy szombati hoszúfutás, 18-20 km). 97 kg-ról 2,5 hónap alatt 89 kg-ra csökkent a testtömegem (nem fogyókúrázom), „versenysúlyom” 80-85 kg. 15 éve nem sportoltam. Sportmúltam: - judo (rendszeres 3-5 km alapozó futásokkal), testépítés (amatör szinten), utcai kerékpározás (40-60 km-ek).

Pulzusmérővel futok, aerob tartományban. És itt már végre rátérek a kérdésemre
A papírforma szerinti zsírégető tartományom 126-144 bpm. Azt feltételezve, hogy maximális pulzusom 220-40= 180. Valahogy nem éreztem, hogy ez lenne az én tartományom ezért utánaolvasgattam és ezen a linken találtam egy már közelítően pontosabb kiszámolási módot.

www.runningforfitness.org/calc/hrzones.php?minHR=61&maxHR=190&Submit=Calculate

Ezek szerint fontos tudni a nyugalmi pulzus és a maximális pulzus értékét.
Tegnap, mivel úgy is kitűnő formában voltam és fellelkesített a vadonatúj Pegazus cipőm, gondoltam ki is próbálom a max. zónámat. 10 km futás után nagyon meghúztam 400 métert és + az utolsó 100 méteren (ami egy elég durva emelkedő) sprinteltem ahogy csak bírtam. A pulzusmérő (Polar) 190-es max pulzust mutatott. Kifulladtam ám kb. 1 perc múlva már kitűnően éreztem magam. Ma reggel sem voltam kimerült, enyhe izomlázat érzek a comjaimban, de semmi extra. Nyugalmi pulzusom 61, ezt ma mértem, szabályosan, fel sem keltem, felcsatoltam a pulzusmérő övet és majd visszaaludtam, így lett 61. Nem magas ez kicsit. Azt hittem 55 körül lesz.

Konkrét kérdés: hogy térhet el ennyire a papírformától a nyugalmi (szerintem legalább 50-55 körül van az edzett emberé) és a maximális (életkorom alapján 180-nak kéne lennie, de a 190-be sem „pusztultam bele”). Milyen tartományban edzek szerintetek, hogy még aerob zónában maradjak, de hasznosan töltsem el az edzést?

Elnézést a hosszú bejegyzésért, nagyra értékelném véleményeteket.

Köszönettel: Shepherd